De-a lungul timpului, am fost prin multe lounge-uri de aeroport din lume – de prin anii 90 mai precis. Pe vremea aceea, zburam in interes de serviciu numai la business class (deh, company policy, nu aveam ce face desi un bilet de avion pana la Bruxelles costa cam cat salariul meu pe 5 luni), asa ca de fiecare data ma rasfatam prin lounge-uri – cred ca primul lounge in care am intrat a fost cel din Zurich unde am descoperit o bogatie de bauturi cum nu vazusem nici in magazinele specializate. Odata am stat vreo 10 ore (pierdusem legatura pentru ca avionul SwissAir de la Bruxelles la Zurich se stricase si pana a venit un alt avion, am ratat conexiunea spre Bucuresti, in plus nu aveam viza de Elvetia sa pot sa dau o fuga prin Zurich) si e una din putinele dati in viata in care m-am ametit – am incercat din toate bauturile Cate un pic, cate un pic, pana cand nimeni nu m-a putut opri din vorbit :).
De atunci, am descoperit numeroase lounge-uri – de la Buenos Aires pana la Taipei si din Jakarta pana la Vancouver, dar cred ca cel mai spectaculos lounge in care am fost vreodata a fost Al Mourjan Lounge de la aeroportul din Doha, Qatar. Acum cativa ani, cand inca noul aeroport Doha nu fusese terminat, am avut ocazia sa vizitez Premium Terminal din vechiul aeroport Doha. Era wow … cum ar spune englezul „out of this world”. Era cred ca unicul terminal din lume dedicat calatorilor la clasa business – in absolut orice alt aeroport, exista lounge-uri, la Doha, exista o cladire completa si dedicata. E drept, vechiul aeroport Doha era depasit, extrem de aglomerat, mic si inghesuit, dar terminalul clasei business era ca un hotel de mare lux. Si eram curios daca noile facilitati ale lounge-ului din noul aeroport Doha ar fi comparabile. Si sunt.
Daca in vechiul aeroport, lounge-ul era de fapt un terminal exclusiv, in noul aeroport care este infinit mai mare ca vechiul ocupa un intreg etaj. Probabil, ca suprafata este mai mare decat vechea cladire si ca si vechiul terminal, ai senzatia ca te afli intr-un cu totul alt loc. Nu este insa singurul lounge si nici nu este cel mai luxos. Mai exista un lounge mai mic numit Oryx Lounge unde are acces orice pasager – pasagerii la clasa business au acces gratuit, cei la clasa economy in schimbul platii unui tarif de acces de 200 riali qatarezi (47 euro). Cel mai luxos este insa Lounge El-Safwa (inseamna „Elita”) unde au acces doar pasagerii la First Class (si Qatar Airways are foarte putine avioane care au First Class, deoarece strategia lor este sa ofere un Business Class foarte similar cu First Class-ul) si cei care au nivelul Emerald la cardurile de loializare ale companiilor aeriene din alianta One World. Nu stiu cum e acolo, nu stiu.
Revenind la Business Lounge Al-Mourjan (Al Mourjan inseamna „Coral” in araba), accesul aici este restrictionat celor care zboara la clasa business la Qatar Airways (si companiile partenere din One World) si posesorilor de carduri Saphire ale companiilor din alianta One World (din care fac parte companii ca British Airways, Cathay Pacific sau Royal Jordanian ca sa le mentionez doar pe cele care zboara la Doha). Si din nou, principiul a fost si este sa ofere servicii si mediul similar hotelurilor de 5 stele din zona Golfului Persic. Aparent si aici poti sa intri chiar daca zbori la clasa economy in schimbul sumei de 450 riali qatarezi (106 euro).
Intrarea se face pe o scara rulanta de prin zona de magazine tax-free, fix dupa ce ai trecut de controlul de securitate. In mod normal, e o tanti imbracata in uniforma Qatar Airways care verifica biletele sau cartea de imbarcare. Se ajunge intr-o receptie imensa.
Apoi, te vei trezi fata in fata cu o opera de arta (nu stiu exact ce reprezinta, dar aeroportul e plin cu opere memorabile cum ar fi celebrul urs cu lampa din inima aeroportului sau mai nou o statuie imensa al lui Burattino din zona de unde decoleaza cursele spre Bucuresti)
Dar pana sa te lamuresti ce si cum, vei fi imediat atras de imensa zona ornamentala cu apa. Nu, nu e piscina (la prima vedere, m-as fi aruncat cu placere in apa, dar m-am prins ca nu se balacea nimeni si in plus mai erau si niste mici fantani arteziene destul de discrete. Dar intr-adevar, luciul acela de apa, un luciu care pare nemiscat te introduce direct intr-o stare zen. De altfel, tot lounge-ul este extrem de linistit, absolut orice detaliu incearca sa-ti induca o stare de bine si de relaxare. Orice business lounge din lume promite relaxare intre zboruri, dar cel din Doha chiar este incredibil de linistitor.
Am ajuns intr-o perioada destul de linistita, nu era ora de varf, asa ca erau extrem de putini clienti. Practic, prin multe locuri era pustiu, asa ca te puteai bucura cu adevarat de relaxare – mai ales dupa cateva ore de zburat (venisem de la Chiang Mai, din Thailanda). De-a lungul si in proximitatea acestei zone ornamentale se afla numeroase scaune, masute, ceva snacks-uri (ce altceva decat dulciuri) si bine izolata si o cabina pentru fumatori.
Fiecare scaun are mica sa tableta (sau terminal internet) de unde poate sa afle tot soiul de informatii (gen zboruri) sau sa frece un pic internetu’
Din nou, cum am zis, lounge-ul este enorm, iar spatiul asta imens a fost accentuat prin faptul ca eram intr-o perioada cu putine zboruri, deci putini clienti. Totul impecabil, totul stralucitor, aerul conditionat fix la temperatura care trebuie (afara erau deja 30 grade desi era dimineata), parca imi venea sa patinez pe aici. M-am abtinut.
In cazul asta, nu m-am abtinut. Sorry.
Exista de asemenea si numeroase locuri de unde poti obtine ziare si reviste. Nu pot spune ca este o abundenta excesiva de ziare si reviste (sunt parca mai multe titluri pe avion, unde surprinzator, pe zborul spre Romania primesti de fiecare data tiparit ultimul numar din Romania libera !), dar oricum parca nu e chiar locul sa stai si sa citesti ziare. In schimb ceea ce e cu adevarat haios in lounge este „games room” sunt vreo doua (unul pentru copii mai mici, altul pentru copii de toate varstele de la 5 la 85 ani), continand tot soiul de jocuri pe calculator, dar si un mic mobil de Formula 1. Nu stiu daca functiona (banuiesc ca da), m-am jucat cu el acum cativa ani in terminalul vechi
Daca nu vrei jocuri pe calculator, ai si oldies but goldies
Una din camerele de jocuri este dedicat si copiilor mai mici
Dar in mod indiscutabil, tinand cont cat de importante sunt familiile in cazul arabilor, o buna parte din lounge (dar si din aeroport de altfel) este dedicat camerelor si lojelor speciale pentru familii cu copii. Unde parintii pot sa stea relaxati, eventual uitandu-se la televizor, iar copii sa se joace prin zona… sub supraveghere, evident !
Din nou, ideea de liniste si relaxare o gasesti peste tot (exceptand probabil in zona de jocuri unde cred ca in mod normal este un taraboi in toata regula), asa ca te si poti intinde … nu, nu sunt paturi in toata regula, dar aproape… si e o zona retrasa, unde poti sa tragi un pui de somn daca chiar vrei.
Ei si daca vrei sa te revigorezi si sa te speli dupa vreun zbor lung, evident, exista si zone cu dusuri – primesti tot ce iti trebuie – papuci, prosoape, sampon, gel de dus … ca la un hotel de 5 stele
Dar nu toata lumea vine in lounge sa doarma sau sa se joace. Omenirea asta mai si munceste, De aceea, evident, poti gasi si un business center cu tot ce iti trebuie – computere (daca nu ai laptopul la tine), printer, scanere, etc
Iar daca iti e frica de zborul urmator sau ti-a venit ora de rugaciune, evident poti sa recurgi la moscheea din business lounge. Echipata complet, cu un mic hamam unde sa te speli inainte de rugaciune cum se cere si apoi moscheea propriu zisa.
De asemenea, exista doua restaurante – unul mai mic, jos, si unul, cel principal, sus la etaj, fix deasupra luciului de apa. Exista meniul zilei, exista tot soiul de mancaruri – de la supe la fripturi, trecand prin toate „best of”-urile bucatariei arabe cum ar fi humus, labneh, etc
Si evident, poti sa arunci cate o privire la avioane – mai ales daca ai placeri de spoter
Din nou, daca esti in tranzit prin Doha si ai mult timp intre avioane, poti sa te gandesti nu la o aroganta, ci mai degraba la un mic rasfat (asta daca nu zbori la clasa business a Qatar Airways) si intra fie in Al Mourjan, fie in Oryx lounge… vei avea indiscutabil o experienta de 5 stele… Vorba lui L’Oreal- pentru ca meriti
Ei, nu stiu cati dintre noi ajung sa zboare la Business Class, indiferent de companie. In alta ordine de idei, de ce sunt preturile la Qatar atat de mari pentru ianuarie-februarie?
E sezon de varf pe Asia