Idee de vacanta pentru Pasti / 1 Mai: Tarile Baltice

Riga Letonia Tarile Baltice

Cum scriam si zilele trecute, anul acesta Pastele pica bine – lunea Pastelui este in aceeasi saptamana cu 1 Mai, asa ca daca iti mai iei trei zile libere, hopa, ai parte de o saptamana de vacanta de noua zile… o vacanta in care te poti duce si undeva, sa vizitezi o regiune mai mare si interesanta. Daca saptamana trecuta am scris despre Caucaz, astazi m-am gandit sa va recomand o alta regiune in care am fost recent si care m-a fermecat prin frumusetea oraselor sale. E vorba despre Tarile Baltice.

Nu sunt singurul care va recomanda, prietenii de la Paralela 45 au, de asemenea, o excursie organizata in perioada respectiva prin Tarile Baltice, asa ca daca va doriti o deplasare organizata fara bataie de cap, aruncati o privire pe oferta.

O mentiune: doar Lituania, Letonia si Estonia sunt cunoscute drept Tarile Baltice, desi ele ar fi ceva mai multe – cel putin Polonia, Finlanda si Suedia se pot considera tari baltice, chiar si Germania ori, poate, chiar si Rusia (care are o iesire la Baltica atat in enclava Kaliningrad / Konigsberg, cat si printr-un golf care face legatura dintre marea metropola St. Petersburg cu Baltica). Dar „Tarile Baltice” sunt considerate doar cele trei, pentru ca au impartit o istorie comuna – timp de secole, au fost dominate de o clasa conducatoare comerciala germana, au fost ocupate de rusi, incepand cu Petru cel Mare, apoi s-au eliberat in 1918 si au fost din nou ocupate de rusi in 1940, reusind sa se elibereze dupa prabusirea URSS, in 1991. De atunci, cele trei tari au evoluat impreuna, s-au dezvoltat, au intrat de manuta, in 2004, in Uniunea Europeana si au inflorit. Asa, la prima vedere, par foarte asemanatoare, dar odata ajunsi in zona, vei descoperi ca sunt extrem de diferite.

In primul rand, sunt tarisoare mici, iar numarul locuitorilor este limitat, dar limbile sunt extrem de diferite – desi lituaniana si letona provin din aceeasi familie de limbi (asa-numitele limbi baltice, din care mai faceau parte si alte limbi care au disparut, in special prusaca veche, disparuta in secolul al XVIII-lea, dar in urma careia au ramas documente pe baza careia se poate reconstitui), ele nu sunt asemanatoare din punctul de vedere al vocabularului – un leton nu va intelege lituaniana si viceversa. Estona, de asemenea, e dintr-un cu totul alt film, fiind o limba fino-ugrica, similara cu finlandeza si, zice-se, cu maghiara, dar doar in teorie (un maghiar intelege estona la fel de mult cum noi pricepem albaneza).

Cele trei popoare au religii diferite – daca lituanienii sunt catolici ferventi (datorita unirii cu Polonia), letonii sunt cumva impartiti (cam 60 / 40, luterani / catolici), iar estonii sunt sau de fapt erau luterani. In cazul Estoniei insa, nu mai putin de 54% din populatie se declara atei, asa ca daca ne uitam la statistici, cea mai importanta religie in Estonia este cea ortodoxa, datorita unei importante comunitati ruse, profund religioase. Dar aceste diferente au avut un impact deosebit asupra culturii locale si nivelului de dezvoltare. In schimb, exista o tendinta similara in cele trei state de revenire la culturile traditionale baltice (asa-zise pagane) sau chiar la budism, care devine extrem de popular in populatia tanara.

Lituanienii au fost capabili sa-si puna la punct un stat dezvoltat si puternic, un regat care, la un moment dat, se intindea de la Marea Neagra la Marea Baltica (daca nu stiti, noi am fost vecini cu lituanienii, acolo unde e acum Odesa a fost parte din Lituania, iar unul dintre principii putin cunoscuti ai Moldovei de secol XIV se pare ca a fost lituanian – ca, de altfel, si unul dintre cei mai mari regi ai Poloniei – Wladislaw Jagello). In schimb, letonii si estonii nu au reusit sa-si constituie un stat decat dupa 1918, cam tot timpul fiind fie triburi cu o slaba dezvoltare statala, fie sub ocupatia teutonilor, a germanilor si, in fine, a rusilor. E miraculos cum au supravietuit si cum au putut sa-si mentina limba, si sa-si dezvolte cultura.

Acum, ca am incercat sa va dau o idee asupra diversitatii acestor tari pe care multe le considera similare, haideti sa va povestesc un pic despre capitalele lor, adevarate bijuterii arhitectonice

 

Vilnius, capitala Lituaniei, se spune ca detine cel mai mare oras vechi din Europa. Eu ceea ce am remarcat la orasul vechi, pe langa ca este intins (nu stiu daca e cel mai mare sau nu, dar in mod cert este intins), este extrem de verde. Urca-te pe dealul care il domina de secole, si in varful caruia s-a aflat un alt deal impunator, si vei vedea o mare verde, din mijlocul careia apar turle de biserici, se strecoara cladiri din caramida si mici stradute. Apoi, daca il iei la pas, vei fi incantat… vei descoperi porti care duc prin diverse cotloane pline cu pomi, vei gasi restaurante faine, cladiri impozante, un soi de poveste medievala. Exista si un oras nou, construit in special in perioada rusilor, dar acesta are cladiri impozante, albe, frumos ornate, strazi ordonate, trasate drept, care, toate, converg spre inima orasului – acolo unde se afla o imensa catedrala catolica.

Tot in Vilnius, vei gasi dincolo de un rausor si o republica „independenta” – este Republica Uzupis, o „republica” proclamata de intelectuali boemi care au descoperit aici un cartier vechi si un pic decrepit, dar plin de poezie si boema, un loc unde multi se pot regasi… Republica are o constitutie, o gasesti publicata pe un zid (e inclusiv in romaneste) si declara libertate si egalitate tuturor oamenilor, cateilor si pisicilor.

La doi pasi de Vilnius, poti descoperi poate cel mai spectaculos castel medieval al Europei nordice – castelul de la Trakai, construit de lituanieni pentru a se apara impotriva cavalerilor teutoni, devenit ulterior resedinta regala, dar care a decazut odata ce capitala s-a mutat la Vilnius. Astazi, castelul este perfect reconstituit si se afla intr-o zona absolut superba – inconjurat de zeci de lacuri, de paduri tipice zonei nordice, un loc unde combinatia de natura si istorie incanta. Nu trebuie ratat!

 

Riga, capitala Letoniei, este un oras care sigur te poate fermeca. Centrul vechi are un aspect istoric german (nu e nicio surpriza, atata timp cat Riga a fost un oras hanseatic condus practic de bogatii negustori germani care controlau comertul la Marea Baltica). Daca treci de partea cealalta a raului, te vei bucura de o panorama superba a orasului – cu ziduri si cu acele spire care rasar din varful cladirilor si bisericilor. In plus, langa orasul vechi se afla una dintre cele mai spectaculoase exemple de arhitectura Art Nouveau din Europa – este megacompacta, pe cateva strazi, dar acele blocuri construite la final de secol XIX cu statui fantastice, cu personaje mitologice, pasari si arabescuri moderniste sunt cu totul si cu totul speciale. Si daca vrei sa ai parte de flavour-ul fostei Uniuni Sovietice, ia-o de-a lungul liniei de tramvai care inconjoara orasul vechi, de-a lungul raului. Nu trebuie sa parcurgi mai mult de doua statii si te vei simti catapultat intr-o Rusie arhaica, cu magazine aducand a URSS, cu devucika cu fuste scurte si babushka care controleaza totul din ochi, cu strazi pietruite si pline de gropi. Si, evident, nu vei auzi decat rusa.

 

Talinn, capitala Estoniei, este ca un oras de turta dulce. Parca te simti un pic ca Hansel si Gretel, gata sa rupi o bucata dintr-un acoperis sau dintr-un zid si sa o mananci cu pofta. Talinnul vechi are doua cartiere – cartierul de sus, construit pe un deal, cartierul istoric al nobilimii unde, si astazi, daca te plimbi pe ulite, vei simti caracterul pompos si exclusivist al nobilimii baltice, este un cartier linistit care, in zilele noastre, gazduieste conducerea politica a Estoniei. Cobori in baza dealului, dai de cartierul negustorilor, mereu plin de zarva, de zambete, de negustori si de restaurante. Este un cartier vibrant, contrastand cu linistea gomoasa de sus. Dar ambele cartiere sunt pur si simplu delicioase.

Nu foarte departe de orasul vechi, vei descoperi un castel imperial construit de Petru cel Mare (care a cucerit Talinnul de la suedezi in Razboiul Nordului). Este o replica a impozantului Sankt Petersburg, aflat la circa 400 km, construit intr-un parc linistit si umbrit. De cealalta parte a orasului vechi, du-te sa descoperi cladirile din cherestea – cartierul Kalamaja a fost vechiul cartier pescaresc al orasului si care a fost transformat in anii ’30, cand cladiri din cherestea de doua-trei etaje au fost construite gravitand in jurul unei scari de piatra, iar sarmul acestor stradute este inegalabil.

 

Tururi organizate

Cum ziceam, Paralela 45 propune un circuit complet al Tarilor Baltice pentru saptamana de Pasti – 1 Mai. Se viziteaza atat cele trei capitale – Vilnius, Riga si Talinn, cat si statiunea estona Parnu, dar si palatul baroc Rundale din Letonia de sud (aproape de granita cu Lituania), pe care eu, din pacate, nu l-am vizitat din lipsa de timp (am inteles insa ca este o perla a barocului european). Ca de obicei, la Paralela 45, pe langa programul de vizitare, ai parte si de program la dispozitie – fie te alaturi unor circuite optionale (la Trakai, Sigulda sau chiar si la Helsinki, aflat cam la doua ore de mers cu ferry-ul de Talinn), fie aprofundezi pe cont propriu Vilnius, Riga sau deliciosul Talinn.

Se zboara la Vilnius (via Varsovia) cu compania poloneza LOT, returul fiind direct din Talinn, tot cu LOT. Iar intre Vilnius si Talinn se merge cu un autocar modern (o buna parte din sosele sunt autostrazi, mai ales in Lituania si in Estonia, dar chiar si unde nu sunt autostrazi, drumurile sunt foarte bune), iar peisajul este chiar fain.

Turul dureaza 9 zile (acelea libere si aproape libere), iar pachetul costa 795 de euro. Cum este obiceiul la Paralela 45, pretul contine nu numai biletele de avion si cazarea, ci si taxele aeroportuare si intrarile la obiectivele turistice. Evident, si ghizi, si insotitori, si autocar prin Tarile Baltice, si cam tot. Ce mai aveti de platit sunt doar mesele.

 

Cititi aici toate amanuntele –––-> Circuit Tarile Baltice

Imagini Tarile Baltice

Catedrala Vilnius

Catedrala din Vilnius, inima orasului

Panorama Vilnius

Un oras verde, verde, verde

Vilnius nou

Zona noua, construita in perioada tarista – ordonata si organizata

Biserica Vilnius

Una din cele mai frumoase biserici din Vilnius

Republica Uzupis

La pas, prin republica Uzupis

Black Head Riga

Cladirea etalon a Rigai – House of the Black Heads

Cladiri Riga

Casele istorice din Riga

Fete Letonia

Pe strazile istorice ale Rigai, tinutele astea nu par neobisnuite

Panorama centrul vechi Riga

Din clopotnita catedralei 🙂

Turle Riga

Riga, orasul turlelor

Art Nouveau Riga

Splendoare Art Nouveau in Riga

Rusoaica goala

Trebuie sa ai sange de rusoaica sa intri in apa … desi Riga are chiar si plaje 🙂

Piata centrala Talinn

Piata centrala din Talinn… am prins chiar si zi de targ

Talinn Estonia

 

Orasul de sus Talinn

Orasul de sus, orasul nobiliar

Fete Estonia

Prin orasul vechi, peste tot te intalnesti cu localnici imbracati in haine traditionale

Palatul Kadriorg Talinn

Palatul Kadriorg al tarilor Rusiei

Tripsta-logo
Categorii:
Estonia · Letonia · Lituania · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Riga Letonia Tarile Baltice
Catedrala Vilnius
Panorama Vilnius
Vilnius nou
Biserica Vilnius
Republica Uzupis
Black Head Riga
Cladiri Riga
Fete Letonia
Panorama centrul vechi Riga
🙂
Turle Riga
Art Nouveau Riga
Rusoaica goala
🙂
Piata centrala Talinn
Talinn Estonia
Orasul de sus Talinn
Fete Estonia
Palatul Kadriorg Talinn
Tripsta-logo
Lumea se deschide
Lumea se deschide
Trakai, Lituania, Tarile Baltice
Micuta Sirena Copenhaga
Tsambika Rhodos
Plaja Lindos
Lumea se deschide
Lumea se deschide
Trakai, Lituania, Tarile Baltice
Micuta Sirena Copenhaga
Ananuri Georgia Caucaz
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni