Trebuie sa recunosc ca imi plac parcurile de distractii. Am fost prin cateva in Paris, Dubai, Benidorm si Osaka, dar nu pot sa nu zic ca Disneylandul nu mi-a ramas la inima. Cel din Paris, desigur, ca nu am fost la niciun altul de pe Planeta (desi am trecut pe langa cel din Hong Kong, dar am zis sa raman loial Parisului).
Toata „povestea de dragoste” incepe de pe vremea cand eram student la Maastricht. Am fost student in Olanda din toamna lui 1991 pana in vara lui 1992 si, odata ce am ajuns in dragalasul oras din sudul Olandei, am fost imediat „lovit” de reclamele care anuntau deschiderea Eurodisneyland-ului (cum era denumit atunci, intre timp a devenit Disneyland Paris). Era greu sa nu fii asaltat – la TV, pe strada, la toate agentiile de turism (pe vremea aceea, Olanda avea agentii de turism „la strada”), prin ziare, peste tot. Era un eveniment istoric – primul Disneyland deschis in Europa (mai fusese unul deschis, in anii ’80, la Tokyo). Mickey, Donald si toate personajele Disney urmau sa treaca Atlanticul si sa amuze si copiii Europei.
In decembrie 1991, am plecat la Paris intr-un weekend lung (de trei zile). Era o excursie „de studii” organizata de o asociatie studenteasca din Maastricht, numita … Imperator J). Urma sa facem o vizita la sediul OECD, dar si la Eurodisneyland. Daca la sediul OECD am fost (autocarul ne-a lasat direct acolo), am hotarat sa nu mai merg la Eurodisneyland. Eram fermecat de Paris si, in cele trei zile petrecute acolo, nu cred ca am dormit, in total, mai mult de sase ore – alergam sa vad Parisul. Stiam ca Disneylandul inca nu era deschis, iar colegele care nu m-au crezut au venit cu coada intre picioare. Locul inca era un santier, nu au vizitat nimic, doar s-au intalnit cu niste oameni din departamentul de marketing care le-au povestit despre planul de promovare.
Planul a fost insa grandios… dovada este ca pana si in ziua de azi retin pe dinafara (nu l-am intrebat pe Google) data deschiderii: 12 aprilie 1992. Evident, mi-as fi dorit mult sa merg acolo, dar preturile mi s-au parut mult prea piperate pentru un student roman in Olanda … asa ca am lasat-o pe alta data … si nu am avut de asteptat prea mult… Am fost prima oara la Disneyland Paris in vara anului 1994. A doua oara, dupa 22 de ani aveam sa revin la Disneyland.
Sincer, desi am fost la varste diferite si cu experiente diferite, si atunci, in 1994, dar si acum, am simtit cumva ca imi retraiesc copilaria. Copilaria mea a fost animata de Mickey Mouse, Donald Duck, cei 101 dalmatieni, pisicile aristocrate si de toate celelalte desene animate clasice ale marelui Disney. Si, da, de fiecare data am fost incantat sa le intalnesc pe strazile parcului de distractii. In rest, nu as vrea sa insist pe ce se poate face in parc – poti zbura cu Peter Pan, sa te dai cu barca piratilor, sa traiesti experienta Star Wars (o delicatesa, pentru un fan ca mine) si multe, multe alte lucruri. Indiferent de ce faci, e la fel ca la meditatiile budiste – lasa toate gandurile la intrarea in parc, lasa-ti netul si facebookul si bucura-te de ceea ce vezi si de ceea ce traiesti… Pentru ca va fi o zi de fericire. Sau vor fi mai multe.
Cand sa mergi la Disneyland
Marea problema a Disneylandului este aglomeratia. Oricat de magica este atmosfera si de distractive atractiile, parca nu te incanta sa te calci in picioare cu altii. Vara este, de obicei, sezonul de megavarf: din iunie pana in august, parcul este plin, indiferent de zi. Iarna, pe de alta parte, poate fi foarte frig si intunecat (desi in perioada dinaintea Craciunului, banuiesc, parcul se transforma intr-o magie de iarna), asa ca ideal cred ca este sa mergi toamna si primavara. De cele mai multe ori, te duci cu prichindelul tau. Stiu ca primavara sau toamna este scoala si gradinita, dar il poti invoi – presupun ca „doamna” poate sa aiba intelegere ca pleci cu copilul la Disneyland.
Chiar si toamna sau primavara (si, mai ales, vara), evita cat poti weekendurile, pentru ca atunci creste simtitor numarul vizitatorilor, mai ales daca ai noroc sa prinzi o zi cu soare.
Unde sa stai la Disneyland
Stiu ca multi cautati optiuni cat mai ieftine, pe care, de cele mai multe ori, le gasiti in afara parcului (de cele mai multe ori, in Paris, de unde va mai ia una-doua ore sa ajungeti cu trenul). Recomandarea mea este ca, daca tot va duceti la Disneyland, sa mai dati cativa euro in plus si sa stati la un hotel din complex. De ce:
- In primul rand, cei care stau la hotelurile din parc au dreptul sa intre cu o ora si jumatate inaintea celorlalti. Oficial, parcul este deschis de la 10:00 la 22:00, dar cei care stau la hotelurile din Disneyland Resorts pot intra inca de la 8:30 (uneori, si mai devreme). Si, credeti-ma, este o incantare sa ai magia Disneylandului aproape, doar pentru tine (si poti sa te intalnesti in liniste cu Mickey, Minnie si cu restul personajelor care sunt, in general, asaltate de copii. Atentie, e vorba doar de parcul clasic Disneyland, nu de Walt Disney Studios, care deschide pentru toata lumea la ora 10.
- Nu pierzi timp cu naveta intre hotel si intrarea in parc. In general, hotelurile din Parc sunt la circa 5 – 15 minute de mers pe jos sau poti lua un shuttle gratuit.
- Exista shuttle-uri directe de la aeroportul Charles de Gaulle (in caz ca zbori cu Tarom sau cu Air France) pana la Disneyland (evident, sunt platite, dar e mai confortabil decat sa schimbi RER-uri).
- Ia pachetul half-board. Hotelurile sunt in stil american – e foarte multa mancare si foarte satioasa. Restaurantele in parc sunt scumpe si, din pacate, foarte multe in stil fast-food (normal, totusi, toata lumea vrea sa beneficieze mai mult de atractii decat sa stea la masa). Asa poti sa mananci foarte bine dimineata, apoi seara, iar in timpul zilei, mai poti carpi ceva ici si colo. Vezi si tu ce oferte sunt, ca uneori apar oferte cu demipensiune. Nu lua pachetul cu pensiune completa, ca vei fi stresat sa vii inapoi la hotel la ora X si pierzi vremea, sau doar mic dejun, pentru ca preturile la restaurantele din parc si zona sunt mari.
- Continui atmosfera aceea de magie si basm timp de 24 de ore. Am stat in hotelul Sequoia Lodge si a fost tare fain… Camere mari, geluri de dus in forma lui Mickey la baie, iar peste tot era acelasi spirit al Disneylandului. Sequoia nu este nici cel mai ieftin, nici cel mai scump hotel dintre ele, poti gasi si hoteluri mai ieftine.
Cum poti sa sari peste cozi
- Mai putin cunoscut este ca daca mamica este gravida, poate sa obtina un card prin care poate intra in fata impreuna cu alti 4 oameni. Atentie, trebuie insa sa aiba un certificat medical care sa spuna clar ca este gravida si in cate luni. Evident, in acest caz, nu poti sa beneficiezi de intrare prin fata la roller coastere si la alte atractii mai pline de adrenalina.
- Mai exista un card daca esti invitat de un angajat Disney, dar si daca unul dintre membrii familiei are diverse dizabilitati.
- FastPass – este pentru toata lumea, dar se plateste. Avantajul este ca te duci la ceva aparate (te poate ajuta orice angajat din parc sau de la centrul de informatii din „Primarie”) si vei primi un bon cu un interval orar la care sa te prezinti la respectiva atractie si sa intri „prin fata”. Am avut si eu un astfel de FastPass, dar a fost complet nenecesar – am fost in jur de 1 martie, era destul de frig (a si plouat), iar parcul a fost cam gol … nu am stat la nicio atractie mai mult de cateva minute.
- Single Rider – la atractiile cu foarte multa adrenalina, daca copiii si partenerul/partenera nu vor sa intre, cauta culoarul „single rider” si ai sansa sa o iei in fata … dar vei sta impreuna cu un necunoscut.
- Baby Exchange – din nou, daca copiii nu vor sa se dea si nu exista optiunea „Single Rider”, poti sa stai la coada, iar dupa ce te-ai dat in respectiva atractie, cere-le un pas de „baby exchange” angajatilor … tu „preiei” copilul, iar partenerul sau partenera ta poate intra din nou prin fata.
Cum iti organizezi ziua sau zilele de Disneyland
Exista doua parcuri – unul Disneyland Park cu atractiile clasice (unele sunt aceleasi din 1994) si al doilea – Walt Disney Studios Park cu personaje si atractii mai recente, gen Cars, Nemo, Ratatouille. Lamureste-te in prealabil unde vrei sa mergi (eu m-am dumirit urmarind un program special de prezentare pe canalul de televiziune din hotel), verifica ce atractii sunt inchise (eu, mergand in martie, am prins un numar destul de mare de atractii inchise pentru verificare, imbunatatire etc.), pentru a nu pierde vremea sa mergi in cine stie ce colt de parc si sa ajungi in fata unui gard si, eventual, fa-ti un traseu cat mai scurt. Parcurile sunt foarte mari si ai destul de mult de luat la picior pentru ca, pe langa atractiile propriu-zise, sunt si alte locuri superfaine.
Exista doua mari evenimente in fiecare zi – parada personajelor Disney si spectacolul de lasere, lumini si artificii de la sfarsitul zilei. Ia-ti din timp un loc strategic, pentru a vedea cat mai bine. Daca l-ai vazut vreodata, nu e nevoie sa te inghesui si a doua zi, pentru ca este fix acelasi spectacol. Eventual, faci altceva in intervalul acela (in cazul spectacolului de final, nu prea sunt multe alternative, pentru ca principalele atractii se inchid). In cazul spectacolului de la final, se vede foarte bine cam de pe toata Main Street (eu am ajuns cam tarziu in prima seara si nu am ajuns prea in fata).
Daca ai fost la vreun spectacol, incearca sa nu te duci la atractia de langa acesta, pentru ca toata lumea care iese de la spectacole se va duce fix ca turma in acelasi loc.
Cum iti achizitionezi pachete la Disneyland
Ca la orice megaatractie, exista o groaza de oferte si de pachete cu tot soiul de alternative. Vedeti ca in Romania, reprezentantul oficial al Disneyland Paris este agentia Happy Tour, care are tot soiul de oferte negociate direct cu Disneyland-ul. De exemplu, zilele acestea, Happy Tour are un pachet de la 242 de euro pentru doua nopti de cazare fix in parc, intrare in ambele parcuri si demipensiune pentru adult (copiii sub 7 ani beneficiaza de tot soiul de gratuitati).
De asemenea, exista oferte pentru hoteluri in afara parcului, nu numai in parc, dar, din nou, cred ca e o idee buna sa stai la unul dintre cele 7 hoteluri din parc.
De asemenea, Happy Tour are tarife speciale negociate cu Taromul (cum ar fi pentru fiecare adult platitor copilul plateste doar taxele de aeroport, tarife speciale pentru transferul cu autobuzul de la aeroport la parc.
Aruncati o privire aici si contactati consultantii Disney pentru diverse pachete.
Imagini Disneyland
Spre intrare. Cei care locuiesc la hotelurile din complex pot intra cu doua ore inainte de deschiderea generala
Pe Main Street
Nici nu stiti ce simpatic imi e Donald 🙂
Capatul lui Main Street da spre Castelul Frumoasei Adormite
Vitralii din castel
Barca piratilor – una din atractiile clasice, era aici si in 1994
Te poti fotografia cu tot soiul de personaje Disney. Selfie included
Daca ajungi prin Vestul Salbatic, trebuie sa fi un bun tragator, altfel te mananca lupu 🙂
Pentru pasionatii de fantome – Phantom Manor
Intrarea in Adventureland, unul din „cartierele” Disneylandului
Miaaaaauuuu
Sa ne pregatim de o cursa inter-galactica
cu celebrii roboti din Star Wars – R2D2 si C3PO
Noile episoade din saga Star Wars
Finalul zilei la Disneyland este plin de artificii si culori
Am stat pana sa ma dea afara – pentru un Main Street aproape pustiu (stiu, rar se intampla)
Evident, peste tot exista magazine Disney cu tot soiul de jucarii si suveniruri
Sunt convins ca daca ma nasteam in perioada asta, mama ar fi ajuns in sapa de lemn 🙂
Si in afara parcului, sunt tot soiul de spectacole
E greu sa ramai flamand la Disneyland 🙂
Sequoia Lodge – unul din hotelurile Disney din complex. Aici am dormit o noapte de fapt
Un alt hotel din complex… e un pic mai incolo de-a lungul lacului, se numeste Disney’s Newport Bay Club si are 4 stele (Sequoia Lodge are 3 stele)
Asa arata camera
Iar gelul de dus este cu Mickey Mouse 🙂
Hotelul zonei
In primavara in care am fost, erau multe atractii inchise 🙁 Intelesesem ca se va redeschide cu niste lucruri noi, dar cred ca am inteles gresit…