Acum cativa ani, in timp ce imi planificam o excursie in Sri Lanka, uitandu-ma pe harta, am facut un zoom out si am realizat ca Maldive e la doi pasi. Prin urmare, ce mi-am zis – daca tot sunt asa de aproape, hai sa ma duc pana in Maldive. Toata lumea sustine ca acolo e Paradisul, vazusem mii si mii de poze superspectaculoase (pe care le suspectam de un photoshop foarte talentat), asa ca am cumparat un bilet de avion Colombo – Male si am dat o fuga pana in Maldive.
Cum ziceam, la inceput am fost un pic sceptic. Fusesem in Bali, fusesem in Thailanda, fusesem prin insulele grecesti, tocmai veneam dintr-o alta insula absolut superba, Sri Lanka, ce ar putea fi asa special in Maldive? Nu am avut loc la geam, asa ca nu am vazut nimic, am simtit doar pista aeroportului din Male si a urmat debarcarea. Aeroportul Male era un aeroport dragut. Nu avea alura aceea maiestuoasa, dar impersonala si rece a aeroporturilor din otel si sticla, era un aeroport uman, un aeroport cu aer de vacanta… Bagajele au venit rapid, am iesit imediat pe poarta aeroportului, unde am fost intampinat la dreapta si stanga de cabinele numeroaselor agentii de turism din Maldive. Nu, nu era aceeasi experienta de la Bangkok sau Kathmandu, cu „Hello Sir, want transfer?”. Toti erau cuminti, zambitori si isi asteptau clientii. Imensa majoritate a turistilor din Maldive vine cu pachete preplatite in resorturile de pe atoli, asa ca agentiile locale nu trebuie sa se bata pe client – acestia vin cuminti la ei cu voucherele in mana si ei le asigura prompt transferurile. Acestea sunt fie cu barci (in caz ca resorturile lor se afla in apropierea capitalei, Male), fie cu hidroavioane micute (in caz ca resortul e departe sau chiar si daca e aproape si vrei sa ai parte de un transfer in style).
Nu a trebuit sa fac mai multi pasi, ca am inlemnit… m-am indreptat spre statia de ferry care asigura transportul public intre aeroport si capitala, Male (aeroportul este construit pe o alta insula decat capitala, dar aceasta este extrem de aproape, se vede cu ochiul liber)… apa era de un verde fosforescent cum nu mai vazusem nicaieri in lume. Nu stiu, am suspectat ca au pus ceva in apa, ca exista un fund construit ca la piscine, dar nici vorba… era apa de Maldive. Un verde fosforescent care m-a urmarit pe oriunde am fost … e drept, mai exista si zone de mare albastru, bleu, ma rog, sute de nuante de albastru, dar verde ca in Maldive, mai rar.
In zilele in care am fost in Maldive, am dormit in capitala, in Male, dar in fiecare zi am inchiriat o salupa cu care am bantuit pe atolii de langa Male. Am vizitat si atoli cu resorturi ieftine si prost intretinute (da, existau si asa ceva), am fost si pe atoli locuiti, am vazut si atoli cu diverse functiuni – atolul industrial, atolul de gunoi, atolul prezidential, am coborat si pe atolul-loc de picnic, unde localnicii din Male se duc sa isi petreaca weekendul. Dar am fost si pe cativa atoli-resort. Si acolo am descoperit cu adevarat paradisul.
Din momentul in care paseam intr-un resort, deodata parca orice grija disparea… nu stiu cum, parca luata cu mana. Esti intampinat cu un cocktail, cu o tona de zambete, de baieti si fete dragute si parca si vantul canta ceva dragut… De cele mai multe ori, cobori pe un ponton mai mult sau mai putin lung, dar, obligatoriu, culoarea apei este cu adevarat fosforescenta. Sincer, nu stiu cum te abtii, iti vine sa sari in apa direct de acolo.
Resorturile sunt in general impecabile (cel putin, cele trei pe care le-am vizitat). Fiecare bob de nisip fix e acolo unde trebuie, toate sunt umbrite natural de palmieri si de alte tufisuri mai mult sau mai putin exuberante. Este locul unde trebuie sa-ti arunci orice fel de incaltari – slapii sunt pur si simplu deranjanti, pentru ca trebuie sa simti nisipul incredibil de fin (si am simtit nisipul pe multe meridiane ale lumii) direct pe talpa goala. Este o placere.
Despre servicii, evident, in toate resorturile in care am fost erau de top si, tot la toate, cu zambetul pe buze. Cum spun, este incredibil cat de placut este cand tot personalul, de la fata care iti face patul dimineata si pana la directorul general al resortului, e tot numai zambet. Si desi am urmarit cu atentie, nu era nici pe departe zambetul acela fals in stil american, ci pur si simplu un zambet natural, nefortat, care te face sa te binedispuna. Poate si oamenii aia au problemele lor, poate le e dor de acasa, poate ii doare ceva, dar nu conta, zambetul natural si incurajator era o placere.
Ce am mai remarcat: este extrem de liniste. O liniste care il poate odihni si pe cel mai stresat dintre noi. Da, se practica sporturile acvatice, dar in preajma resorturilor doar cele fara motor si fara poluare sonora, asa ca sunteti asteptati la surfing sau diving. Din cate stiu, te poti da si cu bestii cu motoare, dar esti dus undeva mai departe, pentru a nu-i deranja pe ceilalti.
Am fost sa vad si niste celebre water villas, acele vile construite deasupra apei… sunt o experienta sa cobori direct din pat in apa care clipoceste pe sub tine. Dar nici vilele de pe atol nu sunt de aruncat, dimpotriva … cele pe care le-am vazut aveau piscine private doar pentru tine sau cazi in aer liber (ma rog, chiar si WC-ul era in aer liber, dar la o distanta sigura ;).
Am plecat din Maldive cu ideea ca totusi atolii astia, insule, sunt intr-adevar niste oaze ale paradisului – calme, serene, cu niste flori si o culoare a apei incredibile, cu servicii impecabile si cu multe, multe zambete… este imposibil sa nu vii acasa cu un vibe excelent.
Revelion in Maldive
Cum perioada de Revelion este una dintre cele mai bune din punct de vedere climatic – este in timpul sezonului secetos, soarele straluceste, la fel culoarea apei (eu am fost pe undeva prin primele zile ale lui ianuarie), daca aveti banii necesari (Maldive nu e ieftin), puteti sa va ganditi la un retreat in paradis de cateva zile. Nu, nu veti avea parte de zilioane de artificii sau de petreceri galagioase, dar veti avea parte de o experienta pe care nu o veti uita vreodata.
Aruncati o privire pe aceste oferte ––––-> Revelion in Maldive
Imagini Maldive
Culoarea a incredibilei a apei de la statia de ferry de la aeroport
Si asa arata cand am plecat spre Male
Pontonul unui resort pe atol
Poti sa nu te arunci intr-o astfel de apa ?
Celebrele water villas
In resorturi, fiecare fir este perfecta
In extaz
Punti spre lux
Culoarea este incredibila
Locul unde poti lua o cina romantica
Exista si in resorturi niste infinity pools
O vila pe pamant… adica pe nisip
O cada in aer liber
In proximitatea resortului, doar sporturi fara zgomot
Sunt curioasa cum se compara cu Seychelles. Sunt amandoua la fel de fermecatoare? Are Seychelles apa la fel de albastra si recifuri naturale?
Nu am fost in Seychelles, nu pot compara.
Maldive sunt insule coralifere (acoperite de nisip coralier) Seychelles sunt vulcanice, in ale caror ape sunt multi corali. Ambele au deci plaje cu nisip coralier (alb, moale). Seychelles au si unele plaje cu nisip normal, auriu.
Apa e mai spectaculoasa in maldive pt ca fundul e din nisip coralier alb si reflecta altfel lumina). Insa apa e mica, si nu foarte cristalina e ok de balacit dar nu de inotat ca lumea. In seychelles ai astfel de apa in apropierea plajei dar te poti indeparta in apa cristalina si adanca pt a inota corespunzator.
Fauna marina suficienta si spectaculoasa in ambele dar in maldive pt a accesa cele mai bune zone cu corali tb sa iei barca pt excursie de snorkeling ca sa iesi inafara recifului-insula.
Seychelles e o destinatie completa: plaja, oras, muzee, restaurante, street markets cu cel putin 3 insule care merita explorate individual (mahe, praslin, la digue). Inchiriezi masina si vizitezi ce vrei.
Maldive inseamna 1 insula=1 resort cu tot ce presupune aceasta ‘captivitate’.
Imho, ambele sunt de vizitat insa doar seychelles ma atrage sa revin.
Multumesc pt comparatie
Seychelles e pe lista mea, sunt sigura ca n-o sa ma dezamageasca.
Salut,
Oare poti dezvalui unde este resortul de unde este poza care are comentariul „O vila pe pamant… adica pe nisip”?
Adica cum se numeste resortul respectiv
Anantara Dhigu. Anantara este o retea de resorturi de lux thailandeze despre care am scris mai multe (inclusiv despre 2 proprietati thailandeze) aici: https://www.imperatortravel.ro/2013/10/sugestii-pentru-luna-de-miere-hotelurile-anantara.html
Buna seara,
Am si eu o intrebare va rog, cum ati procedat cu reteaua mobila si wi fi ul in maldive functioneaza ok?
Multumesc
buna ziua
cum ati inchiriat un vas ?
Am vorbit la receptie la hotel si au adus ei pe un proprietar de vas. Am stat insa in Male, in capitala