Atunci cand mergi undeva departe in afara Europei, mai ales daca pleci pentru prima oara, poti avea tot soiul de semne de intrebare, angoase, temeri – cum e acolo, te vei acomoda cu clima, cu mancarea, vei avea probleme cu sanatatea; uneori, pleci din Romania cand zapada trosneste de la ger, iar la destinatie, orice mai lung decat pantalonii scurti ti se va parea prea calduros. Am incercat cumva sa adun aici cateva probleme care ti s-ar ivi cand pleci departe si cum se pot rezolva. Deci…
Vaccin sau nu? Exista zone mai mult sau mai putin tropicale unde bantuie tot soiul de boli tropicale si de care te temi. Vei afla ca exista niste vaccinuri care sunt necesare chiar si daca te duci in Elvetia (cum ar fi cel de hepatita A), dar si unele specifice. Anumite tari iti cer un carnet de sanatate obligatoriu unde sa se mentioneze daca ai facut vaccinul de febra galbena (exista o lista de tari stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii unde este risc de febra galbena si in care vaccinul este obligatoriu). De obicei, te intreaba la granitele tarilor unde nu exista riscuri de febra galbena daca vii din zona de risc (de exemplu, cand treci din Kenya, aflata pe lista de tari cu risc, in Tanzania, care nu se afla pe aceasta lista), dar si daca intri in tari cu risc (am fost intrebat foarte serios cand am intrat in Kenya si in Mali, de exemplu).
Trebuie sa stii ca exista boli fara vaccin sau medicatie (trebuie sa te feresti de tantari, de exemplu, sa te dai cu crema sau spray antitantari cu DEET minimum 50 – nu gasesti in supermarketuri, eu le cumpar de obicei de la magazinul Himalaya), dar exista si boli fara vaccin omologat (malaria e cel mai bun exemplu, China are vaccin antimalarie, dezvoltat in timpul razboiului din Vietnam, cercetatoarea care l-a descoperit a primit recent chiar si Premiul Nobel pentru Medicina, dar acesta nu este omologat in Europa. In cazul malariei, se recomanda medicamente de preventie antimalarie)
Pentru a sti de ce vaccinuri ai nevoie, poti sa te duci la o clinica medicala care are si serviciul de vaccinare pentru boli tropicale sau sa arunci o privire pe un site complet de profil – Center for Disease Control.
Rau de inaltime. Uneori, poti calatori in zone cu inaltimi mari. De exemplu, Peru sau Tibet se afla la altitudini de peste 3.000 – 4.000 de metri, dar si in Austria, de exemplu, poti ajunge in zone cu peste 3.000 de metri, unde exista partii de schi sau carari de drumetie. Raul de inaltime se manifesta prin dureri de cap, ameteli, lipsa de pofta de mancare si o lipsa completa de energie (te simti ca iepurasul „obosit” din reclama Duracell). Daca lipsa de energie se rezolva odata cu aclimatizarea (nu e bine sa faci cine stie ce efort fizic in primele zile la altitudine), restul se poate rezolva cu medicamente de combatere a raului de altitudine sau prin metode naturale – mestecand frunze de coca (disponibile cam peste tot in Ecuador, Peru sau Bolivia).
Insomnii / lipsa de somn. Daca te duci in tari indepartate din Asia, Australia sau America, vei ajunge in zone cu un fus orar diferit. Te poti resimti chiar si cand destinatia ta se afla la plus / minus trei ore de Romania. Se recomanda ca, odata ce urci in avion, sa iti setezi ora de pe ceas / telefon la ora destinatiei si sa incerci sa te comporti ca si cum ar fi chiar ora respectiva – daca e noapte, sa te culci, daca e zi, sa te chinui sa nu adormi. Mi-aduc aminte, in general cand zbor spre Americi, se zboara in timp ce la destinatie e zi. Incearca sa nu adormi (desi o sa se faca 12 sau 1 noaptea in Romania) si sa incerci ca la destinatie sa te pui in pat seara. Nu zic sa stai pana la 11 – 12 noaptea, dar un 9 seara e rezonabil. Si sa nu te mai gandesti ca in Romania este 5 la pranz sau 8 dimineata. Nu conteaza cat e in Romania, doar daca trebuie sa suni pe cineva si sa nu-l trezesti in plina noapte, in tara 😊.
Constipatie. Well, se poate intampla si asa ceva. Motivele sunt diverse – celebrul jet lag despre care am scris mai sus (diferenta de fus orar). Poate, cu somnul te mai chinui sa ti-l reglezi incercand sa dormi in avion sau sa te tii tare, uitandu-te la filme, dar cu ora biologica la care esti obisnuit sa te duci la toaleta e mai greu (de fapt, de obicei, n-am nicio problema sa imi reglez somnul, mai ales cand zbor de la est spre vest, dar e mai greu cu ora biologica de a te duce la toaleta). Un alt motiv este evident mancarea – sunt ingrediente diferite, gusturi diferite si, mai ales, mirodenii neobisnuite (indeosebi in Asia si in Mexic). In anumite tari toaletele sunt diferite, fata de asteptarile tale – in Asia, mai ales, te vei intalni chiar si in locuri relativ luxoase doar cu asa-numitele „toalete turcesti” – fara tron. Automat, iti doresti sa te abtii pana gasesti o toaleta in care sa te simti confortabil (de multe ori, in camera de hotel). Chiar si cand ajungi in Japonia si descoperi un tron high-tech, poti sa fii inhibat (mi s-a intamplat) pentru ca sunt prea multe butoane si nu stii cum sa le folosesti 😊.
Cum treci peste problemele de constipatie? Simplu, hidrateaza-te cat mai bine (de preferinta cu apa, nu cola), consuma mancaruri usoare cu multa fibra, de preferinta familiare (e ok ca in prima zi sau in primele zile sa te duci la restaurante europene, curry si tacos pot sa mai astepte). Gasesti fibre in fructe si legume care le intalnesti pretutindeni in lume (mai dificil in Antarctica si in mijlocul Saharei, dar in rest, le gasesti usor) si sa faci ceva miscare (nu e cazul sa rupi gym-ul, pur si simplu sa te plimbi, e chiar OK).
Daca nu merge si nu merge, si ai probleme de constipatie, ia un laxativ (ia unul din tara, daca stii ca ai probleme, sa-l ai in trusa de medicamente). Poti lua un laxative, pentru care nu iti trebuie reteta medicala, din orice farmacie din Romania, dar nu te astepta la minuni in doua minute … poate sa te ajute si dupa 12 ore din momentul in care l-ai luat si ia-l atata timp cat vezi ca nu se rezolva frecventa normala. Nu il lua mai mult de zece zile – doua saptamani ca probabil sunt probleme mai mari, asa ca dupa doua saptamani, du-te la un medic (nu uita de asigurarea de calatorie).
Pentru mai multe informatii, arunca o privire aici unde poti afla mai multe lucruri despre constipatie , iar in caz ca vrei sa afli mai multe informatii si ponturi pentru calatorii, du-te direct pe acest link pentru a afla mai multe informatii cu privire la Constipatia Calatorului.
Voi de ce probleme va mai loviti in calatoriile indepartate (asa-zisele long haul) si cum le rezolvati?
Diareea e mai grava decat constipatia.
Si medicamentul de preventie a malariei efectiv te innebuneste, e groaznica, mai ales daca trebuie sa iei doza dubla (daca nu incepi cu o luna inainte de calatorie tratamentul), are efecte adverse foarte nasoale.
Am luat Malarone de cel putin 10 ori si n-am avut nici o problema. Bunicul lua chinina in al doilea razboi mondial, intre timp lucrurile au mai evoluat 🙂
ai uitat de antonimul constipatiei. 🙂
e bine sa ai si un antiseptic intestinal. (unele se elibereaza fara reteta)
Pentru antonimul constipatiei, trebuie sa scriu volume intregi, nu un simplu post 🙂 Dar o sa revin 🙂
Pentru reglarea somnului atunci cand sari peste multe fusuri orare sunt recomandate pastilele cu melatonina.
„Melatonina este o substanta produsa si eliberata in sange de la nivelul creierului. Producerea de melatonina este stimulata de intuneric si inhibata de lumina. Melatonina favorizeaza aparitia somnului si imbunatateste, regleaza ciclul somn-stare de veghe. Este un puternic stimulator al sistemului de aparare al organismului, asigura o buna functionalitate a nervilor, incetineste imbatranirea organismului, diminueaza stresul, oboseala, regleaza presiunea in vasele de sange si nivelul zaharului in sange.”
Daca sti ca poti intampina probleme de constipatie in calatorii, Este bine sa cauti a consuma fructe, iaurt sau supe. Uneori pe ultimile doua nu le gasesti mereu, dar fructe sunt peste tot, spre siguranta, pentru primele doua zile, ia vreo 2 mere in traista, nu strica. Un Dulcolax sau un Ciocolax nu ar trebui sa lipseasca din bagajul calatorului care stie ca ar putea avea probleme de acest fel.Ba chiar si o cescuta de ness la rece (obisnuiesc sa am mereu nessul preferat la mine). Cu raul de inaltime m-am confruntat o singura data, prin Atacama, pe la vreo 4100 metri.A fost rau, cu dureri de cap si stare de greata si stomac intors, uitasem in valiza pana si prapaditele de antinevralgice. Ghidul din autocar imi pusese masca de oxigen, dar nu a folosit la nimic, pana nu am ajuns din nou la vale, in Iquique. AStfel am aflat ca am acest rau de inaltime, pe car nu mi-l banuiam.E drept, o greseala a fost ca , spre deosebire de mai toata lumea din autocar, nu am binevoit deloc sa inchid ochii si sa atipesc pe traseu pana a ajunge la destinatie, desi ochii mi se inchidea – nu as fi pierdut nici macar o farama din peisaj! 🙂 Cred totusi ca daca un om sta mai multa vreme la o anumita altitudine, organismul se obisnuieste. IN privinta insomniei – nu am niciodata probleme, iar modificarile de fus orar nu ma afecteaza catusi de putin in privinta somnului – indiferent unde sant, atata vreme cat am un pat curat si comfortabil, adorm rapid precum un prunc.Nu pot spune nimic despre medicamente de somn, intrucat nu am luat in viata mea. Cat despre celebrele pastile antimalarice, le-am luat o singura data, si anume la prima mea calatorie in Asia, respectiv in India. Nu m-am simtit bine dupa ele si am renuntat la asa ceva definitiv. Protectie cu sprayiru de camera, ulei de eucalipt pentru corp (nu suporta altfel de „chimicale”) si evitarea calatoriilor prin Asia in perioada musonilor, cand populatia „tantareasca” creste exponential , iar riscurile de malarie, dengue sau chikungunya asijderea (sa retinem ca nu doar malaria bantuie prin cele coclaur, ci si o paleta intreaga de alte boli transmise de onor tantarul – zice-se ca ar fi ucigasul number one in lume).