Va povesteam mai acum cateva saptamani ca, in sfarsit, va exista un zbor direct Bucuresti – Tbilisi. Acum cateva saptamani, intr-o buna dimineata am primit un comunicat de presa de la o agentie de PR si am fost brusc entuziasmat. Wow! Zbor la Tbilisi! Pachete de charter! De ani buni, am sustinut ca este mare pacat ca nu exista mai mult turism spre Georgia, ca nu exista zboruri directe, am sustinut asta si fata de agentii de turism mari si fata de Wizz si Blue – cum naiba exista zbor Sofia – Kutaisi si nu exista Bucuresti – Kutaisi, ca doar n-o exista potential mai mare de trafic pe ruta Bulgaria – Georgia?! Georgienii nu mai au nevoie de vize sa calatoreasca in Uniunea Europeana (o mare realizare pentru acest popor mic si incapatanat care rezista presiunii Moscovei in dorinta lui de conectare cu Europa si nu cu Uniunea Sovietica), iar pentru romani, Georgia este o tara absolut superba – niste peisaje de ramai cu gura cascata, plaja, orase de clasa mondiala – Tbilisi este in top 10 cele mai frumoase capitale ale Europei (si nu o spun la misto, o spun si o sustin), o gastronomie de te lingi pe degete si, mai ales, vin… Istoricii spun ca primele urme de vin au fost gasite in Georgia, atestand ca vinificatia georgiana are o istorie multimilenara. In plus, in Georgia, cam 90 – 95% din vinuri sunt de vita locala, complet necunoscute in Romania – as mentiona doar saperavi, un soi rosu sec excelent, dar sunt mai multe (de saperavi stiu inca din anii ’90, cand aduceam cantitati mari din Republica Moldova pentru connaisseuri de la Bucuresti), dar sunt printre cele mai bune din lume. A… si foarte important – Georgia este o tara ieftina, mult mai ieftina decat Romania.
As putea face ode Georgiei pe pagini intregi, dar ma abtin si va spun un singur lucru – Georgia o sa ti se para ca esti acasa, nu stiu de ce … poate, pentru ca avem o istorie in oglinda – am avut de-a face cu romanii si grecii Antichitatii (noi am devenit parte si urmasi ai Imperiului Roman), georgienii au fost influentati indirect, legiunile noastre ocupand in Georgia doar o fasie litorala unde acum se gaseste Batumi, in incercarea Imperiului de a transforma si Marea Neagra, nu numai Mediterana, in Mare Nostrum. Apoi, timp de secole, si noi, si ei ne-am batut cu otomanii (georgienii au mai avut de luptat cu persii, noi, cu ungurii), apoi, am fost ocupati de rusi, asa-zisii nostri „frati” ortodocsi. De cate ori am fost atacati, am parjolit holdele, am otravit fantanile si ne-am retras in munti (si noi, si geogienii, noi, in Carpati, ei, in Caucaz), avem aceeasi religie si, nu stiu de ce, acolo (si nu in Armenia), am avut un sentiment profund ca ma aflu acasa, in Romania. Nu stiu de ce, pentru ca limba georgiana este complet de neinteles (este limba din Euro-Orientul Apropiat care nu este de origine indo-europeana, turcica sau semitica, alaturi de basca. De altfel, in mod spectaculos, lingvistii au gasit puncte comune intre georgiana si basca, desi vorbitorii traiesc acum la mii de kilometri distanta), iar alfabetul propriu este de nedescifrat. Dar si asa, cand te plimbi prin satele georgiene, zici ca esti in Romania si, chiar si in centrul Tbilisi-ului, percepi ceva familiar si „al nostru”. Nu stiu de ce, dar nu sunt singurul care a simtit asta.
Dar sa revin la charterul de Tbilisi. Exista doua mari motive pentru care romanii nu merg in Georgia. Primul motiv este ca putini stiu ce giuvaier de tara este colo-sa, peste Marea Neagra de noi, si in al doilea rand, nu exista zboruri directe, poti zbura numai schimband in Istanbul, Moscova sau Atena si poti ajunge in Tbilisi doar dupa cel putin șase-opt ore. Asa ca nu pot decat sa spun cat de incantat sunt sa aflu ca va exista un zbor direct Bucuresti – Tbilisi, probabil, primul din istorie (exceptand charterele echipelor de fotbal, cand or mai fi fost meciuri). Aceasta spargere de gheata a fost facuta de agentia Lever Tour, in colaborare cu Blue Air (care va opera zborul Bucuresti – Tbilisi) si cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Tbilisi si a celei georgiene la Bucuresti (pentru ca daca spre Tbilisi vor zbura turisti romani, pe zborul retur vor ajunge in Romania turisti si oameni de afaceri georgieni, care vor sta si ei o saptamana in Romania).
Charterul va fi operat sambata, 3 februarie 2018, cu retur o saptamana mai tarziu, pe 10 februarie 2018 (corespunde vacantei copiilor). SI in plus, vor exista 2 tipuri de programe: program de schi si program de vizitat.
Pe de o parte, iubitorii de schi vor putea sa se duca sa schieze in Caucaz in statiunea Gudauri, o statiune cum noi nu avem in Romania, fiind construita dupa modelul marilor statiuni din Europa Occidentala. Gudauri se afla pe mitologica Autostrada Militara, construita dupa 1800 pentru a facilita traficul transcaucazian intre Georgia si Rusia, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri pe care am calatorit vreodata. Am fost si eu in Gudauri, dar era vara (ma rog, inceput de septembrie), asa ca nu am vazut mare lucru din infrastructura de schi, dar inteleg ca au nu mai putin de 40 km de domeniu schiabil la o altitudine care garanteaza zapada de calitate (orasul Gudauri se afla la 2.100 metri deasupra marii, dar pistele de schi încep de pe la 3.000 de metri). Nu foarte departe, pe granita cu Rusia, se afla Kazbek, un varf care sare un pic de 5.000 de metri.
Deci, pe de o parte, puteti sa mergeti sa schiati intr-un loc complet inedit pentru romani, pe de alta parte, sa aveti parte de o infrastructura turistica bine pusa la punct.
Pentru cei care prefera schiul in Caucaz, iata amanuntele programului: https://leveltour.ro/ski_caucaz
Cei care nu vor schia au ocazia sa opteze pentru un tur cultural-istoric-gastronomic impanat cu vin deosebit, prin Georgia. E un tur creat de mine in colaborare cu cei de la Level Tour si partenerii lor georgieni care sa acopere cele mai faine locuri din Georgia. Si pentru ca am decis sa vin si eu in Georgia, va invit si pe voi sa mergem impreuna in aceasta tara.
Care e programul ? In primul rand, vom zbura spre Tbilisi si vom vizita zona capitalei timp de 3 zile. In prima jumatate de zi (decolam de la Bucuresti dimineata si vom ateriza la Tbilisi pe la pranz), ne vom plimba prin Tbilisi in liniste (stiu eu niste locuri faine, chiar si un roof top bar cu o panorama de neuitat), a doua zi, vom face turul de oras si a treia zi vom vizita vechea capitala Mtskheta (un adevarat Athos georgian, cu biserici care au peste 1000 de ani!)
In a doua parte a programului, vom merge in Caucaz, vom strabate fabuloasa Autostrada Militara (sincer, dupa ce am fost pe drumul spre Kazbegi, pot spune ca bate Transfagarasanul de departe) si vom descoperi si mega-statiunea de schi Gudauri (unde ne vom intalni cu grupul de schiori). Vom merge (daca nu este zapada prea mare) pana la granita cu Rusia, dar vom vizita si una dintre cele mai spectaculoase castele ale Caucazului – Ananuri !
In a treia parte a programului, o vom lua spre est, spre granita cu Azerbaijanul, in tinutul vinului. Vom descoperi una dintre cele mai vechi manastiri ale Georgiei, vom lua la pas orasul dragostei, Sighnaghi, dar vom si vizita una dintre faimoasele crame georgiene, crama Khareba (ca si cramele din Basarabia, vinul este pastrat in tuneluri lungi, in cazul celor georgiene de aproape 10 km, sapate in munte).
Turul are un super pret (parerea mea): 688 euro.
In acesti bani intra avionul dus-intors Bucuresti – Tbilisi cu tot cu taxe aeroportuare, hoteluri faine timp de 7 nopti (m-am uitat, toate au note excelente pe booking si tripadvisor, cel din ultimele doua nopti (Kvareli) are un astronomic 9,5), toate excursiile si toate mesele. Plus degustarea de vin :).
Toate amanuntele le gasiti aici https://www.leveltour.ro/tur_imperator
Asa ca va astept sa mergem impreuna, in februarie, in Georgia. Pentru mai multe informatii si inscrieri, puteti sa le scrieti celor de la Level Tour, pe adresele de mail: magda@leveltour.ro , dar si la office@leveltour.ro, telefon: 0722 327 104.
Gudauri
Iarna in Georgia
Si sper din toata inima sa prindem si un spectacol de muzica si dansuri georgiene. Te lasa cu gura cascata.
Imagini Georgia
Schi Gudauri
In zona Gudauri se practica si heli-ski
Caucazul Mare
Kazbegi la capatul Autostrazii Militare
Centrul Vechi al Orasului Tbilisi
Si noul pod, supranumit Podul Always 🙂
Coloratele case din centrul capitalei
Telefericul te urca intr-un punct de panorama de unde poti vedea tot Tbilisi
Tbilisi by night
Uplistikhe
Vinul georgian – mandria tarii
Khinkhali, una dintre cele mai faimoase preparate georgiene
Pacat ca e doar un charter si nu e zbor regulat 🙁
Apropo, despre zborul Buc-eilat de la Wizz stii ceva daca mai continua din aprilie? Il vad listat la Wizz doar pana pe 21 martie.
Nu stiu. Depinde daca mai plateste Israelul
Ma gandesc ca o fi ceva legat de noul aeroport?
Poate si din cauza asta.
Cred ca interesul romanilor pentru Georgia e destul de mic si datorita locului de origine al criminalului Stalin…dar intr-adevar, e o tara exceptionala si nu pot decat sa ma bucur de aceasta deschidere de ruta aeriana.
Cred ca aproape nimeni nu mai stie ca Stalin e de fapt georgian 🙂 Si nu asta este o bariera, cat mai degraba lipsa de informatii.
Asa si Hitler s-a nascut in Austria, si totusi Viena e printre singurele orase unde sunt audioghid-uri si in romana.
[…] Georgia. Cum am scris de cateva ori in ultimele cateva luni, in februarie, mai precis maine, pleaca primul charter direct dintre Romania si Georgia, primul zbor direct dintre Bucuresti si Tbilisi. Si asa cum am spus de nenumarate ori, Georgia este […]