Polonia – o destinație pe val care nu trebuie ratată

Palatul Regal Varsovia Polonia

Nu prea auzisem, până acum câțiva ani, oameni care să se fi dus să viziteze Polonia. Da, știam mai mulți care se duseseră acolo cu treabă, trimiși de la job și care, seara sau „printre picături”, avuseseră timp să dea o raită prin Varșovia, în general, și care veneau încântați, dornici să revină. Am fost prima oară în Polonia în 1997 (mai precis, la Cracovia), iar după 2009 (când am ajuns într-un final și la Varșovia), am început să merg în Polonia destul de frecvent, descoperind numeroase locuri faine și mai puțin cunoscute – de la Wroclaw la Gdansk, de la castelele Sileziei la cele ale detestaților cavaleri teutoni (detestați, detestați, dar au lăsat în urmă niște clădiri impresionante) și am tot trecut prin Varșovia – oraș care crește parcă de la un an la altul.

Ca și România, Polonia a avut probleme cu autostrăzile. Nu prea aveau, așa că era cam greu să te miști într-o țară destul de mare. Campionatul European de Fotbal – Euro 2012 a rezolvat și problema asta – obligați de UEFA, polonezii și-au construit o rețea de autostrăzi care leagă rapid și confortabil marile orașe, conectând de asemenea țara cu Germania, Cehia, Slovacia, Ucraina, dar și cu provincia rusă Kaliningrad (conexiunea cu Lituania e în construcție). Rețeaua feroviară a fost modernizată și ea, acum faci sub trei ore din Varșovia la Marea Baltică (sunt cam 350 – 400 km), așa că Polonia a devenit „mai mică” și mai accesibilă.

De asemenea, accesul în Polonia s-a îmbunătățit – există zboruri din Varșovia spre București și Cluj, iar din primăvara aceasta vor fi zboruri directe între București și Cracovia. Poți să zbori spre Cracovia și să te întorci din Varșovia cu zboruri directe, fără să revii în capitala poloneză.

Dar hai să trec în revistă ce e fain de văzut în cele două mari destinații ale Poloniei – Varșovia și Cracovia.

 

Nu o să vă vină să credeți, dar, în 1945, orașul ăsta era praf și pulbere. Cu greu mai găseai câteva clădiri în picioare. După bombardamentele germane de la începutul războiului (septembrie 1939), Varșovia a mai fost afectată de Revolta din 1944, când armata națională, încurajată de faptul că Armata Roșie era la doi pași de capitala poloneză (practic, vis-à-vis de râul care străbate Varșovia), s-a ridicat la luptă. Sovieticii nu au mișcat un deget, dând vina pe „oboseala” trupelor și pe liniile prea lungi de aprovizionare, așa că s-au așezat cu popcorn în mână uitându-se cum naziștii distrug armata națională și, odată cu ea, mândra capitală poloneză. După înfrângerea Rezistenței și după capitularea armatei Poloniei, de la Berlin a venit ordinul KAPUT! Întregul oraș urma să fie demolat și întreaga populație care mai rămăsese în viață să fie deportată în interiorul Guvernământului General. Nemții s-au apucat meticulos, cum îi știm, de demolare – casă cu casă, stradă cu stradă, dar au fost întrerupți până la urmă de ofensiva sovietică. Aceasta a ajuns, în orașul care nu mai exista, pe 17 ianuarie 1945, la câteva luni de la Insurecție.

Dar polonezii nu sunt niște oameni care se lasă așa, cu una, cu două, mai ales când trebuie să lupte contra rușilor. Orașul a fost reconstruit, piatră cu piatră. Orașul vechi, care e luat cu asalt zilnic de sute și mii de turiști, a fost reconstruit pe baza unor picturi din secolul al XVIII-lea, iar Palatul Regal, pe care comuniștii nu l-au dorit reconstruit, a fost edificat din nou, prin donațiile întregului popor – care a oferit de la bani până la cărămizi și forța brațelor, după orele de serviciu.

Astăzi, Varșovia este un oraș modern, care crește de la an la an. Până la căderea comunismului, în 1989, singura clădire înaltă din oraș era Palatul Culturii și Științelor, cadoul făcut de „marele prieten al poporului polonez”, Stalin, capitalei poloneze. Era urât de toți. Astăzi, Palatul Culturii și Științelor (este o Casă a Presei Libere, dar pe verticală) este înconjurat de blocuri de birouri moderne din oțel și sticlă. De acolo, începe orașul vechi, complet refăcut – până la ultimul detaliu – case, palate, străzi…

Recomandarea mea este să vizitați Muzeul Insurecției, de la Varșovia. Nu este un muzeu obișnuit, este un muzeu care reconstituie toată atmosfera acelor zile tragice și eroice. Nu vei vedea exponate, vei ajunge în mijlocul evenimentelor printr-un muzeu multimedia și multisenzorial. Și pe care nu-l vei uita, mai ales dacă te pasionează istoria.

 

Cracovia este capitala istorică a Poloniei și și-a păstrat arhitectura din alte vremuri. Slavă Domnului, nu a fost afectată de război, așa că și-a păstrat clădirile străvechi. Prima oară când am ajuns, în 1997, era teribil de „prăfuit” – da, clădirile erau acolo, erau frumoase, dar, ca și la noi, nu prea fuseseră îngrijite… Însă, evident, timpul a trecut și Capitala regală și-a regăsit strălucirea regală. Bineînțeles, perla coroanei este Palatul Wawel, o adevărată carte de istorie a arhitecturii – cam toate capetele încoronate au simțit nevoia de a adăuga ceva complexului regal, așa că aici găsești și baroc, și renascentism, și un pic de gotic medieval. Atunci când veți vizita Palatul Wawel, să vă gândiți că artefactele cele mai prețioase (inclusiv sabia de încoronare a regilor Poloniei) le vedeți datorită României. Tezaurul național (alături de rezervele în aur ale Băncii Naționale) a fost evacuat în 1939 în România și transportat apoi la Constanța (și, mai departe, în Canada) cu celebrul Tren de Aur Polonez.

Dar Cracovia nu înseamnă doar Palatul Wawel. Cracovia înseamnă străduțele din centru, înseamnă animata Piață Centrală, unul dintre marile centre comerciale ale Europei medievale, înseamnă bisericile impozante. Poți să te plimbi zile întregi pe aceste străduțe și să nu te plictisești… Și să îți dorești să te întorci cât mai repede.

 

În anii de după Revoluție, dorința noastră a fost să descoperim Europa Occidentală, spațiu interzis până atunci. Și această dorință încă există – continuăm să visam la Paris, Roma, Madrid sau Londra… Dar eu zic să mai aruncați un ochi și prin vecini (Polonia a fost vecina noastră timp de secole și, de fapt, nici acum nu e foarte departe) și să luați în considerare vizitarea acestei țări magnifice.

 

Tururi organizate

Mă bucur că agențiile turistice românești multiplică circuitele și tururile în Polonia.

Prietenii de la Paralela 45 au un circuit bine gândit și fain în perioada verii – sunt programate trei plecări – în iunie, în iulie și în august, perioade perfecte pentru a vizita Polonia, când este foarte probabil să prindeți soare și cald (da, Polonia e mai la nord decât noi, dar vara poți să mergi liniștit în tricou și pantaloni scurți).

Ca de obicei, la Paralela 45 e un circuit relaxat – care are și părți „obligatorii”, dar și excursii opționale.

Practic, se zboară direct la Cracovia (beneficiind de noul zbor LOT), iar în prima zi se face un tur complet de oraș. Vor urma două zile pe care le aveți la dispoziție – fie veți dori să aprofundați orașul (cum ar fi vizitarea cartierului evreiesc sau Muzeul Schindler), fie veți putea merge în excursii opționale la Auschwitz sau în spectaculoasa mină de sare de la Wieliczka, una dintre cele mai frumoase din lume.

Apoi, vă veți deplasa la Varșovia cu autocarul, iar pe drum se vizitează celebra mănăstire de la Jasna Gora, unde se află statuia neagră a Fecioarei (Madona Neagră de la Czestochowa), cea mai importantă statuie a Mariei din partea asta de Europă.

În Varșovia, se va vizita orașul cu ghid și veți avea, de asemenea, o zi liberă la dispoziție – fie veți continua să aprofundați capitala poloneză, fie puteți opta pentru o excursie opțională la Zelazowa Wola, orașul în care s-a născut compozitorul Chopin (evident, casa natală este transformată în muzeu 😊).

 

Prețul excursiei de 7 zile este de 725 de euro și are inclus biletul de avion (zbor la Cracovia, retur din Varșovia cu compania națională poloneză LOT), cazări în hoteluri de 4 stele cu mic dejun, tururile Cracoviei și Varșoviei (inclusiv intrarea la Wawel) și vizitarea mănăstirii Jasna Gora. Evident, în prețul biletului de avion sunt incluse taxele aeroportuare și bagajul de cală.

 

Toate amănuntele le puteți găsi aici –––> Circuit Polonia.

Imagini Polonia

Spre Palatul Wawel

Spre castelul Wawel

Palatul Wawel Cracovia

Sediul monarhiei poloneze

Biserica Cracovia

Cladiri istorice pe strazile Cracoviei

Strazi Cracovia

Niste stradute tocmai bune de luat la pas

Biserica Cracovia

 

Hala Postavarilor

Hala Postavarilor – in Piata Centrala a Cracoviei

Biserica Sf. Maria Cracovia

Biserica Sf. Maria domina piata de secole bune

Barbican Cracovia

Expozitie de arta in aer liber 🙂

Palatul Culturii si Stiintei Varsovia

Cea mai inalta cladire din Varsovia – Palatul Culturii si Stiintelor

Panorama oras vechi Varsovia

Asa se vede centrul vechi din varful Palatului stalinist

. Strada Regala Varsovia

Strada Regala care duce spre centrul orasului

Palatul Regal Varsovia

Palatul Regal din Varsovia. Reconstruit din cenusa

. Sirena din Varsovia

Simbolul Varsoviei – sirena cu sabie

. Muzeul Insurectiei Varsovia

Traind Muzeul Insurectiei

 

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Polonia

Comentarii

  • Dan spune:

    Nu am fost dar parcă revăd cadre din Liov, acum Ucraina. În rest da,cel puțin pentru mine sunt o tentație mare de tot. Există vreun regim mai special de trecere, înlesnit, pentru Kaliningrad sau se urmează aceleași proceduri?

    • Imperator spune:

      Din cate stiu, sunt aceleasi proceduri, dar voi verifica. Si confirm (ca am fost si eu), Liov este un oras tipic polonez din punct de vedere arhitectural.

  • valentin spune:

    Cracovia mai are si cartierul evreiesc – Kazimierz si fabrica Schindler de pe strada Lipowa

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Palatul Regal Varsovia Polonia
😊
Spre Palatul Wawel
Palatul Wawel Cracovia
Biserica Cracovia
Strazi Cracovia
Biserica Cracovia
Hala Postavarilor
Biserica Sf. Maria Cracovia
Barbican Cracovia
🙂
Palatul Culturii si Stiintei Varsovia
Panorama oras vechi Varsovia
. Strada Regala Varsovia
Palatul Regal Varsovia
. Sirena din Varsovia
. Muzeul Insurectiei Varsovia
Tripsta-logo
Lumea se deschide
Lumea se deschide
Micuta Sirena Copenhaga
Tsambika Rhodos
Plaja Lindos
Lumea se deschide
Lumea se deschide
Lumea se deschide
Micuta Sirena Copenhaga
Tsambika Rhodos
Ait Benhaddou Maroc
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni