Am fost cam acum două săptămâni în Franța. E drept, de jure tot trec prin Franța, pentru că destul de des ajung prin hub-ul Air France de la Paris Charles de Gaulle în drum spre alte meridiane, dar nu pot spune că am mai vizitat Franța demultișor. Am fost în 2016 la Lyon, cu ocazia meciului România – Albania de la Euro 2016 (ăla cu rezultatul acela jenant, dar cel puțin m-am bucurat de atmosfera Campionatului European, din păcate, departe de entuziasmul Campionatului Mondial din 1998, și de revederea cu Lyon și Avignon), am mai fost prin 2014 în Nice și în zonă (am fost la un congres de aviație în Monaco), și cam atât în ultimele două decenii. În anii 1990, am fost de câteva ori în vacanțe în Franța (în 1998, am bântuit de-a lungul și de-a latul Franței, cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal, dar mai fusesem până atunci de câteva ori). Iar călătoria (chiar și doar de trei-patru zile din Provence de la sfârșit de februarie) mi-a adus aminte de ce Franța este o țară așa de faină. Și chiar mi-a făcut poftă să revin în Franța să revăd locuri întâlnite acum 20 de ani (cum ar fi Carcasonne sau castelele de pe valea Loarei) sau să văd locuri pentru prima oară (cum ar fi Mont St. Michel sau Coasta de Azur între Marseille și Nice – da, nu am fost niciodată la Toulon, la St. Tropez sau la Cannes). Și cred că orice călător ar trebui să-și pună și Franța acolo, pe o listă de vizitat 😊.
Evident, se poate vizita Franța pe cont propriu, dar se poate vizita și printr-o excursie organizată și vă recomand să aruncați o privire pe oferta Paralelei 45.
Cum mi s-a întâmplat, sunt convins că poți petrece o vacanță întreagă în Franța. Ai de toate – orașe, zone rurale, experiențe gastronomice, mare, munte. În plus, este o țară variată, dacă o iei de la sud la nord (sau invers), vei descoperi mari diferențe regionale – în ciuda omogenizării promovate de peste 200 de ani de la Revoluția Franceză, Franța continuă să fie foarte variată.
Dacă te duci în sud, vei descoperi similarități cu Italia, mai ales Catalunya. Vechea limbă provensală mai este astăzi vorbită de doar câțiva oameni, dar dacă iei la pas orașe precum Aix-en-Provence, Nîmes, Montpellier sau cetăți precum Carcasonne, descoperi un puternic flavour catalan – în arhitectură, în atmosfera locurilor, chiar și în pasiunea pentru coride (da, se desfășoară coride și în sudul Franței, în special în Arles și în Nîmes). În plus, vremea este minunată de cele mai multe ori – e primăvară în februarie, e vară în noiembrie (pe 1 noiembrie, am făcut baie în Mediterana, la Nisa!) și nici vara temperaturile nu sunt atroce, fiind moderate de influența Mediteranei.
Dacă te duci în nord, vei simți influența Europei Nordice – cu catedrale gotice întunecate și colțuroase, cu case în culorile mai terne ale nordului, cu o organizare de tip germanic. Nu trebuie uitat că Regatul Marii Britaniei are la bază cuceritorii veniți de dincoace de Canalul Mânecii, din Normandia, care, la rândul lor, nu prea erau urmașii lui Iulius Cezar și Vercingetorix, ci mai degrabă ai vikingilor scandinavi (nu numai la noi națiunile au la bază un mix straniu, ci și în Europa Occidentală). Evident, odată ajuns în Normandia, nu se poate să nu fie vizitate și plajele pe care milioane de soldați reprezentând 14 națiuni (evident, grosul a fost dat de anglo-americano-canadieni, dar pe plaje au ajuns și soldați din țări ocupate pe atunci de Germania nazistă, cum ar fi Polonia, Cehoslovacia, Grecia, Olanda sau Luxemburg) au debarcat în uriașul și sângerosul efort care a adus democrația în Europa de până la Lübeck, Nürnberg, Viena și Trieste). Plajele Omaha, Gold, Sword, Utah sau Juno au intrat în istoria omenirii și merită, merită, merită văzute cel puțin o dată în viață.
O altă zonă care mi-a plăcut la nebunie este Valea Loarei. Știți, mie îmi plac castelele. În copilărie, eram topit după poveștile cu prinți, prințese, regi și cavaleri (am citit cele cinci volume din povestea miticului Rege Arthur), așa că, încet, încet, am început să fiu fascinat de castele (înainte de a ajunge la școală, mă uitam uimit de dincolo de gard la Peleș. Ulterior, când am făcut și eu 7 ani, Ceaușescu a decis că sclavii lui nu merită să vadă Castelul Peleș decât din telecabină). Așa că după Eliberare, primul drum pe care l-am făcut a fost la Sinaia, să văd Peleșul… și, de atunci, am continuat să vizitez palate ca în povești, pe oriunde am fost. Ei bine, pentru un pasionat de structuri istorice aristocratice, Valea Loarei este un deliciu. Aici găsești aproape 300 de palate, cred că poți sta și o săptămână și mai bine pentru a le vedea pe cele mai frumoase. În plus, vara, este o zonă paradiziacă – dealuri verzi, valuri, valuri, unele pline cu viță-de-vie, altele, de pomi de fructiferi…
Cred că aș putea scrie destul de mult despre Franța, dar realizez că am și eu destule lipsuri. Sper să le compensez la un moment dat și să descopăr mai mult din această Franța. Și vă promit că voi reveni cu povești mai pe larg despre locurile pe care le-am văzut recent în Provence.
Tururi organizate
Cum ziceam, cei de la Paralela 45 au pregătit un circuit divers, care acoperă câteva dintre cele mai faine zone din Franța.
Se începe cu Coasta de Azur – cu vizitarea Nisei, cu două zile full pe Coastă – programul este flexibil, fie stați pe celebra plajă a Nisei, fie vizitați pe cont propriu regiunea, fie optați pentru excursii opționale care vă vor arăta opulentul Monte Carlo, dar și orașele-stațiune de la vest de Nisa (cum ar fi Antibes sau Cannes).
Apoi, veți pleca cu celebrul TGV, trenul care prinde peste 300 km/oră, la Paris, de unde vă veți deplasa cu autocarul în Normandia pentru Rouen, capitala provinciei, pentru plajele debarcării aliate și pentru incredibilul Mont St. Michel. Apoi, vă veți stabili pentru două nopți la Tours, o bază excelentă pentru explorarea castelelor de pe Valea Loarei.
Se zboară cu TAROM (la dus, zbor direct spre Nisa, la întors, din Paris), iar circuitul de 9 zile este programat de 2 ori în vara aceasta – un tur în iulie și altul în august (când vremea este perfectă în Franța, chiar și în nordul ceva mai ploios).
Prețul per persoană este de 1.145 de euro, în preț fiind incluse zborurile spre și dinspre Franța (inclusiv taxe de aeroport și bagaj de cală – în cazul Paralelei 45, spre deosebire de alte agenții, cum ar fi Christian Tours, taxele obligatorii sunt incluse în prețul anunțat mare), transportul cu trenul de mare viteză între Nisa și Paris, transport cu autocarul prin nordul Franței, cazări la hoteluri de 3 și 4 stele cu mic dejun (iar micul dejun în Franța este o adevărată instituție la orice hotel), intrări la diverse obiective turistice (cum ar fi Mont St. Michel sau Juno Beach Center pe plajele din Normandia).
Aflați aici toate amănuntele ––––> circuit Franța
Imagini Franța
Celebrul hotel Negresco – cladirea emblematica a Nisei
Promenada de-a lungul plajei – Promenade des Anglais
Panorama Nisei de pe dealul fostei citadele
Monaco – orasul vechi
Palatul princiar de Monaco
Posibil, cele mai scumpe yahturi din lume
Printre cele mai frumoase palate de pe Valea Loarei: Chambord,
Cheverny si
Chenonceau
Buna ziua ,S-a schimbat cumva micul dejun in Franta ?,,, (iar micul dejun în Franța este o adevărată instituție la orice hotel?
Stiu si am constyatat de multe ori ca este extarordinar de slab sa nu zic alt cuvant mai dur … ca lipseste cu desavarsire !!!
Mi se pare foarte amuzant titlul articolului. Si totusi…luati si Franta in considerare pentru vacante…
Avand in vedere ca Franta este destinatia nr 1 pentru turisti la nivel mondial 🙂
O destinatie overrated si overpriced.Fara discutie,cea mai scumpa destinatie pentru o vacanta,cu Parisul cireasa de pe tort la preturi.Asta e si motivul pentru care,da,romanii nu prea calca pe acolo.De ce ai face-o,cind la 2 pasi ai Spania,cel putin la fel de interesanta si cu preturi mult mai mici?