Din cand in cand, vad pe Facebook tot soiul de filmulete, poze sau articole despre Japonia si suspine de genul… ahh, ce e acolo si ce e aici! S-o spun foarte clar – ce e in Japonia nu o sa gasiti nicaieri in lume. Nici in SUA, nici in Suedia, nici in Burkina Faso. Cultura si civilizatia japoneza sunt unice. Cei din Asia de Est (si in special Coreea de Sud sau Taiwan) incearca sa se apropie, dar nu, nu reusesc. Japonia este unica prin obiceiurile sale, prin cultura sa a muncii (nu, nu muncesc 20 de ore pe zi, asta o faceau dupa razboi, dar cum „serviciul este familia mea”, e musai ca orele de munca sa se prelungeasca cu ore de socializare intre colegii-fratiori si surioare), prin stilul de distractie, prin luminile oraselor (in special, extraterestrul Tokyo), prin ordine si disciplina, prin faptul ca sunt, probabil, cel mai bine crescuti oameni de pe Glob – si nu ma refer doar la inclinarile nesfarsite si scuzele eterne in caz ca te ating din greseala in metrourile supraaglomerate. In schimb, sunt, probabil, cei mai stresati si obositi pamanteni (nu am vazut nicaieri in lume oameni disperati sa foloseasca fiecare moment disponibil pentru a dormi – in metrou, in restaurant intre feluri, in McDonald’s in fata a jumatate de hamburger), cei mai conformisti, cei mai standardizati (daca intri intr-un metrou la ora la care salarymen pleaca sau vin de la munca, vei avea senzatia ca ai intrat intr-o fabrica de clone) sau cei mai perversi. Japonia este unica, iar experienta unei vizite in Japonia va ramane de neuitat – uneori, vei avea senzatia ca te afli printre extraterestri undeva in viitor si sper ca tot mai multi dintre voi sa o aveti – sa va duceti si sa-i vedeti pe japonezi la ei acasa. Si apoi sa decideti daca sa-i invidiati. Eu nu-i invidiez deloc !
Cea mai populara perioada de vizitare a Japoniei este atunci când infloresc celebrii ciresi japonezi, asa-numita Sakura. Milioane de arbori infloresc de-a lungul arhipelagului, imbracand de la sud la nord intreaga tara in alb. Este si perioada in care milioane de turisti se pun in miscare (in special din Japonia, dar si din strainatate), iar locurile in hoteluri dispar – cele mai bune locuri de cazare sunt, in general, rezervate cu vreo doi ani inainte, de agentiile de turism. Acum vreo doi ani, am auzit de niste oameni care au dormit vreo trei zile in parcurile din Kyoto ca nu au gasit absolut nimic la un pret decent (adica, sub 300 de dolari pe noapte). Ma rog, poate n-o fi dracul asa de negru, s-or mai gasi locuri, dar sunt convins ca sunt foarte greu de obtinut. Desi nu am fost in Japonia de Sakura, am prins Sakura in Washington (la un moment dat, japonezii le-au dat cadou americanilor ciresi japonezi, asa ca Washingtonul este plin, iar acolo am prins Sakura ) si este o perioada absolut incantatoare… candva, voi merge si eu
. Cand o sa-mi rezerv hotel cu vreo doi ani si jumatate inainte
.
Ei bine, daca vreti sa vedeti aceasta tara cum alta nu e pe Pamant in cea mai spectaculoasa perioada a anului, cei de la Europa Travel au cea mai buna oferta de pe piata (cel putin, asa mi-au recomandat-o) pentru Japonia de primavara – plecarea este pe 24 martie, zi prognozata de Sakura forecast ca fiind prima zi in Tokyo cand florile de cires vor fi inflorite complet – vezi prognoza de inflorire a florilor de cires aici.
Turul contine vizitarea celor mai importante locuri din Japonia
Tokyo – capitala extraterestra a Japoniei. Poate, ziua, nu va va impresiona prea tare (desi, probabil pe 25 martie, cand veti ateriza la Tokyo, veti fi coplesiti de frumusetea ciresilor in floare), dar noaptea este o nebunie de culori si de lumini. Am fost in multe orase „luminate” – de la Hong Kong la Taipei, de la Ashghabat la New York –, dar cu Tokyo nu se compara niciunul. Aici veti descoperi atat orasul ca atare, cat si principalele temple – Asakusa, sanctuarul Meiji – si va veti urca sus de tot, in Observatorul Metropolitan (am fost si eu acolo) pentru o panorama WOW a orasului. Veti avea la dispozitie si o zi pe cont propriu in Tokyo (sau o sa puteti alege o excursie optionala la Nikko).
Muntele Fuji – din pacate, nu am vazut muntele decat timp de cateva secunde in fuga shinkansenului (trenul-glont) de la Osaka la Tokyo, dar din spusele celor care au fost pe acolo, este un peisaj de poveste (mai ales vazut de pe un lac din zona pe care se va face o croaziera), iar zona adiacenta este faimoasa pentru izvoarele termale.
Kyoto – este orasul clasic al Japoniei, fosta capitala a Japoniei timp de secole (pana in secolul al XIX-lea), unde se afla cele mai importante temple si palate construite in stilul clasic al Japoniei vechi… Sa nu credeti insa ca tot orasul a ramas incremenit in 1868. Kyoto este un oras megamodern, cu blocuri inalte, malluri si autostrazi, dar in momentul in care ai trecut de gardurile complexelor istorice, dupa cativa pasi te vei simti teleportat acum 150 de ani! Si este un sentiment unic.
Si aici o sa puteti opta intre a sta inca o zi pe cont propriu la Kyoto sau a va duce intr-un day trip la Nara. Eu va recomand sa va duceti, ca va veti distra pe cinste – nu pentru ca veti mai descoperi un alt templu, ci pentru ca Nara este unicul loc din lume unde veti fi „alergati” de caprioare comunitare, dornice sa le cumparati „biscuiti de cerbi”, sau unde puteti sa va apropiati de iluminare, trecand printr-o coloana de lemn a templului care gazduieste cea mai mare statuie de bronz a lui Buda din lume.
Osaka – al doilea oras din Japonia – nu are nici pe departe alura si spectaculozitatea Tokyo-ului, dar detine unul dintre cele mai frumoase castele de shogun din Japonia – Castelul Osaka. In apropierea Osakai, se afla palatul Himeji, cel mai frumos castel medieval al Japoniei (nu l-am vazut, ca era in reconstructie cand am fost in Japonia, in schimb am avut ocazia sa-l vad pe cel din Osaka – si e chiar cu totul si cu totul deosebit – chiar si pentru cei sastisiti de palate si castele.
Hiroshima – a intrat definitiv in constiinta lumii dupa criminala bombardare atomica din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dar Hiroshima de astazi este o dovada a vitalitatii extraordinare a rasei umane si merita vizitata cu varf si indesat. Iar insula invecinata, Miyajima, este cu adevarat o perla…
Cam astea sunt principalele obiective turistice din Japonia care, „imbracate” in albul florilor de cires, pot crea o experienta si o amintire de neuitat – pentru toata viata.
Datele circuitului din Japonia
Perioada de calatorie: 24 martie – 2 aprilie 2019
Se calatoreste cu: Qatar Airways si autocar
Pretul: ATENTIE – pana pe 31 august (pentru inscrieri si avans), costa doar 2.548 de euro (zbor cu toate taxele aeroportuare, transport, cazari, intrari la toate obiectivele turistice inscrise in program, ghizi locali si insotitori romani). Dupa 1 septembrie, pretul va fi de 2.998 de euro.
Pentru toate amanuntele, cititi aici ––––-> Circuit Japonia
Imagini Japonia
Central Park-ul din Tokyo
Ginza, acest Champs Elysses al Tokyo-ului
Tokyo – o mare de reclame care stralucesc noaptea
Imaginea panoramica a Tokyo-ului
Arhitrectura traditionala intr-un Tokyo super modern
Pentru o calatorie in timp, du-te la Kyoto
Exista si un Kyoto modern, cu masini, autostrazi, blocuri, mall-uri, dar dupa ziduri…
Te teleportezi parca intr-un alt timp
Palatul Imperial din Kyoto
Asaltat la Nara de fani
Templul Todaiji din Nara
In caz ca treci prin crapatura, ai asigurata iluminarea
Osaka – daca n-ai unde sa pui biserica, o pui pe bloc
Nu ai unde sa-ti pui soseaua, o bagi prin bloc, prin sufrageria cuiva