Marocul devine pe zi ce trece mai popular si, sincer, ma bucur. Pentru ca este o tara care, desi se afla in buza Europei (din Tanger, se vede Europa cu ochiul liber), a reusit sa-si pastreze farmecul, traditiile, atmosfera si culorile sale traditionale. Exceptand orasul nou Casablanca, care seamana izbitor cu sudul Frantei, restul tarii continua sa-si pastreze autenticitatea – orasele vechi, asa-numitele medine, isi pastreaza zidurile seculare, medersele si palatele cu carta arabescurilor la cote incredibile, multi continua sa se imbrace traditional si sa se plimbe asa nestingheriti pe strada, sucul de portocale parca este mai delicios decat prin alte parti, iar muntii Atlas cu pasurile lor serpuitoare sunt o minune… si pentru cine nu a vazut desertul, chiar este o experienta de neuitat. Am vazut destul de multe locuri desertice (din Mali in India, din Oman in Chile) si, de fiecare data, am avut acel fior al descoperirii unor locuri atat de diferite. E drept, probabil ca daca locuiesti in desert, ti se taie, dar pentru cateva zile, nu stiu, eu ma simt minunat.
Pentru luna septembrie, i-am intrebat pe cei de la Europa Travel care este oferta lor speciala – cu cel mai bun pret de pe piata. Si raspunsul lor a fost „Revelionul in Maroc”. Dar pentru ca nu poti sta la plaja de revelion, chiar si in Maroc e frig, nu e de plaja, excursia de revelion este de fapt un circuit in jurul tarii. Iata principalele atractii care vor fi vizitate.
Casablanca – este capitala economica a Marocului si cel mai mare oras al tarii. Este o introducere, hai sa-i zicem, soft a Marocului, deoarece Casablanca este orasul cel mai europenizat, mai precis – frantuzizat din intreg regatul. Daca te plimbi prin centru, vei descoperi cafenelele tipic frantuzesti, cladiri in stil Art Nouveau, Art Deco, dar si ultimele tendinte in arhitectura mondiala. Exista si o medina absolut limitata, care aproape ca nici nu merita vizitata daca vei merge in Marrakech, Fez sau in alte colturi ale Marocului, in schimb principalul monument al orasului este de departe Moscheea Hassan al II-lea. Este monumentul prin care tatal actualului monarh, Hassan al II-lea, a dorit sa ramana in istorie si cu siguranta a ramas – este, indiscutabil, una dintre cele mai frumoase moschei din lume, in competitie directa cu cele pe care le-am vizitat la Abu Dhabi sau Muscat. O capodopera.
Marrakech – este un oras legendar, iar cei care afirma asta au mare dreptate. Fosta capitala a Marocului, aici vei descoperi unele dintre cele mai impresionante minuni ale arhitecturii orientale – fie ca e vorba de mederse, aceste adevarate universitati ale lumii islamice, de morminte ale suveranilor marocani care au fost ascunse si uitate timp de decenii, desi se afla aproape de centrul orasului pana la hotelul Mamounia, cel pe care Churchill (care avea niste gusturi foarte fine) l-a numit ca fiind cel mai frumos hotel din lume. E drept, dupa moartea lui Churchill, Mamounia a decazut, dar in ultimul deceniu, nimeni nu s-a uitat la bani si a fost refacut la gloria de odinioara. Vorbind de oaze spectaculoase, nu se poate rata casa lui Yves Saint Laurent, asa-numita vila Majorelle, dar nici descoperirea pietei Jema el-Fnaa, unde se desfasoara un carnaval fara sfarsit, in timpul zilei – oameni cu maimute, dresori de serpi, pescari de Coca-Cola, povestitori, femei care picteaza henna… probabil, acelasi lucru se intampla (exceptand pescarii de Coca-Cola) si in secolele trecute… Piata este practic poarta de intrare in medina si al sau bazar – unul dintre cele mai spectaculoase din Maroc.
Excursie prin desert – daca va inchipuiti ca Marocul este tot un desert, ei bine, va inselati. Exista un Maroc la nord de muntii Atlas si altul la sud de muntii Atlas. La nord, exista plantatii, se face agricultura pe suprafete destul de mari, mai dai si de niste paduri, in schimb ce adevaratul desert il descoperi la sud de Atlas. In plus, la sud de Atlas, majoritatea locuitorilor nu mai sunt arabi, ci berberi, locuitorii originari ai Marocului (si ai intregii Africi de Nord, inclusiv zona sahariana), cei cu care s-au duelat si fenicienii, si romanii, si vizigotii, si, in fine, arabii. Arabii i-au convertit, le-au interzis limba, dar nu au putut sa-i supuna. Astazi, berbera are statut de limba oficiala (are si alfabet), exista scoli in berbera, iar mostenirea culturala berbera incepe sa fie interesanta si pentru arabii marocani. Din momentul in care incepi sa urci Atlasul spre Ouarzazate, o sa vezi imediat alt tip de sate, cu cladiri din chirpici, cu un alt stil de moschei si pline de ruine de ksar-uri, fortificatii impodobite cu desene stranii in care localnicii isi tineau ce aveau mai de pret – anume, mancarea… De-a lungul soselelor de la sud de Atlas, te vei intalni cu zeci de astfel de cladiri, dar si cu cladiri noi – hanuri, hoteluri, restaurante care valorifica mostenirea arhitecturala berbera.
Excursia celor de la Europa Travel se duce departe in desert, pana la desertul acela „clasic” al dunelor de la Merzouga. Pentru ca dupa desertul de piatra, urmeaza desertul de nisip, cu dune, cu imaginile acelea clasice. Si, da, se va dormi o noapte in desert, in zona Merzouga.
Fez – dupa ce se traverseaza din nou muntii Atlas, de data aceasta pe la Ifrane, una dintre statiunile de schi ale Marocului (da, iarna, muntii Atlas sunt acoperiti de zapada si Marocul are statiuni de schi), veti ajunge in celalalt oras clasic al Marocului, Fez, urbea care are cea mai mare si intortocheata medina – sunt nu mai putin de 13.000 de stradute, ulite, fundaturi… Dar este o medina vie, o medina autentica, o medina in care oamenii chiar isi duc viata de zi cu zi… si nu sunt putini, vreo jumatate de milion (niciun oras romanesc, exceptand Bucurestiul si Chisinaul, nu are o populatie atat de mare).
Rabat – capitala Marocului este un oras sic… se vede ca e capitala, asa ca vei fi uimit de cat de frumoase pot fi vilele in stil colonial sau marocan ce se gasesc cu sutele pe aici. Ca atmosfera, pare la ani-lumina de nebunia din Casablanca si exista si cateva urme istorice – un Kasbah plin de berze croncanitoare si urmele unei moschei istorice, din care n-a ramas decat minaretul.
Tururi organizate
Dupa cum ziceam, Europa Travel are un tur de Revelion 2019 (Anul Nou se sarbatoreste in Marrakech, orasul magic al Marocului). Circuitul se desfasoara in perioada 28 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019 si se zboara cu Turkish Airlines via Istanbul.
Pretul este de 1.048 de euro, aici fiind inclus zborul cu avionul (inclusiv taxe aeroportuare, bagaje, mancare etc., etc.), hoteluri de 3 sau 4 stele cu mic dejun inclus si cina, transport prin tot Marocul (cu autocar, dar si cu 4×4, in Sahara, sau pe camila).
In acest moment, exista o reducere de 60 de euro pentru circuit, dar, evident, locurile sunt limitate, la pretul acesta.
Cititi toate amanuntele aici ––––> Circuit Maroc de Revelion.
Imagini Maroc
Spectaculoasa moschee din Casablanca
Frantuzita Casablanca
Cladiri in stilul la moda a perioadei interbelice
Zidurile micutei medine din Casablanca
Marrakech, fabuloasul Marrakech
Pe strazile medinei din Marrakech
Vila Majorelle, o adevarata oaza de verdeata si culoare
O mica panorama a Marrakechului
Una din capodoperele arhitecturale ale Marrakechului – Medersa Ben Youssef
Hotel Mamounia – Churchill zicea ca e cel mai bun hotel din lume
Spectaculosul drum peste muntii Atlas intre Marrakech si Ouarzazate
Satele berbere
Palatul din Ouarzazate
Stilul berber e pastreaza si in cazul blocurilor
La sud de muntii Atlas, vei intalni numeroase ruine de kasbah-uri
Fez si mirabolanta sa medina
Portile palatului regal din Fez
Pestera lui Ali Baba ?
Celebrele vopsitorii de piele din Fez (nu e pentru cei sensibili la miros)
Sa va prezint tendinta modei toamna – iarna 2018 / 2019
Si cu teroristii ce facem?Caci,da,e ceva normal sa fie ucisi turisti occidentali…nimic deosebit fata de Egipt,bunaoara.Nordul musulman al Africii e off-limit pentru albi,asta o citesti pe orice site al ambasadelor occidentale.Zice,mare,” on your own risk”…
Mai rau decat in SUA nu e.
Deh, ‘on my own risk’ merg și până la Piața Romană…
Din fericire nu suntem plante.
Dintre tările nord-africane, Marocul e clar cel mai sigur. Ultimul atac terorist a avut loc în 2011. Problema cu atacurile teroriste este că de multe ori creează mai multă panică, în realitate, probabilitatea să mori într-un atac terorist este extrem de mică.