Știu, Elveția nu este exact una dintre destinațiile de top pentru români – este destul de scumpă (adică, foarte scumpă), nu are plaje și nici prea multe curse aeriene directe low-cost, dar dacă dorești să vezi o țară ca în desenele animate cu Heidi, poate îți deschizi un pic mai mult buzunarul și te duci și în Elveția. Pentru că este o țară absolut superbă. Elveția este țară neutră încă din 1848, așa că a beneficiat din plin de acest statut. Nu neapărat pentru că aici s-au refugiat toți banii Europei distruse de bombardamente, ci și pentru că și-a păstrat neatinse orașele și satele cu arhitectura lor ancestrală. De fapt, aproape fiecare localitate elvețiană pare să fie un muzeu în aer liber – aproape peste tot, te bucuri de arhitectură medievală, de multe ori combinat cu un mediu natural absolut superb. Am fost de, probabil, opt-nouă ori în Elveția – prima oară, în 1992, când după bursa care mi-a deschis lumea, de la Maastricht, am decis să-mi împlinesc visul din copilărie – să vizitez Elveția. Așa că mi-am cumpărat un bilet Inter-Rail și am plecat să descopăr acest ținut de poveste. O țară ca în desene animate.
Luzern – într-o țară unde cele mai multe orașe sunt adevărate bijuterii, e greu să-l alegi pe cel mai frumos. Dar, din punctul meu de vedere, cred că Luzern (sau Lucerna, în românește) este cel mai frumos. Tăiat în două de un râu repede de munte, care se varsă într-unul dintre cele mai mari lacuri glaciare ale Elveției, cu un centru vechi neschimbat practic din Evul Mediu, cu clădiri pictate, pline de flori roșii în ferestre și cu un pod de lemn pictat care leagă cele două maluri, Luzern este un oraș superb. Urcă-te pe dealurile din jur pentru panorame de vis, dar dacă vrei să vezi o bună parte din Elveția centrală, urcă-te pe vârful Pilatus, care domină vechiul oraș. Sigur, dacă te simți în formă, poți să-l urci la picior, dacă nu, poți folosi combinația de autobuze – trenuri cu cremalieră – telecabine pentru a urca în vârf, iar într-o zi senină, vei putea descoperi o bună parte din Elveția.
Zona Interlaken – indiscutabil, este centrul turismului montan elvețian. Așa cum ghiciți după nume, orășelul Interlaken se află între două lacuri, dar mai nimeni nu se limitează la Interlaken. Orașul este, de fapt, o poartă de intrare spre Alpii Bernezi – vei descoperi o infrastructură incredibilă de trenuri montane – poți urca spre Jungfraujoch, un vârf de peste 4.000 de metri spre care se duce un tren montan, sau, dacă ți se pare prea sus, există numeroase opțiuni cu niște panorame geniale la circa 2.000 de metri, cascade, cărări montane, pășuni, pâraie rapide de munte, care, toate, îți creează un mic paradis.
Berna – capitala Elveției este, de asemenea, un oraș istoric care și-a păstrat centrul istoric cu tenacitate. Pe bulevardul central al orașului vechi, din loc în loc găsești fântâni cu statui colorate, iar steagurile tuturor cantoanelor elvețiene fac din acest mic bulevard un loc foarte colorat. Descoperă malurile râului Aare, care îl înconjoară, și nu rata Grădina de Trandafiri, de unde te poți bucura de una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului (și de trandafiri, evident). Dacă ai un interes în sistemul politic al Țării Cantoanelor, poți vizita Parlamentul, iar dacă te duci vara, când Parlamentul e în vacanță, poți chiar să te așezi pe scaunele deputaților elvețieni și chiar să ții un discurs 😊.
Rheinfall, cascada Rinului. În nordul țării, aproape de granița cu Germania, dar și lângă orășelul Schaffhausen (un alt oraș cu un centru istoric drăguț), se află cascada Rinului, una dintre cele mai mari din Europa. Este unul dintre acele locuri unde te uimește ce înseamnă puterea apei – poți să admiri căderea de apă de pe dealurile din jur, dar și să iei un vaporaș care să te ducă până la doi pași de cascadă.
Geneva – acolo unde luxul elvețian se întâlnește cu eleganța franțuzească. Capitala regiunii francofone a Elveției (țară care are patru naționalități – germanii, majoritari, francezii, italienii și reto-romanii) are un aer profund franțuzesc (atât arhitectural, cât și gastronomic). Te poți plimba pe lungi promenade de-a lungul lacului Geneva (atenție – doar aici Lacul Leman se numește Lacul Geneva!), poți admira Jet d’Eau, simbolul orașului, practic, un jet de apă pompată cu putere, creând o adevărată coloană de apă (în zilele vântoase, dacă te apropii pe un dig, sigur faci o baie mai mult sau mai puțin voluntară) sau poți descoperi prețurile halucinante din vitrinele magazinelor de ceasuri. La Geneva, se află al doilea sediu al Organizației Națiunilor Unite, în fosta clădire a Ligii Națiunilor interbelice (care a fost prezidată și de românul Nicolae Titulescu), obiectiv care poate fi vizitat. Pe lângă faptul că este o clădire magnifică, vei putea înțelege mai mult despre sistemul politic postbelic și să vizitezi locuri unde s-au luat multe decizii la nivel planetar.
Lugano – cum ziceam, Elveția are patru naționalități (în toate clădirile oficiale, vei vedea afișe în toate cele patru limbi sau minimum în trei dintre ele), așa că merită să vizitezi și Ticino, cantonul italian al Elveției. Timp de decenii, Ticino a fost considerat Italia ideală – prosperă, curată și civilizată, până când șturlubatica peninsulă s-a civilizat și ea. Mussolini a încercat să-i convingă pe ticinezi să părăsească Confederația Helvetică și să se alăture Italiei, dar răspunsul lor a fost ferm: „Liberi i svizzeri”. Lugano beneficiază atât de plăcuta arhitectură italiană, dar și de un cadru natural superb – are lacul lui, precum și câteva culmi montane cu panorame de vis. În plus, drumul care leagă Ticino de Elveția germanică este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa – fie că mergi cu trenul, fie pe autostrada suspendată, peisajele sunt cu adevărat de neuitat.
Ar mai fi, probabil, zeci sau sute de locuri absolut superbe prin Elveția care trebuie menționate – de la capitala sportivă a lumii, Lausanne (aici se află sediul CIO, dar nici UEFA sau FIFA nu sunt departe), la stațiunile luxoase de schi din jurul Crans Montanei, de la Zürich, capitala bancară a țării, la castelele răspândite prin munți (în mod special, mi-au plăcut cele de la Vevey-Montreux și cel de la Brig), de la Riviera Lacului Leman până la somptuoasa mănăstire de la St. Gallen, unul dintre cele mai spectaculoase exemple ale barocului european, Elveția este o țară de poveste, care merită vizitată… o dată-n viață, dacă nu de mai multe ori.
Tururi organizate Elveția
Cam toate agențiile de turism care organizează circuite au și Elveția în oferta lor. Evident, sunt numeroase agenții, fiecare cu programele ei – cu plusurile și minusurile ei (multe dintre programe sunt în combinație și cu vizitarea altor țări). Pentru a alege ce vi se potrivește cel mai bine, puteți să aruncați o întrebare la agenția Bavaria Tour. Bavaria este o agenție specializată în circuite prin toată lumea și poate să vă ofere consultanță să alegeți circuitul potrivit, la cele mai bune prețuri.
De exemplu, în acest moment, sunt oferite 8 circuite pentru Elveția, dar cum apar altele, vor fi imediat listate. Evident, dacă îi contactați pe cei de la Bavaria Tour, specialiștii agenției vă pot sugera mai multe alternative.
Ca idee, iată circuitele care sunt acum disponibile ––> circuite Elveția
Imagini Elveția
Luzern, orasul meu favorit
Una dintre acele casute frumos pictate ale Lucernei
Lucerna
Turnul cu ceas, un simbol al Bernei
Bulevardul principal al capitalei helvete
Gasesti fantani prin toata Elvetia, dar parca cele din Berna sunt mai dragute 🙂
Rheinfall – Cascada Rinului
Si barca ce se apropie de cascada
Centrul Genevei – Jet d’Eau
Catedrala St. Pierre in micul centru vechi al Genevei
Si panorama orasului din varf
Lausanne
Capitala olimpica 🙂
Statuia marelui Freddie din Montreux
Oraselul Schaffhausen pe malul Rinului
Muntele Pilatus vazut din Luzern
Si sus 🙂
Iar panoramele sunt de vis
Se vad toti muntii Elvetiei