
Aleea Baobabilor, Madagascar
Iata, ne aflam deja la episodul 3 din seria „Turist in Africa” si m-am gandit ca a treia tara pe care sa v-o prezint si sa ofer cat mai multe informatii folositoare impreuna cu amicii de la eSky.ro sa fie Madagascar. Nu, nu pentru ca Madagascarul a fost in „lumina reflectoarelor” mass-media in ultima vreme, fie datorita celebrului fugar Mazare, fie mai recentului show TV „Ultimul trib”, ci pentru ca este o tara fabuloasa. Da, fa-bu-loa-sa. Fiind desprinsa din Africa acum vreo 160 de milioane de ani, 80-90% din speciile de animale si plante sunt endemice – nu le poti gasi decat pe aceasta insula. Iar pentru ca interesul sa fie inca si mai mare, pare straniu, nici eu nu am stiut pana sa pun mana pe carte pentru a citi despre Madagascar, populatia locala este de origine… indoneziana. Da, stramosii majoritatii locuitorilor Madagascarului au venit pe piroga de dincolo de Oceanul Indian, din arhipelagul indonezian, mai precis din Borneo, si sunt de origine austroneziana, fiind rude nu cu mozambicanii, ci mai degraba cu hawaienii! Dar voi reveni la capitolul istorie.
De ce trebuie sa vizitezi Madagascarul? Pentru fauna si flora lui exceptionale, pentru apusurile sale de soare, pentru satele sale ancestrale, pentru plajele sale, pentru varietatea sa si pentru cultura iesita din comun. Da, Madagascarul este una dintre cele mai sarace tari din lume, dar vei fi intampinat de zambetele localnicilor, chiar daca nu poarta foarte multe haine pe ei (mai ales cei de pe coasta vestica). Locuintele, care nu sunt mai mult de o coliba din paie sau vreascuri, te vor bine-dispune si ele, pentru ca vei descoperi ca fericirea nu inseamna sa ai ultimul model de iPhone.
Scurta istorie
Istoria Madagascarului este fascinanta pentru ca populatia locala nu a venit din Africa invecinata, ci tocmai din Borneo! Desi arheologii au descoperit urme umane de acum circa 10.000 de ani, prezenta umana a fost fie limitata, fie aproape inexistenta. Ca si Mauritiusul, Madagascarul a fost nepopulat de oameni pana mai acum 1.000 de ani. Poate de aceea au supravietuit atat de multe specii endemice.
Istoria oficiala spune ca pirogile cu triburi din Borneo ar fi ajuns pe plajele Madagascarului in jurul anului 500-550 d.Hr., urmate de negrii din actualul Mozambic, care au traversat ingusta stramtoare dintre Madagascar si Africa in jurul anului 1000. Deci, asiaticii au strabatut mii si mii de km peste ocean, pe cand africanii nu au reusit sa traverseze cei 800 km decat cateva secole mai tarziu. Inutil sa spun ca puterea politica si economica se afla in mainile urmasilor colonistilor din Borneo, in timp ce africanii locuiesc cu precadere in regiunile sarace in apa de pe coasta vestica. Asiaticii locuiesc pe zonele inalte, mult mai roditoare si dezvoltate, in timp ce satele populatiei de culoare se afla intr-o zona extrem de saraca si desertica (am fost in plin sezon secetos, dar inteleg ca in sezonul ploios toata zona arida, pe care am strabatut-o, se inverzeste brusc). Cand am ajuns in vestul Madagascarului, localnicii mi-au povestit o alta istorie (neoficiala, bazata pe legende). Ea spune ca primii locuitori ai insulei sunt totusi africani bantu care au strabatut stramtoarea Mozambic. Acestia au colonizat insula pustie, dar au fost alungati din cele mai fertile si roditoare regiuni de asiaticii, care ar fi ajuns mai tarziu, dar aveau o forta militara superioara. In plus, populatia locala a fost partial transformata in sclavi pentru nou-veniti.
Evident, nu exista documente scrise, e vorba doar de legenda vs. legenda, urmele arheologice povestesc de primatul asiaticilor, dar asta, in fine, conteaza mai putin. In ultimul mileniu, Madagascarul a fost controlat de diverse regate-triburi, iar in secolul al XIX-lea, intreaga insula a fost unificata sub conducerea regilor din tribul Merina. Insula si-a pierdut independenta si monarhia in 1897, cand a fost ocupata de francezi, iar ultima regina (Madagascarul regal a fost condus, perioade lungi, de femei) a fost capturata si exilata in Alger (unde a si murit). Fiica sa a murit in 1948, fara urmasi.
Madagascarul a fost o colonie franceza intre 1897 si 1960, cand a obtinut independenta (in consecinta, franceza este limba oficiala). De atunci, a trecut prin patru schimbari de regim (tara a cochetat cu comunismul, la un moment dat, in timpul Razboiului Rece), iar asta se reflecta in faptul ca este una dintre cele mai sarace tari din lume (Natiunile Unite o claseaza pe locul 187 din 193 tari in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor – „lanterna rosie” este detinuta de Somalia, urmata de Burundi si Malawi). Este, practic, cea mai saraca tara in care am calcat vreodata si, sincer, mai ales in low lands, se vede.
Actualul presedinte al Madagascarului, Hery Rajaonarimampianina, care a fost ales in urma unor alegeri libere si corecte in 2013 (ultima lovitura de stat a fost in 2009), tocmai a demisionat din cauza faptului ca in Constitutie se stipuleaza ca daca actualul presedinte vrea sa candideze din nou, e obligat sa demisioneze cu 60 de zile inainte de alegeri. Alegerile prezidentiale vor avea loc la sfarsitul lui 2018, iar recent-demisionatul presedinte este favorit.
Cand sa te duci in Madagascar
Madagascar are un climat extrem de variat – arid in sud-vest, temperat in zonele centrale (montane, unde se afla si capitala), ploios pe coasta estica. In principiu, sezonul ploios este in perioada noiembrie-martie (exceptand zona arida din sud-vest), iar sezonul secetos este in perioada aprilie-octombrie (mai-septembrie in nord, in zona statiunilor marine).
In principiu, cel mai bine este sa vizitezi Madagascarul in perioada verii europene, dar asteapta-te ca va ploua in zona estica, uneori si in zona montana, centrala. In capitala va fi racoare, asa ca ia-ti cel putin o geaca si un pulover sau polar.
Viza de Madagascar
Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Madagascar, dar ea se poate obtine fara complicatii la intrarea in tara, pe aeroportul Antananarivo (malgasii au pasiunea numelor foooooarte lungi).
Exista 3 optiuni de viza: 30 de zile (31 de euro), 60 de zile (39 de euro), 90 de zile (54 de euro). Trebuie sa aveti un pasaport normal, valabil minimum 6 luni de la data intrarii in tara si biletul de avion care sa ateste ca plecati din tara. Viza se poate plati in ariari malgasi, euro sau dolari americani.
Se vorbeste ca se va putea obtine viza online (e-visa), dar nu se stie cand (sistemul trebuia sa fie gata in 2018, dar va fi gata alta data).
Cum ajungi in Madagascar
Dupa cum bine va dati seama, nu exista zboruri directe spre Madagascar, asa ca trebuie sa alegi o conexiune prin Europa sau Orientul Apropiat. Madagascar are doua aeroporturi internationale, deservite de un numar limitat de companii aeriene. Imensa majoritate a zborurilor aterizeaza pe aeroportul capitalei Antananarivo, dar exista zboruri charter din Italia pe aeroportul din Nosy Be, zona statiunilor litorale din Nord. Practic, ai cam doua optiuni rezonabile sa ajungi in Madagascar – cu Air France si Turkish Airlines. Uneori, poti gasi preturi un pic mai bune cu Ethiopian Airlines, dar trebuie sa iei in considerare si pretul/orarul zborurilor spre capitalele europene unde zboara etiopienii – nu zboara la Bucuresti!
Pentru cele mai bune oferte, verificati preturile din Bucuresti, dar si din Milano, Roma, Istanbul si Paris (si pana acolo, dai o fuga cu vreun low cost).
Las aici un link de la prietenii de la eSky.ro, caci vei gasi sigur ceea ce trebuie.
Cum calatoresti prin Madagascar
Singura companie aeriana care opereaza zboruri interne este compania de stat Air Madagascar (poreclita si Mad Air sau Air Maybe din cauza numeroaselor intarzieri si anulari). Pe rute interne, Air Madagascar opereaza avioane ATR-72 (precum cele ale Taromului). Daca sosesti cu Air Madagascar pe insula, poti obtine bilete de avion pe zboruri interne la reducere de 50%. Merita, pentru ca preturile la zborurile interne sunt halucinante (gen 200-300 de euro pentru un zbor de o jumatate de ora). Din deliciile monopolurilor.
Pentru a alege cea mai buna optiune si a avea la nevoie suport din Romania, arunca o privire si pe eSky.ro si pentru zborurile interne din Madagascar. La o adica, poti vorbi cu ai lor consultanti sa iti faca o propunere care sa integreze mai multe destinatii din Madagascar. De ce nu, poate si din Reunion si Mauritius, tot sunt prin preajma.
Exista cateva cai ferate din perioada coloniala, iar conditiile de calatorie nu s-au schimbat prea mult. Dimpotriva, s-au inrautatit. Trenurile merg cand da Domnul si nu se stie exact cand ajung, daca ajung. Zvonurile sustin ca mai sunt doar doua locomotive functionale in toata tara si nu pot circula decat cu cativa mecanici langa ele.
Soselele sunt, in general, in conditii care variaza de la „bombardate” la inexistente. Daca in zona de highlands sunt, sa zicem, asfaltate, dar gaurite, in zona vestica, in general, nu exista sosele asfaltate. Nu se poate merge decat cu 4×4. Traficul este aproape inexistent in afara principalelor sosele.
Exista numeroase microbuze antice (numite taxi-brousse) care strabat principalele sosele ale tarii. Din Tana pana in sudul tarii, calatoria dureaza cam trei-patru zile, in functie de amploarea stricaciunilor microbuzelor. Asteapta-te ca nu vei avea prea mult loc si ca microbuzul va fi plin pana la refuz cu pasageri, bagaje si, uneori, cu animale. In sezonul secetos va fi imposibil sa ii vezi capatul din cauza prafului.
Top al locurilor de vizitat in Madagascar
Aleea Baobabilor – Daca dai un search pe Google Images la cuvantul „Madagascar”, primele poze vor aparea de la acest colt iconic al Madagascarului. Baobabii sunt niste arbori cu totul si cu totul spectaculosi, care apar, in general, in zone aride (am mai vazut si prin Kenya, dar se mai gasesc si prin alte parti, inclusiv in Australia si Arabia). Aleea Baobabilor se afla nu foarte departe de Morondava, principala statiune de litoral din estul tarii si este cu adevarat un spectacol, mai ales la apus de soare (si la rasarit e frumos, dar apusul e cu adevarat special).
Alley of the Baobabs este, de fapt, o sosea neasfaltata, care trece printre 20-25 de baobabi aflati de-a stanga si de-a dreapta drumului. Daca vii dinspre Tsiribihina (voi povesti mai jos), vei putea incepe „antrenamentul” cu cativa zeci de kilometri inainte, cand apar cate unul-doi de-a lungul soselei… parca pregatindu-te pentru rendez-vous-ul suprem.
Raul Tsiribihina – este cea mai buna modalitate de a descoperi in tihna Madagascarul autentic. Tururile obisnuite sunt de 3 zile / doua nopti, timp in care cobori pe rau, descoperind fara graba viata de pe apa si de pe malurile celui mai mare rau din zona. Pe drum, cobori pentru a descoperi satele malgase si viata de zi cu zi – practic, neschimbata de secole. Nu te astepta la acoperire telefonica, internet sau curent electric, nu exista asa ceva, in schimb, apusurile de soare sunt incredibile – poate cele mai impresionante pe care le-am vazut vreodata. Se doarme la corturi, pe malul raului, iar masa este pregatita de echipajul vasului cu care navighezi pe rau. Intr-una din seri, ne-am culcat vis-à-vis de un sat – toti copiii, dar si unele tinere au venit sa danseze … si pentru ca dansul este in sangele africanilor, au continuat sa danseze chiar si fara spectatori de peste mari si tari, pana tarziu, in noapte. Dimineata, cand s-au trezit la rasaritul soarelui, au reinceput dansul. Traversarea raului de catre masinile 4×4 se face pe luntre de lemn.
Tsingy de Bemaraha – Tot in vestul tarii, se afla niste structuri de calcar de-a dreptul spectaculoase – niste stanci extrem de ascutite, printre care te poti strecura uneori doar in patru labe, dar cand ajungi in varf, panorama acestei adevarate paduri de piatra ramane de neuitat. De altfel, „Tsingy” inseamna in limba locala „locul unde nu te poti duce descult” si nasul denumirii are mare dreptate. Pe langa Tsingy trece raul Monambolo – excursiile pe rau sunt, de asemenea, spectaculoase. Atentie, multe din zonele montane de-a lungul raului sunt tabu (sunt morminte ale stramosilor), asa ca atunci cand vrei sa indrepti un deget spre ele, indoaie degetul in semn de respect, nu indica cu degetul intins.
Parcul National Andasibe – aflat la cateva ore de capitala Antananarivo, este locul unde am descoperit animalul–simbol national al Madagascarului – lemurul. Ne-au sarit in cap lemurii (evident, fiind rasplatiti cu ceva mancare), si-au etalat cozile extrem de lungi si s-au zbenguit… Am vizitat atat parcul propriu-zis, cât si o minirezervatie privata (unde am si luat pranzul), unde se afla o concentrare mai mare de lemuri. Am vazut, de asemenea, o groaza de cameleoni (aparent, jumatate din speciile lumii se afla in Madagascar) de toate formele si dimensiunile, dar si alte reptile si batracieni care pot fi gasiti doar pe insula.
Nosy Be – este zona de litoral cea mai populara din Madagascar, o insula aflata in nordul Madagascarului. Aici vin direct chartere din Italia. Este cunoscuta pentru plajele sale cu nisip fin si cu intrarea lina in mare. O alta zona de litoral se afla in vest – langa oraselul Morondava, unde poti gasi restaurante, baruri si mici hoteluri pentru straini.
Alte parcuri nationale – nu le-am vizitat, dar cele mai cunoscute sunt Ranomafana (a fost primul parc national din Madagascar, dar este mai departe si mai greu de ajuns) si Isalo (poreclit si Jurassic Park, datorita formatiunilor stancoase provenite din perioada jurasica).
Antananarivo sau Tana, capitala Madagascarului, este poarta aproape obligatorie de intrare in tara si nu trebuie evitata. Spectaculos construita pe mai multe dealuri, spre deosebire de multe alte capitale africane are si urme istorice spectaculoase (pentru ca Madagascarul a avut un regat bogat independent pana la sfarsitul secolului al XIX-lea). Poti descoperi Palatul Regal (din pacate, a ars in 1995, nu este inca deschis – tot atunci au ars si ramasitele regale malgase, cu exceptia celor ale ultimei regine, o nenorocire deplansa de intreaga tara), biserici, fosta Curte de Justitie sau fostul sediu al primului-ministru, grupate in varful unui deal ce domina toata capitala. Istoric, zona de sus a dealurilor era rezervata notabilitatilor, zona intermediara este partea comerciala si antreprenoriala a Tanei, iar la picioarele dealurilor se afla zona mlastinilor – acestea au fost asanate, dar continua sa fie zona paupera a Tanei. Nu rata sa mergi la Ambohimanga, unul dintre cele 12 dealuri sacre ale Regatului (Tana e unul dintre ele), unde s-au pastrat excelent fortificatiile si palatele istorice – aici vei putea sa descoperi cat de sofisticat a fost acest regat african. Atentie, sunt multe zone tabu, informeaza-te in prealabil ce nu ai voie sa faci!
Cazare in Madagascar
In zonele turistice, poti gasi un numar de locuri decente (unele, chiar faine) pentru turistii straini, dar sa nu te astepti la cine stie ce lux. In Andasibe, am stat in niste bungalow-uri foarte dragute, dar noaptea era foarte frig si, evident, nu erau incalzite. Nici eu nu aveam vreun sac de dormit, asa ca pentru a incalzi camera, am tinut toata noaptea dusul cu apa calda sa curga si sa ma incalzesc de la abur.
In zona litorala – Nosy Be, dar si Morondava – este cald si vei gasi si locuri dragute. Daca vrei sa stai in hotelul lui Mazare, acesta se afla in nordul extrem al Madagascarului, la 20 km de Antsiranana (fostul Diego Suarez) si se spune ca este perfect pentru kitesurferi. Hotelul se numeste Mantasaly.
Oferte faine de cazare poti gasi tot la prietenii de la eSky.ro, aici.
Tot la ei, poti merge si pe un pachet „Zbor + Hotel”, pe care fie ti-l configurezi singur, fie apelezi la un consultant, care te poate ajuta cu multe sfaturi. Avantajul acestor pachete este ca iesi cu pana la 30% mai ieftin decat daca ai achizitiona separat zborul si hotelul.
Nivel de siguranta
Madagascarul este o tara destul de sigura, exceptand capitala Antananarivo, unde nu e deloc bine sa te plimbi noaptea pe strazi. Unele zone, chiar si centrale, sunt no go zone inclusiv ziua, intereseaza-te exact pe unde sa umbli si pe unde nu. Cum iesi din Tana, in general, nu vor fi probleme. Au mai fost raportate atacuri pe strazi secundare, dar nu in ultimul timp.
Te vei confrunta insa cu problema fady sau tabu. In fiecare provincie, exista un tabu – nu poti manca un fel de carne, nu te poti imbraca in nu stiu ce culoare, nu ai voie sa faci baie in vreun rau sau lac. In general, aceste fady trebuie cunoscute si respectate in zonele rurale, sunt mai putin dese in orase.
Mancare sau bautura
Nu este extrem de diversa, iar gastronomia malgasa nu a ajuns la cine stie ce nivel. Nici macar la nivelul Africii. In general, gasesti o combinatie de orez cu carne la preturi minuscule, daca le mananci pe strada. Painea locala este facuta din orez – asa-numita rice cake, dar nu iti vor lipsi celebrele baguette si croasant… urmele colonialismului francez. In zonele turistice, vei gasi cateva restaurante cu bucatarie internationala, iar in nord (in zona de plaja, unde vin multi turisti italieni) nu iti vor lipsi pizza si pastele. Dintre fructe, sunt zeci de tipuri de banane, unele, extrem de delicioase!
Principala marca de bere este Three Horses si este de buna calitate. Daca esti bautor de vin, vei gasi doar principalele marci ale Africii de Sud, la preturi mari. Cele trei principale retele de supermarketuri din Africa de Sud (Shoprite, Score si Leader Price) sunt prezente cel putin in Tana, dar preturile sunt astronomice – cam tot ce gasesti aici este importat – am gasit inclusiv Gillette inscriptionat in romaneste.
Bani / schimb valutar
Moneda nationala este ariari. In principiu, serviciile turistice se platesc in euro. In afara structurilor turistice, de preferat este sa folosesti ariari, nimeni nu accepta euro.
Gasesti ATM-uri prin toate orasele principale, de unde poti sa scoti usor bani si fara probleme. Cartile de debit si de credit se pot folosi in locurile cu staif, in rest, peste tot, doar cash. Daca tii neaparat sa vii cu cash dupa tine, cel mai bine este sa aduci euro. Dolarii americani se pot schimba, de asemenea, fara probleme, dar uneori rata de schimb este mai proasta.
Comunicatii / acces la internet
Cum va spuneam si in celelalte tari africane, exista internet café-uri cam peste tot, inclusiv in multe sate uitate de lume (mai putin in zona arida din vest), dar cel mai bine este sa iti cumperi un SIM malgas. Vino cu un telefon necodat, intra la reprezentanta unei companii de telefonie mobila – sunt patru companii: Orange, Telma, Airtel si Bip. Cam fiecare dintre primele companii controleaza o treime din piata. Eu am luat un SIM Telma si a mers destul de bine. Reteaua e Ok-ish in highland, aproape inexistenta in zonele rurale din vest.
Cum comunici cu localnicii
Franceza este una dintre limbile oficiale ale Madagascarului si este vorbita de imensa majoritate a populatiei. In zonele turistice din nord se mai vorbeste italiana. Cei care lucreaza in turism rup si ceva pe engleza, in rest, descurca-te in limba lui Voltaire.
Riscuri cu privire la sanatate
Toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei.
Ca in majoritatea tarilor din centrul Africii, exista risc de malarie pe tot teritoriul Madagascarului, exceptand capitala Tana. Peste tot, se recomanda medicatia profilactica (de exemplu, Malarone).
Madagascar nu se afla intre tarile cu risc de febra galbena, dar daca vii din tari cu risc de febra galbena (cum ar fi Kenya, despre care v-am povestit saptamana trecuta), trebuie sa ai la tine carnetul galben, care sa probeze ca esti vaccinat impotriva febrei galbene. Daca vii direct din Europa, nu ti se va cere niciun carnet.
Anul trecut, Madagascarul a ajuns in ziarele intregii planete din cauza epidemiei de ciuma. Trebuie sa tineti cont ca exista tot timpul cazuri de ciuma in Madagascar (circa 500 pe an), iar explozia de cazuri de anul trecut a fost izolata – WHO a raportat mai bine de 2.000 de cazuri si 200 de morti. Epidemia de ciuma a fost stinsa in circa o luna. Ciuma se poate trata eficient cu antibiotice.
Ambasada Romaniei pentru Madagascar
In caz de probleme, poti contacta Ambasada Romaniei din Pretoria, Africa de Sud, care are si Madagascar sub responsabilitate, la numarul de urgenta +27 12 4606941.
Daca vorbim de probleme ce trebuie rezolvate in Madagascar (cum ar fi pierderea pasaportului), contacteaza orice ambasada a unei tari din Uniunea Europeana cu reprezentanta locala. In Tana, doar Franta si Germania au ambasada, Franta avand si trei consulate, in orasele Antsiranana, Mahajanga si Toamasina.
Imagini Madagascar
Acesti simpatici lemuri, simbolul Madagascarului
Am ceva pe cap ?
Hop si el sus…
Madagascar e si tara cameleonilor. Care isi schimba evident, culoarea – rosu
verde
sau chiar si multi-color
Dealul sacru al Tanei
Palatul regal
Prin centrul capitalei malgase
Taxiurile sunt destul de retro as zice
Suflecata pan’la brau …
Un crocodil flamand
Masina de spalat a satului. Or fi malgasii saraci, dar murdari chiar nu sunt
Pozitiile de poze de diva au ajuns si in satele din Madagascar
Apusurile de soare sunt insa incredibile
Hotelul de 1 milion de stele de pe malul raului Tsiribihina
Fetele si baietii din sat au dansat si noaptea si dimineata
O padure stranie de baobabi pitici
Soselele din Madagascarul de Vest
Incep sa apara baobabi
Transportul pe rau
Cam asa se traverseaza raurile Madagascarului
Tsingy … locul unde nu poti umbla descult
Pe aici trebuie sa te strecori
Croaziera pe rau
Celebra aleea a baobabilor
Morondava vazuta din avion
In Madagascar, fotbalul este uni-sex
Frumoasele flori de la tropice
Aeroportul International Antananarivo
Air Madagascar. Sau Mad Air. Sau Air Maybe
Centura capitalei Antananarivo
Asa arata ariary, valuta malgasa
Excelent articol mai cu seamă că am fost în Madagascar de mai multe ori și de acolo mi-am luat si nevastă acum este cu în Canada Montreal.
sunt tare frumoase malgasele native dar
și cele de origine indiană
Te rog sa-mi spui cit tea costat dus intors din romania pina la antananarivo si am o prietena acolo neam cunoscut pe face nu stiu cum as putea nu am curaj o amagesc ca o sa plec la ea sinu as vrea so pierd e tare frumoasa ma acceptat mie f greu cum pot si costul doar vizitei dus si venit poate incoace vin cu ea o vreau chiar si de la capatul pamintului poate asta e destinul omului nu se stie vreau sa ajung la ea In speranta cami da o lamurire prin email sau facebook tin sa ti multumesc mult bine ca team gasit ms mult de tot si sa ne auzim numai de bine o seara placuta sa ai ms ms ms ms
Circa 800 euro.
nu pot sa cred caci doar 800 euro mar costa dus intors Romania Madagascar la Antananarivo mi se pare prea putin si daca as veni cu persoana iubita de acolo . spunemi bilet de avion dus intors ,daca poti sti cit ar costa
Buna . aveti cumva un contact al unui sofer de incredere pentru 8 zile in Madagascar?
Nu, dar o puteti contacta pe Orsi Somogyi de la Jacaranda de Madagascar (in engleza). Poate va ajuta. osomogyi@jacarandamada.com