Polonia – mic ghid de calatorie

. Palatul Culturii Varsovia

Palatul Culturii, Varsovia, Polonia

Ca de obicei, la finalul unei calatorii incerc sa grupez laolalta informatii si ponturi in caz ca va doriti sa ajungeti in destinatia respectiva. Si cum am terminat serialul despre Polonia, m-am gandit sa pun laolalta o serie de informatii care cred ca va vor folosi. Trebuie sa spun ca nu am bantuit peste tot in Polonia, dar anul trecut am mai fost de doua ori, asa ca incerc sa fac un rezumat a ceea ce e important de stiut. De data asta, am descoperit nordul Poloniei – am zburat din Varsovia la Gdansk, apoi am vizitat statiunea lor nr. 1 de Litoral – Sopot, am umblat pe urmele cavalerilor teutoni la impresionantul castel Malbork si apoi am descoperit timp de doua zile orasul Torun, faimos pentru arhitectura sa istorica, dar si turta dulce 😉. Deci, hai sa luam la bani marunti Polonia.

Cand sa mergi in Polonia

Nu e nicio surpriza – uita-te pe harta si o sa vezi ca Polonia este la nord de noi. Este mult mai frig iarna, iar ziua este mai scurta, in timp ce verile sunt calduroase, dar nu excesiv (am fost in iulie si in august, de fiecare data am mers in pantaloni scurti, dar la mijloc de septembrie, trebuia sa pui o geaca pe tine), dar sunt placute si, mai ales in nord, zilele sunt lungi. Este totusi o destinatie pe care o poti vizita tot anul, dar trebuie sa te astepti la nopti destul de lungi iarna si la destul de multa ploaie. In caz de vreme proasta, te poti refugia in impresionantele muzee ale tarii, in palate sau, de ce nu, in cafenele.

 

Cum sa ajungi in Polonia

Compania nationala LOT are zboruri din Bucuresti, Cluj si Chisinau spre Varsovia, iar de acolo, sunt zboruri spre principalele orase ale tarii – Cracovia, Wroclaw, Gdansk si altele. Evident, LOT este ceva mai scump, asa ca ai varianta low-cost – Wizz Air zboara de la Bucuresti la Varsovia. Exista si zboruri low-cost interne – Ryanair leaga Varsovia de Szczecin (este singurul zbor al lui Ryanair de pe aeroportul Chopin, unde vin zborurile din Romania, restul fiind operate de pe aeroportul secundar Modlin, unde Ryanair este unicul operator). Evident, se poate ajunge si cu masina, dar dureaza mult, iar daca decizi sa tranzitezi Ucraina, asteapta-te pe alocuri la drumuri atroce.

 

Cum sa calatoresti prin Polonia

Avion – cum am spus, compania nationala LOT zboara din Varsovia spre numeroase aeroporturi regionale, dar preturile pot fi ridicate. Verifica cat costa un bilet Bucuresti – Gdansk, de exemplu (si compara cu Wizz, apoi tren sau autobuz).

Trenuri – Polonia are o retea de trenuri bine pusa la punct, cu garnituri curate si care prind viteze de nebanuit in Romania (cel mai rapid este Express InterCity Premium, cunoscut prin alte parti sub numele de Pendolino – un tren de mare viteza care prinde si 200 km/ora si care leaga principalele orase ale Poloniei). Exista de asemenea legaturi feroviare intre aeroporturile Varsovia- Chopin si Gdansk – Lech Walensa cu garile centrale. Verifica orarele si cumpara bilete on-line de pe site-ul companiei nationale PKP.

Autobuze – Polonia are pus la punct un sistem excelent de autobuze interurbane, care de cele mai multe ori sunt mai rapide si mai ieftine decat trenurile. Pentru a descoperi toate optiunile (atat feroviare, cat si rutiere), uita-te pe acest site.

Principalele companii de autocare sunt Flixbus, care a preluat compania nationala Polski Bus, Luxexpress, o companie estona cu niste servicii excelente (scaune megaconfortabile, ecrane cu filme si internet incastrate in scaune cu care am vizitat intreaga zona baltica anul trecut si Polonus Bus.

Rent-a-car – toate companiile internationale sunt reprezentate in majoritatea marilor orase poloneze, dar exista si companii locale mai ieftine si uneori mai flexibile. Inainte de Euro 2012, polonezii au depus un efort imens, reusind sa construiasca mai bine de 3.000 km de autostrazi (inainte de 2000, reteaua lor de autostrazi era similara cu a noastra), iar numeroase drumuri regionale au fost modernizate. Unele autostrazi trebuie platite (10 – 30 zloti). Drumurile sunt bine semnalizate, iar traficul este extrem de civilizat. Spre deosebire de romani, polonezii sunt soferi foarte buni, asa ca poti sa-ti inchiriezi masina fara probleme.

Taxiuri – evita taxiurile dubioase care se afla in general la iesirea din aeroporturi sau gari, pentru ca te poti trezi cu niste tarife ametitoare. Cauta taxiurile de companie (verifica numele celor mai reputate companii pentru fiecare oras in parte).

 

Ce sa vezi

Varsovia  – capitala Poloniei se afla literalmente in centrul tarii – de aici pornesc marile autostrazi si magistrale feroviare, este centrul politic, cultural si economic al tarii. Poti descoperi complet reconstruitul oras vechi cu Palatul Regal (Varsovia a fost rasa de pe fata pamantului in 1944), vizita muzeele sale (recomand pentru iubitorii de istorie Muzeul Revoltei din 1944), te poti urca in stalinistul Palat al Culturii pentru a admira tot orasul sau plimba prin parcurile sale.

Cracovia – multi il considera adevarata capitala a Poloniei si, da, a jucat acest rol in perioada de maxima intindere a Confederatiei Polono–Lituaniene, cand granitele tarii se intindeau de la Gdansk la Hotin si de la Poznan la Vilnius si Kiev. Actualmente, este un oras istoric perfect prezervat, cu catedrale si piete istorice, in plus, poti descoperi impresionantul Palat Wawel, palatul regal care a gazduit atatea capete incoronate ale Europei de Est. In ultimii ani, Cracovia a devenit un party town – centrul orasului este asaltat de tineri din toata Europa veniti aici sa petreaca – este una dintre destinatiile favorite pentru petreceri ale burlacilor (pigmentate cu ce vrei, de la fete goale la fluvii de vodca).

Wroclaw  – un alt oras istoric renascut dupa ce a fost facut zob in al Doilea Razboi Mondial. Construit pe mai multe insule de pe raul Odra (sau Oder), te poti bucura de unele dintre cele mai artistice cladiri ale Poloniei. Nu rata momentul in care un tip imbracat in costum de epoca aprinde felinarele cu gaz – pe o insula din Wroclaw se afla ultimul sistem de iluminare pe baza de gaz din Europa.

Gdansk  – de aici au inceput toate in secolul XX – al Doilea Razboi Mondial, respectiv caderea comunismului (doar Sarajevo a „furat” startul Primului Razboi Mondial). Astazi, orasul este mult mai pasnic (desi merita, merita, merita sa vizitezi cele doua muzee dedicate razboiului si Solidaritatii), iar centrul vechi, de asemenea refacut, adaposteste cladiri faine si numeroase restaurante de varf. Plimba-te pe cheiul canalului Vistulei pentru a descoperi cele mai bogate case de negustori.

Lodz – vechea capitala a tesaturilor de bumbac din Imperiul Tarist a trecut printr-un process spectaculos de regenerare urbana, dupa prabusirea economica inceputa in perioada comunista. Astazi, Lodz atrage vizitatorii cu Ulica Piotrkowska, cea mai lunga strada pietonala din Europa, flancata de marile palate ale baronilor bumbacului din secolul al XIX-lea.

Sopot  – capitala estivala a Poloniei, este orasul-resort de litoral al Poloniei. Chiar daca apa este rece pentru gusturile noastre, orasul are un aer aristocratic, cu restaurante superbe si multe posibilitati de distractie. Vara, aproape zilnic au loc evenimente culturale cool.

Torun – un alt oras istoric bine prezervat (a scapat de nenorocirile celui de-al Doilea Razboi Mondial care au ras de pe fata pamantului numeroase orase poloneze), este o colectie de arhitectura europeana de la cea gotica pana la art nouveau. Este, de asemenea, capitala poloneza a turtei dulci si merita sa participi la experienta de a-ti gati propria turta dulce.

Castele – tara este plina de castele, urme ale unei nobilimi extrem de bogate si intreprinzatoare – de la cea mai mare cetate de caramida din lume – Malbork, capitala ordinului teutonic pana la Ksiaz , spectaculosul castel care trebuia sa fie resedinta lui Hitler, sau Grodno, castelul detinut temporar de Mihai Viteazu, Polonia este plina de castele si palate memorabile

 

Vize

Polonia este membra a Uniunii Europene din 2004, deci poti sa o vizitezi doar cu buletinul. Atentie, Polonia este parte din zona Schengen, asa ca atunci cand ai un zbor de tranzit in Varsovia, va trebui sa treci granita (ia asta in considerare cand alegi zborul de conexiune)

 

Cum comunici

In principalele orase, dar si in orasele mai mici, nu vei avea probleme sa gasesti vorbitori de limba engleza, mai ales in cazul polonezilor sub 35 de ani. In cazul celor mai in varsta, poti incerca cu germana (mai ales in vest) sau rusa (a fost obligatorie pentru toti scolarii pana in 1988).

 

Valuta nationala

Valuta nationala este zlotul polonez, a carui valoare este un pic peste leul romanesc (1 zlot = 1,10 lei). Poti plati cam peste tot cu carduri de debit sau credit, iar in principalele centre turistice poti gasi case de schimb valutar (unele schimba chiar si lei, dar la rate destul de proaste). Daca vrei sa vii cu zloti din Romania, poti schimba la banca poloneza Idea Bank, care are filiale si in Romania.

In principalele centre turistice, poti plati si cu euro in cazul magazinelor de suvenire sau tururi, dar e mai bine sa folosesti zloti. Nu poti plati cu euro la atractii turistice sau pentru transport. ATM-uri sunt peste tot.

 

Unde sa dormi

Polonia nu mai este incredibil de ieftina, cum era pana prin 2000 – 2010, acum preturile sunt similare celor din Europa Occidentala. Evident, poti gasi hosteluri ieftine, dar si retele de hoteluri mai ieftine gen Ibis (am stat la unul foarte OK in Varsovia). De preferinta, cauta hoteluri in proximitatea centrelor istorice care (mai ales in cazul Cracoviei sau Gdanskului) pot deveni foarte galagioase, de obicei am stat in hoteluri fix pe „granita” oraselor istorice.

In ultima excursie, am dormit in trei hoteluri excelente:

Hotel Grand Cru Gdansk – lipit practic de orasul vechi si la doi pasi de Muzeul celui de-al Doilea Razboi Mondial, hotelul pastreaza un pic din atmosfera orasului vechi (si datorita arhitecturii exterioare din caramizi. Camera a fost mare si confortabila si extrem de linistita (am dormit tun). Micul dejun este amplu – ca la marile hoteluri de 5 stele.

Focus Premium Sopot – un hotel nou-nout (deschis in 2017), cu o arhitectura moderna si intr-un cartier linistit si inconjurat de un parc. Se afla cam la 10 minute de mers pe jos de principala strada a statiunii (Monte Cassino) si la circa 20 de minute de mers pe jos de plaja. Pe pereti sunt niste picturi interesante, iar la receptie, gasesti o mica biblioteca. Micul dejun cuprinzator, dar mai putin amplu decat la Gdansk, dar camerele foarte moderne si paturi confortabile. Am dormit ca un bebe 😊.

Copernicus Torun Hotel  – arata mai degraba ca un hotel de Litoral – cu o piscina ampla, cu locuri de joaca pentru copii, spatiu verde. Pentru ca poarta numele celui mai cunoscut fiu al Torunului, celebru pentru lucrarile sale in astronomie, receptia te asteapta cu un tavan care sugereaza calatoriile intergalactice 😊. Hotelul are un spa aparent cel mai tare din oras, precum si sauna, dar si un club de bowling si terenuri de tenis (cum am zis, seamana cu un hotel de litoral). Daca ai putea sa te urci pe acoperis, ai avea parte de o panorama excelenta a orasului vechi – o ai daca ai camerele cu privire spre oras, de preferinta de la etajele superioare – eu am avut camera cu privirea spre raul Vistula. Este plasat intr-o zona linistita, intre rau si un parc imens, la circa 10–15 minute de mers pe jos de orasul vechi.

 

Siguranta personala

Polonia este o tara sigura, iar in marile sale orase, vei fi mult mai in siguranta decat in Londra, Roma sau Barcelona, bunaoara. Nu au existat atentate teroriste si sunt putin probabile, Polonia nefiind un stat colonial. In schimb, atentie in locurile aglomerate la hoti de buzunare – nu sunt multi, dar mai sunt.

Evita galeriile de fotbal care sunt cunoscute pentru violenta lor, dar si zonele cu baruri la ore tarzii – pot aparea tot soiul de caractere artagoase. Chiar si in cazuri de scandal, si de localnici beti, femeile trebuie sa se considere safe – cavalerismul polonez este puternic inradacinat in cultura locala, de secole, chiar daca esti beat mort, va fi activat.

 

Imagini Polonia

. Palatul Culturii Varsovia

Detestatul Palat al Culturii din Varsovia

Palatul Regal Varsovia

Palatul Regal din Varsovia

Centrul Vechi Varsovia

In 1945 nu mai era caramida peste caramida. Acum, orasul vechi este complet reconstruit

Primaria Wroclaw

Primaria din Wroclaw

Orasul Vechi Wroclaw

Si coloratul oras vechi

Macaraua Din Gdansk

Macaraua din Gdansk

Strada Lunga Gdansk

si principala strada din vechiul Danzig

Lodz

Ulice Piotrkowska, cea mai lunga strada pietonala din Europa

Ulica Piotrkowska Lodz

si faimoasele ei felinare

Sopot Pier

Cel mai lung dig din Europa se afla la Sopot, la Marea Baltica

Crooked House Sopot

Nu, nu am baut prea multa vodca… Casa asta arata fix asa 🙂 E in Sopot

Torun

Torun, vechiul oras medieval

Biserica Torun

Si o biserica oarecare din Torun

Castelul Malbork

Impresionantul castel teuton de la Malbork

Malbork

Si unul din aripile sale

Ksiaz

Ksiaz – povestea sa bate orice telenovela !

Grodno

Castelul Grodno a fost detinut si de Mihai Viteazu

Aeroport Varsovia

Aeroportul Chopin din Varsovia

Autostrazi Polonia

si impresionantul sistem de autostrazi ale Poloniei

Hotel Gdansk

Hotel Grand Cru din Gdansk

Mic Dejun Hotel Gdansk

Si o parte din micul dejun

Focus Premium Sopot

Hotelul Focus Premium Sopot

Camera Sopot

Si camera mea

Copernicus Torun Hotel

Copernicus Hotel Torun – are multe simboluri extraterestre 🙂

Camera Torun

Cam asa imi arata camera (pe pat, evident, era turta dulce :))

Panorama Copernicus Torun Hotel

Si panorama raului Vistula din balcon

Chihlimbar

Ce poti cumpara ? Chihlimbar la Gdansk

Turta Dulce

si turta dulce la Torun 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
. Palatul Culturii Varsovia
😉
😊
😊
. Palatul Culturii Varsovia
Palatul Regal Varsovia
Centrul Vechi Varsovia
Primaria Wroclaw
Orasul Vechi Wroclaw
Macaraua Din Gdansk
Strada Lunga Gdansk
Lodz
Ulica Piotrkowska Lodz
Sopot Pier
Crooked House Sopot
🙂
Torun
Biserica Torun
Castelul Malbork
Malbork
Ksiaz
Grodno
Aeroport Varsovia
Autostrazi Polonia
Hotel Gdansk
Mic Dejun Hotel Gdansk
Focus Premium Sopot
Camera Sopot
Copernicus Torun Hotel
🙂
Camera Torun
Panorama Copernicus Torun Hotel
Chihlimbar
Turta Dulce
🙂
Torun Polonia
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
. Wroclaw