Nu mai e mult pana la Brexit, doar cateva luni, si nu se stie daca va fi un hard Brexit (fara un acord cu Europa) sau soft Brexit (in conditiile semnarii unui acord cu Europa). In cazul unui hard Brexit, UK va avea acelasi statut ca India, Africa de Sud sau Papua Noua Guinee, in lipsa vreunui acord, asa ca nu se stie, exista si posibilitatea (e drept, extrema) sa fie nevoie de vize pentru a vizita Marea Britanie. Asa ca poate vizitati UK-ul pana in martie, doar cu buletinul. Nadir a fost prin cateva orasele englezesti si ne povesteste ce si cum.
Pasii m-au purtat in doua orase vestite din Anglia, Coventry si Birmingham. Coventry este un oras linistit, cu 350.000 de locuitori, vestit pentru centrul lui medieval, pentru cele doua universitati de renume, dar si pentru zonele rurale de langa castelul Warwick si linistitul orasel invecinat Leamington spa.
Dar haideti sa trecem in revista obiectivele turistice, cam ce puteti vedea aici. Ca timp, doua zile sunt de ajuns sa vedeti orasul, din care o zi o puteti petrece la castel si in zona adiacenta acestuia.
Coventry – Catedrala orasului a fost devastata de blitzkrig-ul provocat in Al Doilea Razboi Mondial. In mai multe nopti la rand, Luftwaffe a atacat si a darimat acoperisul lacasului de cult, dar si o parte a zidurilor – imaginile sunt si acum graitoare, dupa atata timp. Apoi, cetatenii au decis sa nu o mai refaca, dar au ridicat alaturi cea mai moderna catedrala din Anglia, poate prea moderna, dupa gustul meu. Catedrala contemporana are un perete numai din sticla, cu ingeri stilizati pe el, un altar cu un Iisus foarte diferit fata de imaginea „clasica”, cladirea aratand mai degraba a sala de concerte, decat a biserica. Aici, au loc deseori evenimente sociale, precum ceremonia de absolvire a studentilor de la alaturata University of Coventry.
Un alt loc de vizitat ar fi Muzeul Transportului, situat tot in centru, unde sunt expuse multe masini si motociclete de epoca. Cert e ca unele inca sunt functionale, desi sunt centenare .
O cladire medievala magnifica adaposteste St. Mary’S Guildhall, unde odinioara regina Maria a Scotiei a fost inchisa si unde Shakespeare a jucat piese de teatru in fata reprezentantilor ghildei. Tot in centru, puteti vizita Biserica Sfintei Treimi, al carei turn este cam la aceeasi inaltime cu a fostei Catedrale si pe ai carei pereti sunt pictate scene ale Judecatii de Apoi.
In Birmingham, vestitul oras industrial si al doilea oras al Angliei, ca numar de locuitori, demn de vizitat este numai centrul istoric. Cladirea Primariei, construita in stilul victorian, aduce cu un templu roman, datorita celor 40 de coloane. Langa primarie, se afla muzeul orasului si galeria de arta, considerat a fi printre cele mai importante muzee din Anglia. Aici, sunt expuse sculpturi ale lui Rodin, dar si picturi din secolele XVI-XVIII. Chiar la intrare, troneaza sculptura lui Lucifer, in marime naturala!
Mi-a placut cel mai mult Muzeul Back to Backs, o interesanta intoarcere in timp. Un ghid, extrem de competent, insoteste timp de doua ore un grup mic, de cinci-sase oameni, printr-o cladire veche de doua sute si ceva de ani, descriind, cu lux de amanunte, viata oamenilor din acea perioada. Cu siguranta, veti fi captivati de felul in care acesti oameni isi traiau viata si cum se integrau in viata sociala de atunci. Cladirea are camere si scari deosebit de inguste, tavanele, joase, toaletele, ca in Evul Mediu, mobila, cea de acum doua sute de ani. Impresionante sunt si catedralele Sf. Martin, de secol XIV, si a Sf. Philip, sediu al episcopiei regionale, construita cu 300 de ani in urma, in stil baroc.
Eu credeam ca Birmingham este un oras puternic industrializat, ma asteptam sa vad numeroase fabrici si uzine, depozite logistice, dar am vazut un oras curat, cu o canalizare performanta (ploua cu galeata cand am coborat din tren), cu un centru in continua schimbare. Cand l-am vizitat, mare parte din centru era inchis pentru reconstructie, dar traficul pietonal nu era afectat. M-a surprins existenta unei retele de canale, comparabila cu cea din Venetia. Orasului ii sunt asociate brandurile auto Jaguar si Aston Martin, dar si cel al ciocolatei Cadbury.
In general, orasele englezesti ca multe din orasele din vestul Europei, sunt combinatii magnifice intre vechi si nou, principalele lor atractii fiind castelele si catedralele medievale, muzeele si galeriile de arta superba, universitatile de renume mondial, stradutele inguste, cu magazine pitoresti.
Nadir Acmola.
Imagini Midlands