De mic copil, stiam de la televizor de insulele Azore… tot timpul, cei de la meteo „dadeau vina” pe depresiunea Azorelor, in caz ca un val de ploi venea si matura Romania… Si ma uitam siderat la harta numita „de satelit” cum ar putea veni ploaie tocmai de acolo, de hat, departe, din mijlocul Atlanticului pana la noi, in Romania… Si, totusi, venea. Ei bine, atunci cand am ajuns in Azore, mi-am dat seama ca acea ploaie nu doar se formeaza pe undeva prin zona, ci lasa in urma si niste insule de un verde stralucitor. Daca pronuntati cuvantul Azore, ceea ce imi vine in minte imediat este VERDE. Azore, arhipelagul verde.
Foarte multi ani, Azore nu a aparut pe radarul majoritatii pasionatilor de calatorii din Romania. Nici eu nu cred ca m-am gandit de prea multe ori sa dau o fuga prin Azore. Dar intre timp, au aparut curse mai lesne (nu, nu sunt zboruri directe, dar poti avea parte de un tranzit destul de scump in Lisabona – taman bine cat sa mananci niste pasteis de nata 😊) si am vazut pe multi cu care sunt conectat pe Facebook ca au ajuns in Azore. In plus, chiar am inceput sa primesc intrebari despre inverzitul arhipelag si ma bucura. De asemenea ma bucura ca agentiile de turism au descoperit Azorele, asa ca apar din ce in ce mai multe circuite prin Azore, cum sunt si cele ale Paralelei 45 – unele acopera doar Azore, altele combina Azore cu Madeira sau Azore cu Lisabona. Le gasiti pe toate aici: excursii Azore.
Arhipelagul Azore este format din noua insule importante, de origine vulcanica (vulcanii sunt insa stinsi, nicio eruptie nu a avut loc, de cand Azorele au fost colonizate de portughezi in secolul al XV-lea. Desi sunt convins ca toate cele noua insule sunt absolut superbe, cei mai multi calatori (inclusiv eu) merg in doar una-doua insule. Eu am fost in doua – in insula Terceira si in principala insula, Sao Miguel, unde se afla si capitala, Ponta Delgada. Dar haideti sa trecem in revista cele mai faine lucruri de facut prin aceste doua insule din Azore (cuprinse, de asemenea, in programul Paralelei 45).
In primul rand, probabil ca tot arhipelagul (in mod sigur, Terceira si Sao Miguel) devine o gradina botanica de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei, cand milioane de hortensii albe sau de diverse nuante de albastru infloresc. Si nu e vorba de o tufa ici si o tufa colo. NU. Sunt milioane de hortensii, multe plantate pe zeci de kilometri de-a lungul soselelor de pe insule… Pe insula Terceira, am urcat pe o inaltime de unde am vazut o buna parte de insula si, de acolo, insula arata ca un soi de geaca de piele turceasca de pe vremuri – sute si sute de petice de parcele de diverse nuante de verde si randuri intregi de hortensii multicolore… Un basm de povestit la nepoti!
Dar s-o luam pe insule
Insula Sao Miguel, cum am spus, este cea mai mare insula si tot aici se afla capitala, Ponta Delgado. Ponta Delgado, desi este un oras relativ modern, are, ici si colo, urmele arhitecturii coloniale, cum ar fi diverse mici palate sau case, dar si catedralele care depun marturie pentru importanta istorica a asezarii. Nu pot sa spun ca este un oras extraordinar, dar este o buna introducere la minunatiile din insula.
Probabil, cel mai interesant loc de pe insula este zona Furnas. Timp de secole, a fost evitata de colonisti, care credeau ca pe acolo se afla o poarta care face legatura direct cu iadul, iar unele documente povestesc despre intalnirile curajosilor care ajungeau prin acest colt de insula cu insusi Scaraotchi sau cu rude apropiate. Probabil, erau halucinatii sau povesti cu Cocosul Rosu, dar ceva logica exista – aici se simte cel mai mult ca Azorele sunt insule vulcanice, datorita faptului ca pamantul fumega, iar mirosul de sulf este destul de persistent. Am vizitat aici o gradina botanica unde florile sunt influentate atat de sulful din aer, cat si de faptul ca apele fierbinti de aici contin foarte mult fier (au o culoare maronie inchisa, iar localnicii ii sfatuiesc pe cei care intra in apa sa foloseasca un costum de baie de care nu mai au nevoie – va fi impregnat de o culoare maronie-namoloasa care, aparent, nu mai iese!). In schimb, evident, apa respectiva are efecte curative laudate de ceva experti.
Dar show-ul nr. 1 din Furnas nu e pamantul care fumega, apa care te imbiba cu fier sau aerul plin de miros de sulf… ci mancarea gatita unic, cel putin, in Europa (daca ar fi sa-i cred pe ghizii azorieni). Dis-de-dimineata, legume si carne sunt puse in niste vase ceramice si ingropate. Nu, nu sunt fierte, prajite, asa crude… Iar pe la ora pranzului, toti turistii din Furnas se strang in respectivul loc si asista cum vasele sunt scoase din pamant cu mancarea gatita… Pe care o pot manca in cateva dintre restaurantele orasului (nu peste tot!). Si gustul este special, nu stiu, atat legumele, cat si carnea, care mi s-a parut cumva mai patrunsa… e un cu totul alt gust decat daca ar fi fost fierte… O experienta de neratat.
Un alt „must do” este o vizita prin insula, mai ales prin zona Sete Cidades. Lacurile Sete Cidades sunt faimoase prin faptul ca sunt doua lacuri foarte apropiate unul de altul (cred ca si comunica intre ele printr-un mic brat de apa), dar care, de sus, de pe dealuri, au culori diferite – unul este verde, altul, albastru! Am mai vazut ceva similar prin Indonezia, in insula Flores, unde exista trei lacuri de trei culori diferite, care se afla unul langa altul… Ca si in Indonezia, si in Flores, explicatia este una chimica… vulcanii si pamantul vulcanic, avand din abundenta tot soiul de minerale, pot crea fenomene naturale spectaculoase.
Cum ziceam, Azore (si insula Sao Miguel, desigur), sunt niste insule extrem de pitoresti, iar o calatorie, chiar si fara sa te opresti pe undeva la vreun obiectiv turistic, este o incantare. Dar Sao Miguel se lauda cu doua premiere la nivel european care chiar au pus Uniunea Europeana in dificultate – aici, sunt unicele locuri din Europa unde se cultiva ceai si ananas, iar Uniunea Europeana nu avea o politica agricola cu privire la aceste culturi. Ma rog, pana la urma, la cererea Azorelor, au aparut o politica agricola si o schema de subventionare, dar chiar si asa … e tare fain sa vizitezi o plantatie de ananas pe pamant european… si sa-l si gusti, sunt la fel de buni si de zemosi!
Terceira, o insula verde, verde, se lauda cu unul dintre orasele unde arhitectura coloniala a supravietuit pe o suprafata destul de mare – este orasul istoric al Azorelor… se numeste Angra de Heroismo si nimeni nu si-ar da seama ca aceasta mica asezare a fost de doua ori … capitala Portugaliei! In secolul al XVI-lea si in secolul al XIX-lea! Evident, astazi, cand te plimbi pe ulitele in panta, cu casute colorate si panorama de neuitat, nu iti dai seama ca oraselul asta a fost capitala unui mare imperiu, dar conteaza mai putin – traieste clipa, iar in Azore, o poti trai la maximum in orice moment 😊.
Tururi organizate in Azore
Asa cum v-am spus, Paralela 45 are o serie de tururi unde sunt incluse si Azorele – fie doar Azore, fie Azore + Madeira, fie Azore + Lisabona. In aceste zile, circuitul de Azore beneficiaza si de o reducere de 4%.
Circuitul este programat in doua randuri, in timpul verii, cand e vacanta, iar hortensiile sunt inflorite peste tot. Plecarile sunt anuntate pentru 12 iulie si 2 august si, cum ziceam, sunt vizitate cele doua insule principale – Sao Miguel si Terceira.
Pretul este de 1.085 de euro pentru 9 zile si include zborurile dintre Romania si Azore, dar si zborul intern intre Sao Miguel si Terceira, inclusiv taxele aeroportuare. Evident, sunt incluse si cazarile cu mic dejun, 2 mese de pranz, transferuri, tururi in Ponta Delgado, Angra de Heroismo si ziua din Furnas (unde se va servi si pranzul gatit in pamant).
In unele zile, sunt excursii optionale cu plecare din Ponta Delgado sau Angra de Heroismo, pe care le puteti lua sau nu, dar in cazul Azorelor va sfatuiesc sa le luati – insulitele astea sunt superbe pentru natura lor, pentru zonele lor rurale si mai putin pentru orase (exceptand Angra, care este cu adevarat frumoasa, de aceea se si afla pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial.
Toate informatiile le gasiti aici ––––> Circuit Azore
Imagini Azore
Cam asa arata Azore 🙂
Flori si foarte multe verde
Hortensiile – sunt milioane de hortensii prin toate insulele
de toate culorile
Ponta Delgada, capitala Azorelor
Cu ulite inguste
Gasesti azulejos si in Azore
In Furnas, un lac cu prea mult fier
In consecinta si culorile florilor sunt mult mai intense
Aici se gateste pentru turisti… direct in pamant
Asa se scoate vasul cu mancarea deja gatita
Ii inteleg pe portughezii de secol XVI care credeau ca aici e una din intrarile in iad
Una din pitorestile sate din Azore
Unic in Europa: plantatii de ceai
Si de ananas
Angra de Heroismo a fost de doua ori capitala a Portugaliei. Astazi este asezarea cu arhitectura clasica a Azorelor
Pe strazile din insula Terceira
Terceira vazuta de sus… in fund, in stanga, Angra de Heroismo. Nu-i asa ca e frumos ?