Astăzi, să vorbim despre… ciocolată :)

Ciocolata belgiana

Dacă, despre călătorii, sunt sigur că știți că sunt pasiunea vieții mele, astăzi m-am gândit să vă scriu despre o altă slăbiciune de-ale mele – e vorba de ciocolată. Da, îmi place ciocolata în orice formă, mai ales în combinație cu mentă, dar și așa, ciocolată să fie. Și de câte ori plec prin lume, nu ratez ocazia să mănânc ciocolată.

După cum, probabil, mulți știți, ciocolata se produce pe bază de cacao. Mă rog, în principiu, că găsești și ciocolată în care procentajul de cacao este infim, dus spre zero, și aș cita cazul Indiei sau al Thailandei. Nu știu dacă producătorii (internaționali) de ciocolată de acolo folosesc cacao, dar ciocolata este pur și simplu execrabilă… și, da, ori de câte ori ajung prin zonă, fac o cură de dezintoxicare sau mănânc Nutella, din când în când. Că e importată din Australia și, deci, e bună. Dar să revin.

Există un paradox – în țările producătoare de cacao (un fruct tropical, l-am văzut pentru prima oară în Zanzibar), nu prea găsești ciocolată de calitate. Mă rog, ici și colo mai sunt – am descoperit un producător din Madagascar de ciocolată foarte bună – se numește Chocolaterie Robert, dar nu găsești produsul peste tot – am cumpărat ciocolată Robert de la magazinul lor din centrul capitalei, Antananarivo, am găsit și câțiva producători de ciocolată bună prin Caraibe – în Barbados, era un mic atelier, dar, din nou, marii producători de ciocolată excelentă se află în Europa.

Care sunt țările care au ciocolata cea mai bună din Europa? După gustul meu, sunt Belgia și Italia. Să le trec în revistă: ce am mâncat, unde și cum.

 

Italia – sincer să fiu, știu o singură ciocolată din Italia – legendara Nutella. Cred că Nutella este unul dintre simbolurile Italiei, alături de Fiat, Ferrari sau Gucci. Cred că nu e italian care în copilărie să nu își înceapă ziua cu Nutella pe pâine, iar în decursul călătoriilor mele, m-am întâlnit cu italieni care călătoreau având în bagaje borcane cu Nutella (mi-aduc aminte de italienii cu care am împărțit o barcă pe Mekong timp de două zile, care veniseră cu vreo șase borcane, așa, ca să fie siguri).

Nutella s-a născut în nordul Italiei, în Piemont. În Italia are două fabrici – cea clasică la Alba, nu foarte departe de Milano, iar cealaltă, în sud, nu foarte departe de Napoli, două orașe remarcabile, aș zice eu. Din păcate, fabricile de Nutella nu se pot vizita, dar dacă te duci la Alba, o să simți mirosul de Nutella învelind întregul oraș. În regiune însă, există o tradiție de producere a cremei de ciocolată de tip Nutella în ateliere mici și acasă, așa că dacă ajungi prin partea locului, e greu să nu consumi cantități serioase de cremă de ciocolată.

Revenind la cele două metropole menționate:

Milano este capitala modei, a gastronomiei și, de multe ori, a fotbalului italian. Evident, este și capitala economică a Peninsulei, dar asta poate ne interesează mai puțin. Evident, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Milano este spectaculosul Dom (nu ratați să vă urcați pe el!), dar, deși nu este chiar o mare putere turistică, Milano este un oraș care merită vizitat – este un oraș al artei (Pinacoteca di Brera „se bate” de la egal la egal cu Roma sau cu Florența), nu trebuie să uităm că și Cina cea de Taină a lui Leonardo este tot aici. Există niște străduțe elegante unde poți face window shopping (deh, toți marii creatori de modă trebuie să aibă un boutique aici, în zona Monte Napoleone) și, mai ales, e musai să asiști când lumea iese la plimbarea de seară, extrem de elegantă.

Există numeroase companii aeriene care operează din România spre Milano, dar Blue Air este unica spre principalul aeroport internațional – Milano Malpensa (de aici, pleacă mai departe tot soiul de zboruri intercontinentale, multe, la prețuri mai mult decât prietenoase), aeroport excelent conectat cu orașul cu trenul sau cu autobuze frecvente.

Tarifele spre Milano încep de la 30 de euro (one way) și găsești destule bilete la acest tarif începând cu septembrie. Pentru a descoperi ușor cele mai ieftine date pentru următoarele luni, aruncă un ochi aici –> Zboruri spre Milano

 

Napoli este un oraș nebun. Alături de Cairo sau Delhi, este orașul din lume unde trebuie să fii cel mai atent la mașini, dar după ce traversezi, oprește-te, trage-ți sufletul și uită-te în jur – deși multe dilapidate, clădirile sunt absolut superbe. Pierde-te pe străduțele peste care se află celebrele frânghii de rufe, dar ieși și la lumină, în piețele orașului, și mai ales pe malul mării, de unde se vede silueta amenințătoare a Vezuviului.

Și că vorbeam de Vezuviu, să știți că cele mai spectaculoase opere de artă dezgropate la Pompei se află în Napoli, la Muzeul Național de Arheologie, pe care ar fi păcat să nu-l vedeți. A… și nu uitați… Napoli este locul de naștere al celebrei pizza, așa că nu ratați să mâncați pizza, multă pizza.

Blue Air are zboruri regulate spre Napoli, cu prețuri de la 20 de euro (da, găsiți un tarif de 20 de euro în septembrie, când căldura înăbușitoare a mai trecut), iar în banii ăștia intră și un bagaj de mână de 10 kg, taman bun pentru un city break de câteva zile.

Descoperiți aici cele mai bune tarife pe date –-> Zboruri spre Napoli

Belgia – ei bine, las Belgia la final, datorită cântecului „save the best for last”. După gustul meu, cea mai bună ciocolată din lume este în Belgia. Da, în Belgia care e, de asemenea, o țară a berii.

Am gustat pentru prima oară ciocolată belgiană când am ajuns la bursă în Olanda, acea bursă studențească care mi-a marcat viața. La mine în cămin, pe același culoar, era camera unei colege belgiene care studia timp de două perioade – numite block-uri (la Universitatea din Maastricht, anul universitar era împărțit în 6 perioade numite „block”-uri, timp în care studiai două materii, după fiecare câteva săptămâni dând examene). Ei bine, tipa respectivă era fiica unui producător mic de ciocolată din Valonia, Belgia francofonă. Nu știu care mai e situația azi, dacă industria s-a concentrat în cei trei mari producători (Leonidas, Neuhaus și Godiva), deși sunt convins că mai există artizani de ciocolată locali. Ea pleca acasă în fiecare weekend, iar lunea era ziua în care tot căminul sărbătorea cu ciocolată. A fost o jale imensă când colega și-a terminat studiile și, evident, plecarea s-a lăsat cu o mare orgie ciocolatică.

Dar în lipsa ei, aveam să descopăr cei trei mari producători de ciocolată – Leonidas, Neuhaus și Godiva. Personal, prefer Leonidas, pentru că primul meu șef, care era belgian, ori de câte ori plecam la Bruxelles în delegație (sediul european al firmei pentru care lucram era pe atunci la Bruxelles, mai precis în Strombeek-Bever), îmi dădea bani să îi aduc Leonidas. Așa că am rămas fan Leonidas.

Despre Belgia se spune că poate n-o fi cea mai organizată și disciplinată țară din zonă, în schimb este imposibil să găsești mâncare proastă, plus că are o bere divină, iar ciocolata este incredibilă. Aprob și confirm. Venind din superorganizata Olanda, Belgia (în special Valonia) părea întotdeauna ruda săracă, anarhică și boemă, dar era la ani-lumină în față în ceea ce privește încântarea papilelor gustative.

Magazinele celor trei mari producători le veți găsi peste tot prin centrele orașelor (Leonidas e și în România), dar încercați să descoperiți și micii producători, adevărați artizani ai ciocolatei.

 

Ca să ajungi la Bruxelles, nu e o mare problemă. Sunt numeroase zboruri din România, atât pe aeroportul național, cât și în aeroportul din Charleroi, aflat la vreo 70 km sud de capitala Belgiei. Personal, prefer Aeroportul Național Zaventem. E și o chestiune personală, de amintiri plăcute – aici am aterizat și decolat de zeci de ori, am numeroase amintiri dragi. Iar accesul în Bruxelles este mult mai rapid și mai comod de aici (există trenuri directe din aeroport până în cele trei gări bruxelleze – Sud, Central și Nord, dar și spre alte destinații din Belgia, cum ar fi Louvain).

Pe Aeroportul Bruxelles Național, operează două companii românești – Tarom și Blue Air, în imensa majoritate a cazurilor Blue Air fiind mai ieftin.

De altfel, dacă arunc o privire pe prețurile zborurilor spre Bruxelles în următoarele câteva luni, văd tarife și de 30 de euro chiar și în luna iulie! Și vă reamintesc că în cazul Blue Air, poți să mergi la bord cu un bagaj de mână de până în 10 kg – adică, perfect pentru un city break de câteva zile în capitala Belgiei.

Ca să vezi cele mai bune tarife spre Bruxelles, aruncă un ochi pe acest link: zboruri București – Bruxelles

 

Și dacă ajungeți acolo, savurați un Leonidas și pentru mine 😉. Sau orice altă ciocolată belgiană.

Palatul Regal Torino

Palatul Regal din Torino

Palazzo Madama Torino

Palazzo Madama din Torino

Castel Nuovo Napoli

Castello Nuovo din Napoli

Palatul Regal Napoli

Si palatul regal napoletan

Leonidas Bruxelles

Oh, Leonidaaaas

Ciocolata belgiana

Yuuumi

Praline belgiene

In toate formele

Biserica din Sablon

Vals gotic prin Bruxelles

Turnul Primariei

Turnul Primariei a dominat orizonul Bruxelles-ului timp de secole

Turnuri gotice Bruxelles

Dar nu a fost singurul turn 🙂

 

blueair-logo
Categorii:
Belgia · BlueAir · Italia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest