Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Atena – obiective turistice, cazare, restaurante şi multe alte ponturi

Atena

Atena

In goana de a ajunge pe plajele incredibile ale Greciei, multi uitam sa ne gandim si la numeroasele locuri faine existente in Grecia peninsulara. De exemplu, in Atena poti descoperi unul dintre monumentele arhitectonice fundamentale ale lumii occidentale – Parthenonul, de unde isi au originea toate stilurile arhitecturale nascute in Europa si preluate apoi mai ales de Americi, Africa sau Australia. Pana mai acum doi ani, in mod ciudat, nu existau curse low-cost spre Atena, dar motivul era simplu – grecii „tineau coada sus” si cereau niste taxe aeroportuare mult prea mari, asa ca low-costurile evitau aeroportul din Atena. Intre timp, prin negocieri succesive, aeroportul atenian a devenit mult mai deschis… asa ca, acum vreo doua  luni, Wizz Air a anuntat o baterie de destinatii operate din Atena spre Europa Centrala si de Est. Printre ele, sunt si doua destinatii din Romania – Bucuresti si Cluj-Napoca.

 

Cand sa te duci la Atena

Practic, te poti duce oricand. Vara insa este extrem de cald, dar ai avantajul ca orasul a fost evacuat en masse de greci, care se duc sa-si petreaca verile pe vreo plaja din insule. Asa ca ai avantajul de a nu avea de-a face cu ambuteiajele deja legendare din Atena (daca sunteti din Bucuresti, nu veti fi totusi impresionati). Probabil, cele mai faine perioade de vizitat capitala Greciei sunt primavara si toamna, cand va puteti astepta la vreme calda si faina, cu soare.

Cum ajungi la Atena

Cu avionul

Cum am spus, Wizz Air  a anuntat deschiderea rutei Bucuresti – Atena, dar si Cluj-Napoca – Atena, cu incepere din 25 martie cu zboruri zilnice din Bucuresti si de doua ori pe saptamana din Cluj (miercurea si duminica). Preturile incep de la 39 de lei one way (8 euro) pe ruta Bucuresti – Atena (si retur) si 85 de lei one way (18 euro) pe ruta Cluj-Napoca – Atena (si retur) . Pentru a vedea tarifele, aruncati o privire aici. Pentru Bucuresti – Atena (si retur), click aici, iar pentru Cluj – Atena (si retur), click aici.

Wizz Air va intra in competitie cu Ryanair, Tarom si Aegean Airways (din Bucuresti) si Aegean Airways (din Cluj).

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zbor, exista posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Veti face minimum 40 de ore din Bucuresti-Nord pana la Atena, schimband in garile Ruse, Sofia si Salonic. In timpul verii, pot aparea vagoane directe intre Bucuresti si Atena.

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, exista cateva curse directe intre Bucuresti si Atena. Poti merge cu Lilian Express sau cu Autotrans Calatori Filaret, dar vei face 18 – 19 ore, iar cel mai mic pret este de 60 de euro (one way).

 

Cum ajungi de la aeroport in oras, la Atena

Aeroportul este un pic cam departe de oras – noul aeroport construit pentru Jocurile Olimpice din 2004 e la vreo 30 – 35 km de centru. Exista insa o linie directa de metrou intre aeroport si centrul Atenei (Piata Syntagma), care pleaca la fiecare jumatate de ora (la fix si la si jumatate) si costa 6 euro (10 euro pentru bilet dus-intors, daca te intorci in 48 de ore). Mai exista optiuni gen autobuz sau tren suburban (folositor pentru suburbii). Toate informatiile sunt de gasit aici.

 

Cum calatoresti prin Atena

Atena are un sistem complex de transport in comun, dar din cauza ambuteiajelor, este o idee buna sa folosesti mai ales metroul. In 2017, s-a schimbat radical sistemul de taxare, aparand niste carduri de genul cardurilor Oyster din Londra. Exista o serie intreaga de tipuri de bilete, asa ca e cel mai bine sa verificati aici.

 

Top cinci obiective turistice in Atena

  1. Acropole. Cum ziceam, templul Parthenon de pe Acropole este cladirea fundamentala care a pus bazele arhitecturii europene. S-a aflat in restaurare o buna parte din timp, inca sunt macarele prin spatele Parthenonului, dar, in mare, totul este gata si stralucitor. Marmura si-a redescoperit stralucirea, ca a fost cam matuita de trecerea mileniilor, si arata excelent. Evident, Acropole nu se reduce la Parthenon, asa ca luati la pas intreaga zona !
  2. Plaka. Este Atena veche, orasul vechi, aflat la picioarele Acropolei. In 1834, cand Atena a fost declarata capitala Greciei, nu era decat un sat ceva mai mare, cu cateva mii de locuitori, iar singurele cladiri (in afara de cele de pe Acropole) erau in Plaka. Erau orase mult mai mari in Grecia de atunci, dar Atena a fost aleasa pentru semnificatia sa istorica. Astazi, Plaka este unul dintre cele mai linistite locuri din Atena, pentru ca este o zona pedestra. Dupa cum va asteptati, este plina cu baruri, cafenele, restaurante, magazine de suvenire, dar incercati sa va pierdeti pe stradutele fix de sub Acropole. E o incantare.
  3. Dealul Lykavitos. Inchipuiti-va Atena ca un oras imens, revarsat peste o campie ampla, inconjurata de dealuri, dar din mijlocul careia rasar surprinzator cateva dealuri abrupte. Unul este Acropole, altul, mai inalt decat Acropole, este Lykavitos – de aici, ai parte de toata panorama capitalei elene si, in special, a stancii Acropolei. Duceti-va la apus de soare!
  4. Muzeul Acropole. Este unul dintre cele mai bogate muzee elenistice din lume. Merita vazut de oricine are cel putin un vag interes in arta si istorie. Pentru cei cu un interes mai ridicat, sa nu rateze Muzeul National de Arheologie!
  5. Stadionul Olimpic. Atena a gazduit primele Jocuri Olimpice moderne, in 1896. In cinstea evenimentului, a fost construit un stadion superb din marmura (nu va entuziasmati, el n-a fost gata cand chiar au avut loc Jocurile, e vorba totusi de Grecia, dar competitiile au avut loc pe acest stadion), care poate fi vizitat. E locul unde sa simti toata istoria olimpismului si a dramatismului sporturilor de varf. Daca esti in pantofi de sport, da o tura istoricului stadion, daca nu, descalta-te si tot da o tura!

 

Unde sa dormi in Atena

Sunt hoteluri absolut peste tot prin Atena, de toate stelele si calitatile. Pentru cei obsedati de stele, sa stiti ca in Grecia, si mai ales in Atena, stelele nu conteaza prea mult. Standardele sunt extrem de variabile, deci nu va ghidati dupa ele, ci, mai degraba, dupa review-uri. Cel mai bine este sa stai in proximitatea zonei Plaka (fix in Plaka, poate fi foarte zgomotos noaptea) pentru a avea principalele obiective turistice aproape si sa eviti traficul atenian. Cele mai ieftine cazari insa le gasesti pe langa Piata Omonia. Asteapta-te sa te plimbi printre numerosi vanzatori de produse falsificate, droguri si prostituate. Daca ma intrebati, e o zona cam sordida si neplacuta, mai ales dupa lasarea intunericului.

Ultima oara cand am fost in Atena (primavara lui 2016), am stat la hotel Astor. Plasat foarte bine, la doi pasi de zona turistica, dar si de Piata Synatagma (unde m-a lasat metroul de la aeroport), cu o terasa de unde aveai o panorama minunata a Acropolei, cu un aer relativ retro si o camera relativ OK, a fost fix ce mi-a trebuit. Nu va asteptati la cine stie ce lux, dar e mai mult decat decent.

 

Ce sa faci dincolo de Atena

Din Atena, poti sa mergi mai departe sa descoperi Peloponezul cu siturile sale istorice – Sparta, Mystra, Olympia, Corint, Nafplio etc. De asemenea, poti sa iei o cursa aeriana low-cost sau ferry-ul spre numeroasele insule din mijlocul Marii Egee. Multe dintre ele, absolut superbe.

 

Pentru mai multe informatii cu privire la Grecia, puteti sa aruncati o privire aici ––> Grecia.

Imagini Atena

Zbor Bucuresti Atena

Spre aterizarea la Atena, e fain sa stai la geam 🙂

Aeroport Atena

Aeroportul Atena

Metrou Aeroport Atena

Metro spre centru

. Hotel Astor Atena

Hotel Astor

. Interior Camera Hotel Astor

Cam asa arata camera

. Acropole Din Camera

Dar panorama din balcon este exceptionala (am avut noroc de camera la un etaj superior :))

. Astor Hotel Panorama

Daca nu ai panorama din balcon, ai sigur din restaurant

Acropole Atena

Stanca Acropole

. Acopole

Intrarea pe dealul sacru

. Erechteion

Cariatidele

Parthenon

Parthenon

Plaka

Bazar in Plaka

Plaka Atena

 

Plaka Noaptea

Noaptea prin Plaka

Lykavitos

Dealul Lykavitos

Apus De Soare Atena

Incet, incet, apunele soarele

Apus De Soare De Pe Lykavitos

 

Acropole By Night

Parthenon by night

Stadion Olimpic Atena

Stadionul Olimpic, Stadionul de marmura

Wizz-logo

Comentarii

  • Demo spune:

    De fapt metroul de la aeroport e 10 euro one way. Eu am prins si greva pe deasupra…si tot a meritat.

  • leon spune:

    Metroul costa 10 euro si nu 6 euro cum ati spus, 6 euro este autobuzul x95 pina in piata Syntagma.

  • andrei spune:

    Am fost de multe ori in Atena, ultima data in vara si am impresia ca foarte multe preturi au crescut. Metroul de la aeroport e 10 euro un drum, dar in functie de ora la care aterizezi autobuzul face cam la fel ca metroul pana la Syntagma si e mult mai ieftin. Apropo de preturi, Acropole e 20 de euro, nu mi-a venit sa cred, cu cativa ani (vreo 4 mai exact) in urma ma costase 5 euro.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest