Cum v-am spus de cateva ori, eu nu am calatorit prin Marea Britanie. Am fost prin Londra, dar de fiecare data cateva ore, in tranzit, am fost cateva zile bune prin Newcastle (eram la un training) si… cam atat. A… si in Belfast, unde am mers cu unul dintre luptatorii Armatei Revolutionare Irlandeze prin zona de razboi. Prietenul Nadir a fost din nou plecat in Marea Britanie si ne povesteste in articolul de azi despre Londra, iar in cele viitoare, despre alte destinatii britanice.
De ce Londra va ramane o destinatie turistica de prim rang? Sau de ce este si va fi unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii?
Dragi cititori,
Am revenit in Londra, dupa 18 ani de la ultima mea vizita. Orasul parca este altul, desi principalele obiective turistice sunt tot acolo👌. Au aparut mai multe cladiri noi, moderne, si mai multe restaurante si hoteluri, strazile s-au mai latit, pentru a cuprinde cohortele mult mai mari de turisti. Metropola isi pastreaza aerul inconfundabil, iar minunatiile de monumente si piete sunt la fel de grozave…
Toti am auzit de ultrafaimoasele atractii turistice care definesc orasul, cum ar fi Big Ben, Palatul Parlamentului, British Museum etc., dar eu voi incerca aici sa surprind si alte „ipostaze” ale urbei, insotite de parerile mele. Astfel, voi imparti obiectivele turistice, pe care le aveti de vazut in Londra, dupa cum sunt asezate ele pe harta si sa fie cat mai la indemana vizitatorilor.
Un prim traseu pe care vi-l recomand
British Museum, gazduit de o cladire de secol XVII, unul dintre cele mai mari si renumite muzee din lume, cu multe , multe puncte de interes. Doar cateva exemple: piatra Rosetta, a carei descoperire a facut posibila descifrarea hieroglifelor, am remarcat o parte din statuile cariatide pe care le-am vazut la Parthenon , in Atena, am ramas uimit in fata frizelor mitologice de pe vremea legendarului Ghilgames din Ur, m-am minunat de bijuteriile de vase din arta orientala, cu personaje din mitologia chineza, de sculpturile numeroaselor zeitati indiene, de comorile din epoca Romei Antice, etc., etc. Nu lipsesc, evident, nici mumiile egiptene, prezentate laolalta cu podoabe si bijuterii mestesugit lucrate de pe vremea cand Egiptul era putere primordiala.
Apoi, eu am luat metroul , indreptandu-ma spre pitorescul cartier Notting Hill. Zona, renumita si datorita excelentului film cu megastarurile Julia Roberts si Hugh Grant, este de o serenitate cum nu credeam ca voi gasi la Londra. Plimbati-va pe strazi, savurati delicioasele preparate ale tuturor bucatariilor lumii, cumparati-va suvenire din Portobello market. Nu veti regreta catusi de putin iesirea din agitatia metropolei. Eu, de exemplu, am mancat o delicioasa masa din bucataria thailandeza, cu numai 8 lire.
Puteti incheia acest prim tur traversand Tamisa pe podul Waterloo, admirand City Hall, cladirea unde isi desfasoara activitatea angajatii Primariei Metropolei, si, evident, sa admirati panorama Londrei din giganticul „Ochi”!
Urmatoarea zi, daca v-ati odihnit corespunzator, o puteti incepe de unde ati terminat-o pe precedenta. Zona Westminster cuprinde cele mai frumoase si faimoase dintre obiectivele principale ale urbei.
Westminster Abbey este una dintre extraordinarele cladiri cu o arhitectura gotica, aici avand loc aproape toate incoronarile monarhilor englezi. Statui si picturi de neuitat infatiseaza diversi conducatori, respectiv scene din viata cotidiana a liderilor istorici. Intr-o parte a catedralei, sunt inmormantati toti regii medievali, incepand cu fondatorul Bisericii, Eduard Confesorul. Intrarea costa 22 de lire, iar la coada se sta cel putin o ora. Dar merita!!!
Dupa vizitarea lacasului de cult, nu cred ca ar strica o prajitura servita in St. James’s Park, inainte de a urmari schimbarea garzii din fata Palatului Buckingham. Din cele peste 650 de camere, doar o parte sunt deschise vizitatorilor, contra unei taxe prohibitive. Apoi, indreptati-va spre est, spre Trafalgar Square, unde puteti vizita National Gallery si National Portrait Gallery, pe care vi le recomand calduros, chiar daca nu sunteti pasionati de arta. Prima este principala galerie de arta din Regatul Unit si cred ca are cea mai mare colectie de arta europeana. Mi-au placut cel mai mult „Adoratia”, de Pieter Bruegel cel Batran, „Samson si Dalila”, de Rubens, tablourile reprezentand Venetia realizate de Canaletto, tablourile lui Van Gogh si ale lui Cezanne.
Puteti incepe urmatoarea zi la Catedrala Londrei, St. PAUL, a doua ca marime din lume, dupa San Pietro, din Roma. Desi Christopher Wren, „constructorul” Londrei de dupa Marele Incendiu, si-a dorit-o fara monumente interioare, acest lucru nu s-a putut realiza 😂. Catedrala este fantastica, rezervati-va macar o ora pentru vizita. Eu nu am platit taxa de intrare, care de obicei se percepe – nu am idee de ce! Daca traversati Tamisa, in circa 10 minute ajungeti la Tate Modern, Galeria de arta moderna a metropolei. Am vazut lucrari de Matisse, Picasso si Andy Warhol, printre altii. Selectia de arta expusa aici este memorabila! Nu e ieftina, desi intrarea este… gratuita. La unele sectiuni, cum ar fi cea cu tablourile lui Picasso, se platesc 22 de lire.
Intoarceti-va la St. PAUL Cathedral si luati apoi metroul spre statia South Kensington, cateva statii. Vizitati Victoria & Albert, cel mai mare muzeu de arta decorativa din lume. Mie mi-au placut cel mai mult:
- Mozaicurile si ceramica din vechea Persie;
- Tablourile de secol XV europene;
- Colectiile din Orientul Indepartat si Japonia.
Apoi, cum iesi din acest muzeu, traverseaza si viziteaza Muzeul de Istorie Naturala, unde, pe langa siruri de vitrine de sticla, gasesti exponate cum aveam in laboratorul scolii, in cele de geografie si de geologie.
Highlight-ul muzeului il reprezinta totusi sectiunea dedicata dinozaurilor, mai ales copiii ascultand cu atentie explicatiile ghizilor.
Pe mine, m-au impresionat cel mai mult:
- Colectia de meteoriti;
- Un topaz superb, mestesugit lucrat;
- Un trunchi de sequoia vechi de 1500 de ani;
- Scheletul dinozaurului gigantic de la parter.
De data aceasta, am „ratat” Turnul Londrei, palatul Kensington, plimbarea prin Soho si Covent Garden si, cu siguranta, multe alte obiective, concentrandu-ma mai degraba pe ce mi-am dorit sa vizitez, de la inceput.
Londra este si va fi mereu un oras cosmopolit, in care se vorbesc aproape toate limbile Pamantului, cu obiective turistice de neuitat si de neegalat de vreun alt oras de talia lui. Aici se mananca foarte bine, fiind prezente toate bucatariile despre care ati auzit, dar si preturile sunt pe masura 😂. Londra e un oras care a inceput ca un fort roman oarecare (Londinium), apoi a devenit o cetate medievala intarita, apoi a ars rau de tot in 1666, pentru ca azi sa devina o „batrana” eleganta, mizand pe sobrietatea reusita a arhitecturii georgiene.
Nadir Acmola.
Imagini Londra
Foarte frumoase pozele, precum cele din reviste, adevarul 100% putin descris… oamenii strazi care sunt in numar destul de ridicat, strazile cu gunoaie la mai tot pasul precum si drogurile… putin descrise pentru turist 😂
Oricum Londra este un oras frumos!