Continentul pentru care am cele mai multe „restante” este, fara indoiala, Africa. Din cele peste 50 de tari (parca atatea sunt), nu am fost decat in 13. E drept, unele sunt mari, altele, mai mici si doar insulare (Capul Verde si Mauritius), dar in mod sigur mai am de recuperat :). In schimb, de un lucru sunt sigur – cea mai faina tara pe care am vizitat-o a fost, indiscutabil, Etiopia. De ce Etiopia? Pentru ca este extrem de variata, spre deosebire de marea majoritate a Africii sub-sahariene, tara asta are o istorie, si inca o istorie fabuloasa, nenumarate legende, orase istorice, biserici milenare sapate in piatra, traditii arhaice, triburi ramase pe undeva prin Epoca de Piatra, peisaje fantastice si, din pacate, prea putine animale salbatice, spre deosebire de vecinii lor mai de la sud Kenya, Tanzania si asa mai departe.
Am fost o data in Etiopia, am calatorit cam trei saptamani printr-o tara saraca in bani si infrastructura (intre timp, datorita chinezilor, infrastructura s-a dezvoltat spectaculos), dar extrem de bogata in experiente si amintiri.
In primul rand, trebuie sa spun ca Etiopia este o tara multinationala, formata din popoare cu o cultura diversa, religie diversa si traditii complet diferite. In nord, se afla popoare care vorbesc limbi semitice, au o puternica religie ortodoxa (ma rog, cu ritualuri exotice pentru noi), sunt cafenii si au avut state organizate si bine puse la punct timp de secole. Este Etiopia manastirilor stravechi, a oraselor istorice, a legendelor si bataliilor. La sud, este Africa aceea tribala, Africa ancestrala, cu triburi care recent au iesit din Epoca de Piatra (si asta, datorita turismului), cu traditii violente, crude sau doar ciudate.
In randurile urmatoare, o sa incerc sa trec in revista locurile pe care le-am vizitat si de ce mi-au placut asa de mult.
Etiopia de Nord
Bahir Dar – oraselul nu e cine stie ce, dar in apropiere se afla cascadele Nilului Albastru si mai ales lacul Tana. Pe lacul Tana, se afla insulite care adapostesc manastiri stravechi – aici, se refugiau calugarii ortodocsi in vremuri de restriste, tot aici se spune ca ar fi fost ascuns Chivotul Legii in vremuri de razboi, pentru ca aceste insulite erau greu accesibile. Astazi, nu sunt chiar asa greu accesibile, exista ambarcatiuni pentru turistii care vin din Bahir Dar, iar calugarii au fost, toti, un zambet, cand ne-au primit… un loc atat de linistit, atat de seren, atat de placut.
Muntii Simien – aici, am petrecut revelionul acum multi ani. Nu a fost cine stie ce, un pic de bautura (am adus sampanie de acasa) si o ceremonie a cafelei, executata de o tanara localnica intr-un sat uitat de lume, in care se asfalta soseaua spre Gondar. Dar ce e fain aici sunt muntii, posibilitatile de trekking si foarte haiosii babuini cu fundul rosu dintr-o specie endemica.
Gondar – unul dintre orasele regale ale Etiopiei, urmele palatelor construite de monarhia etiopiana (care sustine ca provine direct din biblicul rege Solomon) si, in special, biserica Debre Berhan Sellasie, despre care legenda spune ca a fost salvata, de furia devastatoare a sudanezilor care au distrus Gondarul in 1888, de o familie furioasa de albine care isi facea veacul prin zona. Zgandariti de navalitorii care dadusera foc orasului, albinele s-au aruncat asupra trupelor sudaneze, punandu-le pe fuga si salvand biserica – singura ramasa in picioare din perioada de aur a Gondarului.
Axum – din nou, cu o istorie invelita in legende. Cele mai vizibile monumente sunt niste coloane in stil egiptean (evident, fara hieroglifele faraonice). Aici, se afla capitala Etiopiei din perioada in care etiopienii au trecut de la iudaism la crestinism si tot aici, intr-o capela de care nu te poti apropia prea mult, etiopienii jura ca se afla Chivotul Legii – dat de Dumnezeu lui Moise in perioada biblica si furat de fiul regelui Solomon de la taica-su, pentru a-l duce in Etiopia odata cu credinta iudaica.
Adwa – sincer, aici nu poti vedea mare lucru, dar se afla pe soseaua spre Lalibela si, mai ales, este un loc cu o semnificatie aparte – este locul primei victorii repurtate de africani asupra europenilor. E vorba de istorica batalie din 1896, in urma careia Etiopia a ramas singura tara africana independenta, dupa ce i-a invins pe italieni. Pana la Adwa, albii erau vazuti de negri ca niste supraoameni. Indiferent de an, de infruntare, de regiune, europenii i-au invins in toate bataliile pe negri, devenind stapanii continentului. Ei bine, la Adwa, pentru prima oara, negrii i-au invins pe albi, distrugand mitul supraoamenilor albi. E drept, de partea etiopienilor a luptat Sf. Gheorghe personal cu lancea in mana (aparitia lui este mentionata si de rapoartele italiene), Chivotul Legii, aproape 1 milion de africani, albinele si animalele, dar ceea ce conteaza este victoria.
Lalibela – nu este o alta localitate, este o calatorie in timp. La Lalibela, se afla faimoasele biserici excavate in stanca, reprezentand Ierusalimul cum era el in perioada in care regele Lalibela a locuit in orasul sfant. Dupa ce s-a intors (din nou, legenda spune, cu niste oameni albi, iar insemnele templiere de pe zidurile bisericilor par sa confirme), Lalibela a decis sa construiasca un complex de biserici cum a vazut el la Ierusalim. Si nu le-a construit, ci le-a excavat din stanca. Tot aici, am sarbatorit Craciunul (pe stil vechi, in 7 ianuarie) si a fost o slujba care m-a facut sa simt ca m-am teleportat undeva in secolul al III-lea sau al IV-lea. Greu de redat in cateva vorbe, cititi acest articol despre Craciunul la Lalibela.
Etiopia de Sud
Aceasta este o Etiopie salbatica, o Etiopie cu adevarat „neagra”, o Etiopie care nu a cunoscut decat in ultima suta de ani o organizare statala. Aici, nu vei gasi biserici mai vechi de cateva decenii, dar vei descoperi lumea ancestrala a triburilor. Da, exista cateva orase care s-au dezvoltat in ultimul timp, dar, spre deosebire de orasele istorice din nord, orasele din Sud au doar rol de cazare pentru turistul care ajunge prin zona. De altfel, au inceput sa apara si aici niste resorturi in natura de genul celor din marile parcuri nationale kenyene sau tanzaniene. Aici insa, vii pentru triburi si pentru traditiile lor ciudate.
Eu am vizitat urmatoarele triburi, asta nu inseamna ca nu poti vizita si altele
Arbore – teoretic, sunt musulmani, dar, probabil, orice imam din alta parte ar fi oripilat sa vada femeile arbore aproape nud (unele mai poarta o fusta, uneori, facuta chiar din blana de capra), plimbandu-se de colo-colo prin sat. Nu am gasit niciun barbat in sat, pentru ca arbore sunt un popor pastoral – barbatii merg cu vitele la pasunat, iar femeile stau in sat sa se ocupe de treburi casnice.
Hammer – probabil, unul dintre cele mai apreciate triburi, aprecierile venind din partea turistilor, desigur. Femeile au parul facut „franjuri”, vopsit in rosu, si sunt usor de identificat cand ajungi in vreun targ unde vin mai multe triburi. Sunt si cei mai ospitalieri si unul dintre cele mai numeroase triburi din zona. In general, sunt si ele topless, dar cand pleaca din sat isi pun un tricou. Tribul are un obicei destul de straniu, un deliciu pentru sado-masochisti. Exista o ceremonie traditionala cand un baiat trebuie sa treaca la rangul de „barbat”. Acesta trebuie sa sara complet nud peste niste bivoli bine tinuti de catre consateni. Dar pentru a avea acest drept si sa alerge peste bivoli, rudele sale de sex feminin (aparent, nu mama, doar surori sau verisoare) trebuie sa fie biciuite cu niste nuieluse in sange. Majoritatea hameritzelor isi poarta cu mandrie cicatricele acestor biciuiri. Prin acest ceremonial sangeros, noul barbat (care acum are dreptul sa-si ia nevasta si sa-si fondeze o gospodarie), este legat pe veci de surorile si verisoarele sale, carora le datoreaza barbatia… este obligat sa le ajute oricand acestea au nevoie.
Mursi – e, probabil, cel mai fotogenic trib. Aici, gasesti acele femei care isi perforeaza buzele pentru a purta o mica farfurie. Se incepe de cand sunt fetite… mai intai cu un dop, apoi cu o farfurie mai mica, pentru ca atunci cand ajung la maturitate sa poata sa isi introduca o farfurie chiar mare. Barbatii, in schimb, se tatueaza cu diverse forme geometrice. Nu se stie exact motivul acestui obicei – unii opineaza ca asa judeca mursii frumusetea, altii spun ca isi urateau femeile special pentru a nu fi vanate de negustorii de sclavi, care aveau nevoie de exemplare frumoase si in putere si nu de marfa greu vandabila din cauza urateniei. Pentru a-si castiga sotia, mursi trebuiau sa se bata pana la moarte. Dupa o asemenea decimare a lor, in ultimele decenii traditia s-a schimbat – continua sa se bata crunt pana la KO, nu pana la moarte. Iar invingatorul isi alege nevasta cu cea mai frumoasa buza…
Dorze – este un trib ceva mai evoluat. Au case serioase, masini, sate clar mai prospere. Dar casele lor traditionale sunt cu adevarat impresionante – au uneori si 12 metri inaltime. Erau cunoscuti drept „croitorii” zonei, ei teseau haine pentru toti cei care isi doreau sa isi puna ceva mix de textile peste nud. In consecinta, aici nu veti descoperi fotomodele topless, ci, mai degraba, niste sate mai asezate. Partea spicy din obiceiurile lor sunt insa casele, nu biciuirea, tatuajele sau buzele. Aceste case facute din lemn sunt mancate de … termite. E drept, o casa poate tine decenii bune, dar pana la final tot sunt mancate. Am vazut o casa de vreo doi metri care fusese a bunicului ghidului nostru din sat… evident, acum cateva decenii, avusese tot 10 – 12 – 15 metri, dar acum fusese mancata pana la 10 metri. Ca o ciudatenie, dorze locuiesc in casa cu vitele… „Ne incalzesc cand e frig” mi s-a spus. Dorze locuiesc la vreo 2.000 de metri altitudine si, da, e frig noaptea. Poate ca de aceea au devenit si tesatori, si nu vezi oameni goi prin sat.
Evident, mai sunt si alte triburi, am mai vazut si banna, si desenele lor pe corpuri, si ari, un trib mult mai dezvoltat (deci, mai putin interesant :)), am fost si intr-un micut parc national cu hipopotami si crocodili, si multe alte lucruri.
Cum ziceam, Etiopia este fascinanta si extrem de complexa. Ai parte de o varietate uimitoare de experiente, traditii, mancare, monumente. Dar interesant, atat pentru Amhara cu o istorie multimilenara, cu state organizate si monumente care au supravietuit secolelor, cat si pentru mursi cu farfuria in buza si inca migratori, este ca exista o singura valoare comuna – traditia = obligatia si dorinta de pastrare a traditiilor… chiar si azi, in epoca internetului.
Cand sa mergi in Etiopia
Octombrie – februarie este perioada secetoasa, cand cantitatea de ploaie scade. Perioada de varf a ploilor este in iulie – septembrie (in general, Anul Nou Etiopian, care se sarbatoreste pe 11 septembrie, marcheaza trecerea de la sezonul ploios la cel secetos).
Tururi organizate in Etiopia
Am vazut unele tururi „incomplete” organizate de diverse agentii. Adica, pe cele care „acopereau” doar nordul, e drept, unde infrastructura este cert mai buna.
Cei de la J’Info Tours organizeaza insa la toamna o excursie care acopera atat nordul ortodox, cat si sudul tribal, vizitandu-se majoritatea locurilor si a triburilor despre care am scris (si ceva mai mult, chiar). Este un tur de 18 zile, iar pretul este de 3.325 de euro si sunt doua plecari programate in 2019: 15 mai si 1 octombrie.
Ce este inclus in acest pret: biletele de avion spre Etiopia si zboruri interne (cu tot cu toate taxele, mancare, bagaj de cala etc., etc.), cazare in hoteluri si lodge-uri de 3 si 4 stele, intrarile, asigurare medicala + storno, ghizi si o cina cu spectacol folcloric. Mancarea este destul de ieftina prin Etiopia si chiar si in cele mai indepartate zone vei gasi restaurante neasteptat de bune (de exemplu, cand am fost in Etiopia in sud, am decis sa achizitionez un pachet cu mancare inclusa temandu-ma ca nu e de mancare pe la triburi, dar am ramas surprins sa gasesc restaurante super ok chiar si in pustietati).
Gasesti toate amanuntele aici ––––> Circuit Etiopia
Imagini Etiopia
Lacul Tana si debarcaderul uneia dintre insulele-manastiri
Cu un calugar etiopian la una din manastirile de pe lacul Tana
Gondar, capitala a Etiopiei pentru cateva secole
Si singura biserica istorica salvata de albine
Muntii Simien
Si unul din locuitorii sai
Coloanele multi-milenare de la Axum
Chivotul legii este gazduit de aceasta cladire ? Asa sustin etiopienii
Una din bisericile sapate in piatra de la Lalibela
Slujba de Craciun m-a transportat acum multe mii de ani
Iar zorile au fost intampinate de preoti ortodocsi cantand si dansand deasupra bisericilor din piatra
Musulmance din tribul Arbore
Copiii par mai razboinici
Hameritza foto-model.
Le recunosti imediat dupa parul vopsit in rosu
Nu e un extraterestru, este o femeie din tribul mursi
Si barbatii sunt bine tatuati. Sau intepati
Casele tribului dorze, deliciul termitelor !
Ultima moda la hair stylistii tribului dorze.