Campionatul Mondial este pe sfarsite, duminica va avea loc finala cea mare. Intre timp, masele de turisti care au luat cu asalt Rusia s-au diminuat, odata ce, una dupa alta, echipele nationale eliminate si-au luat zborul. Unii, cei de departe, probabil, au mai ramas in Europa – de exemplu, in ziua in care incepea campionatul mondial la mijloc de iunie si eu plecam spre Indonezia, aeroportul Otopeni era plin de suporteri din… Peru. Toti erau la coada la biroul de inregistrare Aeroflot si purtau tricouri ale nationalei. I-am intrebat ce au cautat pe aici si mi-au zis ca au dorit foarte mult sa vada castelul lui Dracula si, daca tot veneau prin partea locului, in Rusia, au zis sa dea o fuga si prin Romania. Si, uite-asa, cu ajutorul Rusiei, a mai crescut un pic numarul de turisti straini si in Romania 😊.
In perioada campionatului mondial, preturile au explodat. Nu s-a intamplat doar in Rusia, se intampla peste tot unde au loc mari competitii sportive care atrag mii sau milioane de participanti. Asa a fost si in Franta in 2016, si in Brazilia in 2014, asa a fost si in Polonia, si in Ucraina in 2012. Asa va fi si in Romania in „Douazeci Douazeci”, in caz ca vom mai organiza meciurile de la Euro. Dar, de obicei, dupa perioada de varf, exista o perioada de reflux, urmata in general destul de repede de o crestere uneori exploziva, alteori doar importanta, de turisti. De ce? Pentru ca intreaga omenire a auzit de Rusia in ultima luna. Din desertul Saharei pana in cele mai uitate insule ale Indoneziei, peste tot, a aparut cuvantul Rusia… In plus, televiziunile nu au transmis doar meciuri, ci si reportaje din Rusia.
Pentru Rusia, World Cup 2018 a fost un prilej unic sa arate ca este o mare forta. Ca in cazul statelor de mana forte care au organizat astfel de competitii, bugetul dedicat World Cup nu a avut o cifra. Am citit ici si colo ca stadioanele au costat dublu sau triplu fata de cat s-a preconizat (nu e ceva nou), dar asta s-a intamplat cam peste tot. In schimb, ce e de subliniat: orasele care au gazduit Cupa Mondiala, de la Sochi la Kaliningrad si de la Ekaterinburg la St. Petersburg, toate, au avut parte de investitii enorme, sa arate perfect. Am vazut comentariile unui rus ca el nu crede ca orasul lui (parca era St. Petersburg) sa fi aratat asa de bine vreodata. Si St. Petersburg arata excelent de foarte multi ani.
Deci, cred ca exista ceea ce englezii numesc „window of opportunity”, acum, imediat dupa Campionatul Mondial.
Am fost de numeroase ori in Rusia, prima oara, in ultimele zile ale anului 1999, care au coincis de altfel cu ultimele zile din perioada Eltan. Urma sa vina la putere noul lup tanar, Vlady Putin, dar nimeni inca nu stia ce se cloceste la Kremlin. Era perioada in care puteai obtine orice pentru bani – am mers cu masina Politiei pe post de taxi. Apoi, cam fiecare restaurant sau bar din Moscova dupa miezul noptii sigur avea vreo stripteuza. Suspectam ca pana si la Mc Donald’s vreo vanzatoare sau doua danseaza la bara, dar musai dupa miezul noptii.
Am revenit la Moscova dupa vreun deceniu. Era o alta Moscova, ordinea fusese reintrodusa, politia nu mai oferea servicii de taxi si, desi din cand in cand mai bubuia cate o bomba, simteai ca este un oras sigur. Lucru care se intampla si acum.
Ei bine, in ciuda progreselor de netagaduit in privinta infrastructurii, a serviciilor si a turismului, nu este extrem de usor sa calatoresti independent in Rusia. Motivul e simplu – foarte putini localnici cunosc limba engleza (sau, ma rog, orice alta limba de circulatie), iar toate indicatoarele, semnele, numele de magazine sunt in limba rusa. Inclusiv cele straine – McDonald’s e scris in ruseste, ca si Pizza Hut (e Piṭa Hat), iar Auchan devine Oṣan 😉. Ma rog, eu mai rup ceva pe ruseste (am facut la scoala), stiu foarte bine alfabetul (imi trebuie probabil cam o zi sa pot sa-l citesc chiar in viteza), asa ca ma descurc, dar daca te duci in Rusia, este foarte important sa stii ruseste. Sau barem sa poti citi chirilicele.
Daca vreti sa vizitati Rusia si sa nu va bateti capul cu problemele logistice, cei de la Paralela 45 au nu mai putin de 14 plecari intr-un circuit Moscova – St. Petersburg din 19 iulie pana pe 7 septembrie, adica atata timp cat ai mai mari sanse de soare si bine. Sunt si plecari zilnice uneori, deci nu e nevoie sa iti schimbi datele de concediu, poti pleca aproape oricand.
Din nou, ca la majoritatea tururilor, exista o parte inclusa, in care se viziteaza cele mai importante obiective turistice, iar restul este la liber-alese. In prima zi, se vor vizita metroul moscovit (care e o capodopera pe alocuri, o combinatie de somptuozitate tarista cu gusturi staliniste) si Piata Rosie cu tot cu Kremlin, in timp ce a doua zi este libera – adica, se ofera un program optional (Galeriile Tretyakov, principalul muzeu de arta din capitala Rusiei) sau sa va plimbati pe unde doriti prin Moscova.
Va urma un zbor la St. Petersburg, unde din nou schema se va mentine – in prima zi, un tur panoramic al orasului si apoi doar programe optionale – un show folcloric (am vazut si eu show similar, dar in Moscova, si este cu adevarat WOW!) si vor urma doua zile cu program liber, in care optionalele vor consta in vizite la incredibilele palate tariste de langa St. Petersburg – o zi la Peterhof si la principalele biserici din Pete, iar o zi la Tsarskoe Selo (acum i se spune in mod oficial – Puskin) si la Ermitaj.
Tariful este de 1.110 euro, dar, atentie, in acest pret sunt incluse nu numai biletele de avion (Bucuresti – Moscova, dar si Moscova – St. Petersburg dus-intors), ci si taxele aeroportuare, si taxa de viza, plus, evident, cazari cu mic dejun, 1 cina si intrari la activitatile din program.
Pentru mai multe amanunte, aruncati o privire pe acest link –––> Circuit Moscova & St. Petersburg.
Imagini Rusia
Fostul palat al tarilor, astazi muzeu – tezaur al artei mondiale – Ermitaj
Catedrala Sf. Isac din St. Petersburg
Catedrala Sf. Sangelui construita in memoria tarului Alexandru II, asasinat fix pe acest loc
Palatul de la Peterhof, inceput de Petru cel Mare
Ultima resedinta de vara tarista – Tsarskoe Selo
Catedrala lui Isus Mantuitorul din Moscova. Construita in urma victoriei asupra lui Napoleon, a fost demolata in anii 30 pentru a face loc unui zgarie-nor in perioada stalinista. Pana la urma, inginerii au spus ca un bloc de o asemenea inaltime s-ar prabusi (se afla fix pe malul raului Moscova), asa ca a fost amenajat un … strand ! Dupa caderea URSS, biserica a fost reconstruita in anii 90 ca un simbol al revenirii Rusiei la ortodoxism
Coloratele domuri orientale ale bisericii Sf. Vasile din Piata Rosie
Ce mandrete de fata ! Hai sa-i taiem capul !
Zidurile Kremlinului
Una din bisericile istorice din Kremlin
O fi, dar eu nu m-as duce in Rusia nici daca mi s-ar oferi excursia gratis la 7 stele all inclusive.
Recomazi ceva anume pentru cele doua, in afara de ce ai pe blog ca le-am citit deja si luat notite 🙂 Eu as vrea sa merg mult si pe la sufrafata cu tramvaiul sau autobuzul, dar am auzit ca au statiile dau in chirilice si ca tot metroul e baza. La muzeul de la Kubinka ai fost?
Salutari din Germania!
As zice sa te mai duci in Golden Ring- o serie de orasele din zona Moscovei si Kazan sau Sochi.
Toate statiile au semne in chirilice, fie ca e vorba de transport la suprafata sau dedesupt. Nu stiu daca acum, pentru Campionatul Mondial sa le fi marcat bilingv, e posibil (in Kiev au facut-o cu ocazia lui Euro 2012)
Salutari din Romania 🙂
toate statiile, pliantele, hartile din metrou, afisele in gari, metrou, statii de bus sunt si in alfabetul latin. N-au cum sa le mai inlocuiasca. E de mers pt. ca e ieftineala la cazare, bautura, mancare. Cel mai scump e metroul moscovit cu 40ruble calatoria (2.4 ron), dar ai nelimitat orice mijloc de transport metrou sau de suprafata spre ex. card cu 415rub pe 3 zile (25ron). In alte orase, spre ex. Volgograd ori Rostov transportul ajunge si la 1 ron/calatoria. O stiu pt c-am fost la mondial. M-as duce si maine inapoi, mai ales ca Putin a dat free visa pt cei cu FanID pana la sfarsitul anului, dar e greu/complicat/scump de obtinut viza pt. familie… https://www.facebook.com/nicu.pancu/media_set?set=a.10215369773858314&type=3