5 locuri superfaine pe care nu trebuie sa le ratezi in Cuba

Capitoliul Havana Cuba

Cuba a fost dintotdeauna o destinatie extrem de senzuala, care atrage, o insula relativ mica, dar care a dat omenirii atatea personaje, branduri si imagini iconice – de la Havana Club la Fidel Castro, de la masinile de epoca, inca folosite, la trabucuri (numite pe vremuri si „havane”), de la salsa la mojito. Sunt atatea imagini pe care le-ai vazut pe net, pe televizor sau aiurea despre Cuba, incat nu e de mirare ca tot mai multi turisti doresc sa vada Cuba. Acum cativa ani, in timpul perioadei pasnice a lui Obama, imi era frica de invazia turistilor americani, odata ce relatiile cubanezo-americane erau redeschise dupa decenii. Ei bine, a urmat Trump, iar relatiile au fost din nou inghetate, desi zborurile directe intre SUA si Cuba continua si azi. Dar si in conditiile in care oceanul de turisti nu s-a concretizat, numarul lor este totusi in crestere. In 2005, cand am fost prima oara in Cuba, tara avusese un varf – 2,4 milioane de vizitatori. Anul trecut, au fost 4 milioane de vizitatori, iar numarul lor este in crestere. Nu galopant, dar constant in crestere.

In momentul in care va apucati sa cititi despre Cuba, evident va intrebati ce trebuie sa vedeti si sa nu ratati. Cuba este o insula destul de mare, daca nu ca suprafata, sigur ca lungime. De la vest la est, se intinde pe 1.250 km, iar infrastructura este relativ precara. Fidel Castro a inceput sa construiasca Autopista A1, autostrada care sa lege Havana de estul tarii, dar s-a intrerupt la inceputul anilor ’90, cand a inceput criza (asa-numita „periodo especial”), si autopista nu a mai trecut de Sancti Spiritus. Acum, are vreo 360 km, dar ar trebui sa aiba 900 km la finalizare (cand o da Domnul). De aceea, nu prea poti sa te deplasezi prea repede prin Cuba. Nici eu nu am trecut de Sancti Spiritus in zona estica, trebuie sa ma intorc la un moment dat, insa, in aceasta tara speciala. Dar sa vedem ce nu trebuie sa ratezi.

 

  1. Havana – nu ca e capitala tarii (exista tari unde capitala tarii nu intra in top 10 cele mai faine locuri din tara respectiva), ci pentru ca este un oras cu totul special. Unul dintre cele mai mari orase coloniale ridicate de spanioli, zona veche continua sa supravietuiasca si sa iti aduca atmosfera din epoca donilor spanioli. Prima oara cand am fost, in 2005, o buna parte din centru era practic o ruina, dar in ultimul deceniu, sub conducerea unui arhitect dedicat, care a reusit sa obtina banii necesari, o parte din centrul vechi a renascut – este o placere sa te plimbi pe ulitele umbrite, sa descoperi patio-urile din cladirile transformate in hoteluri-boutique (care se rezerva si cu un an in avans, datorita popularitatii), noile statui (unele, de-a dreptul ciudate, cum e cea a unui nud feminin ras in cap, calare pe un cocos), sa gusti din inghetata cubaneza sau sa bei un mojito. Evident, sunt tot soiul de locuri pe unde au calcat celebritati (de la Bodeguita del Medio, unde Hemingway isi bea cocktailurile, la hotelul Ambos Mundos, unde acesta a locuit ani buni). Nu trebuie sa ratezi o plimbare cu o masina de epoca decapotabila, sa treci prin Piata Revolutiei sa te pozezi cu muralul lui Che, sa vizitezi Capitoliul (inspirat de Capitoliul din Washington), cel putin pe afara, pana cand va fi renovat (cica nu ar mai dura), dar mai ales sa te plimbi prin cartierele Havanei – nu rata o plimbare pe Malecon, soseaua batuta de apele Caraibelor de-a lungul coastei, dar nici cartierele decrepite din spatele Maleconului, nici, mai ales, zona „burgheza” din Vedado, cartier de lux cu vile somptuoase construite in perioada interbelica, atunci cand banii curgeau in Havana din alcool si fete. Havana este un oras pe care trebuie sa-l intelegi, sa-l surprinzi, sa-l aprofundezi si, sincer, chiar iti trebuie cateva zile sa intelegi ceva din el 😊.
  2. Trinidad – cam orice tara din lume are un oras incremenit in istorie, care iti arata cum se prezenta „la belle epoque”. Orasul clasic al Cubei se numeste Trinidad si a prosperat in secolul al XIX-lea, cand zona adiacenta producea zahar din trestie pentru SUA si Spania… in consecinta, multi s-au imbogatit si si-au construit vile si minipalate somptuoase. Desi bogatia a disparut odata cu obtinerea independentei si cu instituirea protectoratului nord-american, orasul si-a pastrat cladirile, ulitele pietruite si, mai ales, pasiunea pentru cantec si dans. Astazi, practic fiecare cladire din centru a fost cucerita de turism – este fie restaurant, fie magazin, fie casa particular (pensiuni detinute de localnici), fie sediu al vreunei institutii culturale. Si chiar daca orasul pare un soi de rezervatie turistica, fa cativa pasi pe aceleasi strazi pietruite si vei descoperi Trinidadul autentic, cu oamenii sai… Urca-te fie in turla unei biserici vechi (astazi, Muzeul Luptei Impotriva… Banditismului), fie pe terasa unui palat din centru, pentru a admira superba zona inconjuratoare – un verde atat de viu si de frumos.
  3. Pinar del Rio – daca intrebi un cubanez care este cea mai pitoreasca regiune a Cubei, probabil 8 din 10 iti vor spune Pinar del Rio. Aflata in vestul extrem al tarii, aici descoperi acele campii ample (de cele mai multe ori, cultivate cu tutun pentru trabucuri), din mijlocul carora rasar niste dealuri stranii de parca mana unui urias le-a aruncat ici si colo. De asemenea, merita sa te plimbi cu barca pe un rau subteran (nu am vazut prea multe in lume, doar in Spania si Filipine), extrem de spectaculos. Desi nu are cine stie ce monumente iesite din comun, Pinar del Rio este un oras autentic cubanez, cu case vechi si colorate, unde poti surprinde la fiecare colt crampeie dintr-o perioada demult trecuta la noi (farmacii ca in anii ’50, frizerii ca in anii ’70 sau magazine prin care a trecut Topescu strigand „Goooool!”).
  4. Cienfuegos – nu foarte departe de Trinidad, se afla un alt oras care a prosperat la un moment dat, prin secolele XIX – XX. Si aici vei descoperi cateva cladiri iesite din comun, inclusiv un palat construit in stil maur pe malul marii, dar cel mai fain este sa te plimbi pe strada comerciala din centrul orasului, pentru o calatorie in timp… in anii ’60 – ’90 ai Romaniei.
  5. Plajele Cubei – cam peste tot, amenajate sau nu, cu hoteluri sau in mijlocul pustietatii, plajele Cubei sunt incredibile. Si pentru nimic in lume nu te poti abtine sa nu sari in apa permanent calda a marii. A, ba da, poate fi ceva care sa te retina: uraganul. Dar asta vine doar vara 😊.

 

Revelion in Cuba

Daca nu stiti ce sa faceti de Revelion 2019, Cuba poate fi o optiune faina. Cei de la J’Info Tours au o oferta fix de revelion – se pleaca pe 29 decembrie si, dupa o noapte petrecuta la Madrid (fix asa am mers si eu ultima oara in Cuba, iar Madridul este intotdeauna un loc superb de vizitat), se zboara direct spre cald si soare, la Havana.

Conform programului, se viziteaza toate locurile descrise mai sus, dar si altele – cum ar fi Varadero, unde se si organizeaza petrecerea de revelion. Dupa mai multe zile petrecute pe malul marii la Varadero (se ofera o serie intreaga de excursii optionale), veti porni intr-un tur al Cubei – Santa Clara (cu imensul mausoleu al lui Che Guevara), Trinidad, Cienfuegos si, in final, Havana.

Pretul este de 2.792 de euro si include zborul din Romania pana in Cuba si retur, taxele aeroportuare, taxa de viza si de iesire din tara (exista asa ceva in Cuba), cazari in hoteluri de 3, 4 si 5 stele (all inclusive, in Varadero) si tururile in Havana, Trinidad si Cienfuegos.

Perioada de desfasurare a turului este 29 decembrie 2018 – 10 ianuarie 2019.

Puteti gasi toate detaliile aici ––––––> Revelion Cuba

Imagini Cuba

Havana Centrul Vechi

La plimbare prin centrul vechi din Havana

Cubaneza Goala

Una dintre cele mai stranii statui din Havana. Si indraznete as putea spune

Masini De Epoca

O parcare din Havana

Che Guevara

Hasta la victoria ! Siempre !

Malecon

Malecon, strada batuta de valurile marii

Autostrada Cuba

Pe autostrazile din Cuba

Pinar Del Rio

Pitorescul Pinar del Rio

Uscatorie Tutun

Uscatorie de tutun

Rau Subteran Cuba

Raul subteran

Trinidad

Strazile din Trinidad

Biserica Trinidad Cuba

Biserica strajuieste piata centrala a orasului

Muzeu Banditism

Turla Muzeului Luptei Impotriva Banditismului (adica Contra-Revolutiei)

Panorama Trinidad Cuba

Trinidadul vazut de sus

Palat Cienfuegos

Palatul in stil maur din Cienfuegos

Cienfuegos Cuba

Fix pe malul marii

Strazi Cienfuegos

Pe strazile pietonale din Cienfuegos

Supermarket Cuba

Supermarket in centrul orasului

Plaja Ancon

Plaja Ancon langa Trinidad

Crab

Si unul din rezidentii ei permanenti

All Inclusive Cuba

All inclusive in Varadero

Plaja Varadero

Si plaja de la Varadero

Barcute Cuba

Exista cineva dornic

Categorii:
Cuba

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest