Daca ieri v-am povestit despre experientele avute la Campionatul Mondial Franta 1998 si de la Euro 2008 din Elvetia, am zis ca astazi sa continui cu povestea de la Euro 2016 din Franta (ultima participare a tricolorilor la un turneu final), dar si sa impartasesc cu voi informatii pentru cei care si-ar dori sa mearga la World Cup 2018 din Rusia care va incepe peste cateva zile.
Franta, Euro 2016. Am scris istoria fotbalului albanez
Alti opt ani, alt turneu final (pfff, sper ca urmatorul la care sa participam sa nu fie in 2024!). Tot in Franta, ca in acel incantator iunie 1998. Tragere la sorti. Primul meci in deschidere pe Stade de France, cu Franta. Wow… o data in viata. La naiba, sunt in Peru! Pfff… Meciul 2, cu Elvetia la Paris, pe vechiul Stade de France. Eram in zbor spre Bucuresti, am vazut golul lui Stancu intr-un pub din Amsterdam, unde eram in tranzit. Ultimul meci, cu Albania, urma sa-l jucam la Lyon. Ha… la Lyon, unde am asistat la victoria cu Columbia. Ce tare! Din pacate, Lyonul a construit un stadion nou, nu se mai juca pe istoricul Stade Gerland (construit in 1926, dar care gazduise Euro ’84 si Coupe du Monde ’98). Ce mai conta, reveneam la Lyon. Si am luat un zbor Blue Air (tocmai inaugurasera ruta de Lyon cu doua saptamani inainte de meci) si tot asa ma intorceam. Nu mai mergeam cu trenul trei zile si doua nopti, ca in 1998!
Atmosfera dinainte de meci a fost interesanta, dar, din nou, foarte formalizata. Exista un Fan Zone intr-o piata a orasului, insa accesul era doar prin porti de siguranta, ca la aeroport, iar de jur-imprejur erau mii de robocopi superinarmati. Tehnologia isi lasa amprenta, dar atmosfera era misto. Daca in editiile precedente, centrele oraselor erau pline cu turisti de la cele doua echipe, acum erau de toate pentru toti – nemti, englezi, francezi, spanioli, galezi, care, seara de seara, urmareau meciurile transmise pe niste ecrane-gigant (si cand zic gigant, chiar erau gigant). Si era fain… chiar acolo am urmarit meciurile din celelalte zile.
In ziua meciului, aveam sa descopar ca suntem din nou o minoritate. Cred ca erau de trei pana la cinci ori mai multi suporteri albanezi decat romani. Si erau cu un alt optimism – ei erau pe val, la noi parea inmormantare. Foarte simpatici, ne-am fotografiat, multi imbracati in costume nationale cu rachia la vedere, fetele. cu fuste scurte si tatuaje cu vulturul albanez, toti dornici sa ne povesteasca ca albanez in limba lor se zice „vultur” – shqip, despre Skanderbeg (nu, nu coniacul) si multe altele. Si, evident, toata distractia nu s-a intamplat in fan zone, ci pe strazi, sub privirile disperate ale jandarmilor care nu intelegeau de ce albanezii dansau geamparale pe strazi si nu in locul organizat, securizat, cu sponsori bine reprezentati… Deh, asa au facut si ei cunostinta cu Balcanii… si cu ce inseamna distractia in Balcani.
In tramvaiul spre stadion, albanezii ne promiteau cu zambetul pe buze ca ne bat, in timp ce ne imbratisam in aglomeratie. Nu se canta, se vorbea si se radea. Noi am nimerit cu niste suporteri ai Romaniei de origine japoneza… erau cei mai optimisti dintre suporterii Romaniei. Cum bine stiti, nationala a debordat de energie, optimism si dorinta de victorie, asa ca Albania ne-a batut sec. Sincer, chiar m-am bucurat pentru ei. Erau atat de veseli si entuziasti, pe cand noi eram atat de sictiriti. Din pacate, din jocul rezultatelor nu s-au calificat. Dar ei au ramas cu victoria istorica de la Lyon asupra Romaniei. Asa cum istoria noastra, Guadalajara, Bari, Napoli, Los Angeles, Toulouse, inseamna ceva, tot asa, Lyonul a ramas cu litere de aur in istoria fotbalului fratilor nostri albanezi.
World Cup – Russia 2018
O sa ma intrebati ce are toata povestea asta cu World Cup-ul de anul acesta, din Rusia. Stiu, Romania nu participa, dar Rusia este ca un continent aparte si sunt convins ca, precum chinezii la Olimpiada din 2008, rusii se vor da peste cap sa rupa inima targului si sa creeze cel mai tare turneu final din istorie. Stiu, distantele sunt imense, dar sunt sigur ca infrastructura a fost pregatita pentru a gazdui mult mai multi turisti decat vor fi in realitate.
Cupa Mondiala este un prilej de bucurie, distractie si fericire. Unii se pregatesc ca pentru o viata. Mi-aduc aminte de luntrasul din Zanzibar pe care l-am angajat sa ma plimbe o dupa-amiaza pe mare si care imi spunea ca de doi ani strange bani, cativa silingi de la fiecare cursa, pentru a putea merge la World Cup in Africa de Sud, in 2010. „Este un eveniment unic, irepetabil, pe alte continente nu voi putea merge, ca e scump si nu am viza, dar acum e in Africa si strang zi de zi bani pentru a ajunge la cel mai mare spectacol al lumii”. Era august 2006. I-am dat mai multi silingi sa poate sa-si ia o sticla de apa la Durban peste patru ani. Dar asta este spiritul – Cupa Mondiala este un spectacol, un eveniment care trebuie sa fie trait.
Este evident ca daca nu ati cumparat bilete de meci pana acum (si cazare, si bilete de avion), e cam greu sa mai cumparati in aceste zile (dar nu imposibil).
Daca totusi va duceti in Rusia pentru World Cup, iata cateva informatii.
Se mai pot cumpara bilete last-minute pentru meciuri aici.
Cei care le-au cumparat mai demult si nu mai pot merge la meciuri pot sa le revanda tot via FIFA, asa ca s-ar putea ca peste doua zile sa apara bilete care acum sa nu mai fie disponibile.
Pentru prima oara la un turneu final de fotbal, suporterii vor trebui sa aplice pentru un Fan ID – doar dupa ce au bilete de meci cumparate. Acest Fan ID o sa le permita sa intre in Rusia FARA VIZA (pot sa intre cu 10 zile inainte de primul meci (deci, incepand cu 4 iunie 2018) si sa paraseasca tara cu maximum 10 zile dupa ultimul meci (deci, 25 iulie 2018).
Acest Fan ID va ofera posibilitatea sa calatoriti gratuit cu trenuri speciale (sau obisnuite) intre orasele organizatoare si sa nu platiti transportul local in orasele organizatoare. Toate informatiile, aici.
De asemenea, toate informatiile cu privire la Fan ID le gasiti aici.
Cum ajungi in Rusia
Pai Rusia e mare si departe si desi poti ajunge si pe cale rutiera si feroviara, parca nu ai vrea sa-ti lasi rotile prin craterele din soselele ucraineene sau sa stai ore in sir la granite. Asa ca optiunea cea mai logica este cu avionul.
eSky, una dintre agențiile de travel online de top din Romania (si nu numai) are o serie de oferte din mai multe orase din Romania spre principalele orase-gazda ale Campionatului Mondial: Moscova, St. Petersburg, Kazan, Samara sau Rostov-pe-Don. Din Bucuresti spre Moscova @201 euro, din Cluj la Moscova @228 euro, din Bucuresti spre Kazan @292 euro si asa mai departe.
Verifica toate ofertele dintre Bucuresti si orasele-gazda ale Cupei Mondiale aici ––––-> Oferte bilete avion Rusia
Si Hai Ai Nostri (care or fi aceia 😊)
Imagini Euro 2016
Welcome to France, Welcome to Euro !
Pe strazile Lyonului … foarte putini suporteri romani
In schimb, o mare de albanezi
Fratia romano-albaneza a dus la o hora in Fan Zone
Acum era un Fan Zone foarte bine pus la punct – inclusiv cu masuri de siguranta ca la aeroport
Ecrane imense pentru urmarirea meciurilor
Iar intre meciuri, apareau si DJ
Care incalzeau atmosfera
Chiar si in epoca digitala, nu am renuntat la cititul lui L’Equipe
Inghesuiti in tramvai, romani si albanezi
Noul stadion din Lyon – Parc Olympique Lyonnais
Inainte de meci
Meciul a fost plicticos
Cred ca asta a fost singura ocazie cat de cat a tricolorilor
Exista dragoste si pe stadion. Pardon, amour …