În general, în lume, în lumea producătorilor și a marketerilor de băuturi alcoolice, țările sunt categorisite în „țări de vin” și „țări de bere” – țări care au o tradiție îndelungată în vin (și, în general, foarte puțin în bere) și țări cu o tradiție îndelungată în bere (și, în general, foarte puțin în vin). Asta vine și din amplasarea geografică – e greu să crească strugurii în Olanda, dar hameiul sigur se mai găsește. Noi, România, suntem o țară de vin. Tradiția vine de mult, practic oricine a auzit de Burebista care a stârpit viile ca supușii lui să fie luptători mai buni și nu să se îmbete criță. Prohibiția instituită de regele dac nu a ținut prea mult, așa că locuitorii zonei, indiferent de naționalitate, au continuat să se bucure de vin și mai puțin de bere… Berea a apărut pe meleagurile noastre cândva prin secolul al XIV-lea (aparent, primii berari au fost călugării dintr-o mănăstire catolică de la Cluj), iar fabricile mai serioase au apărut prin secolele XVII – XVIII, mai ales în Transilvania. Dar și așa, în afară de producția industrială, nimeni nu face bere acasă. Ci vin. În ciuda ofensivei multinaționalelor de bere în anii 1990 – 2000, când consumul de bere a explodat, continuăm să fim o țară de vin.
Nu știu cât de înrădăcinată este cultura vinului printre români și care sunt cunoștințele despre el (mulți spun că șprițul este o impietate imensă), cert este că există un mare număr de consumatori și cred că există și destul de mulți connaisseuri. Și dacă ești un cât de cât iubitor al licorii lui Bachus, atunci e musai să te duci o dată în viață să vizitezi un adevărat regat al vinului – regiunea Bordeaux !
În Europa, cei mai cunoscuți producători de vin sunt francezii, italienii și spaniolii. Da, știu, vin fac și românii, ungurii, macedonenii, austriecii și multe alte națiuni (odată cu încălzirea globală, există producători de vin până și în sudul Angliei), dar cei mai cunoscuți sunt cei menționați. Iar Franța s-a poziționat întotdeauna în zona premium – vinurile franțuzești au fost mereu considerate a fi vinurile cele mai de soi – și, deși sunt podgorii practic în toată țara (nu cred că sunt în nord), Bordeaux este de departe țara vinului – vinurile de Bordeaux sunt cele mai cunoscute vinuri franțuzești din lume. Atât de cunoscute, încât tocmai zilele trecute citeam într-un ziar că din ce în ce mai multe podgorii au început să fie cumpărate de chinezi – până mai acum 15 ani, extrem de puțini chinezi gustaseră vreodată un pahar de vin, dar de când cu creșterea veniturilor și automat cu „cosmopolizarea” consumatorilor chinezi, au început să bea și ei vin – le place sau nu, nu contează, e de bonton… și așa Bordeaux a devenit o Nirvana a băutorilor de vin până și în îndepărtata Republică Populară.
Realizezi că ai ajuns în țara vinului încă de la aterizare. În zona în care aștepți bagajele de cală, printre benzi se află niște sticle mari de vin – că să fie clar unde ai ajuns.
Bordeaux este un oraș plăcut, cu un centru vechi și cu o zonă pedestră foarte frumos aranjată în ultimul deceniu, de-a lungul râului Garonne. Inutil să spun că una dintre cele mai importante clădiri din oraș este La Cité du Vin, replică dată de Bordeaux parizianului Centre Pompidou – un centru cultural unde arta se combină atât de natural cu vinul. Este un muzeu high tech unde poți descoperi tot ceea ce vrei să afli despre vin. Evident, se lasă și cu degustări, dar pentru cel mai bun vin, păstrează-ți papilele gustative pentru numeroase restaurante și baruri din oraș.
Dacă ajungi la Bordeaux, părerea mea este că e obligatoriu să descoperi și zona adiacentă orașului – dealuri verzi, pline de rod, cu podgorii cățărându-se peste tot și plin de château-uri care mai de care mai mândre. Dacă însă nu ai prea mult timp la dispoziție, atunci părerea mea este că e musai să te duci în sătucul Saint-Émilion. Saint-Émilion se află la 30-45 de minute de Bordeaux. Noi am beneficiat de un transfer privat, dar din Bordeaux poți să iei fie un autobuz normal până în sat, fie vreunul dintre tururile disponibile din Bordeaux. De altfel, chiar dacă vii cu transportul public până la Saint-Émilion, poți lua un „Saint-Émilion wine tour”, organizat de biroul de turism local, care te plimbă pentru o oră pe la diverse château-uri din jur (costă 9,50 euro, reduceri pentru copii).
Satul vinului nu poartă degeaba numele unui sfânt – Saint-Émilion. Un călugăr itinerant s-a stabilit pe aici prin secolul al VIII-lea, devenind faimos datorită minunilor făcute. Se pare că era un mic Robin Hood avant-la-lettre, furând pâine de la bogătași, dând-o apoi la săraci. Se spune că era interzis furtul de pâine, în schimb cel de lemne era admis, așa că, la un moment dat, bogătașii l-au prins pe Émilion cu căruță plină de pâine. Când au trecut la percheziționarea căruței, minune, căruța era plină cu lemne, așa că Emilion a scăpat printr-o minune. Atrași de isprăvile sfântului, numeroși călugări au venit să viețuiască cu el, iar aceștia s-au ocupat de minuni mai mici, de transformarea strugurilor în vin, reînviind viile faimoase încă din perioada romană, și au început comerțul cu vin. De altfel, satul Saint-Émilion se află pe ruta de pelerinaj spre Santiago de Compostela (celebrul Camino), așa că vinul se vindea la greu, iar banii intrau în buzunarele călugărilor.
Și, evident, nu am putut rata intrarea în biserica istorică, o biserică având niște vitralii minunate și o mică mănăstire atașată, cu clasicul patio cu iarbă verde din mijloc. Doi pași mai încolo, am ajuns în dreptul restaurantului Hostelerie de Plaisance, unde Chef-ul Philippe Etchebest, declarat cel mai bun bucătar al Franței în anul 2000 (asta da distincție, pentru o națiune de maeștri ai gustului), gătește în fiecare zi un meniu diferit – în funcție de inspirația de moment și de ce găsește proaspăt la piață :). Iar restaurantul nu este numai un loc de bucurare a stomacului, ci și a ochiului – are parte de o panoramă excepțională a satului istoric… Prețuri? Menu découverte este 109 euro. Noblesse oblige!
Să bei vin ? La orice colț de stradă, vei găsi un magazin cu oferte peste oferte și, evident, cu vin la degustare. Principalii producători au château-rile în afara orașului (ar fi bine să ai o mașină la dispoziție sau să iei turul vinului), pe singurii care i-am găsit în orășel sunt cei de la Château Cardinal – Villamarine, al cărui proprietar este un om care a trăit toată viața pentru vin. Poți vizita magazinul, poți degusta, poți descoperi hrubele (nu, sunt departe de spectaculozitatea celor din Basarabia, dar, oricum, simți mirosul de vin și descoperi cum arată „atelierele secrete” ale vinificatorilor din Bordeaux). Poți să vezi și vinuri de colecție, vinuri de zeci de ani. „Ceea ce este important într-un vin este strugurele cu pământul. Nu butoiul, nu dopul, doar strugurele cu pământul.” Vinul este făcut din struguri și dacă strugurele nu este bun și cules de mână (există combine, dar acestea sparg bobul și, în funcție de temperatura când se recoltează, bobul zdrobit poate să înceapă fermentarea în mod necontrolat), restul nu contează. Iar pământul aduce altceva, mult mai profund, latura umană intangibilă a vinului. Am făcut ochii mari. Francezul a continuat – Tu te duci undeva, să zicem la Bordeaux, îți place acolo, e un oraș frumos, ai văzut locuri frumoase, ai mâncat bine, ai avut o experiență minunată. Atunci, vei cumpăra o sticlă de vin pentru a-ți aduce aminte de acele momente. Vinul de Bordeaux, crescut în pământul de Bordeaux, îți va aduce aminte de Bordeaux. Și cred că are dreptate. Cumpăr un vin nu numai pentru marcă, ci și pentru că locul de unde provine îmi este legat de o amintire plăcută. Iar călătoria mea la Bordeaux mi-a rămas în minte și în inimă că una dintre acele amintiri foarte plăcute …
Cum ajungi la Bordeaux
Singura companie aeriană care operează zboruri directe din România la Bordeaux este Blue Air. Anul acesta, compania românească va opera zboruri de la București la Bordeaux în perioada 28 iunie – 30 august. Sunt programate două zboruri pe săptămână (miercurea și vinerea), iar prețurile încep de la 110 euro per segment (inclusiv taxe aeroportuare, dar și un bagaj de cabină de 10 kg).
Pentru cele mai bune oferte și datele de operare, aruncă o privire aici ––––> zboruri spre Bordeaux.
Imagini Bordeaux
Intampinati de sticle gigantice de vin inca din aeroport 🙂
Simbolul orasului Bordeaux – monumentul girondinilor
Esplanada de-a lungul raului Garonne
O fantana iubita de toti
Acele podgorii din zona Bordeaux…
Acest vechi orasel St. Emilion
Cu strazi pietruita
Si magazine de vin
De jur imprejur, doar pogdorii…
Chiar si in sat
Nu puteam sa nu vizitam si un chateau… fix in orasel
Cu crama plina de butoaie
Nu am putut sa nu degustam
Era sfarsit de septembrie, cu roada parguita 🙂