Am fost prima oara in Creta in 2015. A fost un infotrip-fulger, cateva zeci de bloggeri, ziaristi si oameni din televiziune invitati pe insulele grecesti in timpul marii crize a potentialului Grexit, sa descopere ca in Grecia nu e nicio criza. Ma rog, criza era si continua sa fie, dar nu o criza care sa afecteze turistul strain si experienta lui de vacanta. Si, da, dupa intalniri interminabile cu oficialitati, hotelieri si asociatii, am mai aruncat o privire prin baruri, cluburi, restaurante si plaje. Totul era chill, iar criza parea undeva pe un alt continent. Grecia turistica nu avea nicio treaba, iar turistul obisnuit afla ca e o criza din ziare. Din pacate, nu am avut prea mult timp de vizitat – am avut 24 de ore (exploatate la maximum, trebuie sa zic) in Santorini, cateva ore prin Mykonos (am vazut cu ocazia asta si legendarele cluburi Paradise si Super-Paradise) si foarte putin in Creta, aproape infim. Dar din fuga masinii, am putut observa ca Creta este o insula absolut superba (sa nu zic de kilometrii aceia lungi de flori de laur de-a lungul autostrazii trans-cretane), in care mi-am dorit sa revin. Si am revenit. Trei ani mai tarziu, de 1 Mai, anul acesta.
Trebuie sa spun din capul locului ca Creta este o insula destul de lunga. Dureaza cateva ore bune sa o strabati dintr-un colt intr-altul si fiecare jumatate a ei are frumuseti nebanuite. Pentru cine n-a fost, Creta este o insula muntoasa. Un sir de munti este ca o coloana vertebrala de la est la vest. Partea nordica are parte de o campie litorala mai mult sau mai putin lata – de altfel, aici au fost construite toate orasele importante ale insulei – Heraklion, Retymno, Chania. Toate au urmele ocupatiei venetiene – timp de cateva secole, Creta a apartinut Venetiei, pana cand sultanul s-a plictisit ca o buna parte a drumurilor strategice marine sa fie controlate de dusmani si a cucerit, cu un efort extrem, insula. Dar in urma venetienilor, in aceste trei orase au ramas porturi, palate, biserici si fortarete care mai de care mai spectaculoase. Acesti munti ai Cretei care ajung la peste 2.000 de metri (cel mai inalt varf, Ida, are 2.456 de metri) sunt taiati de rauri care au creat niste cheiuri absolut spectaculoase. Cel mai frumos lucru pe care il poti face in Creta este sa iei la picior Samaria Gorge. A fost si continua sa fie pe locul 1 in ceea ce as face in Creta. Din pacate insa, in jur de 1 Mai nu se organizau excursii prin zona… In plus, daca stati in zona Chania, este perfect – te afli in apropiere de Gorge, nu trebuie sa strabati toata insula, cum ar trebui sa faci daca ai sta in zona Heraklion.
Dar Samaria Gorge nu sunt singurele cheiuri… practic, tot versantul din vestul insulei este „taiat” de chei. Samaria sunt cele mai spectaculoase si cele mai lungi (aparent), dar exista si niste variante mai scurte. Statistica spune ca sunt nu mai putin de 400 de cheiuri, dar exista si Agia Irini, la doar 43 km de Chania, sau Imbros, aflata de asemenea destul de aproape de Chania. Si e pacat, daca ajungeti vara, sa nu va dedicati o zi unei astfel de excursii in natura. Pentru ca va fi, probabil, o amintire cat se poate de placuta, poate una dintre cele mai placute din Creta.
De asemenea, cele mai spectaculoase plaje se afla tot in zona vestica, in apropiere de Chania. Notati si cautati pe internet, pe GPS numele Falasarna, Sougia, Elafonisi si, mai ales, Gramvoussa cu a sa Balos Bay. Din pacate, nu am ajuns decat la Preveli, pe coasta sudica, o alta plaja superspectaculoasa.
Chania este, cum ziceam, un oras unde urmele venetiene se intalnesc la tot pasul, prin zona veche. Dar nu sunt unicele… de fapt, in centru gasesti un melanj interesant de cladiri otomane si venetiene – biserici venetiene (convertite la ortodoxie), hamamuri otomane si multe, multe magazine cu suvenire si costume de baie… pentru ca plaja e la doi pasi. Practic, toate drumurile duc spre portul numit venetian… aici, in vechile cladiri care strajuiesc un golf in forma de semiluna, vei gasi restaurant dupa restaurant. Iar pe malul apei, oferte greu de refuzat – tururi cu vapoare cu podeaua de sticla, tururi de pescuit, de snorkeling. Iar la capatul portului, un far impunator care de ceva timp face cu ochiul vaselor din larg J.
Cum ajungi in Chania
In extrasezon, se ajunge mai dificil, schimband avionul la Atena (uneori, trebuie sa stai peste noapte in Atena, sa fii sigur ca nu vei pierde legatura, mai ales daca o faci din doua low-costuri).
In sezonul de vara, sunt mai multe chartere.
Din Bucuresti, Paralela 45 are chartere saptamanal intre 14 iunie si 20 septembrie, operate de Tarom. Toate ofertele din Bucuresti sunt de gasit aici ––-> Charter Creta plecare din Bucuresti
Din Cluj Napoca, Paralela 45 are chartere saptamanal intre 14 iunie si 20 septembrie, operate de Tarom. Toate ofertele din Cluj sunt de gasit aici –––> Charter Creta plecare din Cluj Napoca
Din Iasi, Paralela 45 are chartere saptamanale intre 19 iunie si 18 septembrie, operate tot de Tarom. Toate ofertele din Iasi sunt de gasit aici ––-> Charter Creta plecare din Iasi
ATENTIE – vedeti ca sunt tot soiul de oferte speciale, in special pentru Chania, inclusiv reduceri „last minute”, iar daca aveti copii sub 12 ani, acestia zboara gratuit. Duceti-va si bucurati-va de Creta. Este o insula cu adevarat deosebita.
Imagini Chania si Creta
Pe strazile din Chania – un melanj veneto-otoman
Fosta biserica catolica
Daca nu ar fi fost marea aproape, mai ca m-as fi aruncat in apa
Portul venetian Chania
Sunt si cladiri otomane
Captain Nick va invita pe mare
Farul care face cu ochiul la vase
Soselele din Creta sunt flancate de kilometrii intregi de flori
Cam asa arata interiorul Cretei
Una din chei
La drum prin una dintre cele 400 de chei ale Cretei
Plaja Praveli
Tsunami ? Nici gand
Spectaculoasa coasta sudica a Cretei, spre Marea Libiei