In ultimele luni, Costa Rica a fost foarte mult in atentia opiniei publice. Nu datorita frumusetilor sale naturale, ci datorita faptului ca acolo a fugit cuplul infractor Bica – Udrea. In ultima instanta, mi se pare normal ca Udrea sa fi fugit in Costa Rica. A fost ministru al turismului, asa ca unde era mai nimerit sa fuga decat intr-o tara eminamente turistica, cum este Costa Rica. De fapt, Costa Rica este cartea de vizita cea mai stralucitoare a eco-turismului. Tara nu are cine stie ce orase. San Jose este un oras de tranzit, fara prea multe de vazut (doar vreo doua muzee, chiar interesante, care iti releva ca nu a ajuns civilizatia in Costa Rica adusa exclusiv de conchistadori, acestia gasind un popor talentat pe aceste vai), in schimb, zonele naturale si parcurile nationale sunt magnifice. De aceea, ma bucur ca cei de la Paralela 45 insista cu promovarea acestei destinatii de vis, lansand un tur si pentru toamna aceasta.
In ce consta turul? Evident, se aterizeaza la San Jose, acolo este principalul aeroport al tarii (nu este singurul international, dar este singurul pe care aterizeaza avioane venite de peste Atlantic). Se zboara cu KLM, fix aceeasi cursa pe care am luat-o si eu asta-iarna, cand am fost ultima oara in Costa Rica. Este un zbor mai mult decat agreabil. Se zboara cu unul dintre cele mai noi modele de avion din lume, cu celebrul Boeing 787-Dreamliner, ultimul model gandit de constructorul american de avioane, iar timpul va trece pe nesimtite – ba ceva mancare, ba niste dulciuri si, mai ales, multe filme pe ecranul personal incastrat in scaunul din fata.
Cursa KLM aterizeaza seara, asa ca prima noapte va fi in San Jose. Nu e mare lucru de facut noaptea prin San Jose (exceptia fiind sa mergeti prin vreun club sau bar), asa ca, dupa un zbor si in conditiile in care veti schimba multe fuse orare, nu o sa va doriti decat un pat 😊.
Din San Jose, se pleaca intr-una dintre cele mai interesante zone naturale, dar si etnografice ale Costa Ricai – Tortuguero. Tortuguero este un soi de delta, un soi de imparatie a apelor, a reptilelor acvatice si a pasarilor. Dar este si o regiune complet diferita de restul Costa Ricai. Aici, te afli pe malul Caraibelor si te vei simti ca in Jamaica, probabil – majoritatea populatiei este formata din negri care vorbesc o creola anglofona si, evident, engleza, iar multi dintre ei nu indruga prea multe cuvinte in spaniola nationala (in satul Tortuguero, fiind o destinatie turistica vizitata si de multi tico sau de alti centro-americani, cam toata lumea vorbeste spaniola, dar daca te aventurezi mai departe prin alte sate, vei descoperi ca nu ai ce face cu limba telenovelelor). Satul are un aer special, este acel loc in care orice colt emana relaxare, nimeni si nimic nu te poate face sa te grabesti, iar zambetul este la el acasa.
Evident, in program este prevazuta o tura cu barca pe canalele acestei adevarate delte tropicale, dar nu ratati sa va plimbati desculti pe plaja neagra, acolo unde testoasele isi depun ouale in nisip si apoi fug inapoi in apele calde ale marii. Perioada in care ies micutele testoase din ou este in mijlocul sezonului ploios (cand, uneori, vine si cate un uragan), asa ca nu o sa le vedeti, insa daca va uitati cu un pic de atentie pe plaja, o sa vedeti numeroase coji de ou sparte. Sunt coji de ou de testoasa, nu de gaina!
De asemenea, daca ajungeti pe acolo, sa va rugati pentru o zi cu soare. In Tortuguero, nu exista sezon secetos, ca in restul Costa Ricai. Din cele doua sezoane, unul este cel ploios, iar altul, cel… foarte ploios. Eu am avut noroc, iar in ziua in care am stat toata ziua in Tortuguero a fost un soare superb si m-am putut bucura de acest paradis verde tropical.
Al doilea punct de forta al Costa Ricai este zona Arenal. Arenal este un vulcan activ care a erupt ultima oara in 2005, dar lava s-a revarsat pana prin 2010. In acest moment, trage la aghioase, dar poate erupe oricand. Principalul oras din zona se numeste La Fortuna („Norocul”) taman pentru ca a avut noroc si a fost crutat de vulcan la marea eruptie din 1968.
Daca Tortuguero este un paradis al apelor si al marii, Arenal este un paradis al muntilor. A devenit capitala eco-turismului in intreaga America si iti va fi extrem de dificil sa alegi dintre lucrurile pe care le ai de facut. De la podurile suspendate la tururi de vazut pasari, de la cascade la calarit, de la tiroliene la izvoare termale. Totul are de-a face cu natura si, oriunde vei intoarce capul, vei vedea numeroase pasari in toate culorile curcubeului. Nu ai fost niciodata vreun bird watcher? Nu ai fotografiat niciodata vreo pasare? Nu te vei putea abtine – sunt absolut superbe. Si sunt peste tot… si deasupra tuturor, aproape din orice unghi, vei admira silueta de vulcan perfect a Arenalului.
Ultima parte a turului se va desfasura intr-o zona pe care nu am vizitat-o, in provincia Guanacaste, dar prin care am trecut, o alta eco-zona climatica. Din punct de vedere istoric, Guanacaste s-a rupt de Nicaragua invecinata pentru a se alatura Costa Ricai, dar nu din toata inima – unii inca si-ar dori un Guanacaste independent, dar asta nu inseamna ca exista vreo problema. In schimb, vei descoperi varietatea extraordinara a acestei tari de o dimensiune relativ redusa… in Guanacaste nu te vei mai afla in jungla exploziva din Tortuguero sau Arenal, ci intr-o zona ceva mai uscata… nu, nu e desert, dar nu este atat de verde.
In schimb, aici te poti scalda. Nu va asteptati ca faceti vreo baie la Tortuguero. Sunt valuri cat casa, in cel mai bun caz, va puteti baga picioarele in apa calda a Caraibelor. Aici insa, apa Pacificului este pacifica, deci puteti sa va aruncati in apa la inceput de decembrie 😊.
Va urma, in cele din urma, tristul drum spre aeroportul din San Jose si returul spre casa… lasand in urma o tara cu o natura cum greu mai gasesti prin alta parte. Si o tara extrem de dedicata prezervarii acestor eco-sisteme… Pura Vida!
Circuitul celor de la Paralela 45 incepe pe data de 27 noiembrie, deci prinde si minivacanta de 30 noiembrie / 1 Decembrie. Perioada este la inceptul sezonului secetos, deci vei descoperi natura la maximul de exuberanta. Circuitul costa 2.265 de euro si include: biletul de avion transcontinental cu tot cu taxe (cei de la Paralela 45 nu ascund taxele aeroportuare in „alte costuri obligatorii”, transport peste tot prin Costa Rica, cazari, toate intrarile din program si niste mese. Evident, ghid local si insotitor roman.
Puteti afla toate amanuntele aici –––––-> circuit Costa Rica.
Imagini Costa Rica
KLM – zborul spre San Jose 🙂
Viata in Tortuguero 🙂
Salbatica plaja de la Caraibe
Pe canalele din zona Tortuguero
O iguana in copac (trebuie sa ai un ochi bun s-o vezi, dar cel al luntrasului era format)
Camuflaj
Cam asa arata satul Tortuguero
Vulcanul Arenal, magnetul turismului din Costa Rica
Pe un pod suspendat
Cascade
Si multe, multe pasari colorate
Micuta broasca cu ochii rosii, simbolul Costa Ricai
Prin jungla din Arenal
Pierdut in rainforest 🙂
Acum sunt 2 pasarici in plus;)