Acum cativa ani, a aparut un slogan „Vara asta se poarta Portugalia”. Un slogan haios, avea si un mic joc de cuvinte (poarta – Portugalia), era memorabil, cam ce-i trebuie unui slogan. Si cred ca multi dintre voi l-ati si urmat, pentru ca avioanele spre Portugalia au fost si sunt pline pe perioada verii si nu numai. Portugalia are de toate – castele medievale, sate in care istoria a incremenit in timp, orase memorabile si plaje de aur. Dar asta nu e totul – istoria, gastronomia si natura isi dau mana pentru a crea o experienta de neuitat. Daca te duci o data in Portugalia, nu prea inteleg cum ai putea pleca de acolo fara sa nu-ti doresti sa vii inapoi.
Portugalia beneficiaza, de asemenea, de o clima mult mai faina decat a Spaniei invecinate. Fiind pe coasta atlantica a peninsulei, briza oceanica calmeaza temperaturile care pot deveni excesive in centrul peninsulei (intr-un august, am prins chiar si 52 de grade la soare in Toledo, nu foarte departe de Madrid, de exemplu), asa ca, in general, vara, Portugalia zambeste in soare fara sa se coaca.
Ce poti face in Portugalia ? Multe … tara are atat o zona continentala, cat si una insulara. Evident, Azore si Madeira au si ele atractiile lor, sunt niste locuri foarte faine, am fost in amandoua, dar de data asta ma voi concentra pe un traseu prin Portugalia continentala. M-a inspirat si un circuit propus de cei de la Paralela 45. Si e un circuit chiar foarte bine facut, parca l-as fi facut eu .
Evident, pentru majoritatea romanilor, poarta de intrare in Portugalia este Lisabona. Acolo aterizeaza zborurile, nu exista zboruri din Romania spre alte orase (in plus, nu cred ca exista zboruri spre Lisabona decat din Bucuresti, desi poate ar fi mers din Cluj, de exemplu). Lisabona este un oras care la prima vedere poate fi un pic confuzant, dar imediat ce te prinzi ce si cum, te vei indragosti de el. Catarat pe dealuri, de-a lungul unui fluviu lat cat un brat de mare, Lisabona este un melanj de cladiri frumoase (imi plac mai ales asa-numitele azulejos, faianta de culoare alb-albastra tipica intregii peninsule), flori, strazi in panta si, mai ales, panorame de vis. Principalele zone de interes sunt Baixa (cartierul de „jos”, facut sandvici intre doua dealuri, care a fost construit dupa marele cutremur din 1755), Alfama, vechiul cartier iudeo-musulman de dupa Reconquista, un cartier cu stradute meandrate in stilul medinelor nord-africane, dar si Belem… ceva mai departe, spre Ocean, unde poti descoperi bijuteriile arhitecturale ale stilului manuelin – un stil arhitectural unic, nascut in Portugalia… Din pacate, multe cladiri in stil manuelin au fost distruse de cutremur, dar turnul Belem si Manastirea Jeronimos au ramas in picioare si merita vizitate cu varf si indesat.
Langa Lisabona, se pot vizita mai multe orasele foarte faine. Unul este Sintra, o adevarata Sinaia a Portugaliei, unde monarhii portughezi au construit palate si citadele, iar nobilii din jurul lor nu s-au lasat nici ei mai prejos. De-a lungul coastei, Estoril, devenit faimos datorita cazinoului sau, e locul care i-a atras de-a lungul timpului pe cei bogati (aici, a murit regele Carol al II-lea al Romaniei), iar Cascais e statiunea maritima nr. 1 a zonei Lisabona.
Dar dintre toate, sincer, mie imi place cel mai mult satucul Obidos, o bijuterie. Este un sat alb, inconjurat de ziduri de cetate si inundat de flori, cu ulite pietruite si cu o atmosfera dintr-o alta epoca.
Tot prin preajma, la nord de Lisabona, se afla doua manastiri monumentale, ca niste cetati, in care se vede de la o posta ca s-au bagat foarte multi bani adusi de navigatorii portughezi din Brazilia, Africa sau Asia, dar si satul de pescari Nazare, construit la picioarele unui deal abrupt si unde poti descoperi un pic de liniste.
Zona nordica a Portugaliei graviteaza in jurul orasului Porto, al doilea oras ca marime al Portugaliei si care se lauda ca este orasul care munceste (spre deosebire de altele, care consuma, se roaga sau invata). Dar, la prima vedere, Porto nu este orasul ala sumbru si serios, este un oras care beneficiaza, ca si Lisabona, de un relief spectaculos, care poate pune in valoare poduri sau cladiri, mi se pare un loc boem si dragut… Si nu, nu am baut prea mult vin de Porto (in stanga fluviului, o sa gasiti numeroase crame unde puteti degusta celebra licoare).
Ei bine, Porto nu este unica destinatie faina. Poti sa iei o croaziera pe fluviul Douro, in susul raului, cu malurile pline ochi cu podgorii unde se parguiesc strugurii vinului de Porto sau sa vizitezi orasul Braga, unul dintre orasele care si-au pastrat intact centrul vechi (si care este unul dintre principalele centre ecleziastice ale Portugaliei, o tara unde, cel putin pana recent, religia a avut o importanta covarsitoare in cadrul societatii).
Si ca vorbeam de catolicism, evident, Portugalia are un megacentru religios, si acesta este Fatima, satul sacru unde se zice ca Fecioara s-ar fi aratat unor copii in 1917, mai precis trei. Primii doi au murit dupa nici doi ani, in urma gripei spaniole, care a lasat in urma zeci de milioane de victime dupa Primul Razboi Mondial, iar supravietuitoarea a murit in 2005, la venerabila varsta de 95 de ani. Aceasta le-ar fi incredintat trei secrete sau profetii – prima ar fi fost descrierea iadului (unii interpreteaza asta ca fiind epidemia de gripa spaniola), a doua, prevestirea celui de-al Doilea Razboi Mondial si a treia, atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea… Dar oare care o fi adevarul? Daca va duceti la Fatima, poate il descoperiti .
Cand sa te duci in Portugalia
Portugalia este o destinatie pentru 12 luni – vara, caldura nu este excesiva, cum este in centrul sau in sudul Spaniei, iar iarna, temperatura este blajina si placuta.
Circuite organizate in Portugalia
Paralela 45 organizeaza nu mai putin de 7 circuite anul acesta, in Portugalia. Urmatoarele plecari sunt pe 19 iunie (da, e cam din scurt) sau 17 iulie, dar mai sunt plecari in fiecare luna (chiar de doua ori pe luna).
Pretul este de 870 de euro pentru 8 zile, aici incluzand zborul (inclusiv taxe aeroportuare, bagaje etc.), transport prin Portugalia, vizite ghidate prin orase, croaziera pe fluviul Douro (cel ce strabate Porto), dar si degustare de vin de Porto si altele. Exista un mix foarte bun de zile cu program inclus si zile cu program optional – in care fie te duci intr-o excursie facultativa, fie aprofundezi orase ca Lisabona sau Porto.
Toate amanuntele le poti gasi aici ––––> circuit Portugalia.
Imagini Portugalia
Lisabona, orasul dealurilor si a panoramelor
Una din putinele capodopere ale arhitecturii manueline – Turnul Belem
Monumentul Descoperitorilor
Manastirea Jeronimos
Mmmm… pasteis de nata !
Palatul regal din Sintra
Un crampei de Sintra
Portul de yahturi din Cascais
Micul castel din Estoril
Cel mai impresionant pod din Porto de peste fluviul Douro
Azulejos pe o biserica din Porto
Arhitectura traditionala in Braga
Catedrala din Braga