Nu cred sa existe cineva care sa nu fi auzit de Dubai. Nu zic sa nu il fi vizitat, sunt foarte multi romani, chiar si dintre cei care calatoresc, care nu au ajuns in Dubai, dar, de auzit, tot au auzit de blocurile gigantice, cele mai mari si inalte lucruri din lume, locuri uimitoare etc, etc. Dar, din pacate, foarte putini au auzit de Oman. Si repet cuvintele: „din pacate”. Oman este acel colt al peninsulei unde poti gasi Arabia autentica, Arabia aceea din 1001 de nopti, Arabia veritabila. Pentru ca Omanul, desi este prosper (nu putred de bogat ca Emiratele, ci „doar” prosper), conducerea acestui stat a decis ca nu vor sa mearga pe drumul Emiratelor, Kuwaitului, Qatarului, ci sa pastreze o Arabia autentica. In Oman, este interzis sa construiesti cladiri mai inalte de sase etaje si absolut orice se construieste trebuie sa aiba arhitectura traditionala. Rezultatul? O tara de basm, in care nu poti sa nu te simti bine… o tara a celor 1001 de nopti.
Omanul, spre deosebire de vecini, are o istorie glorioasa si lunga. E drept, este ajutat si de climat, in timpul verii, sudul Omanului este „lovit” de extremitatea musonului indian, asa ca este verde. In plus, sultanatul omanez s-a extins de-a lungul secolelor, luptandu-se de la egal la egal cu marile puteri europene venite sa domine drumul spre Indii. Omanul a avut colonii, extinzandu-se pe coasta Africii pana dincolo de Zanzibar (orase istorice precum Mombassa, Lamu, Stonetown din Kenya si Tanzania de astazi au fost omaneze, la fel si niste orase de coasta din actualul Pakistan).
Din pacate, nu am vazut prea multa promovare pentru Oman, in tara noastra, si nici prea multe tururi, desi, cum spuneam, tara e fabuloasa. M-am bucurat insa sa vad ca o agentie mare, precum e Paralela 45, s-a gandit sa lanseze un circuit in Oman, si nu pot decat sa aplaud. Dar hai sa va spun ce se poate vedea prin Oman.
Muscat este capitala Omanului si principala poarta aeriana a tarii. Este un oras relaxat si extrem de intins, de labartat, dar, cum ziceam, cu o arhitectura unitara si placuta. Orasul se afla de-a lungul coastei, asa ca chiar si vara mai adie cate o briza racoroasa. Am bantuit putin prin cartierul oficial, unde se afla palatul regal, dar si principalele ministere, si prin cartierul „popular”, unde poti descoperi principalul bazar al orasului. De asemenea, nu trebuie ratata nici marea moschee din Muscat, o superba constructie unde vei putea descoperi, din cate imi aduc aminte, cel mai mare covor din lume dintr-o singura bucata, pe care, evident, nu il poti calca decat descult, si care a fost tesut in tara care face, probabil, cele mai frumoase covoare din lume – Iranul!
Dar, indiscutabil, cea mai frumoasa amintire pe care o am din Muscat si, cred, din tot Omanul este croaziera din largul marii, cand am strabatut apele verzi ale Golfului Oman urmarit in permanenta de delfini jucausi. Niciodata nu am fost mai aproape de delfini aflati in libertate, care ne-au fugarit sau s-au lasat fugariti minute in sir. A fost o experienta absolut superba, despre care am scris aici.
Cum ziceam, spre deosebire de Emirate, Omanul are o istorie bogata, care se reflecta si in cladirile istorice care au ramas aici de secole. Aceste cladiri istorice sunt, in general, forturi militare care se gasesc de-a lungul intregii tari. Doua dintre ele flancheaza Palatul Sultanului din Muscat si nu pot fi vizitate decat daca te invita Sultanul personal, dar nu disperati – sunt numeroase forturi de-a lungul si de-a latul tarii. Eu am vizitat fortul din Nizwa, fosta capitala a imamatului omanez, o formatiune politica care de-a lungul unei perioade lungi s-a opus sultanatului de pe coasta. La un moment dat, dupa Al Doilea Razboi Mondial, conflictul s-a accentuat si, intr-un final, lupta a fost castigata de Sultanul din Muscat, cu care ocazie a unificat tot Omanul sub conducerea sa. Iar punctul culminant a fost cucerirea capitalei Nizwa, unde astazi se poate vizita impunatorul Fort, unde s-a aflat, de-a lungul anilor, conducerea Imamatului. De asemenea, am vazut fortul Bahla (e drept, doar in exterior, dar fortul restaurat cu minutiozitate este mai mult decat impresionant, rasarind deasupra oazei verzi din mijlocul desertului). Si daca tot am mentionat Nizwa si Bahla, prin zona se afla Marele Canion Omanez, replica omaneza data Arizonei. E drept, nu am fost niciodata in Marele Canion din Arizona, dar am fost la cel din Oman, care te lasa cu gura cascata … si cu o imagine de nesters in minte.
Dar in Oman poti face si o nebunie … si cred ca nebunia cea mai mare este sa faci asa-numitul desert safari … te urci intr-un 4×4, si soferul face o cavalcada greu de descris, peste dune, unele dintre cele mai mari din lume. Am fost de vreo trei ori la desert safari in Dubai si stiu care e experienta, cea din Oman este amplificata de nu stiu cate ori – dunele sunt mult mai inalte, iar adrenalina atinge cu adevarat cote paroxistice… iar la final, am coborat in Arabian Oryx Camp care, pe dinafara, arata ca o tabara militara din filmele istorice cu Lawrence of Arabia, pe cand inauntru ai parte de tot confortul unei camere de hotel. Daca ati dormit vreodata in corturile spartane din Wadi Rum-ul iordanian, nu e nicio comparatie. In Wadi Rum dormi in corturi militare reale, aici corturile ascund confort … nu neaparat lux.
Si desi toti isi inchipuie Peninsula Araba (inclusiv Omanul) ca o campie nesfarsita de nisip si dune, atunci sa stiti ca Omanul ii va surprinde. Omanul are apa, are niste lacuri si rauri de un verde electric, asa-numitele „wadi”-uri. Eu am fost in vreo doua wadi-uri (Wadi Bani Khalid si Wadi Shab) si, de asemenea, sunt niste amintiri de neuitat – apa aia verde care a sfredelit stanci aparent de nepatruns (apa este foarte insistenta), culorile de neuitat si, mai ales, caldura apei cand ne-am bagat picioarele… in acel moment am uitat toate neplacerile de la muschi… Divin!
Cum se ajunge in Oman
Poti sa ajungi direct, zburand (poti zbura cu Qatar Airways via Doha), sau cu mijloace terestre din Emirate, dar dureaza (faci cam cinci-sase ore din Dubai pana la Muscat).
Viza Oman
O poti obtine on-arrival.
Tururi organizate
Cum spuneam, Paralela 45 are un tur care acopera chiar cele mai faine locuri din Oman – are tot ce trebuie, de la croaziera cu delfini la nebunia cu jeepul pe dune (se sta inclusiv in tabara de corturi, in care am stat si eu), veti putea vedea culoarea aceea nepamanteasca a apei din Wadi Bani Khalid sau fortul Nizwa. In plus, din cate am vazut, e si o zi de relax la mare … de asta n-am prea avut parte. Plecarea e chiar de Martisor, pe 1 Martie, si turul dureaza 8 zile. Se zboara cu compania aeriana de 5 stele Qatar Airways, cu conexiuni scurte la Doha, iar costul unui pachet este de 1.499 de euro (bilete de avion, taxe aeroportuare, tururi, cazari, intrari si chiar si niste cine).
Poti afla toate amanuntele aici –––-> Circuit Oman.
Imagini Oman
Muscat – toate cladirile in stil traditional arab
Poarta care semnaleaza intrarea in cartierul guvernamental
Unde se afla si Palatul Sultanului omanez
Care arata cam asa … la exterior 🙂
Iata si bazarul din Muscat
Marea Moschee din Muscat
si celebrul ei covor
Gata de imbarcare spre a vedea delfini in Golful Oman
Exista si pasionate de skijet prin Muscat Marina
Iar croaziera mi-a ramas in inima… iata cat de aproape au venit delfinii
Absolut superb
Ramai fara cuvinte
In interiorul tarii, fortul Nizwa
Si cam asa arata interiorul
Nizwa – fosta capitala a imamatului abolit in anii 50 – 60
Drumul spre Marele Canion Omanez – un pic de aventura nu strica
Un canion care te lasa cu gura cascata
Bahla – posibil cel mai impresionant fort din aceasta tara a forturilor
Oman e in Peninsula Araba, deci trebuie sa vezi doar nisip, nisip, nisip… Ei bine, ai surpriza sa gasesti si rauri si lacuri de o culoare nepamanteana
Wadi Bani Khalid
Evident, nisip este garla … si ce poate fi mai memorabil decat sa stai la un cort la Arabian Oryx Camp in Wahiba Sands
Bine ati venit in cortul meu
Cam asa arata interiorul… da, e cort cu aer conditionat 🙂
Dune bashing, nebunia din Wahiba Sands 🙂
Adrenalina pe dune
Sus, pe muchea dunei
Salaam !
Un alt rau minunat – Wadi Shab
Ce culoare pot avea wadi-urile astea omaneze !
Pantalonii aia rosii fac toti banii ca de altfel si „muchea” dunei.
ce autobuze circula din dubai spre muscat, exista vreun site de pe care se poate face rezervare
cat costa viza on-arival in Oman
croaziera pe mare unde se poate rezerva