Tarile Baltice – mic ghid de vizitare

. Piata Centrala Talinn Estonia Tarile Baltice

Acum, la finalul serialului despre Tarile Baltice, m-am gandit sa pun laolalta o serie de informatii despre cum poti vizita aceasta parte mai putin batuta de Europa. Si este pacat pentru ca este extrem de frumoasa si, in mod cert, te vei intoarce incantat de acolo. E drept, pana acum, era ceva mai greu de ajuns, dar incet, incet, Tarile Baltice sunt din ce in ce mai aproape de noi. O serie de informatii le-am dat deja in posturile precedente, dar ma gandesc sa le strang aici pe toate.

Cand sa mergi in Tarile Baltice

Vremea este in general pacatoasa, fiind cam in dreptul Scandinaviei. Evident, cel mai bine este in timpul verii. Eu am fost acum in perioada 1 – 10 iulie si in cele mai multe dintre zile am avut soare (vreo doua zile au fost ploioase, in alte doua a fost soare si un pic de ploaie, restul, insorite). Iarna, am inteles ca este de asemenea superb cu orase gen Tallinn sau Vilnius inghetate, albe. Am vazut niste poze absolut superbe cu Piata de Craciun din Piata Centrala a Tallinnului si arata intr-un mare fel.

 

Cum ajungi in Tarile Baltice

Cu avionul

Singurul zbor direct intre Romania si Tarile Baltice va fi la vara si va zbura timp de trei luni intre Tallinn si Constanta. De fapt, el este gandit mai degraba pentru estonieni, sa vina in vacanta pe Litoralul romanesc, dar asta nu inseamna ca nu o sa puteti cumpara si voi bilete sa zburati in capitala estona. Ceva mai scump este sa zbori cu LOT via Varsovia, cu CSA via Praga sau cu Lufthansa via Frankfurt / Munchen, dar, in general, preturile sar mult.

O optiune ieftina este sa zbori cu Wizz Air pana la Varsovia sau cu Blue Air pana la Helsinki si de acolo sa-ti continui drumul prin Tarile Baltice. Eu asta am facut – am zburat cu Wizz la Varsovia, apoi cu autobuzul, trenul si ferry-ul pana la Helsinki, de unde m-am intors la Bucuresti. Vedeti ca, mai nou, Wizz Air a lansat cursele Varsovia – Vilnius.

 

Cu trenul

Poti sa ajungi linistit si cu trenul via Budapesta si Varsovia. Atentie, retelele feroviare din Tarile Baltice nu sunt cine stie ce, asa ca e de preferat transportul rutier. O alta optiune este sa mergi cu trenul la Kiev, apoi mai departe la Minsk si, in fine, de acolo la Vilnius si ai putea vedea si mai putin vizitatele Ucraina si Belarus pe drum. Atentie, pentru Belarus iti trebuie viza, dar viza de tranzit (doua zile) se obtine usor. Exista ambasada la Bucuresti. Mai multe informatii cu privire la viza de Belarus gasiti aici.

 

Cu autobuzul

Da, e posibil, tot asa, via Budapesta si Varsovia.

 

Cu masina

Dureaza mult, dar da, poti ajunge. Drumul cel mai scurt este prin Ucraina si Belarus, dar soselele ucrainene sunt atroce, iar in Belarus iti trebuie viza. Altfel, poti sa tranzitezi prin Ungaria, Slovacia si Polonia, partial pe autostrazi.

 

Documente necesare

Tarile Baltice sunt tari membre ale Uniunii Europene, deci poti calatori doar cu cartea de identitate. De asemenea, sunt membre ale zonei Schengen, nu sunt controale de granita intre ele (doar in cazuri extreme). De cand am aterizat in Varsovia si pana am decolat din Helsinki, nimeni nu m-a intrebat de pasaport sau de carte de identitate.

 

Transport prin Tarile Baltice

Avion

Da, exista curse aeriene intre capitalele tarilor baltice, dar nu se justifica. In unele cazuri, dureaza ceva mai mult cu avionul decat cu autobuzul, tinand cont si de timpul pierdut sa te duci pana si de la aeroport, controlul de securitate, check in-ul etc, etc. Compania letona Air Baltic zboara intre toate capitalele, iar compania estona Nordica (partial detinuta de LOT) zboara intre Tallinn si Riga / Vilnius. Preturile sunt, evident, mai mari decat in cazul autobuzelor.

 

Autobuz

Este, de departe, mijlocul de transport cel mai eficient. Exista cateva companii de autobuze care opereaza in Tarile Baltice, eu am folosit in exclusivitate Lux Express. Este o companie estona cu autobuze foarte faine, loc destul la picioare, cafea / ceai, gratuit, toaleta in autobuz, internet (wi-fi) si cu ecrane TV in fiecare scaun, unde poti viziona zeci de filme. Tarifele sunt intre 5 si 20 de euro, depinde de cu cat timp in avans cumperi biletele (eu le-am cumparat cam cu 1 – 2 zile inainte si biletele au costat circa 12 – 15 euro, in functie de distanta).

Timp de calatorie

Varsovia – Kaunas 7:30 ore

Varsovia – Vilnius: 9 ore

Vilnius – Riga: 4 ore

Riga – Tallinn: 4:30 ore

Autogarile din capitalele baltice se afla in zone centrale, bine conectate cu reteaua locala de transport in comun.

 

Tren

Reteaua feroviara nu este teribil de dezvoltata, iar autobuzele sunt clar mai rapide, mai ales intre capitalele baltice. Am folosit trenul doar in Lituania unde am mers de la Kaunas la Vilnius (trenul face un pic peste o ora, exact sau poate chiar mai rapid decat autobuzele). In interiorul Lituaniei, legaturile intre Vilnius, Kaunas si Klaipeda sunt rapide si moderne, dar in afara, nu. Exista un tren pe zi spre Minsk, iar, culmea, nu exista trenuri directe spre Riga (trebuie sa schimbi si sa dormi in Daugvapils). Aceeasi situatie si in Letonia – exista numeroase trenuri intre principalele orase ale tarii, dar daca vrei sa mergi la Tallinn, trebuie sa schimbi la granita si dureaza cu cateva ore mai mult decat cu autobuzul.

 

Masina

Da, poti inchiria masini in Tarile Baltice si sa treci granitele fara probleme (trebuie sa informezi compania rent-a-car). Cum nu sunt fan condus masini, nu am inchiriat si nu m-am interesat. Am inchiriat insa o masina timp de o zi in Lituania pentru a vizita niste locuri unde era un pic mai greu de vizitat (adica nu le puteam vedea intr-o zi cu transportul in comun) si am ales compania Citybee. Masinile se gasesc pe strazile din Vilnius, Kaunas si Klaipeda si platesti cat le folosesti – o ora, doua ore, o zi etc. In calitate de cetatean strain, trebuie sa te duci la sediul lor (undeva langa un mall din Vilnius), sa faci un contract, sa descarci o aplicatie si s-o legi de cardul tau de debit / credit (la fel ca la Taxify, de exemplu). Cand ai nevoie de masina, vezi pe aplicatie unde e cea mai apropiata, te duci, o iei, conduci pana unde vrei si o lasi intr-o parcare publica. Nu trebuie sa platesti benzina (daca ai nevoie de benzina, ai un card cu care platesti sa pui benzina), totul e inclus.

 

Cazare

Evident, exista o gama larga de cazari, de la hosteluri ieftine pana la hoteluri princiare scumpe. Evident, vei gasi numeroase optiuni pe booking sau la agentii de turism, iata unde am stat eu.

 

Ibis Centrum Varsovia. E un Ibis, deci am sti la ce sa te astepti. Un hotel functional, cu o limonada foarte buna la receptie, camere nici prea mari, nici prea mici, un mic dejun bazat mult pe mere in toate formele si plasat destul de bine – tramvaiul te poate duce si in centrul vechi, si la gara centrala. Sunt cam 2 km de mers pe jos pana in centru. Nu te astepta la ceva extraordinar din punctul de vedere al arhitecturii, este un bloc. La doi pasi de hotel, gasesti un supermarket, vis-à-vis, o benzinarie, iar in diagonala, o Pizza Hut. Am dat 40 de euro / dubla fara mic dejun (se plateste separat, costa vreo 5 euro)

 

Hotel Metropolis Kaunas. Pentru unii, retro e cool, pentru altii e naspa. Este un hotel construit acum vreo suta de ani si are in mod cert un aer retro-sovietic imbunatatit. La intrare, ai parte de foarte mult lemn care te transporta in alta vreme, iar camerele, relativ mici, depinde daca ai o camera modernizata sau nu. Cele modernizate nu sunt rele, contrasteaza insa cu coridoarele care par neschimbate din perioada sovietica. Excelent plasat, la circa 30 de metri de strada pietonala a Kaunasului. In apropiere, gasesti restaurante si supermarketuri. Se afla la circa 200 de metri de statia de troleibuz care merge la gara si autogara. Atentie, nu are lift! Am dat 55 de euro pe o dubla cu mic dejun.

 

Hotel Panorama Vilnius. Excelent plasat – vis-à-vis de gara / autogara si la vreo 10 minute de mers pe jos de orasul vechi. Pare un fost hotel din perioada comunista, dar s-au investit ceva bani, asa ca este un hotel de nivel mediu foarte-foarte OK. Numele vine de la faptul ca de la etajele superioare, pe spate, ai panorama intregului oras istoric al Vilniusului. La parter, dai de o agentie de inchiriat masini si de un cazinou cu rusoaice mai mult sau mai putin dezbracate. Daca iti iei masina de la Citybee, ai unde s-o lasi imediat dupa colt. Camerele sunt confortabile si OK. Am platit 43 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus.

 

Hotel Dodo Riga. Numele e haios, dar cladirea este relativ moderna. Se afla in mijlocul cartierului rusesc din Riga, care are in mod cert un aer teribil de sovietic, bantuit de putine masini, dar se afla la doar trei statii de tramvai de centrul vechi (tramvaiul vine relativ des). Micul dejun este bogat, iar camera este chiar ok. Nu-ti fie frica de galagie, cartierul pare mort pentru patrie si popor. Poate fi popular cu grupurile (am vazut vreo doua autocare cu spanioli in fiecare seara). Se pare ca e unul dintre hotelurile care ofera cel mai bun raport calitate / pret din Riga. Nu are lift. 35 de euro pe noapte pentru camera dubla, fara mic dejun.

 

Hotel Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Tallinn. Un hotel cu adevarat excelent. E drept, am stat in cea mai buna camera a hotelului, in suite cu un living de sa joci fotbal in el, cu o terasa generoasa, cu ditamai patul si o panorama spre palatul prezidential aflat in plin centru vechi. Micul dejun poti sa mananci pana te-aduni de pe jos, rivalizeaza cu orice all-inclusive turcesc, mai exista bar cu specific cubanez, cofetarie, locuri de distractie etc. Punctul forte este zona de spa – nici nu va pot spune ce placere este sa te arunci intr-un jacuzzi dupa ce ti-ai rupt picioarele prin oras! Excelent plasat – orasul vechi incepe in diagonala de hotel. Am stat aici la invitatia celor de la hotel.

 

Mancare

Destul de multa carne, destul de multi cartofi, daca vreti bucatarie locala. Daca nu, dai peste numeroase restaurante italienesti, shaormerii, fast food, sushi. Peste tot, exista mici supermarketuri de gen Mega Image, de unde poti sa-ti cumperi diverse 😊.

 

Bani / schimb valutar

Moneda nationala a tuturor celor trei tari baltice este euro (au trecut in ultimii cativa ani). Am vazut frecvent ATM-uri, habar n-am cum e cu schimbul valutar, ca nu am avut nevoie. Ici si colo, am vazut ca schimbau si lei romanesti la o rata inferioara celei pe care o primesti in Romania.

 

Cum comunici

Cam toata lumea vorbeste engleza. Exista o puternica comunitate rusa (in Estonia si Letonia, reprezinta 25% din populatia locala, iar in Lituania, undeva sub 5%), asa ca daca vorbesti rusa, nu vei avea probleme.

Imagini Tarile Baltice

. Wizz Bucuresti Varsovia

Am aterizat la Varsovia cu prima cursa Wizz Air intre Bucuresti si Varsovia

. Blue Air Helsinki Bucuresti

Am plecat din Tarile Baltice cu o cursa Blue Air de la Helsinki

. Lux Express

Lux Express – transportatorul dintre Tarile Baltice

. Interior Lux Express

Cam asa arata interiorul

. Ceai In Autobuz

Ceai gratuit la discretie. Exista si automat de cafea pentru doritori

. Filme Cursa Autobuz

O groaza de filme de urmarit

. Tren Lituania

Am mers cu trenul intre Kaunas si Vilnius

. Tren Lituanian

Cam asa arata un tren local in Lituania

. CityBee

Am inchiriat un Citybee

. Hotel Ibis Centrum Warsaw

Hotel Ibis Centrum Varsovia

. Limonada La Receptie

Ce limonada buna aveau la receptie 🙂 Am terminat-o !

. Camera Ibis Centrum Varsovia

Cam asa arata camera … mica, dar cocheta, comfortabila, ok

. Hotel Metropole Kaunas

Intrarea in hotel Metropolis

. Receptie Hotel Metropole

Interiorul cam retro

. Interior Hotel Metropole Kaunas

 

. Camera Hotel Metropole

Camera in schimb, avea niste parti moderne

. Hotel Panorama Vilnius

Hotel Panorama din Vilnius

. Panorama Vilnius

Ai camera pe spate la etaje superioare ? Cam asta vezi 🙂

. Camera Hotel Panorama Vilnius

Camera … si ea ok

. Hotel Dodo Riga

Hotel Dodo din Riga

. Interior Hotel Dodo Riga

Camera similara cu celelalte

. Mic Dejun Hotel Dodo Riga

Micul dejun destul de bogat

. Tramvai Riga

Si tramvaiul 10 care merge spre centru 🙂

. Hotel Park Inn By Radisson Meriton Conference Spa Tallinn

Hotelul Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Tallinn (cam lung numele, dar fain hotelul :))

. Living In Park Inn

Aici am avut suite … maaare

. Park Inn Tallinn Suite

 

. Dormitor In Park Inn

Patul 🙂

. Terasa Park Inn Tallinn

O terasa cu vedere spre palatul prezidential

. Mic Dejun Park Inn Tallinn

Un mic dejun bogat

. Swimming Pool Park Inn

Si cel mai fain partea de spa 🙂

. Jacuzzi

Perfecta dupa o zi de alergat prin oras

. Ciorba Roz

Celebra ciorba roz lituaniana

. Dumplings Lituanieni

Alte specialitati lituaniene

. Carnati Lituanieni

In Tarile Baltice, carnatii sunt la putere

. Carnati Letonia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest