La inceputul anului, atunci cand internetul era plin de rezolutii de An Nou, dar si de bucket list-uri cu destinatii de vizita pentru 2018, eu am anuntat printr-un articol ca pentru mine cel mai important este ca anul acesta (dar si in 2019) sa sarbatoresc Centenarul Romaniei Mari – 100 de ani de la crearea Romaniei Mari. Asa ca mi-am propus, mai mult decat sa adaug tari noi in palmares (probabil vor veni si acelea, o sa vedem), sa fiu in anumite zile aniversare in locurile-cheie ale Unirii celei Mari. Acesta este articolul pe care l-am scris si pe care il puteti reciti aici.
Datele-cheie pe care vreau sa le marchez si sa le sarbatoresc sunt:
27 martie 2018 – Chisinau, Unirea Basarabiei cu Romania;
28 noiembrie 2018 – Cernauti, Unirea Bucovinei cu Romania;
1 Decembrie 2018 – Alba Iulia, Unirea Transilvaniei cu Romania;
3 august 2019 – Timisoara, ultimul oras romanesc unde a fost introdusa administratia romaneasca;
4 august 2019 – Budapesta, intrarea trupelor romanesti in capitala Ungariei, sfarsitul Primului Razboi Mondial pentru Romania;
20 august 2020 – Trianon, semnarea tratatului de pace intre Puterile Antantei (inclusiv Romania) cu Ungaria. Recunoasterea internationala a Marii Uniri. A fost ultimul tratat semnat in cadrul sistemului Versailles care a dus la incheierea Primului Razboi Mondial.
Ce vreau sa fac in aceste zile? Sa vizitez aceste orase cu o semnificatie deosebita pentru istoria noastra, sa marchez momentul, sa va povestesc despre ce puteti face daca le vizitati si, de ce nu, sa va invit sa veniti si voi in momentele aniversare in aceste orase.
Ma bucur sa va anunt ca acestui demers, sau proiect − cum doriti sa-l numiti, s-a alaturat si compania aeriana nationala TAROM ca partener, furnizandu-mi biletele spre aceste destinatii. Si le multumesc… mai ales ca si TAROM sarbatoreste anul acesta Centenarul Romaniei, atat prin campaniile promotionale, cat si prin lansarea zborurilor directe intre Iasi si Timisoara, dar si intre Cluj si Timisoara. Evident, nu o sa zbor cu TAROM la Cernauti (nu exista cursa spre Bucovina de Nord) sau spre Alba Iulia (pentru ca nu exista niciun aeroport), in schimb voi zbura la Suceava si, respectiv, la Cluj-Napoca si de acolo ma voi deplasa pe cale rutiera sau feroviara (ma voi lamuri la timpul respectiv).
Dar sa revin la prima destinatie – Chisinau. TAROM are nu mai putin de trei zboruri pe zi spre capitala Basarabiei, asa ca voi pleca cu primul zbor al zilei pe 27 martie (aterizez la 9 dimineata in Chisinau, o ora perfecta), intorcandu-ma pe 28 martie seara (ultimul zbor al zilei, la ora 18:40, urmand sa aterizez la Bucuresti la ora 20:00). Asa ca daca veniti pe zborurile acestea, mi-ar face mare placere sa va cunosc.
Evident, voi vizita si Palatul unde s-a votat Unirea Basarabiei cu Romania, fost liceu in perioada de dinainte de a gazdui fostul parlament basarabean – Sfatul Tarii, azi fiind Academia de Teatru, Muzica si Arte Plastice de pe strada Alexei Mateevici nr. 111.
Inca nu mi-am schitat planul „de bataie”, dar pot spune ca ma bucur sa revin la Chisinau – un oras relaxat, verde, care mi-a placut chiar si in 1997, cand l-am vizitat prima data si era atat de multa saracie… Nici acum nu pot zice ca e prea mare bogatie, dar in ultima mea vizita, orasul arata mult mai ingrijit, mai cochet si mai dragut… Si mi-a dat un sentiment interesant… aveam senzatia ca sunt in Romania, dar intr-o alta Romanie… Sunt curios cum il voi percepe astazi.
In Chisinau, voi fi ajutat de una dintre noile agentii moldovenesti care muncesc sa puna Moldova pe harta turismului Mondial. Se cheama GoAdventure Moldova si a pus laolalta mai bine de peste doua duzini de experiente – de la vizita la celebrele crame moldovenesti, la caiac pe Nistru, plimbare cu balonul sau o calatorie in timp, mai precis in trecut, in vremurile Uniunii Sovietice… nu foarte departe de Chisinau, in Tiraspol, in Transnistria, unul dintre acele colturi ale fostei URSS care au ramas incremenite in epoca dinainte de 1991.
Evident, voi reveni cu povesti, poze, sfaturi si prezentari de lucruri pe care le poti face… mai ales ca Basarabia este atat de aproape chiar si de Bucuresti si merita, merita, merita vizitata.
Salut! În perioada 26-28.03 suntem si noi în Chișinău…din postări înțelegem că ar fi un grup mai mare de ,,călători,, în aceeași perioadă…noi ajungem pentru prima oară în zona…poate reușim să ne sincronizat la obiectivele turistice. Salutari…Aniel si Nico
Da, ar fi cool… sau poate seara la un vin moldovenesc 😉 Da-mi un semn pe Facebook 🙂