Stiu, China este o tara imensa, este un adevarat continent… ca populatie nici sa nu pomenim, este mai mare decat intreaga Europa, cu tot cu Rusia si Turcia laolalta. Poate putem baga si Orientul Apropiat si tot nu ajugem la cifrele Chinei. De ce am vrut sa fac introducerea asta? Pentru a va sugera diversitatea acestei tari. Cat de diferite sunt Moscova, Parisul si Atena, insulele grecesti, tundra scandinava si padurile Europei de Est? Asa, si China… desi, evident, toti vorbesc chineza (cu particularitatile lingvistice de rigoare), exista diferente sesizabile intre nord si sud, intre est si vest… Nu poti vedea Beijing si Shanghai si sa zici ca, gata, ai inteles China. Nici eu nu ma pot lauda ca am vazut China. Am fost de trei ori in China, de trei ori in Hong Kong si Macao si de doua ori in Tibet. Nu a fost destul, dar am putut vedea mai multe locuri de prin zona. Si in articolul de azi ma gandesc sa listez cateva…
Beijing – este capitala Chinei de cateva sute de ani, deci aici au fost aduse toate bogatiile. Ma rog, cele imobile, adica palate si temple, fiindcă celelalte, mobile, au fugit la Taipei, unde le puteti vedea in Muzeul National. Dar si ce a ramas la Beijing este monumental – in primul rand, cele doua palate – Palatul de Vara, construit undeva in afara orasului (pe vremuri), cu pavilioane si cladiri cocotate pe un deal ce domina un lac artificial (de milenii, chinezii au avut pasiunea proiectelor gigantice), dar si, hai sa-i zicem, Palatul de Iarna (desi nu este denumit asa) – Orasul Interzis, un adevarat oras din oras, practic, inima orasului, care gazduia pe vremuri familia imperiala chineza – este o succesiune de curti mai mari sau mai mici, strajuite de cladirile palatului imperial, zone publice (cu cat ajungeai mai in interior, cu atat trebuia sa ai rangul mai inalt), dar si private, ale imparatului. Nu ratati nici Templul Cerului, nici parcul adiacent, unde, mai ales dimineata, mii de chinezi vin sa faca gimnastica si diverse sporturi martiale, iar seara sa danseze in sincron, nici zona comerciala pedestra, care culmineaza cu zona culinaro-stranie unde poti manca scorpioni si gandaci pe bat si multe, multe alte… atractii… e un oras imens, il poti studia pe tot in luni intregi.
Shanghai – este replica data de China pentru Singapore, Hong Kong, Dubai, Astana. Este orasul viitorului made in China. Zona noua, Pudong, plina de zgarie-nori care mai de care mai spectaculos, era un camp unde pasteau vacile prin anii ’70. In doar trei decenii, a aparut ca din pamant, din iarba verde un oras imens, construit mai ales pe verticala. De dincoace de fluviu, vechile cladiri coloniale au fost refacute si azi sunt stralucitoare – aici, te poti plimba pe Beijing Lu, cartea de vizita a noii societati consumeriste a Republicii Populare, dar si prin zone unde arhitectura traditionala chineza s-a pastrat in gradina Yuan. Nu ratati nici French Concession – vei descoperi un iz de Europa in mijlocul Asiei.
Xi’An – care sunt cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului XX? Eu cred ca acestea sunt mormantul lui Tutankhamon din Egipt si Armata de Teracota, descoperita din intamplare in orasul Xi’An din China. Daca mormantul faraonului este spectaculos prin bogatia si stralucirea obiectelor gasite, Armata de Teracota este cu adevarat incredibila – mii de soldati, figuri reale, au fost refacuti din teracota pentru a proteja somnul de veci al Imparatului Qin Shi Huang – unificatorul Chinei, cel care a cautat disperat elixirul vietii eterne, pe care a gasit-o prin giganticele sale constructii – Armata de Teracota, Marele Zid Chinezesc si Canalul Lingqu. Se pare ca in apropierea locului in care a fost descoperita Armata de Teracota se afla insusi mormantul imparatului, care, se pare, este mult mai spectaculos, fiind reconstruit tot Xi’An-ul vremii, iar un rau de mercur il strabate. Desi locul este cunoscut, arheologii inca nu au patruns, pentru ca nu au tehnologia de a prezerva mormantul si exista riscul sa-l distruga. „Il vom deschide cand vom fi siguri ca avem tehnologia”, mi-a spus un ghid. A sunat atat de chinezeste…
Marele Zid Chinezesc – sigur, Marele Zid se afla langa Beijing, dar m-am gandit sa-l mentionez imediat dupa Xi’An si pentru ca ctitorul sau este imparatul unificator al Chinei si creatorul Armatei de Teracota. In ciuda legendelor, Marele Zid nu se vede din Cosmos (insusi primul cosmonaut chinez a distrus cu sadism acest mit), in schimb, cand ajungi la el, ramai cu gura cascata – imagineaza-ti un sarpe de piatra care se desfasoara lasciv peste dealuri pe zeci si zeci de kilometri – ma rog, asta crezi tu, de vazut, vezi doar cativa kilometri, dar ai senzatia ca vezi parca miile de kilometri pana, hat, in Asia Centrala. Da, este una dintre minunile lumii, iar prezenta sa pe lista celor 7 minuni ale lumii noi este perfect justificata!
Suzhou – poate nu este la fel de cunoscut precum celelalte orase, dar ar trebui sa fie pe lista oricarui calator. I se spune „Venetia Estului” (sau a Chinei) si acest renume este pe deplin meritat. Am luat una dintre numeroasele barci care strabat Marele Canal de Suzhou si am purces de-a lungul orasului. Nu, nu te astepta la palate extravagante cum sunt cele din Venetia, dar sunt destule vile si cladiri in stil chinezesc, mai ales in zilele noastre, cand zona a fost parasita de locuitori in favoarea functiunilor turistice – restaurante, baruri, muzee.
Hong Kong – cum spuneam, Shanghai a fost construit ca o replica data de Republica Populara fostei colonii englezesti, atata vreme cat steagul perfidului Albion inca flutura la Marea Chinei de Sud. Si desi Shanghai este clar mai modern si mai futurist, Hong Kongul continua sa aiba stil, acel stil nobiliar adus de britanici. Si aici, se afla cladiri futuriste, dar, de asemenea, la picioarele blocurilor de otel si sticla simti Asia. In plus, putine orase din lume au cadrul natural atat de spectaculos… dealurile care rasar fix din spatele blocurilor, bratul de apa care separa insula Hong Kong de continent (cartierul se numeste Kowloon). In plus, desi teritoriul special de astazi este cunoscut pentru zgarie-nori, sa stiti ca exista zone naturale neasteptate, pe care le puteti lua la pas… inclusiv sate traditionale pescaresti care si-au pastrat aerul de altadata.
Macao – daca French Concession din Shanghai va poate oferi o mostra de Europa, o buna parte din Macao este Europa. Mai precis, Portugalia. Desi 99% dintre trecatori vor avea ochi oblici, ne aflam intr-o zona pur europeana, care seamana perfect cu orasele lusitane. Dar Macao este mai mult decat o Portugalie a Asiei – la doi pasi, poti descoperi zona traditionala chinezeasca pastrata in jurul strazii numite a Fericirii (la parter, barbatii faceau comert, iar la etaj, femeile ofereau clipe de sex marinarilor veniti de peste mari si tari). Astazi, aici gasesti doar restaurante si magazine cu alimente tipic chinezesti. Dar orasul se redefineste ca un Las Vegas al Asiei, cu niste cazinouri de niste dimensiuni… chinezesti, adica, gigantice.
As mai avea de notat si orase precum Hangzhou sau Guangzhou, as putea adauga incredibila zona Guilin sau muntii Zhiangjiajie, care au fost inspiratie pentru planeta din celebrul film „Avatar” (doar ca nu zboara, in rest, muntii au aceeasi forma) si inca alte mii si mii de locuri. Dupa 1979, China isi revine in viteza, devenind in curand cea mai mare putere economica si politica a lumii. Deja Statele Unite s-au retras din Africa, sunt pe punctul de a abandona si Asia, iar in curand vor deveni irelevante si in Europa… Locul lor va fi luat de Imperiul de Mijloc – de Republica Populara Chineza. Pe care trebuie sa o vizitati, pentru a intelege mai bine ce va urma…
Tururi organizate in China
Exista numeroase tururi organizate spre China de diverse agentii de turism romanesti. De ani buni, de aproape doua decenii, cei de la J’Info Tours organizeaza an de an tururi ale Chinei, asa ca cei care le aleg tururile pot miza pe experienta derularii lor an de an.
Anul acesta, J’Info Tours ofera 2 tururi – turul clasic al Republicii Populare Chineze intitulat „Invatamintele lui Budha”. Dupa aterizarea la Beijing si vizitarea principalelor monumente imperiale de acolo (Palatul Interzis, dar si Palatul de Vara, pe care personal il prefer) si evident a Marelui Zid Chinezesc, singura cladire din China aflata pe lista celor 7 minuni noi ale lumii, se ia clasicul tren de noapte spre Xi’an, vechea capitala a Chinei. Aici se afla capatul rasaritean al istoricului Drum al Matasii, dar se afla in atentia oricarui calator din lume datorita Armatei de Teracota gasita din intamplare acum aproape jumatate de secol.
Apoi vor fi vizitate cateva orase mai mici, dar extrem de pitoresti din centrul tarii. De departe, se distinge Suzhou, aceasta Venetia a Chinei, iar turul se termina la Shanghai, fata super-moderna a Chinei.
Turul este programat de 2 ori anul acesta – pe 20 mai si 1 august.
Pretul circuitului este de 1599 euro si includ biletele de avion transcontinentale, transportul prin China, cazari la hoteluri de 3 stele si anumite mese.
Gasiti aici toate amanuntele –––> circuit China.
Exista si o a doua varianta a circuitului chinezesc. In completarea circuitului din Republica Populara, se mai adauga cateva zile de vizitare a Hong Kong-ului si a capitalei distractiei est-asiatice, Macao. Personal, v-as recomanda pe acesta pentru ca veti simti imediat diferenta intre Republica Populara si fostele colonii europene, actualmente Zone Speciale din cadrul Republicii Populare.
Cum ziceam, programul este identic cu „Invatamintele lui Buddha” pana la Shanghai, urmand apoi un zbor pana in Hong Kong si vizitarea celor doua orase (excursia la Macao este optionala – poti sa ramai inca o zi pe cont propriu in Hong Kong, dar eu va recomand sa mergeti totusi si in Macao, locul unde Lisabona se intalneste cu Las Vegas pe coasta chineza ….
Pretul circuitului este de 2179 euro (bilete de avion transcontinentale + cel intre Shanghai si Hong Kong, transport intre orase cu trenuri si autocare, cazari la hoteluri de 3 stele, unele mese).
Exista programate mai multe plecari in 2019 – sunt prevazute nu mai putin de 4 plecari (20 mai, 1 iulie, 1 august si 28 decembrie)
Toate amanuntele le puteti gasi aici ––-> circuit China si Hong Kong
Imagini China