Se apropie revelionul, ar mai fi cam trei luni si jumatate, este deci momentul de aranjat ceva – in tara sau in strainatate. Si acesta este Portugalia. De ce? pentru ca este o tara superba si pentru ca in perioada respectiva va fi caldut si bine. Si ca unul care „dribleaza” cel putin o luna din iarna in fiecare an, pot sa va spun ca ma simt excelent in momentul in care cobor din avion si dau de o vreme calda (sau doar calduta), cer albastru (de obicei, ai in Portugalia) si palmieri (sunt o baterie de palmieri fix cum iesi din aeroportul Lisabona – Portella). Dar astazi vreau sa trec in revista ce ai putea face in Portugalia de Anul Nou.
In primul rand, sa fie clar – de Anul Nou, nu este de plaja in Portugalia. Vor fi, probabil, 10 – 15 – 20 de grade, dar nu e vreme de plaja sau de baie. Evident, la vreo 20 de grade, posibil sa fii ceva mai dezbracat, chiar si in costum de baie, dar nu este vreme de plaja, realmente. Este, in schimb, o vreme excelenta de vizitat, de explorat, de experimentat. Dar ce?
Lisabona – capitala Portugaliei este una dintre cele mai sarmante capitale ale Europei. In plus, este relativ ieftina, nu te vor cocosa preturi ca in nordul Europei. Orasul este construit spectaculos pe niste coline care se unduiesc incet, incet de-a lungul fluviului Tejo. Descoperiti cartierul „de jos”, numit Baixa, flancat de Alfama, vechiul cartier mauro-evreiesc ca o medina nord-africana, sau Bairro Alto, cartierul de petreceri din perioada de iarna. Nu rata sa te duci in Belem, unde se afla cele mai faine monumente ale Lisabonei – Manastirea Jeronimos si turnul Belem, unele dintre putinele exemple de arhitectura tipic portugheza – arhitectura manuelina ce a combinat maiastru goticul cu elemente marinaresti. Din pacate, multe dintre aceste cladiri au fost distruse de tsunamiul din 1755, dar in Belem ele nu au fost lovite si sunt excelente.
De asemenea, nu uita sa te duci in zona unde s-a organizat EXPO 1999, unde se afla unul dintre cele mai faine acvarii din Europa, unul dintre marile malluri ale Lisabonei si o zona cu restaurante pe malul lui Tejo.
Sintra – sau Sinaia Portugaliei. Regii portughezi au dorit sa-si construiasca o resedinta intr-o zona, sa-i zicem, mai racoroasa, dar care nu putea fi prea departe de Lisabona. Cum nu exista munti pe langa Lisabona, regii au descoperit o zona cu niste dealuri un pic mai inalte, dand senzatia de munti. Si, culmea, chiar mai racoroase. Asa ca arhitectii lor s-au intrecut aici in a crea niste palate care sa rivalizeze cu alte case regale ale Europei – nu rata palatul din mijlocul orasului (si orasul este haios, cu un distinct aer iberic), dar mai ales palatul Pena, construit sus, pe vârf, un mix nebun de culori si stiluri construit de un rege care nu a fost exact in toate mintile – dar arta nu este, in general, apanajul oamenilor de stiinta disciplinati si constiinciosi, ci al geniilor nebune si extravagante. Ca vorbeam de extravaganta, undeva tot in Sintra, la vreo 2 km de Palatul Regal, se afla un alt palat cu motive vegetale, un soi de Gaudi avant-la-lettre. Se numeste Quinta da Regailera si nu trebuie ratat.
Cascais, Estoril, Cabo da Roca – unul dintre cele mai populare tururi de o zi din Lisabona. Cascais si Estoril sunt statiunile litorale de langa Lisabona, cu Estoril un soi de Monte Carlo portughez. Iar Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei continentale (Irlanda sau Azore sunt un pic mai la vest), unde poti avea parte de un apus de soare romantic in Atlantic…
Obidos – daca Sintra este o Sinaie a Portugaliei, atunci Obidos este o Sighisoara a Portugaliei. Este un orasel cu cladiri traditionale albe, inconjurat de ziduri de cetate si cu milioane de flori, unul dintre orasele istorice cel mai bine pastrate ale Portugaliei, o incantare de orasel… Nu e foarte mare, este greu sa te pierzi pe stradutele lui, dar, cum ziceam, este incantator.
Porto – desi localnicii sustin ca Porto este orasul „care munceste”, eu l-am simtit ca pe un oras extrem de boem. Plimba-te de-a lungul raului Douro (foarte fain, daca prinzi si o mica croaziera pe rau in sus si in jos), du-te sa degusti vin de Porto in cramele marilor producatori, descopera Lello, una dintre cele mai frumoase librarii din lume, si nu rata sa intri in gara centrala a orasului – vei descoperi ca este tapetata aproape complet cu celebrele azulejos, celebrele faiante iberice pe care in general le gasesti doar in bisericile si in palatele peninsulei.
Cum ajungi acolo
TAP Portugal si Blue Air au zboruri directe din Bucuresti la Lisabona. Din pacate, nu mai exista alte rute directe intre Romania si Portugalia.
Tururi organizate
J’Info Tours are un tur planificat fix pentru Revelion 2018. Se pleaca pe 28 decembrie dis-de-dimineata din Bucuresti, deci o sa ai o zi full la sosire, iar din Lisabona vei pleca acasa pe 3 ianuarie la 23:05 (deci si ultima zi va fi o zi full in Portugalia).
Programul este configurat de asa natura incat sa poti opta in fiecare zi pentru o excursie optionala la alegere, fie sa te bucuri mai mult pe cont propriu de minunata capitala a Portugaliei. In oferta de excursii optionale se regasesc atat orasele descrise mai sus, dar si alte locuri faine cum ar fi Batalha (am fost acolo in 1999, dar imi aduc aminte doar de o catedrala imensa, cu culoarele acelea lungi din filmele cu cavaleri si printese), Nazare (un sat pitoresc de pescari) si o escapada in zona viticola la sud de Lisabona (care de obicei nu figureaza in circuitele standard). Cina de revelion este de asemenea optionala in program, asa ca daca vrei sa petreci pe strazile Lisabonei, pe stradutele din Alfama sau in cluburile lisaboneze, este decizia ta.
In ultima instanta, este vacanta ta, o poti configura cum vrei – dar eu cred ca totusi nu trebuie sa ratati sa descoperiti cu aceasta ocazie o buna parte din aceasta destinatie minunata care este Portugalia.
Excursia costa 612 de euro, incluzand bilet de avion, taxe aeroportuare, transferul de la / la aeroport, cazare cu mic dejun si un tur al Lisabonei.
Poti afla toate amanuntele aici –> Revelion in Portugalia.
Documente necesare / Bani
Carte de identitate sau pasaport. Portugalia se afla in zona Schengen si foloseste moneda euro. Cartile de debit si de credit romanesti pot fi folosite peste tot.
Imagini Portugalia
Catedrala – Se din Lisabona
Praca do Comercio
Turnul Belem
Manastirea Jeronimos
Interiorul extraordinar al bisericii
Panorama Lisabonei
Lisabona – orasul panoramelor
Monumentul Descoperitorilor
Palatul Regal din Sintra
Celebrele azulejos portugheze
In interiorul palatului din Sintra
Sintra
Palatul Pena
Sailing la Cascais
Plaja de la Estoril
Raul Douro din Porto
Marele pod de peste Douro
Una din cele mai celebre crame de vin de Porto
Gara din Porto
In perioada aia,un bilet la TAP din Romania la Lisabona e doar vreo 300 dolari sub unul care merge la Hong Kong-tu ce-ai alege?