Cum să vezi Marocul? Fă un cerc în jurul țării !

Ait Benhaddou Maroc

De când am dat drumul la scris pe blog, acum aproape zece ani (Dumnezeule, când a trecut acest deceniu?), un număr semnificativ de întrebări le-am primit cu privire la Maroc. Și, sincer, mi se pare o destinație care merită vizitată cu vârf și îndesat. Și, pentru mine, Maroc a fost prima țară vizitată în afara Europei. Și din momentul în care am pus piciorul în portul din Tanger (am trecut cu ferry-ul din Algeciras, din sudul Spaniei, traversând strâmtoarea Gibraltar), m-am îndrăgostit de această țară, atât de diferită din toate punctele de vedere de Europa. E drept, de atunci, de 20 de ani, multe s-au schimbat în Maroc (sub conducerea actualului rege, Mohamed al VI-lea, țara s-a modernizat enorm, mai ales din punctul de vedere al infrastructurii, dar nu numai, însă, în esență, în zonele, hai să le zicem, turistice, și-a păstrat atmosfera și arhitectura tradiționale. În plus, în ciuda modernizării evidente, te întâlnești cu numeroși marocani (bărbați și femei) care își păstrează costumul tradițional. Marocul este o introducere foarte bună pentru cei care nu au ieșit din Europa, înspre diversitatea acestei Planete. Dacă ai ajuns prin alte părți ale Globului, Marocul are un flavour tradițional foarte pronunțat și care este imposibil să nu-ți placă.

Ce să vezi în Maroc. Există numeroase atracții turistice din nord, de lângă strâmtoarea Gibraltar, până în sud, în pustiurile Saharei. Dar, din păcate, imensa noastră majoritate are timp limitat. Nu ai la dispoziție două sau trei luni să bântui prin Maroc și să-l iei „la bani mărunți”. Majoritatea încearcă să vadă țara în una-două săptămâni… evident, nu pot spune că au văzut-o pe toată, dar, în mod sigur, pot vedea numeroase locuri faine care îți vor rămâne în suflet și de care îți vei aduce aminte cu drag. Fain este că poți să-ți pui la cale un circuit circular, un soi de cerc prin țară prin care poți vedea multe locuri și chiar variate. Poți să-l închizi (de exemplu, în Casablanca și Marrakech, principalele porți aeriene ale țării), dar ideal este să pornești din Marrakech și să termini în Casablanca, pentru că între Marrakech și Casablanca nu e prea mare lucru de văzut. În articolul de azi, vreau să menționez cam ce.

 

MARRAKECH – indiscutabil, este orașul pe care nu trebuie să-l ratezi. Este chintesența Marocului tradițional – bazaruri ca în 1001 de nopți, un oraș vechi cu ulițe îmbârligate în care te pierzi ușor, palate și medrese luxoase, o piață centrală – un spectacol permanent. Dintre atracțiile mai puțin cunoscute, nu rata să mergi în hotelul La Mamounia – Churchill a stat aici și a spus că e cel mai bun hotel din lume. Între timp, au apărut multe altele, probabil La Mamounia nu mai este cel mai bun hotel din lume, dar continuă să păstreze atmosfera de lux oriental de belle epoque…

OUARZAZATE – la sud de Marrakech se află munții Atlas (de altfel, dacă te urci pe vreo clădire mai înaltă din oraș și atmosfera e clară, o să-i vezi… iarna, chiar cu zăpadă pe culmi, nu foarte departe de Marrakech se află chiar și o stațiune de schi). Drumul peste Atlas te introduce practic într-o altă țară, într-o țară a populației locale, berberă, care a supraviețuit și romanilor, și goților, și arabilor, și francezilor, cu o limbă, cultură și arhitectură proprii. Satele montane sunt cu adevărat pitorești, iar unele, sate-cetate, cum este Ait Benhaddou, sunt absolut superbe. În orașul Ouarzazate propriu-zis, merită să vizitezi kasbah-ul, palatul liderului local (care, la un moment dat, a ajuns la cuțite cu dinastia domnitoare de la Rabat. Ghiciți cine a pierdut 😊), dar și studiourile de film, unde s-au produs numeroase pelicule istorice hollywoodiene.

DEȘERTUL DE LA SUDUL MUNȚILOR ATLAS  – străbătând șoselele de la sud de Atlas, vei fi uimit de arhitectura caselor berbere, dar și de vechi citadele de chirpici, multe, ruinate (dar, destule, reconstruite). Cum pentru populația locală cea mai mare bogăție o reprezentau grânele (nu este exact o zonă prea fertilă), cetățile întărite erau, de fapt, silozuri de grâne – lucrul cel mai important pe lume pentru populația sahariană.

MERZOUGA – pentru marea majoritate dintre noi, când ne gândim la deșert, ne gândim la acele pământuri nesfârșite cu dune de nisip. Ei bine, deșertul nu reprezintă doar dune de nisip – există și deșert pietros, de stâncă, există și un hai, să-i zic, semideșert cu ceva ierburi pipernicite. Dar există, evident și în Maroc, celebrele dune ca în film. Le găseșți la M’Hamid sau la Merzouga. La Merzouga, poți chiar să petreci o noapte în deșert pentru a te bucura de culorile incredibile ale apusului și răsăritului de soare… și să scoți copilul din tine, cățărându-te desculț pe dunele care îți pot sugera ideea unei plaje imense.

IFRANE – ideea este să traversezi munții Atlas printr-un alt pas decât cel „clasic”, între Marrakech și Ouarzazate. După Merzouga, poți să traversezi spre Ifrane, cunoscută și drept „Elveția Marocului”. Construită ca o stațiune montană de autoritățile coloniale franceze, mai multe clădiri din Ifrane sunt edificate mai degrabă în stil bavarez (aici, sunt de-a dreptul exotice), în plus, aici fiind și niște pârtii de schi.  Spre deosebire de pârtiile de lângă Marrakech, aici zăpada nu e asigurată… dar după atâta deșert, Ifrane pare de pe o altă Planetă.

FEZ – Medina (orașul vechi) de aici este pur și simplu fabulos. Mii și mii de străduțe, ulițe întortocheate, senzația (și realitatea) că te vei pierde după fiecare colț și atmosfera fabuloasă că ai pășit într-un oraș de acum sute și sute de ani. De fapt, medina are peste 1000 de ani și, exceptând firele de electricitate și de telefonie, chiar nu s-a schimbat prea mult. O adevărată călătorie în timp. Păstrează-ți niște timp să vizitezi și tradiționalele vopsitorii de piele (niște gropi unde se găsesc substanțe de diverse culori făcute din tot soiul de ingrediente care mai de care mai sofisticate, cum ar fi găinațul de porumbei). Pierde-te prin medină, dar de fiecare dată te poți regăși – de obicei, doar cu ajutorul unui localnic. Spre deosebire de medina din Marrakech, care s-a metamorfozat mai mult în medină turistică, aici chiar locuiesc oameni – aproape jumătate de milion de suflete locuiesc între zidurile multiseculare.

MEKNES – capitală a unuia dintre extravaganții și sângeroșii conducători ai Marocului, aici găsești urmele acestei extravaganțe – grajduri enorme unde locuiau mii de cai, fiecare cu câte un slujitor care avea grijă cu capul de câte un cal (sultanul aprecia mai mult caii decât oamenii, unii îi dau dreptate chiar și acum), urmele unor palate incredibile sau ziduri de kilometri și kilometri.

RABAT – capitala modernă a Marocului are un aer aristocratic – plin de palate și de vile somptuoase (unele, ambasade, altele, reședințe de notabilități locale), nu pot spune că are niște monumente deosebite (exceptând minaretul unei moschei vechi, care străjuiește mausoleul regilor din dinastia actuală), dar cartierele bogate ale Rabatului sunt o colecție de clădiri somptuoase, de bun-gust și, majoritatea, în arhitectura tradițională.

CASABLANCA – capitala economică a Marocului este Marocul modern – cu malluri, cafenele etc. Are o medină limitată și puțin interesantă, există un Ville Nouvelle desprinsă parcă din Franța sudică, dar, de departe, cel mai interesant loc de vizitat este Moscheea Hasan II, una dintre cele mai grațioase și frumoase moschei din lume. Nu, nu este cea mai mare (acest loc îi este rezervat de-a pururi moscheii din Mecca), dar este superb construită.

 

Cam ăsta ar fi un tur, dacă nu complet, care să te poarte în diverse colțuri variate de Maroc, să ai diverse experiențe, să vezi unele dintre cele mai spectaculoase clădiri ale țării și să percepi un pic din cultura acestui popor aflat la doi pași de Europa din punct de vedere geografic, dar atât de diferit din punct de vedere cultural.

 

CÂND SĂ TE DUCI ÎN MAROC

Poate pare straniu, dar iarna este chiar frig în Maroc. De multe ori, pasurile peste munții Atlas se închid din motive de prea multă zăpadă, iar temperatura scade până la zero grade Celsius (mai ales în Fez). Cele mai bune perioade sunt primăvara și toamna (am fost chiar și la început de iunie, inclusiv în deșert, și temperatura nu era excesivă. Probabil, în iulie și august este mult prea cald).

 

TURURI ORGANIZATE

Paralela 45 organizează circuite în Maroc de vreo 20 și ceva de ani, așa că are o mare experiență în a duce turiștii prin această țară minunata. De altfel, circuitul „clasic” de Maroc te poartă fix de-a lungul acestui „oval”, din Marrakech până în Casablanca, trecând prin toate locurile descrise mai sus.

Sunt prevăzute două plecări – în 12 iunie și în 17 septembrie, iar prețul unui pachet este de 1.150 de euro.

Aici sunt incluse: biletele de avion (cu tot cu taxe, bagaj de cală, mâncare la bord), transportul rutier prin Maroc (mai bine de 1000 km), cazări în hoteluri de 4 stele, tururi și intrări specificate, ghizi – român și marocan.

 

Află aici toate amănuntele ––––> CIRCUIT MAROC

IMAGINI MAROC

Medina din Marrakech

Prin medina neturistica din Marrakech

Medrasa Marrakech

Bijuterii arhitectonice islamice – in Marrakech

Sat berber Atlas

Satele din Atlas, sate de berberi

Ait Benhaddou

Celebrul sat-cetate Ait Benhaddou

Citadela berbera

Si impunatoarele sale cladiri ca de cetate

Palat Ouarzazate

Palatul din Ouarzazate

Ouarzazate Maroc

cu arhitectura specific berbera

Fez

Orasul Fez

Vopsitorie haine piele

Celebrele vopsitorii din Fez

Poarta Meknes

Meknes si poarta sa cea mai spectaculoasa

Grajduri Meknes

Aici erau gazduiti miile de cai ai lui Moulay Ismail

Moschee Casablanca

Splendida moschee Hassan II din Casablanca

Medina Casablanca

Pe strazile micutei medine din Casablanca

 

 

Tripsta-logo
Categorii:
Maroc · Paralela 45

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Ait Benhaddou Maroc
😊
Medina din Marrakech
Medrasa Marrakech
Sat berber Atlas
Ait Benhaddou
Citadela berbera
Palat Ouarzazate
Ouarzazate Maroc
Fez
Vopsitorie haine piele
Poarta Meknes
Grajduri Meknes
Moschee Casablanca
Medina Casablanca
Tripsta-logo
Tsambika Rhodos
Plaja Lindos
Poarta albastra
Marrakech Maroc
Poarta Albastra Fez
Micuta Sirena Copenhaga
Tsambika Rhodos
Plaja Lindos
Poarta albastra
Marrakech Maroc
Efes Turcia
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda