Cum ar fi un revelion in Capitala Lumii – New York ?

Statuia Libertatii New York

Statuia Libertatii, New York

Am eu un prieten turc de ani de zile care imi spunea ca pentru el e musai ca de Anul Nou sa se duca intr-un loc unde sunt multe, multe, multe artificii si lumini. Daca nu are artificii de Anul Nou, anul respectiv nu o sa-i aduca prea multe lucruri bune, sustine el. Mi-aduc aminte ca de Revelionul 2005, marea majoritate a oraselor europene au decis sa nu mai organizeze spectacole de artificii, asta, in memoria celor 200.000 de oameni ucisi cu cateva zile inainte de distrugatorul tsunami din Asia – eu am fost la Roma, si Roma nu a avut artificii (evident, artificiile cumparate de oameni au bubuit pe cerul Romei, dar show-ul spectaculos platit de municipalitate nu a mai avut loc si, din cate imi aduc aminte, orase precum Paris, Londra, Barcelona, Viena s-au alaturat). Cred ca amicul meu a sarit in primul avion spre Asia, ca acolo mi se pare de neconceput sa nu fie spectacol de artificii…

Exista numeroase spectacole iconice de artificii de Anul Nou – evident, cand marea majoritate din Planeta nu stie ce sa poarte noaptea, televiziunile transmit spectacolul de artificii de la Opera din Sydney, urmat la scurt timp de extravaganta de la Hong Kong, dar unul dintre locurile clasice in care sa intampini Noul An este in Times Square, in New York, la celebra sa numaratoare inversa … Cand zeci (sau poate sute de mii) de oameni numara in cor „nine… eight … “ pana la „one” si apoi explodeaza sticlele de sampanie si artificiile peste zgarie-norii din piata.

Iti place sau nu iti place America, New Yorkul este totusi altceva. Autoritatile de marketing ale orasului i-au spus „Capitala Lumii” si cred ca au dreptate. Cred ca toate nationalitatile de pe Glob, indiferent cat de mici sau mari, sunt reprezentate aici. De aceea, mai mult decat oricare alte orase din SUA, New York este incredibil de variat. Nu vrei sa te faci de 200 kg mancand hamburgerii americani? Gasesti restaurante de toate felurile – evident, cele chinezesti si italiene sunt peste tot, dar poti manca si injera etiopiana, roti indian, mititei romanesti sau friptura de vita chiliana fara sa exagerezi. In consecinta, mai mult decat oriunde altundeva in America, New Yorkul este un oras extrem de tolerant – si nu poti sa nu fii, atat timp cat atunci cand stai la semafor, in grupul tau se vorbesc cel putin 10 – 15 limbi care mai de care mai ciudate. New Yorkul este varful globalizarii, este un adevarat sat global unde poti sa schimbi tarile descoperite la fiecare 10 minute…

Chiar daca nu ai fost vreodata la New York, o sa descoperi cu stupefactie ca iti este familiar. Evident, mii de filme au fost produse pe strazile orasului, asa ca oriunde te invarti prin centru, o sa descoperi un colt familiar. Ai vazut „Godzilla”, „Singur Acasa”, „Nasul”, „Omul-Paianjen”, „Prinde-ma daca poti”, „Mad Max” sau „Minions”? O parte (sau integral) au fost filmate in New York. De fapt, am avut deja-vu-uri la fiecare colt de strada. Nu, nu puteam spune concret in ce film am vazut acea intersectie, dar sigur am vazut-o undeva!

Ce poti face in New York? Practic, orice – poti sa vizitezi muzee saptamani in sir, poti gusta din toate gastronomiile lumii, poti sa vizitezi cele mai neobisnuite atractii turistice, poti sa te duci la celebrele show-uri de pe Broadway, iar expresia „shop until you drop” s-a nascut indiscutabil in New York.

 

Ce am facut eu? Pai, am fost de trei ori in viata in New York – de doua ori in delegatie, in interes de serviciu (e drept, asta a insemnat o saptamana cu multe momente libere, prima oara) si o data intr-un weekend, dupa un eveniment la Washington.

Ce am vizitat: Statuia Libertatii (e un clasic, toata lumea merge, dar asta nu inseamna ca nu e un loc care trebuie vazut), dar langa ea am descoperit, pe o alta insula, Muzeul Emigratiei, un muzeu cu adevarat excelent. Am fost la Museum of the American Indian pentru a descoperi cultura populatiei locale, m-am plimbat aiurea pe strazi, am fost in China Town, am mers in locul de unde urma sa explodeze criza mondiala din 2008 – 2009 (da, corect, pe Wall Street), m-am dat cu ferry boat-ul prin golf spre Staten Island si inapoi (panorama aia din largul marii se poate admira de pe acest ferry), am fost la doua spectacole pe Broadway (unul de Riverdance irlandez, o nebunie), am fost la ceea ce pe atunci era cel mai ieftin si haios magazin de electronice din America – B&H Photo Video, un magazin detinut de evrei ortodocsi si unde vanzatori sunt numai perciunati, am batut Central Park in cautarea pustiului din „Home Alone”, m-am urcat in Empire State Buliding inainte de a veni Godzilla, m-am invartit pe Brooklyn Bridge (il stiti din sute de filme), am mancat capsuni mari cat merele si avand gustul unei mingi de fotbal, dar si mititei savurosi in restaurantele romanesti din Queen’s, am fotografiat cow-boy-ul dezbracat din Times Square, am descoperit stradutele linistite din Soho si m-am minunat cum cineva ar putea conduce limuzine pe 5th Avenue… Si multe, multe altele, dar astea sunt cele mai fresh amintiri ale cuiva care nu a mai calcat in New York de mai bine de 10 ani. In plus, nu te astepta la o metropola high-tech cum sunt cele din Asia, cu cele mai noi tehnologii – cand cobori in metrou, initial am crezut ca am intrat in Muzeul Metroului New Yorkez si nu in metroul propriu-zis, iar unele cladiri din centru incep sa-si arate varsta… dar poate si asta face parte din sarmul New Yorkului.

 

Cum ziceam, am fost de trei ori in New York – de doua ori, primavara (o data prin martie, am prins parada de St. Patrick’s Day, a doua oara, spre final de primavara) si o data in plina vara. Nu am fost niciodata iarna, dar sunt convins ca de Craciun si de Anul Nou tot orasul este o feerie de iarna, cu milioane de luminite si ornamentatii de sezon. Trebuie sa te uiti (in fiecare an) pe Pro TV la „Home Alone” si vei vedea ca spiritul Craciunului aduce un plus marii metropole nord-americane.

In caz ca va ganditi la New York ca locul in care sa intampinati 2019, atunci sa stiti ca cei de la Paralela 45 au o oferta interesanta. Ca de obicei, programul este gandit de asa natura incat sa poti combina momentele de explorare pe cont propriu cu tururi organizate – inclusiv in orase invecinate, precum Washington, Philadelphia sau Boston.

Pretul este de 1.690 de euro pe pachet pentru 9 nopti – include zborul transatlantic (cu tot cu taxe aeroportuare, pentru ca cei de la Paralela 45 includ intotdeauna toate taxele, obligatorii), 7 nopti de cazare in Manhattan (care, credeti-ma, este incredibil de scump, am gasit hosteluri la 100 dolari / noapte, cu inca 4 in camera, si nu era sezon de varf, cum e revelionul), transfer de la aeroport in oras si un tur de New York. In rest, e vacanta ta, ti-o poti configura cum vrei – te poti duce la Washington, Philadelphia sau Boston sau poti sa aprofundezi Capitala Lumii. As you wish!

 

Toate amanuntele, le poti gasi aici ––––-> Revelion New York

Imagini New York

Empire State Building

Empire State Building

New York

Si cam ce se vede de sus

New York Panorama

Un pic cam contre-jour, dar asa arata spre sud… daca voi uitati cu atentie in partea dreapta, mica, mica, e si Statuia Libertatii

Central Park

Central Park

. Central Park New York

 

Patinoar In Central Park

Iarna, apar si patinoare

Bursa New York

Aici se pierd si se castiga miliarde – Bursa din New York

Limo In New York

Intotdeauna m-am intrebat cum pot oamenii astia sa conduca batoze d-astea pe ingustele strazi ale New Yorkului

Trafic In New York

Asta e ditamai bulevardul

Broadway

Broadway

. Times Square

Times Square

Cowboy Dezbracat

Cowboyoul dezbracat

Muzeul Indianului American

Muzeul bastinasilor americani

Statuia Libertatii

Iconica Statuie a Libertatii

New York De La Statuia Libertatii

Blocuri si iar blocuri

Muzeul Emigratiei

Muzeul Emigratiei de pe insula Ellis

. Muzeul Emigratiei New York

Asa au venit emigrantii legali, ilegali, refugiati care acum se dau drept americani

Romani In SUA

Romanii din America – statisticile din muzeu

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · SUA

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest