
Turnul Eiffel – Paris
De copil, am fost fascinat de capitala Frantei. Cred ca datorita desenelor animate „Pisicile aristocrate”, in care m-au fascinat acoperisurile acelea pe care topaiau pisicile, ferestrele cu flori, silueta sexy a Turnului Eiffel. Apoi, dupa ce am inceput sa pun mana pe cartile de istorie si am descoperit importanta Parisului in istoria noastra ca neam, mai ales cel de prin secolul al XIX-lea, chiar am fost atras irezistibil de Paris. Voiam sa-l vizitez, sa-l cunosc, sa-l traiesc, sa merg pe urmele lui Thomas O’Malley, Nicolae Balcescu, Jean Valjean sau pe ale lui Napoleon Bonaparte. Asa ca atunci cand am iesit prima oara din tara sa merg la bursa studenteasca din Olanda, mi-am facut din Paris obiectivul nr. 1 – la doar trei luni dupa ce am ajuns la Maastricht, chiar si daca a trebuit sa fac rost de viza de Franta tocmai de la Amsterdam (inca nu aparuse „viza Schengen”), am ajuns la Paris. Povestea primei mele calatorii la Paris, intr-un insorit weekend prelungit de decembrie, o gasiti aici.
Prin urmare, in articolul de azi nu intentionez sa rememorez povesti si intamplari din Orasul-Lumina, ci, mai degraba, sa va recomand cateva locuri pe care sa le vedeti, fiindca merita. Ma gandesc sa sar peste Turnul Eiffel, Luvru, Arcul de Triumf si Champs Elyssees, pe care, cred, le stie toata lumea. Ma gandesc sa trec in revista alte locuri faine… si nu neaparat obscure, asa ca merita vazute.
- Turnul Montparnasse. Daca va urcati in turnul Eiffel, o sa vedeti undeva un bloc cam urat, aflat la cativa kilometri de Eiffel si cu o inaltime relativ similara, dominand tot orasul. Pentru a admira orasul de sus, cel mai bine este sa va urcati pe turnul Montparnasse, nu pe turnul Eiffel. Ai parte de o priveliste similara, in plus, cozile sunt mult mai scurte si poti admira Turnul Eiffel, care arata mult mai bine decat Montparnasse.
- Muzeul Orsay. Da, stiu, toata lumea da navala sa vada Luvrul, dar mi-a placut si Muzeul d’Orsay. Are, de asemenea, niste opere magnifique, si nu trebuie sa stai zile si nopti pentru a-l vizita … il poti descoperi si savura in doar cateva ore. In plus, fiind gazduit de o fosta gara, are un aer interesant, putin extravagant.
- O plimbare cu vaporul pe Sena. Stiu, e o tura populara, dar merita, pentru ca numeroase dintre cele mai importante cladiri ale Parisului sunt, de fapt, construite de-a lungul Senei. Pentru un strop mai mare de romantism, luati o barca spre apusul de soare.
- St. Chapelle – este o mica biserica aflata in curtea Palatului Curtii de Justitie, destul de aproape de mult mai cunoscuta Notre-Dame. Poate ca biserica nu este impresionanta prin dimensiuni sau arhitectura, ci prin vitraliile sale din podea pana in tavan.
- Montmartre – cartierul boem al Parisului a devenit prea turistic sa ramana chiar boem, dar daca te indepartezi de zonele pline de restaurante (care sunt pline ochi, in general), vei descoperi un pic din atmosfera aceea chic de mai demult. In plus, Biserica Sacre Coeur chiar arata bine, mai ales spre sfarsitul dupa-amiezii, cand soarele apune, incet, incet, peste Paris.
- Gradinile Luxembourg – o oaza plina de verdeata si flori in inima Parisului. In plus, accesul este gratuit
.
- Rue Saint Honore – se zice ca Parisul a inventat moda si ca este capitala modei. E drept, Milano sustine ca da ora exacta in moda, dar in continuare cred ca Parisul este numarul 1… si, indiferent daca ai carduri platinum si nu te uiti la bani sau numeri fiecare euro din buzunar, merita sa te plimbi si sa arunci un ochi pe strada unde se afla toate marile nume ale modei mondiale.
- Atelierul lui Brancusi. Sa nu va asteptati sa descoperiti niste opere ale romanului care a schimbat evolutia sculpturii secolului XX, ci doar atelierul sau cu fotografii, mai putin cu opera. Si, ca roman, este unul dintre locurile pe care trebuie sa le vizitezi in Paris. Se afla langa centrul Pompidou.
- Cimitirul Pere Lachaise. Nu este un cimitir oarecare, este un adevarat panteon al celor mai cunoscute figuri ale artei, literaturii, ale culturii franceze si universale. Si, cu astfel de rezidenti, este un adevarat muzeu de arta, poate unul dintre cele mai spectaculoase din Europa. Aici, se odihnesc George Enescu, Elvira Popescu, Martha Bibescu, Ana Brancoveanu si multi alti reprezentanti de frunte ai Romaniei.
- La Defense. Nu, nu este Paris, mai degraba o metropola asiatica sau nord-americana, este cartierul modern, cu cladiri inalte din otel si sticla care s-a dorit si se doreste sa fie Parisul viitorului. In anii ’90, existau niste planuri futuriste, exista si planul construirii cladirii celei mai inalte din Europa (avea si un nume – Tour Sans Fins, turnul fara sfarsit), dar nu s-a mai realizat. Se pare ca un motiv ar fi fost tehnic, dar, cel mai probabil, criza economica din anii ’90 a ingropat proiectul. Dar si asa, pentru un flavour de America a la francais, puteti sa va duceti in La Defense.
Ce sa vezi langa Paris
Multi spun ca intreaga Franta e langa Paris, dar, in ciuda trenurilor de mare viteza, nu e chiar asa. In apropiere de Paris insa, mi se pare obligatoriu sa mergi la Versailles, unde poti vizita unul dintre cele mai spectaculoase complexuri de palate – de la marele palat de la Versailles cu a sa sala a oglinzilor, pana la palatul mai modest de la Trianon, dar cu o semnificatie atat de importanta pentru istoria noastra.
De asemenea, merita sa faci o tura pana la Chartres, un oras istoric cu o catedrala istorica.
Cum ajungi la Paris
Nu mai putin de patru companii aeriene conecteaza Romania de Paris. Blue Air zboara din Bucuresti pe aeroportul Paris Beauvais, aflat la cateva zeci de kilometri sud de Paris. De la Beauvais, poti sa iei unul dintre autocarele care merg pana la statia de metrou Porte Maillot, aflata in sudul Parisului, si de acolo poti pleca mai departe spre orice destinatie din Paris. Timpul de transport este de circa 75 de minute. Biletele pot fi cumparate on-line de aici.
Un bilet costa 15,90 euro daca il cumperi on-line sau 17 euro daca il cumperi de la casa de bilete.
Blue Air opereaza 6 zboruri directe pe saptamana spre si dinspre Paris (doar martea nu zboara). Pretul minim pentru acest zbor este de 44 euro.
De asemenea, Blue Air ofera zboruri si din alte orase romanesti, dar cu tranzit garantat via Bucuresti.
Din Iasi, se poate zbura luni, miercurea, vinerea si dumica, pretul minim fiind tot de 44 euro (zborul de conexiune Iasi – Bucuresti este inclus).
Din Constanta, se asigura transport cu autocarul pana la Bucuresti si se poate zbura miercurea si sambata, pretul minim fiind de 65 euro.
Biletele se pot cumpara on-line de pe site-ul Blue Air.
Imagini Paris
Cam asa se vede Parisul din turnul Montparnasse (si poza care deschide articolul tot de acolo e facuta). Si parca turnul Eiffel arata mult mai bine
Croaziera pe Sena
Biserica St. Chapelle. Pe afara, nimic iesit din comun
Prima incapere
Si vitraliile WOW
Bazilica Sacre Coeur si cartierul Montmartre
Gradinile Luxembourg – o oaza in centrul Parisului
Atelierul Brancusi – la doi pasi de Centrul Pompidou
La Defense in spatele turnului (asta era unghiul de pe Montparnasse :))