Am fost de doua ori in Cuba – o data, in 2005, cand inca era Fidel la putere, tara se deschisese, dar avea ceva din inocenta inceputurilor turistice; a doua oara, in urma cu doi ani – inca socialismul suiera prin magazine, dar erau mult mai multe masini pe strazi (inclusiv din acelea retro), iar oamenii se obisnuisera cu turistul strain si cum sa scoata un dolar sau doi de la el. Dar, in continuare, era Cuba aia boema, cu masini din anii ’50 (sau Lada de anii ’80), cu case colorate si prost intretinute (cartierul vechi din Havana insa se regenerase si arata ca nou), cu oameni care ies seara in fata blocului si baietii canta la chitara, iar fetele danseaza senzual. Imi era frica ca deschiderea legaturilor cu SUA parafate de Obama o va corupe imediat la McDonald’s, dar nu e cazul. Cuba se schimba, dar intr-un ritm alene, caraib… Chiar daca mergeti anul acesta, nu veti fi dezamagiti… Desi Fidel e mort si Raul isi pregateste retragerea, Cuba te teleporteaza in timp, in trecut – in anii ’50, ’70 sau ’80. Depinde de regiune.
In articolul de azi, as dori sa fac o lista de locuri pe care le-am vazut si care merita vizitate. Din pacate, nu am fost in jumatatea estica a insulei, spre Santiago de Cuba, Holguin sau Guantanamo, insula este totusi mare, dar daca mai ajung, mi-as dori sa vad si acea zona … dar si jumatatea vestica va poate tine ocupat – saptamani intregi.
Havana este, desigur, inima Cubei – poti descoperi un centru vechi din care jumatate a fost perfect restaurat, iar restul va urma. Aici poti sa bei un mojito in locurile bantuite de Hemingway, vei putea descoperi niste hoteluri in stil colonial si sa mergi si la fabrica originala Havana Club (acum se produce intr-o fabrica moderna, pe drumul spre Varadero). Daca vorbim de produsele trademark ale Cubei, pe undeva prin spatele Capitoliului (o cladire copiata dupa cladirea similara din Washington), poti vizita si fabrica de trabucuri unde se fac Cohiba si marile branduri, si, pentru a termina turul, poti fotografia si blocul Bacardi, unul dintre cele mai inalte cladiri din centru. Bacardi, initial, a fost produs in Cuba, dar imediat dupa Revolutia Cubaneza, familia Bacardi s-a refugiat in stat (acum, Bacardi este produs in Mexic si in Puerto Rico, iar compania are sediul in Miami, SUA), proprietatile lor fiind confiscate in primii ani dupa Revolutie.
Vorbim de Revolutie si de urmele ei? Puteti vizita Muzeul Revolutiei, gazduit de fostul palat al dictatorului Batista, cel daramat de la putere de barbosii romantici si legendari ai Revolutiei, dar mai ales Hotel Nacional, un hotel care pastreaza cu sfintenie urmele belle epoque, dar si ale perioadei cand a gazduit guvernul revolutionar al lui Fidel, Che, Raul si Camillo. In plus, din gradina sa, unde inca gasesti buncare pregatite in cazul unui atac nord-american, poti admira faimoasa Malecon, soseaua litorala, in continuare biciuita de apele calde ale Caraibelor. O parte din cladirile sale au fost reconstruite, altele, nu … e un mix interesant.
Nu ratati si o noapte la cabaret. Da, este scump, dar e unul din elementele acelea care fac Cuba celebra. Dar v-as sfatui sa va duceti si in zone mai putin batute de turisti – fie in cartierele din spatele Maleconului (pare un pic nesigur, dar nu e, Cuba este o tara foarte sigura), fie in Vedado, cartierul de vile construite in perioada prerevolutionara si care pastreaza viu aerul de belle-epoque…
Trinidad – este, de departe, cel mai fain oras al Cubei. Este orasul colonial, neatins de modernism, cu cladiri colorate, strazi pietruite, vile coloniale, biserici multiseculare (una dintre ele este transformata in Muzeul de Lupta impotriva Banditismului – adica impotriva opozitiei anticastriste). Este orasul care petrece noaptea pe strazile centrului, iar ziua epateaza prin culoare si veselie. A devenit destul de turistic, aproape fiecare casa devenind un loc de cazare pentru turisti. De aici, si sarmul lui – poti locui la o familie acasa si poti descoperi mai bine ce inseamna cubanezii.
Cienfuegos – cam toate tururile si masinile inchiriate opresc pe aici pentru a vizita un palat dragut in stil maur. Da, e fain sa-l vezi, dar du-te si in centru, pentru ca vei descoperi un centru al unui oras important care nu este realmente turistic. Vor mai fi niste suflete de turisti, dar, in rest, acolo vei descoperi adevarata Cuba urbana.
Sancti Spiritus – la fel, dar poate si mai mult decat Cienfuegos, Sancti Spiritus este, poate, perla necunoscuta a estului cubanez. Centrul arata foarte bine, este colorat, este linistit, dar mai ales aici chiar ca nu o sa gasesti turisti. Aici vei descoperi acea inocenta cubaneza de acum vreo 10 – 20 de ani, in conditiile in care totusi s-a investit si nu vei descoperi doar ruine mai mult sau mai putin romantice.
Santa Clara – legata indestructibil de numele lui Che Guevara. In afara orasului, vei descoperi enormul mausoleu al celui mai cunoscut erou al Revolutiei Cubaneze. Fidel a jucat bine – Che murind la doar cativa ani dupa Revolutie, Fidel a evitat sa construiasca un cult al personalitatii prea strident, stand cumva in umbra unui cult al lui Che. Pe Che il gasesti peste tot prin Cuba, pe Fidel, doar in surdina … dar Fidel era omniprezent si fara sa fie prezent. Tot in Santa Clara, vei gasi urmele unui tren care a fost atacat de o mana de oameni condusi de Che, care a dus la prabusirea dictaturii lui Batista dupa doar cateva zile si la victoria Revolutiei.
Pinar del Rio – multi spun ca este cea mai pitoreasca provincie a Cubei. Tinand cont cat de pitoreasca este toata insula, atunci chiar e speciala. Dealuri verzi, rauri subterane, campii verzi unde se cultiva foarte mult tutun, dar si manufacturi semilegale de trabuc la oameni acasa – asa cum romanii fac palinca si vin acasa, asa si cubanezii fac rom si trabucuri . De obicei, este o excursie de o zi, dar merita sa stai vreo doua-trei zile pe acolo, daca ai timp.
Topes del Collante – zona deluroasa dintre Cienfuegos si Trinidad. Nu pot spune ca vei cadea pe spate, dar e o zona pitoreasca si unde poti sa-ti dezmortesti picioarele dupa prea mult traseu urban.
Varadero – da, am ajuns si in Varadero si nu m-a dat pe spate. Are hoteluri mari, all-inclusive-uri, mancare-garla si o plaja faina. Dar, din pacate, nu e mare lucru de facut cand iesi din hotelul tau. Cauta unul care sa fie cu adevarat mare, foarte mare, pentru a fi sigur ca apar si spectacole sau seri gastronomice speciale.
Cand sa mergi in Cuba
Temperatura este constanta tot anul, diferenta este intre sezonul ploios si cel secetos. Perioada secetoasa cu mult soare este de prin decembrie pana pe la inceput de mai, cand, in mod normal, incepe sezonul ploios. Uraganele care nu cruta insula (dar statul cubanez are bine pus la punct sistemul de alertare si evacuare in caz de uragan) trec in vizita, in general, de prin iulie pana prin septembrie – octombrie. Daca vrei experienta unui uragan, programeaza-ti o vizita atunci.
Viza Cuba
Iti trebuie doar un cartonas pe care il primesti numaidecat de la Ambasada Cubei din Bucuresti.
Tururi organizate
Paralela 45 organizeaza un tur, fix de Paste, in Cuba. Cum Pastele pica la inceput de aprilie, este una dintre cele mai bune perioade din an sa te duci in Cuba din punct de vedere climatic – este spre sfarsitul sezonului secetos, dar ai cele mai bune sanse sa ai numai zile cu soare. Programul este structurat sa atinga cele trei megacentre turistice ale Cubei – Havana, Trinidad si Varadero, dar ce e fain este ca ai flexibilitate. Vrei sa aprofundezi Havana de capul tau? Nicio problema. Vrei sa vizitezi altceva – in fiecare zi ai un program optional. In plus, pe drum, treci si pe la Cienfuegos, si pe la Santa Clara.
Programul costa 1.997 de euro si include zbor intercontinental (cu tot cu taxe aeroportuare), transport, cazari, viza si aproape toate mesele, deci nu vei mai da prea multi bani peste … doar daca vrei sa-ti umpli bagajele cu rom, trabucuri si suvenire.
Mai multe informatii aici ––> circuit Cuba.
Imagini Cuba
Vechea Havana – zona refacuta
Aici se vede bogatia insulei
Pe o vreme calduroasa, nu strica un val racoritor pe Malecon
Malecon, soseaua litorala a Havanei
Dupa blocuri … Real Havana
Traind la belle epoque – Hotel Nacional
Strazile din Trinidad
Biserica din Trinidad transformata in muzeu
In Cuba, continua sa existe uniforme scolare
Palatul in stil maur din Cienfuegos
Remember 80s ? Magazinele cubaneze de stat si de partid
Magazinul universal din Cienfuegos
Mausoleul lui Che din Santa Clara
Transportul in comun din Santa Clara
Pinar del Rio
Agricultura cubaneza
Cum se face un trabuc
Autostrazile din Cuba …
Trei prieteni – Hugo Chavez, Fidel Castro, Nelson Mandela. Toti au murit in ultimii cativa ani
Topes de Collantes
Pasare cubaneza
Plaja din Varadero
Si all-inclusive-ul clasic
Prezentare respectabila, cum am fost obisnuti sa citim sub semnatura Cezar Dumitru. Lectura ei a fost o placere pentru mine.
Info legat de viză: poate să o ridice și altcineva în numele tău doar că se plătește cam dublu.
Sancti Spiritus este fix în mijlocul insulei nu în Est, iar legat de estul insulei pot confirma eu că este poate cea mai frumoasă parte a Cubei.
Tocmai ce m-am intors din Cuba si as vrea sa las o serie de informatii legate de viza turistica pentru alti cititori.
Pentru ca nu am vrut sa ma deplasez la Bucuresti pentru viza (costuri si timp) si nici sa platesc in plus sa trimit pe altcineva, am aplicat printr-o agentie din UK care au FB si comentarii pozitive pe trip advisor. Am platit doar 24 lire (include si transportul simplu – a ajuns in posta in mai putin de o saptamana).
De asemenea, am calatorit cu Air Canada si surpriza a fost ca ei ofera visa tourist card gratuit in avionul Canada-Cuba (1 buc/pers, indiferent ce nationalitate esti). Asa ca am avut 2 carduri de viza, caci nu am stiut de facilitatea de la Air Canada.
Toata lumea scrie ce a vizitat si cum este in cuba … Toti vor vedea cum este dar nimeni nu da cateva Tipsuri gen : Vino cu €uro nu $dolari pt ca la dolari ti se opresc 10% comision astfel incat 1$=0.87 Cuc iar 1€ = 1.20 Cuc deci muuult mai bine. Tot la fel nimeni nu ti spune cat de comunisti sunt si ca mai pe nicaieri nu gasesti o masina pt inchiriat decat daca iti faci o rezervare cu 30 zile inainte… pretul in cazul in care gasesti masina direct in Havana este de minim 100$ / zi – cea mai ieftina.Internet ai mai deloc si doar cu cartele sau daca gasesti o cazare cu o gazda buna asa ca trebuie sa ai planul facut de acasa si cazarile in principiu luate pt ca AirBNB nu te lasa sa accesezi din Cuba. sau ca daca ai zbor in SUA si dupa CUBA trebuie sa te califici pt viza si nu e valabila cea din tara decat daca zbori Europa – Cuba.. Ca la marketuri gasesti in principiu doar produse “Nationale” – nu Cola fanta / Jack D’s sau eu stiu ce alte lucruri si multe alte lucruri pe care eu le consider muuuult mai de folos pt o plecare in Cuba decat clasicul : puncte de interes pe care oricum le gasesti pe google cautand “Cuba”
https://www.imperatortravel.ro/2016/05/cuba-mic-ghid-de-vizitare.html
super