Chiar si azi, desi mai e doar o luna pana la revelion, am fost intrebat de cineva unde sa mearga sa petreaca noaptea dintre ani. Sa fie un loc nu prea departe, sa fie ceva de vazut, de preferinta un oras, nu de urcat cu rucsacul in spate pe munte. Si mi-a venit in minte Istanbul. De ce? Simplu, pentru ca este un oras fabulos, cu o atmosfera speciala, cu o pozitionare de neegalat, cu niste monumente fabuloase, cu o mancare de te lingi pe deste. O sa ma intrebati cum e de Anul Nou. Nu am fost de revelion, dar am fost in decembrie. Chiar acum cativa ani, chiar am fost de 1 Decembrie in Istanbul, si vremea nu e deloc rea. E mai cald decat la Bucuresti, adica, daca ai un pulover si o geaca, chiar iti e bine. Evident, daca nu vine vreo furtuna de zapada, ca in ianuarie trecut. Dar cred ca Istanbul e fabulos sub zapada.
De ce imi place Istanbulul asa mult? Nu pot da o ordine clara, dar hai s-o iau una cate una.
Nu stiu de ce orasul asta are un vibe extraordinar. Ii simti energia, ii simti vitalitatea, il simti tanar. Te duci prin multe locuri, si puhoaiele de oameni te pot deranja, dar in Istanbul nu m-am simtit asaltat. Poate si pentru ca aceste „puhoaie” zambesc, poate si pentru ca totul are un aer exotic, poate si pentru ca, de obicei, aici, la Istanbul, este insorit. Imi plac la nebunie pescarii aceia aliniati cuminti pe podul Galata de peste Cornul de Aur, pescuind, probabil, mai mult din hobby decat din nevoie, judecand dupa marimea prazii.
Orasul este construit spectaculos pe dealuri care domina Marea Marmara si Stramtoarea Bosfor. In multe locuri din oras, dai de un petec de apa – sa nu uit nici Cornul de Aur. Si marea binedispune, marea iti aduce un aer fresh, marea e spectaculoasa. E drept, marea la Istanbul este la fel de aglomerata ca si orasul, peste tot forfotesc barci, mineraliere, ferry-uri, salupe, vase mari sau mici. Una dintre cele mai frumoase excursii pe care le puteti face este sa luati o barca pe Bosfor in sus, spre Marea Neagra. Veti admira cele trei poduri intercontinentale, zeci de minarete ridicandu-se la cer si vile sau palate absolut superbe. Orasul asta a fost capitala de imperiu timp de 1600 de ani!
Imi place Istanbulul ca are niste cladiri istorice absolut fantastice. Catedrala Sf. Sofia, astazi transformata in muzeu, a fost timp de aproape un mileniu cea mai mare biserica din lume. Este impresionanta, poarta atata istorie si semnificatii in ea incat se pot scrie volume groase cat Enciclopedia Britanica. Fata in fata, se afla Moscheea Albastra, o capodopera a arhitecturii islamice, construita de unul dintre numerosii arhitecti de origine albaneza care au construit sute de structuri spectaculoase de-a lungul si de-a latul Imperiului Otoman. Daca va aflati in zona istorica, este obligatoriu sa vedeti si Muzeul National de Arheologie, dar si Palatul Sultanilor – de la Topkapi! Aici, veti gasi numeroase artefacte de o semnificatie deosebita (de exemplu, pentru musulmani, aici se afla numeroase lucruri care i-au apartinut profetului Mohamed, inclusiv niste fire din barba!), dar pentru noi, cel mai important lucru este sabia lui Stefan cel Mare. O s-o gasiti intr-o sala dedicata armelor printre numeroase arme care mai de care mai spectaculoase, mai incrustate cu aur si nestemate. Sabia lui Stefan este modesta, fata de celelalte. Pentru ca, spre deosebire de armele care au avut o intrebuintare cel mult ceremoniala, cea a lui Stefan a fost „obiectul muncii”. Este o arma folosita in numeroase batalii si este mult mai frumoasa si mai pretioasa decat orice sabie de aur batuta in diamante!
Istanbulul este si o capitala gastronomica, iar mancarea turceasca imi place mult de tot. Stiu, asta tine de gust, dar, cel putin pentru mine si pentru multi altii, mancarea turceasca este un deliciu. Evident, veti gasi mii de restaurante (evident, nu sunt numai restaurante turcesti, orasul este cosmopolit si asa a fost dintotdeauna), dar merita sa va duceti si in piete alimentare – sunt un spectacol total – de mirosuri, de culori, de forme, un spectacol viu! Jos, langa podul Galata, veti gasi Bazarul Egiptean. In interior, veti gasi numeroase produse destinate turistilor – rahat turcesc, mirodenii, suvenire, ceai etc. Duceti-va si in interior, dar mai ales luati-o pe afara, de-a lungul cladirii bazarului, unde veti gasi o piata cu de toate. Si daca gasiti fructe, cum ar fi rodiile (mai putin mancate la noi) sau capsuni, sunt absolut geniale.
Un alt loc care nu trebuie ratat este tot undeva pe langa apa, mai precis, in mijlocul Marii Marmara. In goana de a vedea obiectivele turistice din zona istorica, de a urca pe Istiklal Caddesi sau de a lua la pas Marele Bazar, multi trec prea usor peste faptul ca in mijlocul Marii Marmara se afla niste insulite unde veti descoperi un Istanbul dintr-o perioada demult apusa. Un Istanbul linistit (aici, nu au voie automobile!), un Istanbul cu vile si vilisoare de secol XIX, un Istanbul retro… Si merita sa iei un ferry pana aici si sa bantui. Pentru mine, a fost o mare revelatie si de atunci recomand aceste Insule ale Printeselor (cum sunt numite, pentru ca aici erau exilate printesele „zvapaiate”, in perioada bizantina) oricui ajunge in Istanbul. Puteti citi mai multe aici.
Cum ziceam, Istanbul este imens, este cat o tara. Aici, poti gasi nu numai urme monumentale ale unor imperii, ci si elemente ale unei tari moderne – malluri, autostrazi suspendate, restaurante cochete si hoteluri memorabile. Si, mai ales, nu ratati un apus de soare peste Bosfor… Este de neuitat.
Cum ajungi la Istanbul
Metropola de pe doua continente (apropo, nu e singura, mai e un oras cu o parte in Europa, cu alta in Asia, e vorba de Atyrau in Kazahstan) este relativ aproape de sudul Romaniei, din Bucuresti poti sa ajungi fara probleme plecand dis-de-dimineata si ajungand seara in Istanbul. Alternativ, puteti zbura direct, folosind serviciile Turkish Airlines (trei zboruri pe zi), Tarom (doua zboruri pe zi) si Pegasus (un zbor pe zi, opereaza pe aeroportul secundar Sabiha Gokcen, aflat in Asia).
Excursii organizate
Cei de la Europa Travel organizeaza o excursie cu autocarul pana la Istanbul fix de Anul Nou. Pretul include transportul pana si de la Istanbul si cazare patru nopti. In zilele petrecute in Istanbul, aveti optiunea de a participa la excursii optionale cu grupul sau sa va faceti propriul program, dar excursiile optionale se fac pe jos (sau cu transportul in comun) si se platesc doar intrarile si serviciile ghidului local. Masa festiva de revelion este, de asemenea, optionala. Pretul pachetului este de 239 de euro + 329 de lei / persoana.
Puteti gasi mai multe amanunte aici –-> Revelion la Istanbul
Imagini Istanbul
Catedrala Sf. Sofia, a fost centrul Ortodoxiei timp de secole
Moscheea Albastra (sau Sultan Ahmet), raspunsul dat de otomani bizantinilor prin arhitectura
Piateta din fata Sfintei Sofia
Intrarea in Palatul Topkapi
Cisterna bazilicii, vechiul rezervor de apa al Constantinopolelui
La pas, prin Marele Bazar
Turcii sunt foarte simpatici. Aici, intr-un magazin cu ciocolata, cafea, halva, etc
Nu pot trece prin Istanbul fara sa gust niste rodii
Saorma la ea acasa
Pe langa bazar
Langa bazarul egiptean
In interiorul bazarului egiptean
Mirodenii turcesti
Istanbulul european
Turnul Galata construit de genovezi, un simbol al orasului
Podul Galata vazut din … turnul Galata
Buyukada, insula printeselor
Cu cladiri in stil secolul XIX
Colectia de pisici din Buyukada
Bosfor
Croaziera pe Bosfor
Istanbul – vechi si nou pe malurile Bosforului
Turnul Fecioarei de unde apele Marii Marmara se intalnesc cu cele de pe Bosfor
Am fost peste tot in lumea larga,insa putine sint destinatiile unde m-as intoarce a doua oara.Exceptia se cheama Istanbul unde ma refugiez mereu cind ma plictisesc de monotonia si “ arata-la -fel”al oraselor “ globale”.Istanbulul e mereu diferit,e viu,in continua miscare,n-ai cum sa te plictisesti.Un oras fabulos,cu siguranta cel mai frumos si interesant oras din Europa.
Am fost de 2 ori in Istanbul, acum mergem a treia oara, chiar de Revelion :))
E ok sa retragi bani de la ATM ? Ce taxe au pentru aceasta operatiune?
Multumesc.
Da, e ok, poti scoate. Comisioanele variaza de la o banca la alta.
Cum este din punct de vedere al sigurantei Istanbulul acum?
Numele meu, este Luminita Stefan. In Bucuresti, avem Hotelul Razvan, Elizeu si Tranzzit. In acest moment, suntem la Istanbul. Puteti sa ne recomandati cateva locatii, pentru noaptea de revelion?
Nu am fost niciodata de Revelion la Istanbul, cel mai bine este sa intrebati la hotelul la care stati sa va recomande cateva locuri. Depinde si ce tip de local va doriti.