De cativa ani incoace, din cand in cand primesc intrebarea: ce sa aleg intre Madeira si Azore? In general, incerc sa explic cam ce poti vedea intr-o parte si in cealalta, dar in ultima vreme, am inceput sa ma gandesc – de ce Madeira SAU Azore? De ce nu Madeira SI Azore?
Atat Madeira, cat si insulele din arhipelagul Azorelor au multe lucruri in comun. Toate apartin de Portugalia, iar ca destinatii nu sunt exact potrivite pentru plaje, ci pentru iubitorii de natura, de arhitectura, de gastronomie, de privelisti de neuitat. Sunt niste locuri care sa-ti ramana intiparite in suflet. Sunt niste insule verzi, pline de vegetatie, de flori (hortensiile din Azore, milioanele de hortensii din Azore sunt absolut spectaculoase) si foarte linistite. As putea adauga ca Azore sunt mai putin turistice decat Madeira, dar nici in Madeira nu te poti plange de puhoaie de oameni.
Cum le poti „lega” ? Simplu, zbori cu TAP Portugal in Azore via Lisabona (orarul este bun, ai tranzit destul de scurt), iar apoi, din Azore, poti zbura cu compania locala Azores Airlines (fosta SATA Internacional), o companie mai putin cunoscuta, dar care are o flota de avioane noi si zboara atat in Portugalia, cat si in America de Nord sau Capul Verde. Ei bine, exista zboruri directe Ponta Delgada, Azores pre Funchal, Madeira. Apoi, te poti intoarce din Madeira via Lisabona cu TAP Portugal (mai exista si alte variante, low-cost, dar mai complicate, si, destul de frecvent, pot fi mai scumpe).
Ei bine, nu sunt singurul care s-a gandit ca o combinatie Azore – Madeira este o idee buna, s-au gandit si cei de la Paralela 45, care au si lansat un tur nou combinand Azore cu Madeira, intr-o excursie de toamna.
Daca despre Madeira am scris practic acum cateva zile, puteti citi aici, acum o sa ma concentrez pe Azore.
Arhipelagul Azore se afla undeva in mijlocul Oceanului Atlantic, la 1.500 km de Lisabona si la aproape 4.000 km de coasta estica a Americii de Nord. Sunt singurele insule din zona (de origine vulcanica), asa ca intotdeauna au avut un rol strategic. Sunt, practic, noua insule, cea mai mare fiind Sao Miguel (unde se afla si capitala, Ponta Delgada), iar cea mai mica, Corvo, avand doar 17 km patrati si aproape 500 de locuitori (da, are si aeroport, si zboruri din Ponta Delgada). Personal, am fost in doar doua din aceste insule – Sao Miguel (capitala) si Terceira.
Terceira. I se mai spune „Insula Violet”, deoarece este inundata de hortensii de culoare mov. Cea mai buna idee este ca, daca prinzi sezonul in care hortensiile sunt inflorite, sa urci undeva pe Serra do Cume – un deal nu foarte inalt, are, probabil, doar cateva sute de metri, dar de aici ai parte de o panorama de neuitat – insula pare ca o geaca de piele turceasca din anii ’90 – petice, petice, de diverse culori si nuante de verde, si „oaze” sau linii (de-a lungul soselelor) de violet – formate de milioane de hortensii inflorite. Un alt punct de mare atractie este Angra de Heroismo, un orasel linistit, cu cladiri in stil colonial, catarat pe mai multe dealuri de-a lungul coastei, si care a jucat un rol istoric (de unde si numele de Heroismo) – de doua ori in istorie a fost capitala Portugaliei! Cel de-al doilea oras, Praia da Vitoria (are si o plaja faina, de unde ii vine si numele), este faimos pentru tonul exceptional pe care il poti manca aici (adevarul este ca aici este pentru prima oara cand am mancat o friptura de ton – si m-am indragostit de felul asta de mancare), dar si pentru mica plaja – daca chiar ai chef sa faci o baie in Ocean, asta e locul. In plus, merita sa descoperi satele, sa prinzi vreo mica fiesta (daca ai noroc), sa descoperi traditiile acestei insulite pierdute in Oceanul Atlantic. Daca vrei sa afli mai multe amanunte, arunca o privire aici.
Dar majoritatea vizitatorilor (cum e si cazul turului Paralelei 45) viziteaza doar principala insula, Sao Miguel. Da, daca ai mult timp la dispozitie, merita sa o iei din insula in insula, dar daca ai doar un timp limitat, trebuie sa te duci in Sao Miguel. Sao Miguel este o insula vulcanica, asa ca, peste tot, vei descoperi vulcani si cratere spectaculoase. Lacul de Sete Cidades este, probabil, cel mai fotografiat loc din toate Azorele – un lac verde care se lafaie in craterul unui vulcan stins, inconjurat de poieni verzi si de mii de hortensii mov, dar nu este unicul pe insula.
Dar, probabil, cea mai interesanta experienta o poti avea in Furnas – un orasel cu o arhitectura tipic portugheza, aflat intre vulcani, dar in care pamantul clocoteste, la propriu. Te poti plimba prin zona de unde iese fum cu miros de sulf (se afla fix in oras), te poti plimba pe langa un lac maroniu cu megaproprietati curative, plin de fier (ghidul ne-a spus ca daca ne bagam cu slipul in lac, putem sa ne luam la revedere de la acesta, fiind impregnat de prea mult fier), dar, probabil, experienta memorabila este sa mananci legume gatite in pamant! Dis-de-dimineata, cateva restaurante din Furnas baga in pamant niste oale metalice pline de legume si carne. La 12:30 fix, in prezenta intregii suflari turistice de pe insula, aceste vase sunt scoase din pamantul fierbinte perfect gatite – dupa fotografiile de rigoare, toata lumea da navala in restaurante pentru a manca tocanita gatita nu pe aragaz sau electric, ci direct de Mama-Terra! Desi toata experienta pare 100% turistica, nu e. De secole, localnicii si-au gatit astfel mancarea (deh, ce poate fi mai simplu? ingropi la 7, o scoti la pranz) si unii o fac si in ziua de azi, dar doar in weekend.
Insula Sao Miguel este de faimoasa si pentru ca este singurul loc din Europa (fiind parte din Portugalia, este in Europa) unde se cultiva ananasul! Se pare ca datorita acestei insulite, Uniunea Europeana a trebuit sa introduca si o politica de subventionare a ananasului special gandita pentru Sao Miguel – initial, celor de la Bruxelles nu le-a venit sa creada ca se cultiva ananasul undeva in Europa! Si desi nu e la fel de mare precum cel de peste mari si tari, este la fel de zemos si de bun! Si, din nou, pentru un produs mai degraba exotic, tot in Sao Miguel trebuie sa mergeti – aici se cultiva ceai, asa ca poti descoperi campuri intregi de ceai la fel ca in Sri Lanka, bunaoara! Din nou, ca si in cazul ananasului, este singura plantatie de ceai din Europa, asa ca si aceasta planta se afla pe lista produselor locale certificate de UE, datorita micii insule din mijlocul Atlanticului!
Toate aceste locuri originale – Furnas, cu mancarea sa gatita in pamant, plantatiile de ceai si ananas, dar si cu multe lacuri de un pitoresc iesit din comun – sunt pe lista de experiente din turul Paralelei 45. Evident, si Ponta Delgada merita vizitata – are anumite zone cu arhitectura traditionala faina. Eu am avut norocul sa prind si o fiesta – o parada a traditiilor azoriene, de care imi aduc aminte cu mare placere.
Excursii Madeira si Azore
Cum ziceam, Paralela 45 are organizata in toamna asta o excursie tip circuit atat in Azore, cat si in Madeira. Sunt programate doua plecari – 27 octombrie si 24 noiembrie (ultima prinde si mini-vacanta de 1 Decembrie). Se viziteaza insula Sao Miguel din Azore (cu toate locurile despre care am scris mai sus), iar apoi se zboara in Madeira, unde este program de voie – fie te alaturi unora in excursii optionale, fie te duci sa descoperi Madeira pe cont propriu.
Tariful este de 998 de euro si include toate cele cinci zboruri, cazari la hoteluri de patru stele, transferuri, autocar si excursiile mentionate in program. In cazul Paralelei 45, ofertele includ si taxele aeroportuare.
Citeste toate amanuntele aici –––> Circuit Madeira si Azore.
Imagini Azore
Angra do Heroismo
Cam asa arata Terceira … fasii, fasii de iarba
Arhitectura coloniala in insula Sao Miguel, Azore
Furnas – mult timp localnicii din Azore au sustinut ca in zona asta locuieste diavolul
Lacul Rosu din Furnas – cu mult prea mult fier
E timpul sa scoatem mancarea proaspat gatita in pamant
Hop. e gata !
Bucataria din insula Sao Miguel, Azore
Cam asa arata mancarea gatita de pamant
Cochetul orasel Furnas
Hortensii, peste tot hortensii
Coasta atlantica
Unul din pitorestile lacuri din Azore
Plantatii de ceai din … Europa
sau de ananas
Singurul loc din Europa unde se planteaza ananasul este Azore
Fiesta in Ponta Delgada