Anul trecut, am fost in Africa intr-un tur de Etiopia – Djibouti – Somaliland. Promit ca in zilele urmatoare sa dau drumul la serialul despre ce am vazut si ce am facut pe acolo, dar pana atunci, hai sa ramanem in Africa, un pic mai la sud, mai precis in ceea ce se numeste Africa de Est – Kenya si Tanzania. Nadir a fost la sfarsitul anului trecut intr-un safari, plus o tura prin Zanzibar, si mi-a trimis o corespondenta. Hai sa incepem insa cu prezentarea orasului Nairobi, capitala Kenyei.
La sfarsitul acestui an, am decis sa imi fac cadou un periplu prin Africa de Est. Continentul african este, in continuare, unul dintre cele mai putin explorate din toate cele sapte ale Globului. Cum in Africa de Nord am explorat, pe indelete, Marocul, Tunisia si Egiptul, m-am gandit la urmatoarea destinatie: Africa de Sud – sigur Cape TOWN , Sun City, parcul national Kruger. Apoi la Africa de Vest, dar destinatiile de aici inca sunt greu accesibile, atat de la noi, cat si de ajuns acolo. Asa ca am decis sa incep explorarea Africii cu Africa de Est, facand o tura prin Kenya si Tanzania
Asa ca 13 zile, pe care le-am petrecut in Africa de Est, le-am impartit dupa cum urmeaza:
- 2 zile la Nairobi si una la Dar es Salaam;
- 3 zile in Safari, in zona Arusha din nordul Tanzaniei, unde se ajunge din Nairobi, 6 ore cu autobuzul;
- 1 zi in Stone Town;
- 4 zile in Zanzibar.
Restul de doua zile a fost drumul pana acolo.
Acest articol va descrie ce v-as indemna sa vedeti, daca v-ati duce numai in Nairobi, practic cel mai mare oras din zona, avand aproximativ 6,5 milioane de locuitori. Fiind cel mai mare, s-au bagat multi bani in el, mai ales de catre chinezi, pentru autostrazi, spitale, turism etc.
Kenya este o fosta colonie britanica, deci se conduce pe dreapta si va trebuie incarcator cu trei picioruse. Totodata, multi localnici vorbesc limba lui Shakespeare.
Ca sa vedeti toate obiectivele, veti avea nevoie de sprijinul unui taximetrist, deoarece transportul in comun nu e sigur. De altfel, am fost sfatuit sa NU ies seara in oras. La adapostul intunericului, turistii pot deveni tinte usoare pentru localnici, care cred despre noi ca suntem foarte bogati.
Ce aveti de vizitat:
- Parcul National din Nairobi;
- David Sheltridge elephant orphanate;
- Centrul de girafe;
- Muzeul national din Nairobi;
- O ferma de serpi;
- Casa memoriala Karen Blixen;
- Muzeul cailor ferate.
Nu intru in detalii pentru fiecare in parte, incercand sa va descriu cum am vazut eu metropola. Nairobi este un oras nou, dezvoltat practic in ultima suta de ani. Beneficiaza de o clima racoroasa datorata celor doua rauri in vecinatatea carora se afla, dar si muntelui, pe care se afla parcul lui national.
Metropola africana este unul dintre orasele care isi schimba infatisarea de la o zi la alta. Central Nairobi are bulevarde largi, intesate cu masini care circula bara la bara.
Cand sa mergi?
Lunile ianuarie si februarie, precum si cele din iulie pana in septembrie. Sezonul ploile e mai – iunie.
Transport local
Numai taxi, chemat de la hotel / banca/ mall, pretul unor trei-patru ore de mers de la un obiectiv la altul este 50 USD.
Hotel
Eu am stat la Best Western Meridian Plus, pretul unei camere duble fiind 80 USD.
Acum, la final, as vrea sa fac o comparatie intre Nairobi si Dar Es Salaam. Primul este cel mai mare oras si capitala Kenyei, al doilea este cel mai mare si important oras din Tanzania, dar nu si capitala tarii, care este un orasel mic, aflat in interior.
In pofida a ce spun toate ghidurile de turism si sfaturilor cunoscutilor mei care au ajuns in Dar, am decis sa ma duc. Cea mai „desteapta” miscare ar fi fost sa iau un avion din Arusha direct catre Zanzibar. Dar, din pacate pentru mine, nu am facut-o. Ca atare, desi am avut o zi in Dar Es Salaam, inseamna Portul Pacii, in araba, nu am avut niciun obiectiv turistic de vizitat. Am crezut ca, fiind port la Oceanul Indian, au faleza… nici asta nu exista!.
Asa ca, aici, m-am consolat cu vederea orasului de pe ocean, in momentul plecarii feribotului din port. Ca idee, biletul economic este 35 USD, cel business 40 USD, la feribot, iar un taxi din port pana la aeroport costa cam 15-20 USD. Pe cand un bilet de avion din Zanzibar pana la Dar es Salaam costa 50 USD. Plus ca, la incarcarea pe ferry, sunt multi-multi hamali, care iti iau la propriu bagajele, chiar daca tu le spui sa le lase, iar apoi, dupa ce le trec prin security check, cer 10 USD, pentru 3 minute de tras bagajul.
In aeroportul din Dar es Salaam, am simtit un miros extrem de puternic, persistent, de ceva substante chimice urat mirositoare. Toata lumea isi tinea batistele la nas, dar fara efect in reducerea mirosului.
Imagini Nairobi
E fain sa pleci de pe un Otopeni plin de zapada
Si sa ajungi la caldura in Africa
Giraffe Center langa Nairobi – parca cel mai fain lucru de facut in capitala kenyana
Urmele unei rase umane au fost descoperite in Kenya (dar si in Tanzania sau Etiopia invecinate)
Masti tipic africane