Turist in Africa: KENYA

Girafa Masai Mara

Masai Mara, Kenya

Dupa primul episod din seria „Turist in Africa”, pusa la cale cu cei de la eSky.ro , in care am pregatit pentru voi un ghid despre Tanzania, acum o sa trecem un pic mai la nord, si anume in Kenya. De fapt, cele doua tari sunt creatii coloniale pentru ca, la un moment dat, nemtii si englezii au tras o linie pe pamant (daca te uiti la granita dintre Kenya si Tanzania, este o linie dreapta) si au zis: ce e la nord e al vostru, ce e la sud e al nostru. Dar, de fapt, au impartit niste zone extrem de similare din punct de vedere climatic (mai ales pe granita) si populatii vorbitoare de aceeasi limba, cu traditii identice (de la celebrii masai la Swahili). Dupa independenta, cele doua tari au evoluat diferit, dar, de multe ori, ai senzatia ca te afli in aceeasi tara…Tot Hakuna Matata e la putere.

Kenya este tara in care trebuie sa vii pentru a descoperi cea mai bogata fauna africana. Cand ajungi in parcul national Masai Mara, trebuie doar sa intorci capul si imediat vei da peste vreo antilopa, vreo girafa, vreo zebra. Dar Kenya are mult mai multe parcuri nationale care nu sunt deloc la fel – fiecare cu specificul lui. Am fost vreo zece zile prin parcurile nationale ale Kenyei si nu m-am plictisit vreodata, si nu am avut niciodata sentimentul ca „am vazut asta si ieri”. In plus, coastele de la Oceanul Indian au acel nisip fin alb si mare verde fosforescenta la care viseaza orice european, mai ales cand in batranul continent este frig si trist. De-a lungul coastei (la fel ca si in Tanzania), s-a dezvoltat o civilizatie extrem de bogata din contactul dintre negustorii arabi si localnicii de culoare – limba Swahili, limba oficiala a Kenyei, alaturi de engleza, este dovada acestor intalniri de gradul 2 (ca 3 sunt cu extraterestrii). Urmele istorice se pot gasi in Mombassa, dar mai ales in Lamu, acest orasel traditional, izolat de secole pe o insula nu foarte departe de granita cu Somalia. Dar o sa revin pe larg la ce se poate face si vizita in Kenya.

 

 

Scurta istorie

Istoria scrisa a Kenyei incepe doar in momentul in care primii europeni ajung pe coasta ei, iar onoarea ii revine lui Vasco da Gama, faimosul explorator portughez, primul european care a inconjurat Africa pe la Capul Bunei Sperante. Acesta a ajuns la Mombassa in anul de gratie 1498.

Pana atunci, pe actualul teritoriu al Kenyei s-au succedat diverse triburi de culoare. Majoritatea populatiei este de origine bantu si provine de undeva din vestul continentului. Acestia i-au „impins” pe boshimani (sau Khoisan) in zonele mai putin fertile ale Namibiei de astazi. Aceste triburi nu au dezvoltat vreo structura statala importanta, organizarea sociala fiind bazata pe sate. In schimb, pe coasta Oceanului Indian, au aparut numerosi negustori de origine araba sau persana, care timp de secole au dominat comertul cu mirodenii, fildes si sclavi. Europenii au aparut cu scopul de a pune mana pe bogatiile acestora.

Portughezii nu au venit sa cucereasca, ci sa creeze puncte fortificate pe diversele coaste pe drumul spre India, pentru a controla tot comertul. Daca luati „la ochi” toata coasta Oceanului Indian din Mozambic si pana in insula Flores din Indonezia, o sa gasiti urmele portughezilor. Ei au dominat zona pana cand sultanul din Oman s-a enervat si i-a alungat – mai intai, din Oman, apoi, i-a alergat de pe toata coasta africana, inclusiv din Mombassa. Iar coasta a revenit Omanului, care si-a mutat la un moment dat capitala in Zanzibar.

In secolul al XIX-lea, au ajuns prin zona britanicii, iar primii exploratori au inceput sa cartografieze interiorul, pentru a vedea ce poate fi exploatat. Pentru a face asta, evident ca au trebuit sa puna stapanire pe coasta, lucru pe care l-au si facut, intr-un stil britanic:  Zanzibarul si restul coastei a devenit protectorat britanic, iar zonele tribale de pe continent au fost cucerite mai intai de o companie privata britanica, apoi preluate direct de Londra. Zonele cele mai fertile din centrul tarii au fost date colonistilor britanici, care au creat mari plantatii agricole folosindu-se si de munca ieftina (aflata in situatie de semi-sclavie). Cel mai important moment al dezvoltarii zonei a fost construirea celebrei Uganda Railway (sau Lunatic Express, cum a fost poreclita de opozitia parlamentara britanica), care a legat Uganda de Mombassa.

Perioada de dupa 1895, si mai ales cea interbelica, a intarit sistemul colonial – localnicii au fost alungati de pe terenurile lor, care au fost oferite colonistilor britanici (acestia au ajuns la un numar de 30.000 – 40.000 de oameni, la un moment dat), au fost impuse taxe imense asupra populatiei de culoare si interdictia de a cultiva cele mai profitabile recolte (de exemplu, cafea). In mod evident, rezistenta localnicilor a crescut (mai ales ca aproape 100.000 de kenyeni au luptat in al Doilea Razboi Mondial), culminand cu sangeroasa „revolta mau-mau” din anii ’50, care a dus la peste 20.000 de victime. Mau-mau nu a invins, dar pana la urma, Marea Britanie a fost obligata sa se retraga din Kenya. In 1964, Kenya isi proclama independenta, iar presedinte devine principalul lider al opozitiei localnicilor – Jomo Kenyatta. Kenyatta (care a murit in 1978) si urmasul lui, Daniel Arap Moi, au creat un sistem de dictatura cu partid unic. Occidentalii au inchis ochii la excesele lui Arap Moi, pentru ca era „un criminal bun” – era anticomunist, pastrase un soi de economie de piata in Kenya si se afla intre trei state pro-comuniste: Etiopia, Somalia si Tanzania.

Evident, dupa 1990, a picat si aici sistemul partidului unic. Au fost organizate alegeri multipartite, cu incepere din 1992, toate suspecte de manipulare si furt de voturi. Aproape nu au fost alegeri in Kenya post-1992 care sa nu fi fost urmate de revolte si morti. Economia Kenyei a continuat sa se dezvolte (Nairobi este centrul de afaceri al Africii de Est), ca si inechitatea economica, iar criminalitatea a ajuns la cote de nemaiintalnit.

Cum mentionam pe scurt mai sus, limbile oficiale sunt swahili (o limba de origine bantu, imbogatita cu multe cuvinte din limba araba) si engleza. Peste tot te descurci in limba engleza fara probleme.

 

Cand sa te duci in Kenya

Kenya are parte de doua anotimpuri ploioase si de doua secetoase. Adevaratul anotimp secetos se intinde din iunie pana in septembrie, al doilea, in ianuarie si februarie (dar cantitatea de ploi este cam dubla fata de iunie – septembrie). De evitat sunt cele doua anotimpuri ploioase – noiembrie – decembrie si mai ales martie – aprilie, cand numeroase lodge-uri de safari se inchid, drumurile devin impracticabile, iar animalele sunt mult mai greu de gasit (ele, in general, se strang in zone cu apa, dar in sezonul ploios e apa peste tot).

 

Viza Kenya

Viza de Kenya se obtine foarte usor – la granita, in schimbul sumei de 51 de dolari. Alternativ, poti sa-ti iei si viza on-line, exista un site guvernamental de unde iti poti procura o e-visa.

Din 2014, exista o East African Visa – care acopera Kenya, Uganda si Rwanda si care costa 100 de dolari (poti sta pana la trei luni). Trebuie sa obtii aceasta East African Visa de la autoritatile primei tari in care intri. Daca in Rwanda si Uganda, unde au toate sistemele puse la punct, o poti lua imediat on-line, internetul nu a fost descoperit de autoritatile kenyene, asa ca nu poti aplica pentru aceasta viza on-line, doar pentru cea kenyana. Aparent, se poate lua on-arrival, cand ajungeti pe aeroportul din Nairobi.

Deci, daca sunteti interesat de o East African Visa, nu aplicati on-line pentru e-visa de Kenya, ci, odata ce ati aterizat, cereti East African visa-on-arrival.

Visa kenyana on-arrival poate fi luata de la orice punct de intrare in Kenya (inclusiv de la cele terestre).

 

Cum ajungi in Kenya

Dupa cum bine va dati seama, nu exista zboruri directe spre Kenya, asa ca trebuie sa alegi o conexiune prin Europa sau Orientul Apropiat. Kenya are doua aeroporturi internationale, deservite de destule companii aeriene (precum KLM, Air France, Qatar Airways, Turkish Airlines etc.) – Mombassa (pe coasta) si Nairobi (capitala). Mombassa este o varianta mai buna, intrucat exista numeroase zboruri charter din Europa Occidentala.

Pentru cele mai bune oferte, verificati preturile din Bucuresti, dar si din Milano, Roma, Istanbul si Londra (si pana acolo, dai o fuga cu vreun low cost).

Las aici un link de la prietenii de la eSky.ro, unde vei gasi sigur ceva bun :).

 

Cum calatoresti prin Kenya

Kenyan Airways este una dintre cele mai bune si apreciate companii aeriene ale continentului negru. Este partial detinuta de KLM si este membra a Sky Team, la fel ca Tarom. Kenyan Airways are destule zboruri interne spre destinatii precum Lamu sau Mombassa.

Fly540 este compania low cost a Kenyei… Initial, gandita ca o companie pan-africana, a fost vanduta unui fond de investitii britanic si a ramas sa zboare doar prin Kenya – are deci numeroase zboruri interne, inclusiv spre destinatii unde nu zboara Kenyan Airways. In ultimii ani, a introdus insa si zboruri internationale spre Zanzibar si Jubba (Sudanul de Sud).

Air Kenya este o alta companie care ofera zboruri interne. Probabil ca are cele mai multe destinatii interne, dintre toate companiile kenyene. Opereaza din cel de-al doilea aeroport al capitalei Nairobi, aeroportul Wilson, nu de pe principalul aeroport – Jomo Kenyatta.

ATENTIE – incuiati-va bine bagajele de cala (sau, mai bine, impachetati-le in tipla de plastic), deoarece furturile din bagaje sunt frecvente.

Exista, de asemenea, o serie de companii aeriene private (multe, detinute de britanici) care ofera zboruri intre Nairobi si Mombassa spre diverse piste din parcurile nationale (asa-numitele flying safaris). Evident, nu sunt ieftine 😊.

Pentru a alege cea mai buna optiune si a avea la nevoie suport din Romania, arunca o privire pe eSky.ro  si pentru zborurile interne din Kenya. La o adica, poti vorbi cu ai lor consultanti sa iti faca o propunere care sa integreze mai multe destinatii din Kenya. De ce nu, poate si din Rwanda si Uganda, daca vrei sa petreci mai mult timp pe continentul african.

Reteaua de cai ferate kenyana este legendara – englezii au cucerit Kenya in jurul ideii de a construi calea ferata Uganda Railways, care lega Mombassa de Uganda… si pentru ca trebuia sa fie asigurata, au cucerit si Kenya. Opozitia de la Londra a numit investitia „Lunatic Express”, din cauza costurilor enorme si a beneficiilor discutabile. Dupa independenta, reteaua de cai ferate kenyene s-a prabusit din cauza lipsei de mentenanta. Lunatic Express continua sa opereze intre Nairobi si Mombassa, facand intre 15 ore si infinit (marea majoritate a trenurilor se stricau si calatorii erau adunati din camp si transportati mai departe cu autobuzele).

Dar exista niste zori noi pentru caile ferate kenyene. Kenya a deschis in 2017 primul tronson al celebrei viziuni chineze de a crea cai ferate rapide si sigure prin tot centrul Africii – e vorba de extrem de necesara linie Nairobi – Mombassa. Actualmente, sunt doua trenuri pe zi pe fiecare sens, facand patru ore si jumatate (merg la fix, chinezeste). Trenurile sunt moderne, curate si civilizate, iar controlorii chinezi, impreuna cu personal kenyan, patruleaza la fiecare cateva minute urmarind ca totul sa fie impecabil – nici macar sa nu atarne vreo bretea de rucsac. Exista si vagon-restaurant (dar de obicei este mega-aglomerat). Pretul unui bilet la clasa a II-a este de 1.000 de shilingi (10 dolari), iar la clasa I este de 3.000 de shilingi (30 de dolari).

Exista planuri de continuare a acestei linii spre Uganda (pe urmele lui Lunatic Express), Tanzania si chiar spre Addis Abeba. Sa vedem ce se va concretiza din plan.

Kenya are, de asemenea, o retea bine pusa la punct de autobuze pe distante lungi (unele merg si in tarile din jur). Atentie, insa – o buna parte din drumuri sunt atroce, bagajele pot fi furate si e imperativ sa nu le luati noaptea – aveti „o sansa mare” de jafuri… corect, vorba aia, la drumul mare.

Pentru distante mici, exista niste microbuze numite matatu, vesnic aglomerate. Atentie la buzunare!

 

Top al locurilor de vizitat in Kenya

Parcurile Nationale – Te-ai uitat in copilarie sau mai recent la Teleenciclopedia, Animal Planet, Discovery sau National Geographic? Ai stat cu gura cascata la povestile leilor, zebrelor, leoparzilor sau la celebra trecere de peste raul Masai Mara, cand are loc marea migratie a antilopelor gnu asteptate cu sufletul la gura de generatii intregi de crocodili infometati? Ei bine, desi pare ceva imposibil de vazut, sa stii ca este posibil. Am asistat la o vanatoare de lei, am vazut o familie de lei savurand carne proaspata de zebra, am vazut girafe batandu-se, am vazut gheparzi iesiti la vanatoare, m-am simtit ca in National Geographic. Safari in parcurile nationale din Kenya (si mai ales in Masai Mara) este o experienta pe care nu o vei uita niciodata.

Exista zeci de parcuri nationale de-a lungul si de-a latul tarii, dar le voi lista doar pe cele principale:

  1. Masai Mara – THE PARK. Este zona aia din filmele documentare. Este campia aceea care se intinde cat vezi cu ochii, cu pomii acacia aparand asa, singuratici in mijlocul campiei, cu cirezile de antilope gnu, haitele de lei, miile de zebre, girafe, hipopotami, cu apusurile grandioase de soare. Este parcul pe care e musai sa-l vezi.
  2. Nakuru – un parc relativ mic, amenajat in jurul unui lac pe care intr-un an favorabil se pot aseza milioane de flamingo. Cand am fost prima oara, un colt din parc era complet roz, datorita multimii de flamingo; a doua oara, erau doar cativa… Si aici gasesti fauna obisnuita din Masai Mara, insa cu un numar de exemplare mult mai mic, dar flamingo sunt marea atractie.
  3. Naivasha – singurul parc national in care te poti plimba pe jos sau, mai degraba, pe bicicleta, pentru ca nu exista carnivore. Aici se afla si un lac pe care te poti plimba relativ linistit cu barca – relativ, pentru ca hipopotamii traiesc prin zona si sunt foarte uraciosi.
  4. Amboseli – pozele cu elefantii plimbandu-se printr-o zona de semidesert cu mandrul Kilimanjaro pe fundal sunt facute in Amboseli. Este cunoscut pentru populatiile extrem de numeroase de pachiderme si pentru panorama marelui Kilimanjaro (care se afla in Tanzania).
  5. Tsavo West – deschis ca parc de protocol pentru statiunile de litoral (impresionantul Masai Mara este destul de departe de zona de coasta), a crescut mult, iar astazi gazduieste numeroase specii africane. Trenul Nairobi – Mombassa trece prin parcul national, asa ca ai posibilitatea sa vezi cel putin elefanti (am vazut vreo doua turme), de la geamul trenului.

 

Zona de litoral – zeci si sute de resorturi se intind de-a lungul plajelor albe si al marii verzi si permanent calde la nord si sud de Mombassa. Diani Beach este, in general, considerata drept cea mai buna plaja din zona, dar nu te astepta la o experienta tipica marilor statiuni de litoral – nu exista zone cu baruri, discoteci, restaurant. In general, stai si mananci sau savurezi un cocktail in hotelul in care esti cazat sau la cele invecinate. Exista cateva tururi organizate – pentru safari la Tsavo West (recomand minimum-minimorum doua zile, ca e totusi departe), Simba Hills (nu sunt prea multe animale, dar zona e draguta) si, mai ales, la insula Wasini – un atol alb inconjurat de o fabuloasa mare verde. Mombassa este destul de periculoasa si cel mai bine este sa fie vizitata in grup cat de cat mare. Lasa-ti toate obiectele de valoare la hotel.

Mount Kenya – ai urcat Kilimanjaro si ti-a placut? Incearca si Mount Kenya, un vulcan stins ceva mai putin inalt decat Kili (are 5.199 de metri), dar relativ similar.

Nairobi – centrul orasului nu este cine stie ce. Singurul lucru cu adevarat wow in Nairobi (de fapt, in suburbii) este Giraffe Center, unde te poti apropia de aceste animale splendide si, daca le dai un pic de mancare, le vei simti limba extrem de uscata pe degetele tale. Pentru o experienta cu adevarat memorabilia, du-te sa stai cel putin o noapte la hotelul Giraffe Manor (e foarte scump, cateva sute de euro pe noapte), pentru o autentica experienta aristocratico-coloniala britanica si cu girafe cu care iei micul dejun. Da, impreuna!

Daca ajungi in Nairobi in interes de munca si nu ai timp sa dai o fuga in Masai Mara (e un sacrilegiu!), vezi ca exista un Nairobi National Park in apropierea metropolei. Este evident ca nu e the real thing, dar poti vedea girafe, zebre, antilope si alte specii… e drept, de multe ori, cu cate un Dreamliner zburand deasupra, la joasa inaltime.

 

Descopera viata localnicilor – cei mai vizibili sunt masaii, cu hainele lor colorate si dansurile saltarete. Traditional, locuiau in zonele unde astazi sunt marile parcuri nationale Masai Mara – Serengeti, dar au fost evacuati pentru a lasa loc jeepurilor cu turisti. Actualmente, exista numeroase sate „de protocol” aflate in apropierea parcurilor nationale, care pot fi vizitate – unde le poti vizita casele, scoala si sa ai un minispectacol de masai saltareti. Daca vrei sa aprofundezi cultura traditionala africana, mai multe agentii din Nairobi te pot ajuta sa vezi si alte comunitati, mai putin vizitate de turisti (mai ales in nord, spre granita cu Etiopia). Fatuca aceea nemtoaica „indragostita de un masai” a locuit, de fapt, la triburile Samburu, in nord, spre granita cu Etiopia.

 

Cazare in Kenya

In cazul in care pleci in safari, excursia vine in general „all-inclusive” – cu intrare in parc, cazare, mancare de trei ori pe zi, transport, ghid. Pe coasta Oceanului Indian, a fost o explozie de constructii de unitati de cazare, in ultimii ani – de la hosteluri si pensiuni ieftine la hoteluri de 5 stele. Ai de unde alege.

Oferte faine de cazare poti gasi tot la prietenii de la eSky.ro, aici.

Tot la ei, poti merge si pe un pachet “zbor+hotel”, pe care fie ti-l “prepari” singur, fie iei legatura cu un consultant. Avantajul acestor pachete este ca iesi cu pana la 30% mai ieftin decat daca ai achizitiona separat zborul si hotelul.

 

Nivel de siguranta

Kenya este o tara cu o criminalitate extrem de ridicata, dar asta nu inseamna ca vei avea probleme, daca respecti niste reguli. Reguli, pe care ar trebui sa le respectam prin toate tarile pe care le vizitam.

Nairobi este poreclit si Nairoberry, din cauza numarului ridicat de jafuri. Nu folosi transportul in comun, ci doar masinile agentiei tale de turism sau, in cel mai rau caz, taxiuri chemate de hotel (roaga receptionistul sau bellboy-ul sa noteze numarul masinii). Nu umbla pe jos noaptea, iar ziua incearca sa stai mai mult in centru. Cand calatoresti in masini private (cum sunt cele ale agentiilor de turism) sau taxiuri, verifica daca masinile sunt incuiate la toate usile si nu deschide geamurile nici macar un milimetru.

Nu trebuie circulat noaptea pe soselele nationale si trebuie evitata zona de nord si cea de nord-est, spre granita cu Somalia.

In zonele de safari, sau pe litoral, este un nivel de siguranta OK.

 

Mancare si bautura

Nu este extrem de diversa, iar gastronomia kenyana nu a ajuns la cine stie ce nivel. Nici macar la nivelul Africii. In general, gasesti o combinatie de carne cu legume. Principalele specialitati locale sunt ugali (un soi de mamaliga alba), sukuma („verzituri”) si, mai ales, nyama choma (carne prajita sau, mai rar, la gratar).

Exista, de asemenea, multe restaurante cu specific indian (comunitatea indiana din Kenya dateaza din vremea britanicilor si este extrem de influenta din punct de vedere economic), dar si cu specific european. Principalele marci de bere sunt Safari si Kilimanjaro si sunt de buna calitate. Daca esti bautor de vin, vei gasi doar principalele marci ale Africii de Sud.

 

Bani / schimb valutar

Moneda nationala este shillingul kenyan. In principiu, serviciile turistice precum accesul in parcuri nationale si cazarea in hoteluri de lux se platesc in dolari, dar poti sa platesti si in shillingi (la rata oficiala), cu foarte mici exceptii. In afara structurilor turistice, de preferat este sa folosesti shillingi.

Gasesti ATM-uri prin toate orasele principale, de unde poti sa scoti usor bani si fara probleme. Cartile de debit si de credit se pot folosi in locurile cu staif, in rest, peste tot, doar cash. Daca tii neaparat sa vii cu cash dupa tine (si sa ai „sansa” sa-l pierzi sau sa ti se fure), cel mai bine este sa aduci dolari americani. Euro se pot schimba, de asemenea, fara probleme, dar uneori rata de schimb este mai proasta.

 

Comunicatii / acces la internet

Cum va spuneam si in cazul Tanzaniei, exista internet café-uri cam peste tot, inclusiv in multe sate uitate de lume, dar cel mai bine este sa iti cumperi un SIM kenyan. Vino cu un telefon necodat, intra la reprezentanta unei companii de telefonie mobila – sunt sapte companii, cele mai mari fiind Safaricom, Airtel si Telkom Kenya (Orange). Ideal ar fi sa va luati un SIM cu Safaricom – este compania cea mai mare, cu 67% cota de piata si acoperire cam peste tot (inclusiv in parcurile nationale).

 

Cum comunici cu localnicii

Engleza este una dintre limbile oficiale ale Kenyei si este vorbita de imensa majoritate a populatiei. In zonele turistice de pe coasta Oceanului Indian, vei gasi si vorbitori de italiana, franceza si germana.

 

Riscuri cu privire la sanatate

Toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei.

Ca in majoritatea tarilor din centrul Africii, exista risc de malarie pe tot teritoriul Kenyei. Riscul din zonele de safari este mediu, iar pe coasta si in Nairobi este mai ridicat, de aceea se recomanda medicatia profilactica (de exemplu, Malarone).

Kenya se afla intre tarile cu risc de febra galbena, asa ca trebuie sa ai la tine carnetul galben care sa dovedeasca ca esti vaccinat impotrica febrei galbene. In mod normal, nu ar trebui sa ti se ceara, daca vii din Europa, dar ti se cere indiscutabil daca intri din tari cu risc de febra galbena, cum ar fi Uganda sau Sudanul de Sud.

 

Ambasada Romaniei in Kenya

In caz de probleme, poti contacta Ambasada Romaniei din Nairobi, Kenya, la numarul de urgenta + 254 708 368303.

 

Imagini Kenya

Girafa Masai Mara

Bine ati venit in parcul Masai Mara

Masai Mara

Pe drumurile nesfarsite din Masai Mara

Masina Safari

O masina de safari

Lei Mancand O Zebra

A venit cina pentru leuti

Elefant Pui

Salonul mama si copilul varianta Masai Mara

Hipopotam

Ce somn ii e !

Girafe

Girafele astea par atat de curioase

Zebre

Un alt animal superb – zebra

Leu Kenya

Siesta leonina

Zebre

 

Hiene

Sacali relaxandu-se

Lacul Nakuru

Parcul National Nakuru si lacul sau alcalin

Flamingo

De obicei, gazda a milioane de flamingo

Flamingo

 

Lacul Nakuru Kenya

Cand lacul se revarsa, alcalinitatea sa ucide arborii inundati

Pelicani Lacul Nakuru

Pe lac nu sunt doar flamingo, ci si alte inaripate

Maimuta Kenya

 

Antilopa

Lion’s fast food 🙂

Naivasha

In parcul national Naivasha datorita lipsei de carnivore, te poti plimba pe bicicleta

Elefanti In Amboseli

Amboseli – parcul national cu cei mai multi elefanti

Diani Beach Kenya

Spectaculoasa plaja de la Diani Beach

Diani Beach

Cu un suc de maracuja … e tot ce trebuie

Plaja Kenya

Coasta kenyana este cunoscuta si printre surferi si windsurferi

Mare Kenya

Aceasta incredibila culoare a apei

Dans Massai

Masai si dansurile lor saltarete

Masai

 

Masai Modern

Civilizatia a ajuns si la masai

Giraffe Center Nairobi

Giraffe Center de la Nairobi

Giraffe Center Nairobi Kenya

Este locul unde poti mangaia o girafa pe cap 🙂

Tripsta-logo

Comentarii

  • Elena plugariu spune:

    Minunat. . Am citit cu placere tot. Mai ales ca am un prieten drag. In Kenia. …

  • george2210 spune:

    Nu am inteles paranteza din fraza de mai jos 🙂 „au impartit niste zone extrem de similare din punct de vedere climatic (mai ales pe granita)”
    Cred ca marea majoritate a granitelor au conditii similare, nu? Ca norii si vantul nu stiu de frontiere.

    Altfel, foarte interesante articolele. (ca sa nu crezi ca sunt carcotas)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Girafa Masai Mara
😊
Girafa Masai Mara
Masai Mara
Masina Safari
Lei Mancand O Zebra
Elefant Pui
Hipopotam
Girafe
Zebre
Leu Kenya
Zebre
Hiene
Lacul Nakuru
Flamingo
Flamingo
Lacul Nakuru Kenya
Pelicani Lacul Nakuru
Maimuta Kenya
Antilopa
🙂
Naivasha
Elefanti In Amboseli
Diani Beach Kenya
Diani Beach
Plaja Kenya
Mare Kenya
Dans Massai
Masai
Masai Modern
Giraffe Center Nairobi
Giraffe Center Nairobi Kenya
🙂
Tripsta-logo
ESky
Kenya
Girafa Masai Mara
Diani Beach Kenya
Ghid de Acomodare Kenya Thumbnail
ESky
Kenya
Girafa Masai Mara
Vanatoare De Lei
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday