Cred ca unele dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc, mai ales cand e vorba de destinatii departate si mai putin cunoscute este „cat de sigur e ?”. Pot sa ma duc, o sa-mi dea cineva in cap? Hai s-o spun direct – in mare parte, lumea este safe, atata timp cat respecti niste reguli. Evident, exista zone extrem de nesigure, cele care se afla in razboi (Siria, Yemen, Ucraina de Est), dar asta nu e niciun secret – trebuie doar sa urmariti mass-media din strainatate (in cele romanesti, veti citi mai degraba despre ultimul viol din Vaslui decat de inceperea unui razboi te miri unde) si va veti lamuri daca intr-o anumita destinatie este razboi sau pace. Evident, chiar si dupa instaurarea pacii intr-o anumita zona, vor ramane „sechele” – sunt convins ca multi romani cred ca inca e razboi in Bosnia, Kosovo, Nicaragua sau Vietnam, multi confunda Iranul cu Irakul si asa mai departe. La fel, in Occident, unii mai cred ca prin Bucuresti fac ravagii minerii, „dovada” fiind valul de refugiati romani din Europa de Vest. Dar, Slava Domnului, de ceva timp, exista internetul, asa ca te poti informa.
Evident, chiar daca anumite tari nu sunt in razboi, au probleme. In SUA, este extrem de periculos sa te apropii de scoli, unde au loc frecvent atacuri armate, in Brazilia nu e bine sa mergi prin favelas, in Franta sau UK, nu e bine sa te apropii de multimi prea mari, pentru ca te poti trezi cu un TIR peste tine si asa mai departe. In articolul de azi, nu voi trata cazuri specifice ale unor tari, ci, mai degraba, sfaturi generale de cum sa calatoresti sigur, chiar si singur (sau singura, este OK sa calatoresti si ca fata singura prin multe colturi ale lumii).
Informeza-te
Afla care sunt „tzepele” locale. Cam in fiecare destinatii sunt tot soiul de tzepe. In Bangkok, soferul de tuktuk iti va spune ca Marele Palat este inchis pentru nu stiu ce eveniment si ca te plimba el gratis pe la alte temple mai frumoase (a se citi „magazine”). Nu, Marele Templu nu a fost inchis vizitatorilor niciodata in ultimii zeci de ani, exceptand cateva zile cand a murit fostul rege al Thailandei. Am scris la un moment dat un articol despre tzepe in Asia, poti gasi mai multe exemple acolo si cum le poti evita.
Sfatuieste-te cu localnici. Fie la hotel, fie cu taximetristi, fie cu oameni pe care ii intalnesti sau turisti care au fost sau sunt in locul respectiv. Mi-aduc aminte cum, in Rio, cei de la hotel mi-au recomandat sa nu ma plimb pe Copacabana dupa 10 seara, ca la 10 seara se inchid barurile, sau sa vizitez centrul orasului doar dimineata, pentru ca dupa ora 14:00 birourile autoritatilor de stat se inchid, iar zona devine pustie. In Lima, receptionerul mi-a desenat pe harta orasului „granitele” si orele „de siguranta” pentru fiecare zona (stateam in Miraflores, unde am fost asigurat ca e safe 24 de ore din 24). In Bogota, am nimerit intr-un hotel intr-o zona nesigura, asa ca managerul s-a asigurat ca nu plec din hotel decat cu taxiul pe care-l fotografia, chiar daca il chema el personal. Si asa mai departe.
Bagaje
Incuie-ti geamantanele, trollerele, rucsacurile. Daca ai geamantan sau troller, e destul de frecvent sa ai niste forme de incuiere. Daca nu, cumpara-ti vreun lacatel sau aplica orice alta metoda de a incuia. Cand lasati lucruri de valoare in camera de la hotel, fie le lasati in seiful camerei (daca exista), seiful hotelului sau ascunse prin lucruri si incui geamantanul.
Bani
Nu lua cash cu tine decat cat iti trebuie. Personal, sunt contra ideii sa plec in vacanta cu cash pentru toata calatoria si sa schimb la case de schimb, exceptand tarile unde nu poti scoate bani din ATM (Iran, Coreea de Nord, anumite state africane). Chiar si cand iesi in oras, nu lua cu tine cine stie ce mari sume, dar nici sa nu mergi cu 2 dolari. In tari unde sunt jafuri frecvente (cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud), chiar ii vei enerva pe jefuitori daca nu ai nicio letcaie sa iti ia si poate sa fie nasol.
Ia totusi ceva cash de rezerva, dar imparte-l in mai multe locuri in bagaj. In caz ca ti-ai pierdut sau ti s-a furat cardul, sa ai totusi ceva cash „just-in-case”. Dar imparte-l in doua sau in trei si ascunde-l in mai multe locuri in bagaj. Insa atunci cand calatoresti cu avionul sau cu alte mijloace de transport sigure, ia tot cash-ul cu tine, nu-l lasa in bagajul de cala.
Atentie cand scoti bani din ATM. Uita-te in jur, prin lume continua sa fie aplicate smecherii de la unele high tech gen camere de luat vederi pana la guma de mestecat bagata in interior, care sa-ti blocheze cardul. In general, in multe tari, ATM-urile sunt in interior (pazite de garzi mai mult sau mai putin inarmate), foloseste-le pe acelea. Uita-te cu atentie sa nu fie ceva bagat in ATM si acopera mana cu care tastezi codul PIN. Fii atent, in caz ca sunt mai multi oameni, sa nu se uite cu prea mare atentie la cardul tau, mai ales cand tastezi PIN-ul. Sa ai cu tine numarul de telefon de urgenta din Romania si din tara in care te afli.
Contacteaza-ti banca si spune unde pleci. Exista banci (nu e cazul BCR, unde am eu cont) care daca „vad” ca scoti bani din destinatii mai „ciudate” (cum ar fi Kenya, Filipine sau El Salvador), iti blocheaza automat cardul si ramai fara bani in mijlocul Africii (BRD este „faimoasa” pentru mizerii de genul asta). Si apoi nu ti-l deblocheaza decat daca te prezinti personal la biroul bancii (inutil sa va spun ca BRD nu are birou in Nairobi sau in Cebu). Asa ca daca pleci undeva departe, suna-i si spune-le ca pleci in Bourkina Faso sau unde mergi, sa nu te trezesti cu cardul blocat.
Ce porti
Incearca sa nu porti haine care sa urle de la un kilometru „Sunt turist!”. Incearca sa te imbraci cat mai normal si cat mai discret. De asemenea, respecta legea cu privire la tinuta care exista in multe tari ale lumii. De exemplu, in tari ca Iran, femeile sunt obligate prin lege sa respecte legile de imbracaminte islamica. Chiar daca nu exista legi de genul asta in Emirate, Iordania sau Tunisia, mai ales daca esti tipa, nu e bine sa mergi pe strada imbracata prea despuiat. Anumite legi exista si in tari in care nu te astepti – in Barcelona, este interzis sa mergi topless pentru ambele sexe. In New York insa, te poti plimba dezbracata pana la brau, indiferent de sex.
Mai ales pentru femei, evita tinutele prea despuiate. „Multumita” Hollywoodului, albele sunt vazute ca fiind foarte dornice de experiente sexuale cu necunoscuti. Multi asiatici sau latino-americani sunt convinsi ca un zambet si o floare fac pe aproape orice alba sa isi dea jos chilotii instantaneu. In plus, daca esti mai mult dezbracata decat imbracata, ii va intari convingerea ca tu asta cauti. Asta nu inseamna ca nu poti sta in costum de baie pe plaja. Atentie, prin multe tari, toplessul este interzis si te poti trezi chiar si cu cateva zeci de lovituri pe spate pentru asta. Si nu sunt la fel de excitante ca in 50 shades… (ma refer mai ales la Emirate, dar si la alte locuri).
Nu iti lua toate bijuteriile de familie in calatorii. Lasa-ti ghiulurile si lanturile de 24 de karate acasa.
Plimbare pe strazi
Cand te plimbi, tine-te bine de rucsacul sau de gentuta cu care iesi. De preferat, „leag-o” de corp. In multe zone ale lumii, exista motociclisti specializati in a-ti smulge gentuta tinuta lejer in mana. Recent, a crescut exponential numarul lor chiar si in tari safe, cum ar fi Malaysia. In Vietnam, se stie ca cele mai multe furturi de genul asta au loc in luna dinainte de Tet, Anul Nou vietnamez. De Tet, tot vietnamezul se duce acasa la mama si la tata si e obligatoriu sa se laude cu cat a castigat el si cu ce mult a prosperat in ultimul an. E logic ca nu toti vietnamezii vor avea cu ce sa se laude, asa ca unii incearca sa se imbogateasca pe ultima suta de metri.
Nu iti tine lucruri importante in buzunarul din spate. Vad din ce in ce mai multa lume care isi tine telefonul mobil in buzunarul din spate. Este locul cel mai usor din care sa ti se sustraga ceva. Harta e OK sa o tii acolo.
Evita sa te plimbi pe strazi pustii, atat ziua, cat, mai ales, noaptea. In Paris, Londra sau Rio de Janeiro, e fix aceeasi regula. Ajungi intr-o zona pustie, iesi de acolo cat se poate de repede. E putin probabil ca vei fi violata pe bulevardele centrale ale orasului pline cu trecatori, masini, autobuze, eventual si cu politie. In tarile latino-americane, lumea se culca devreme si strazile oraselor devin pustii imediat dupa caderea intunericului (asta se intampla pe la 6 seara). Daca ai chef de iesit, ia un taxi pe care sa ti-l cheme fie receptia hotelului, fie restaurantul, barul sau discoteca in care ai fost.
In caz ca esti victima unui jaf, sa nu opui rezistenta. Da-le ce vor, viata este un pic mai pretioasa decat telefonul tau mobil (chiar daca ai toate pozele pe el si nu ti-ai facut back-up in cloud).
Mancare & bautura
Atentie la ce mananci si la ce bei. Mancatul pe strada este o traditie milenara mai ales in Asia, iar de multe ori, poti avea parte de o experienta gastronomica extraordinara. Chiar si megaexigentii gurmanzi de la Michelin au dat o stea Michelin unui chiosc de aproape-street food din Singapore (ca idee, niciun restaurant din Romania nu are o stea Michelin). Dar, in principiu, nu manca ceva prea aventuros in primele doua-trei zile de la sosirea peste mari si tari (corpul tau trebuie sa se acomodeze cu bacteriile locale) si chiar si dupa, tine cont de urmatoarele reguli:
- Mananca la standurile sau la restaurantele unde vezi clienti. Daca sunt cozi, e chiar mai bine, inseamna ca locul ala face mancare superbuna si ca e genial.
- Mananca, de preferinta, mancare gatita. Englezii spun boil it, peel it, cook it or forget it. Si baietii astia au cucerit lumea si multi au trait ani multi si sanatosi.
- Daca ai alergie la ceva (din pacate, alergiile sunt din ce in ce mai frecvente in ziua de azi), sau ai un cartonas pe care sa scrii in limba locala ca nu ai voie sa mananci acel ingredient care iti afecteaza sanatatea.
Incearca sa nu te imbeti prea tare. Adica, sa ramai cu capul pe umeri. O buna parte din talhariile si violurile asupra turistilor se comit cand sunt beti. Mai mult sau mai putin crita.
Masuri „mici”, dar care pot fi folositoare
Ia-ti o asigurare de calatorie. Am scris despre asigurari pe larg aici.
Scrie undeva (sau memoreaza) care este numarul de urgenta. De exemplu, in Europa este 112, dar prin alte parti, poate sa fie altul. In caz ca esti in pericol, s-a intamplat ceva ori ai fost jefuit (si ai ramas printr-un miracol cu telefonul la tine), suna!
Nu lua cu tine cartonasul cu numarul camerei in care stai. Daca stai in hoteluri mai acatarii, de multe ori vei primi cardul de acces intr-un cartonas pe care e scris numarul camerei. Memoreaza numarul camerei (chiar daca uiti, poti intreba la receptie, desi o sa pari un pic prostut) si ia cu tine doar cardul de acces. Daca pierzi sau ti se fura cardul de intrare in camera, nu te trezesti cu vreun „vizitator” care sa-ti goleasca si camera, dupa ce ti-a golit buzunarele. In plus, nu spune prea multe soferului de tuktuk, moto-taxi, taxi sau vanzatorului de covoare unde stai.
Cand calatoresti, apar riscuri. Asta nu inseamna sa nu calatoresti. Mie mi s-au furat bani din portofel de doua ori in viata, iar asta, in Bucuresti, niciodata in alta parte a lumii. Da, au existat tentative (la Roma, Paris, Bruxelles si St. Petersburg), dar am fost ager si oricum nu aveau ce sa fure mare lucru. Nu am avut parte de tentative de jafuri violente (asta, si pentru ca, in general, am urmat sfaturile de mai sus).
Asa ca va zic in continuare – calatoriti, dar cu atentie. Si veti descoperi cat de frumoasa este lumea asta…
Daca aveti mai multe sfaturi si recomandari, va rog sa le adaugati aici, jos, la comentarii. Pentru ca sunt absolut sigur ca nu am putut acoperi “totul”
Oricum cei mai multi vor face un Delhi Belly pe undeva prin Asia sau Africa…pe mine m-a lovit crunt de la ananasul celor din 5 Islands Tour Ao Nang :-))). In unele orase gen Manila, Cairk, Luxor favelele cu infatisare socanta se afla la doi pasi de obiective turistice sau de hotelurile cu nume mari, insa nu sunt neaparat periculoase. Cat despre carduri BRD nu mi-a putut oferi cash in Thailanda in 2014-2015 desi mergea la POS, din fericire aveam si un ING. O singura data am predat o suma mai mare fara sa doresc…dar in Kiev, in timpul Euromaidanului…
In 2014, cardul BT m-a lasat fara bani in Johor Bharu, noroc cu cel de la ING care mi-a salvat stomacul gol.
Imperator, poate stii ceva despre cardurile Global Blue Tax Free. Merita sau mergem tot pe varianta clasica?
Multumesc.
Blocarea cardului nu e neaparat ceva rau – 99% dintre cazurile de frauda cu carduri se produc prin retragere de cash (de pe cardurile copiate in Romania) in tari din Africa sau Asia de sud-est. Deci, mai putini nervi si mai mult calm, se rezolva foarte simplu, cu telefon la banca. Sau, daca esti prevazator, cu un anunt inainte de a pleca in respectiva tara. Cat despre cardurile ING, faptul ca functioneaza acolo nu le face mai bune, ci dimpotriva, e o dovada ca sunt nesigure si ca pe cei de la banca ii doare fix in fund de ce se intampla cu banii clientilor.
Eu am card la Ing. Credeti ca este necesar sa sun inainte la ei? Din ce vad in comentarii, pare ca nu ar fi probleme.
La ING, am auzit si eu de foarte multe probleme. Suna sa fi sigura.
De aia s-au inventat cardurile de credit care,din pacate,nu prea exista in Romania.Orice vestic foloseste credit card,nu debit card in tari straine…de ce?simplu,aia nu-s banii lui,ci ai bancii,daca i se fura cardul si este golit,nu-i problema lui,e problema bancii.Orice credit card are asigurare,gratis,oferita de banca emitenta.Asta e solitia ideala.E adevarat ca desi multi par mirati ca nu se poate cumpara cu cardul in multe locuri din lumea a 3-a,n-ar trebui sa uite ca si Romania,in prezentarile turistice sau de ambasada e portretizata ca si “ cash country”.Cred ca se poate vedea cel mai bine in ziua de leafa,cind e coada la ATM urile din Romania.Cardul e doar o bucata de plastic fara valoare bun doar sa puna “ hard,cold cash” in palma romanului.
Pina la urma, desi neplacute, un furt, o diaree sau alte asemenea sint chestiuni care afecteaza omul calator pe scurta durata si desi ii pot strica vacanta nu ii strica si viata. Omul calator se intoarce pina la urma acasa si rezolva ce e de rezolvat si lasa neplacerile in urma.
Mie unuia mi se par adevarat primejdioase:
1. accidentele de trafic (poate trebuia da postez aceasta la sfaturi pt asia de se. Spre deosebire de pierderea portofelului care te incapaciteaza temporar, un accident serios te incapaciteaza pe viata. Pt mine, in asia de se, aceasta e un factor permanent de potential pericol.
2. Plosnite. Si ele te incapaciteaza pe termen lung daca le duci acasa sau daca nu ai o acasa le duci la hotelul tau preferat care dintr-o data nu mai e chiar asa de preferat.
3. Asta e subiect lung: dezamagirea. Turismul e deja de ani de zile o afacere pe banda rulanta. Totul pare fals si este grabit si profitul conteaza si scurtaturi si etc. Armate de oameni
calatori (da, si noi facem parte din ei). Poluare teribila unde vezi cu ochii. Samd.
Cat de riscant este sa calatoresti singur ?
Ai experienta in acest gen de calatorie?
Multumesc.
Depinde de locurile in care te duci si cum te comporti. Da, am fost in destule locuri singur.