Se pare că articolul meu despre pizza și despre relația mea cu celebra mâncare italiană a fost de interes (judecând după trafic), aşa că m-am gândit să mai scriu despre ce orașe europene merită vizitate pentru a mânca ceva fain. Știu, unii dintre voi sunt gurmanzi sau, cel puțin, interesați de mâncăruri tipice și locale, când vă duceţi pe undeva. Așa că m-am gândit să fac o listă de orașe (de data asta, europene, dar cred că voi scrie și despre altele mai de departe), unde să mergeți pentru o experiență culinară.
- Napoli – am scris deja despre Napoli & pizza, dar nu pot să nu menționez din nou orașul de la poalele Vezuviului, pentru că aici sunt locul de naștere și patria pizzei. Pe lângă că Napoli este poartă de intrare spre o zonă fabuloasă a Italiei (și aici mă gândesc la Capri, Costa Amalfitana sau Ischia), e locul unde trebuie să mănânci pizza. O pizza faimoasa se mănâncă la Pizzeria Brandi, pizzeria unde a fost inventată iconica Pizza Margherita. Pizza Margherita a fost creată în cinstea celei de-a doua regine a Italiei, Margherita, soția regelui Umberto I, cu ocazia vizitei acesteia în Napoli. A fost o pizza în culorile naționale ale Italiei – roșu (tomate) – alb (mozzarella) – verde (busuioc). Și, la Brandi, nu e doar o pizza excelentă, ci și o pizza foarte, foarte mare 🙂
Pentru bilete de avion spre Napoli, aruncați o privire aici (de la 29 de euro, inclusiv bagaj de cabină).
- Copenhaga – pare ciudat, poate n-ați auzit vreodată de bucătăria daneză, dar să știți că cea mai mare concentrație de restaurante cu stele Michelin din Europa se află la Copenhaga, capitala Danemarcei – sunt vreo 14, într-un oraș cu sub 600.000 de locuitori. De departe, cel mai cunoscut restaurant din urbe este Noma, care a câștigat timp de câțiva ani consecutiv titlul de cel mai bun restaurant din lume. Evident, este un pic cam greu să rezervi o masă acolo (din câte știu, sunt rezervate și cu luni în avans), dar să știți că puteți găsi destule restaurante în Copenhaga care oferă mâncare sănătoasă și creativă.
Pentru bilete de avion spre Copenhaga, aruncați o privire aici (de la 39 de euro, inclusiv bagaj de cabină).
- Paris – cam greu să nu pui Parisul pe lista gastronomică a Europei și a lumii. E drept, mâncarea franțuzească este mult mai complexă și sofisticată decât cea mediteraneeană, dar este bună. Nu e greu să găsești un restaurant cu stele Michelin, dacă chiar îți dorești o masă sofisticată, dar să știți că mâncați excelent la cam oricare restaurant de cartier din Paris. Personal, iubesc să iau micul dejun undeva pe unul dintre marile bulevarde pariziene – musai, cu croasanţi (iată un cuvânt franțuzesc care a intrat cam în toate limbile lumii, iar în română circulă, la forma de plural, chiar greşit, după DOOM: croasante), gem, fructe de pădure și ceai (nu îmi place cafeaua, știu că la micul dejun franțuzesc e musai ceva café au lait, dar, asta e, nu totul poate fi perfect).
Pentru bilete de avion spre Paris, aruncați o privire aici (de la 44 de euro, inclusiv un bagaj de cabină).
- Florența – Toată lumea știe de Florența ca un oraș al artelor, un oraș al frumosului, un oraș al Renașterii, al lui Michelangelo, Leonardo da Vinci și al altor titani. Milioane de turiști se revarsă spre oraș pentru a descoperi cele mai frumoase expresii artistice ale Italiei. Dar Florența este faimoasă și pentru un fel de mâncare care îmi place mult de tot (hai să dau acum din casă) – bistecca alla fiorentina. Știu, o bistecca adevărată cântărește mai bine de un 1 kg, dar dacă nu mănânci vreo zi, te poți sacrifică. Vedeți că în Florența mai există o specialitate locală – e un soi de street food, se numește lampredotto și e un sandvici făcut din stomac de vacă. Personal, urăsc ciorba de burtă, deci nu m-am atins de lampredotto, dar l-am menționat aici, cine știe, poate sunt printre voi doritori.
Pentru bilete de avion spre Florența, aruncați o privire aici (bilete de la 39 de euro, cu tot cu bagaj de cabină de până la 10 kg).
- Valencia – vă plac fructele de mare, atunci e aproape musai să fiți fani paella, una dintre faimoasele mâncăruri spaniole – majoritatea străinilor consideră paella o mâncare spaniolă, dar majoritatea spaniolilor o consideră o mâncare valenciană, pentru că aici a apărut prima oară, prin secolul al XIX-lea. Personal, am mâncat prima oară paella în Barcelona și cred că mulți ani am zis că e o mâncare catalană, până când am pus mâna pe un ghid al Spaniei, care mi-a corectat cunoștințele. Și este evident că atunci când am ajuns la Valencia nu am ratat să mănânc paella la mama ei. E drept, cred că totuși cea mai bună paella din zonă am mâncat-o în stațiunea de litoral Benidorm, dar și Benidormul face parte tot din provincia Valencia.
Pentru bilete de avion spre Valencia, aruncați o privire aici (prețuri de la 54 de euro, inclusiv un bagaj de cabină de până la 10 kg).
Voi în ce oraș ați avut parte de o masă cu adevărat memorabilă ?
Castel Nuovo din Napoli
Universitatea din Napoli
Palatul regal
Nyhavn, vechiul port din Copenhaga
Biserica din marmura
Schimbarea garzii regale
St Chapelle – Paris
Turnul Eiffel vazut din Turnul Montparnasse
Populara croaziera pe Sena
Domul din Florenta
Raul Arno
Panorama catedralei florentine
Paella a pus Valencia pe harta gastronomica mondiala
Oceanograficul valencian
Zona futurista a Valenciei – Orasul Artelor si Stiintei
Centrul orasului vechi
San Sebastian/Donostia, un orad incantator, o zona minunata si o mancare exceptionala
Orasul european cu cele mai multe stele Michelin este San Sebastian,nu Copenhaga.Iar in lume,de de departe,este Tokyo.Singurul loc din lume in care poti incerca mincaruri din orice colt al planetei fara sa iesi din oras este New York City.Cu mina pe inima spun ca mincarea italienilor-americani e cu 2 clase peste cea a “ fratilor” din Italia.