A venit vremea sa anunt un nou tur din seria „Haideti cu Imperator in…”. Si unde altundeva sa va invit decat intr-una dintre tarile care imi plac enorm, o tara in care am fost de patru ori si de unde, de fiecare data, ma intorc cu o placere enorma si, tot de fiecare data, gasesc ceva nou si remarcabil.
Ce este asa special in Nepal? In primul rand, are o mostenire si o arhitecturala inegalabile. Orasele de pe valea Kathmandu (orasele regale Kathmandu, Patan si Bhaktapur) s-au intrecut de-a lungul secolelor in construirea de palate, temple si manastiri care mai de care mai spectaculoase. Pietele centrale sunt practic o calatorie in timp, in care inclusiv oamenii care isi poarta cu naturalete sariurile sau daura-suruwal ii gasesti peste tot. In al doilea rand, Nepal inseamna spiritualitate – aici se intalnesc hinduismul si budismul, care coexista in liniste de milenii, schimband idei si obiceiuri. Aici poti descoperi la cativa kilometri distanta temple sacre hinduse, unde oricine isi doreste sa fie incinerat dupa moarte deoarece are sansa unei reincarnari superioare in viata urmatoare, si stupe budiste in jurul carora zeci de tibetani isi invart rotile de rugaciune murmurand mantre. In al treilea rand, Nepal inseamna natura, inseamna unii dintre cei mai impozanti si frumosi munti din lume. Da, aici se afla majoritatea optmiarilor in lume, aici exista Everest, cel mai inalt varf de pe Terra, dar pe langa aceste obiective care atrag doar profesionistii bine antrenati, exista zeci de rute create pentru pasionatii de trekking prin sate ancestrale, peisaje de vis si munti de neuitat. Nepal inseamna si destinatia nr. 1 din Asia Centrala pentru turismul de aventura – pe langa rutele pe munti, poti sa faci rafting, parapanta, sa zbori cu avioane usoare (cu 2 locuri) spre Annapurna si multe alte lucruri… Pentru iubitorii de adrenalina, Nepalul este una dintre destinatiile cu cele mai mari satisfactii.
Ei bine, ce va propun de data asta pentru Nepal. Ca de obicei, m-am gandit la mai multe optiuni – sincer, m-as duce in toate, dar ar trebui sa stau vreo luna si mai bine… dar cum fiecare are alt vis si alte interese, eu si cu amicul Dragos de la Explore Travel ne-am gandit ca, pe langa vizitarea in comun a capitalei Kathmandu, sa adaugam niste destinatii originale care merita descoperite. Sa le luam pe rand.
- Nepal + Mustang, ultimul regat tibetan. Ati auzit de Mustang ? Probabil ca nu, nici eu nu am auzit pana am ajuns ultima oara in Nepal si cred ca mi-a mentionat de el cineva intr-o cafenea din Thamel. Mustang este ultimul regat tibetan. Este inca Tibetul real, neafectat de modernitate, necomercializat de turisti sau de ocupantii chinezi. Este Tibetul cum era pe vremea lui Dalai Lama. Mustang, ultimul regat tibetan, se afla ascuns in muntii Himalaya la capatul unor drumuri prin munti pe granita cu Tibetul ocupat, dar inca in Nepal. Pana in 1992, Mustangul a fost inchis oricaror straini, iar astazi accesul este extrem de greu pe drumuri de munte, drumuri grele pe care se poate merge doar cu cele mai strasnice jeepuri. Este „the ultimate destination” si unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pamant, iar capitala Lo Manthang este un oras cu ziduri de aparare, cu temple si palate, putin afectat de modernitate. De-a lungul istoriei si pana la ocupatia Tibetului de catre chinezi in anii ’50, pe aici trecea un drum comercial important intre India / Nepal si Tibet care a fost inchis, principalul drum dintre Nepal si Tibet fiind acum mai la est, mai aproape de capitala Kathmandu. Ultimul regat tibetan a fost abolit formal de catre guvernul comunist nepalez in 2008, dar locuitorii inca se simt, in mare majoritate, cetateni ai Regatului Mustangului de Sus. Regele (sau gyelpo) al Mustangului, Jigme Dorje Palbar Bista, a murit, din pacate, in 2016, dar probabil exista vreun urmas. Vom afla cand ajungem in Mustang.
Drumul spre Mustang este o aventura. Vom pleca cu jeepuri din Pokhara spre Lo Manthang prin podisul tibetan, descoperind un tinut absolut magic, sate ancestrale si traditii neatinse. Incet, incet, Mustangul se deschide turismului, asa ca este ideal sa mergem acum, cand inca nu ajung decat cativa turisti determinati sa se lupte cu drumurile de munte… Am fost de doua ori in Tibet si, de fiecare data, m-am indragostit de culorile de acolo… sunt greu de povestit, cert este ca zile intregi eram lipit de geam ca tantarul de bec… Este, probabil, aventura pe care mi-o doresc de mult.
Toate amanuntele, le poti gasi aici –––-> NEPAL + MUSTANG
Aruncati o privire la filmuletele acestea
Povestea unui tur spre Lo Manthang
2. Nepal + Bhutan. Dupa ce vom descoperi impreuna Kathmandu, al doilea grup va merge intr-o alta destinatie fabuloasa – Bhutan, Regatul Fericirii. Ca si Mustang, Bhutanul a fost ermetic inchis pana la inceputul secolului al XXI-lea si de atunci un numar limitat de turisti intra in ultimul regat budist himalayan in fiecare an (limitat mai degraba de costurile ridicate). Este cunoscut ca „regatul fericirii” pentru ca guvernul local sustine ca nu masoara Produsul Intern Brut, ci Fericirea Interna si ce pot sa va spun este ca, atunci cand am ajuns in Bhutan, in 2011, pe toti parca ne-a invaluit o atmosfera de fericire.
Tara arata ca in desene animate – munti verzi, rauri repezi, case albe impecabile cu motive nationale pictate. Absolut toate cladirile trebuie sa urmeze arhitectura traditionala – fie ca sunt bloc de locuinte, casa, templu, hotel sau shopping mall.
Pentru mine, Bhutanul este de asemenea o destinatie speciala. A fost prima destinatie din seria de tururi „Haideti cu Imperator” si faptul ca am mers 28 de oameni in Nepal si 11 in Bhutan m-a incurajat sa organizez tururi in toata lumea, iar ideea a fost preluata si de altii. Iar programul de Bhutan de data aceasta este bazat pe experienta de acum 8 ani, pentru a vedea tot ce este mai frumos – de la celebrul temple Tiger’s Nest (da, e ceva de urcat, dar merita cu varf si indesat) la dzongurile din Paro si Thimphu. Dzongurile sunt niste cladiri masive construite in stil traditional, care inglobeaza in zidurile lor manastirea, primaria, serviciile administrative, iar in cazul celui din Thimphu, capitala Bhutanului, si sala tronului. Sper sa prindeti o seara intr-un dzong cand calugarii se strang si se roaga – mantrele budiste si sunetele de toba, dar si cladirile luminate spectaculos noaptea fac din intreaga experienta o amintire speciala.
Cei care veti opta pentru circuitul Nepal + Bhutan veti putea vizita si Parcul National Chitwan, unde veti participa la un safari original – calare pe elefanti, in cautarea celor cativa rinoceri din parc. Nu o sa fie singurul safari – in Chitwan veti avea parte de trei tipuri de safari – pe elefanti, intr-o canoe pe rau (o sa vedeti micii crocodili de Gange, o specie in pericol de disparitie), dar si pe jos (cele mai tari au fost sfaturile rangerului: „Daca vedeti un rinocer, fugiti. Fugiti in zigzag” 😊) Nu am vazut, asa ca nu am fugit in zigzag. In plus, o sa asistati la un spectacol de dans si muzica al populatiei bastinase tharu, o populatie interesanta, care a capatat de-a lungul secolelor imunitate la malarie (pana in anii ’50 – ’60, zona era infestata cu malarie, calatorii trebuind sa ajunga pana seara pe dealuri, altfel fiind garantat ca vor muri de malarie in perioada urmatoare) si datorita faptului ca Buda a fost un membru al acestui trib, care acum este… hindus.
Apoi veti merge la Pokhara, capitala de aventura a Nepalului, unde ne veti astepta pe cei care venim de pe drumurile pline de colb ale Himalayei, din regatul Mustang. Ne puteti astepta fie la un masaj, fie la o terasa cu o mancare tare, tare buna, fie sarind cu parapanta, facand rafting sau, de ce nu, zburand cu elicopterul spre Annapurna Base Camp 😊.
Toate amanuntele, le puteti gasi aici ––-> NEPAL + BHUTAN
3. Nepal + Annapurna Base Camp. Acesta este un program gandit pentru montaniarzi. Nu sunt unul dintre ei, dar imi plac muntii. Iar anul trecut, cand am fost in Nepal, odata ajuns in Pokhara, am descoperit ca a aparut un nou serviciu turistic – poti zbura cu elicopterul la Annapurna Base Camp. Ma rog, a fost cu aventura, am pierdut elicopterul (in fine, el tot facea ture dus-intors si nu am inteles exact la ce ora sa revenim la helipad), am sunat prin satelit la agentia din Pokhara, pana la urma m-am inghesuit cu niste thailandezi mici si am decolat. Dar locul acela, inconjurat de unii dintre cei mai spectaculosi munti de pe Planeta, aflat la 4.130 de metri altitudine, este cu totul si cu totul special. Am vazut drumul de urcare din elicopter si este de o spectaculozitate iesita din comun… am vazut ruta in doar cateva minute, dar cred ca atunci cand urci si cobori la pas, o sa fii coplesit de atata frumusete.
Toate amanuntele, le poti gasi aici –––> NEPAL + ANNAPURNA BASE CAMP
AMANUNTE TURURI:
Perioada de desfasurare: 15 – 27 octombrie 2019
Se zboara in Nepal si inapoi: cu Qatar Airways via Doha. Timpul de tranzit in aeroportul Doha este de 3 ore (la dus) si o ora si un pic (la intors). Cat sa mai bei o cafea, sa mai cumperi ceva sau sa mananci o pizza cu haloumi (eu sigur 😊).
Tarife:
Nepal + Mustang: 2835 euro
Nepal + Bhutan: 3300 euro
Nepal + Annapurna Base Camp: 1865 euro
Ce e inclus: zborurile intercontinentale (cu toate taxele posibile, mancare, bautura, bagaj de cala), zborurile interne (intre Kathmandu si Pokhara, respectiv zborul de Bhutan) cu tot cu taxe, transferuri, intrari peste tot, viza de Bhutan (cei care mergeti in Bhutan), taxa de acces in Mustang (pentru cei care mergeti cu mine), ghizi si destul de multe mese (toate, in Mustang, Bhutan si pe drumul spre Annapurna Base Camp). Viza de Nepal se ia on-arrival pe aeroportul din Kathmandu (cu o intrare pentru cei care mergem in Mustang si Annapurna, dubla-intrare pentru grupul de Bhutan).
Va astept intr-o aventura pe care sigur nu o veti uita!
Ce vom putea vedea in Nepal si Bhutan
Febuloasa regiune Mustang
Cu sate neschimbate de secole
La picioarele Himalayei
Durbar Square – inima Kathmandului
Un templu traditional nepalez
Pashupatinath, templu hindus sacru – aici au loc incinerari
Foarte coloratii sadhu din Pashupatinath
Templul Boudhanath din cartierul tibetan
Loc favorit de promenada
Swayambunath – sau Monkey Temple
Cand zbori spre Bhutan, treci razant pe langa Everest 🙂
Paro, al treilea oras ca marime a tarii (11,000 locuitori) unde se afla aeroportul
Paro dzong – sediul administrativ, politic, educational si religios al regiunii
Arhitectura tipic bhutaneza – o s-o vezi peste tot 🙂
Tiger’s Nest – probabil, cea mai spectaculoasa manastire din Himalaya
Elephant Safari prin Chitwan National Park
In program, si o plimbare pe rau
Sau safari la pas
Seara, dansuri traditionale ale tribului din care a provenit Buda
Fishtail, muntele sacru al Annapurnei (este interzis sa fie escaladat, nu a fost urcat de nimeni)
Fishtail iesind din spatele dealului Sagarkot (de pe Sagarkot se sare cu parapanta si se admira rasaritul de soare pe la 6 dimineata)
Annapurna Base Camp
Salut, Annapurna !
La 4130 metri altitudine
Trekking Pokhara – Annapurna Base Camp
Printr-un peisaj de neuitat
zbor la ABC. Salut Cezar, am vizitat Nepalul in octombrie si iti multumesc pentru contactele si indicatiile care mi-au fost de mare folos. Bibi Nepal e bine mersi, dar nu se mai zboara la ABC. Au fost prea multe fraude cu turisti „raniti”, asa ca legal nu mai zboara nimeni. Cica zboara in alte zone, si la insistente, aterizeaza in munti, probabil ceva mai departe de ABC. Eu zic sa il suni pe Bibi, sa fii sigur ca poti oferi in program zborul la ABC (tel Bibi 009779846038382, Raj 009779849294984). Va doresc o calatorie minunata!
Multumesc de update. Nu e chiar inclus in program, e o optionala, alaturi de multe altele care se pot face in Pokhara, dar multumesc frumos de informatie, imi este chiar folositoare.
Ce mult mi-aș dori…
Haide 🙂
Vreau! E prea tarziu? Pot veni singura, cate persoane sunt în tur?
Din cate stiu, in acest moment sunt 8, cu mine 9. Intreb maine, in principiu, stiu ca ar mai fi un loc. Da-mi un semn pe Facebook 🙂