Railay, Thailanda
De când am acest blog – iată, se face în curând un deceniu (OMG!) –, am răspuns la numeroase întrebări venite din partea multora care ajungeau pentru prima oară într-o destinație de peste mări și țări. Da, pentru toată lumea a fost „o prima oară”. Prima oară în afara țării a fost când am aterizat pe aeroportul Amsterdam – Schiphol. Prima oară în afara Europei, a fost când am debarcat în portul Tanger din Maroc, înconjurat de zeci de șoferi de taxi disperați să prindă un client. Prima oară în Asia, la Bangkok pe Khao San Road. Și, de fiecare dată, am studiat cu mare atenție informații pentru a afla la ce să mă aștept și ce să fac. Știu, fiecare are, poate, un pic de trac, de emoție când pleacă peste mări și țări, dar nu vă impacientați. Va fi bine. Evident, trebuie să vă luați niște măsuri de precauție (inclusiv alimentare și sanitare) și totul va fi bine. Și, în mod normal, veți veni încântați.
De aceea, m-am gândit să scriu (și chiar să filmez, o să vedeți o serie de filmulețe în perioada următoare) niște ghiduri „de acomodare”. Și m-am gândit să încep cu Thailanda, mai ales că este una dintre cele mai populare destinații „exotice” ale românilor, de câțiva ani încoace. În plus, evident, dacă aveți completări sau întrebări, vă aștept cu drag în partea de comentarii.
Pregătirea plecării.
Thailanda este o țară caldă tot anul. Există, practic, trei sezoane (secetos, secetos și fierbinte, ploios), iar temperaturile diurne variază între 25 și 40 de grade Celsius. Poate fi, de asemenea, multă umiditate, mai ales în Bangkok și în zona sudică, insulară. Dacă mergeți acolo în timp ce este iarnă la noi (întâmplător, atunci este și cel mai bun sezon, din decembrie până prin martie – aprilie), veți avea parte de o schimbare destul de șocantă, termic.
Pregătiți-vă din timp nu numai cu haine subțiri (da, trebuie scoase din dulap), ci și cu medicamente. Încălțămintea, cât mai comodă și subțire (obligatoriu, și șlapi sau sandale), dar dacă planificați și ture de trekking în nordul Thailandei, nu vă uitați ghetele.
Diferență de fus orar
Între România și Thailanda, există o diferență de fus orar de patru ore vara și de cinci ore iarna (Thailanda nu are „ora de vară”). Adică, atunci când la București e ora 8 dimineața, în Bangkok e deja ora 12:00 (sau 13:00, iarna). Schimbările de fus orar au efecte asupra bioritmului, schimbă orele de masă, de odihnă și chiar cele de dus la toaletă (mai ales atunci când nu prea îți plac toaletele avioanelor, așa cum mi se întâmplă mie), te pot da peste cap. În general, în momentul în care mă îmbarc în avionul cu destinația Thailanda, îmi setez ceasul la ora Thailandei și încerc să mă comport ca și cum aș fi deja acolo – dacă e noapte în Thailanda, mă pun la somn, dacă e zi, încerc să nu adorm, indiferent de cât de obosit aș fi.
În momentul în care ajung în Thailanda (și mi s-a întâmplat să ajung și dimineața, devreme, și la prânz, și seara), încerc să rămân treaz până la ora la care ar trebui să mă duc în mod normal la culcare. Nu, nu stau până la miezul nopții, încerc să mă culc mai devreme și să dorm cel puțin opt ore până a doua zi dimineață.
Siguranță personală
Thailanda este în general o zonă sigură, dar evident că trebuie să fii atent – nu îți lăsa la vedere bijuteriile și portofelul și fii foarte atent când te afli în aglomerație. Evită propunerile de „hai la bere” sau excursii gratis cu tuk tuk-ul, mai ales dacă ești fată (sau grup de fete). Există destule cazuri de furturi pe mijloacele de transport în comun (mai ales pe autobuzele de noapte; acum, ținând cont că există o groază de curse interne ale companiilor aeriene low-cost, chiar nu înțeleg de ce ai alege să mergi cu autobuz de noapte pe distanțe lungi).
Cea mai întâlnită problemă pentru turiștii străini o reprezintă accidentele de motocicletă – mulți își închiriază motorete (e un mijloc de transport extrem de popular pentru thailandezi), crezând că știu să conducă. Și, tot mulți, se înșală. Este foarte periculos pentru un nou-venit să conducă o motoretă în Bangkok, așa că pentru un pic de adrenalină, ia un moto-taxi (o să vezi băieți și fete cu niște geci, la colțuri de stradă, pe care se află niște numere).
Deși te vei întâlni cu numeroase ocazii să cumperi droguri, adu-ți aminte că traficul, posesia și consumul de droguri se pot pedepsi cu moartea în Thailanda (de cele mai multe ori însă, vei avea ocazia să zaci ani în șir în nu foarte comodele pușcării thailandeze).
Fă o copie a pașaportului cu care să umbli, ținându-ți originalul în locuri safe. Sigur nu vrei să-l pierzi sau să ți se fure și să-ți întrerupi vacanța din această cauză. În caz că îți pierzi pașaportul, du-te să iei o declarație de la poliție și apoi obține o „foaie de drum” de la Ambasada României la Bangkok.
Alimentație
Evident, dacă ajungi în Thailanda, nu poți să nu ratezi să guști din gastronomia thailandeză. Pad thai sau mango – sticky rice sunt deja faimoase la nivel planetar (ultima a fost creată pentru gustul străinilor), dar, atenție – mâncarea thailandeză este mult mai condimentată decât ești obișnuit în România. Dacă nu îți place mâncarea condimentată, spune din capul locului „no spice” – de fapt, vei avea parte de „little spice”. Ca idee, ținând cont că în primele ore în Thailanda sistemul tău gastric trebuie să se acomodeze cu alte ingrediente și cu alte bacterii (care pot duce la probleme precum constipație sau diaree), ar fi recomandat ca măcar primele mese să fie europene – vei găsi numeroase restaurante europene sau internaționale, în toate zonele turistice. De asemenea, în primele zile, e bine să ai mese ușoare, bogate în fibre (gen fructe și legume), și, mai ales, să te hidratezi mai mult decât în mod normal, acasă.
În Thailanda, una dintre cele mai apreciate tradiții este mâncarea de pe stradă – celebrul street food. Chiar și thailandezii au început să nu mai prea gătească acasă și să mănânce exclusiv de pe stradă. Uită-te la două lucruri, când decizi să mănânci de pe stradă – dacă locul respectiv este frecventat, de preferință, de thailandezi, iar dacă vrei carne, uită-te unde e depozitată (poate fi în plin soare, timp de ore). Din cauza condimentelor, în mod normal, nu o să simți dacă e stricată. Vegetarienii nu vor avea probleme să găsească de mâncare.
Apa de la robinet nu este chiar potabilă (zvonul spune că în Bangkok ar fi…), așa că ai grijă să cumperi apă îmbuteliată (Thailanda e plină de magazine non-stop de tip 7-11 și chiar și cele mai ieftine hoteluri îți vor lăsa o sticlă de apă în cameră). Atenție la sigiliu, să nu fi fost desfăcută și umplută cu apă de la robinet.
Boli
În Thailanda, riscurile de boli tropicale sunt relativ reduse, mai ales în zonele superturistice. Există risc de malarie pe granițele cu Laos, Myanmar și Cambodgia, de asemenea cam peste tot există risc de febra dengue (dă-te cu spray antițânțari, mai ales la răsărit și la apus de soare). Poluarea în Bangkok este destul de ridicată, așa că dacă aveți probleme de respirație, trebuie să fiți atenți. Nu este nevoie de vaccin împotriva febrei galbene. 1,1% din populația adultă a Thailandei este HIV-positive (comparativ cu România, unde cifra este de 0,1%), așa că… nu mai zic nimic ;).
Din cauza schimbării climatului și a alimentației, ai putea avea probleme cu stomacul, inclusiv să ai parte de așa-numita „constipație a călătorului”, așa că informează-te ce trebuie să faci în caz de…
Toaletele
Cele mai multe toalete, în Thailanda, sunt de tip „budă turcească”. În zonele turistice și în hotelurile pentru turiști, vei găsi toalete europene, dar pregătește-te și de șocuri, în caz că ai nevoie să folosești toaletele publice. Să ai cu tine în permanență hârtie igienică, pentru că poate lipsi din toaletele publice, deoarece tradiția locală nu constă în a te șterge cu hârtie igienică, ci să te speli (în general, o să vezi un furtun lângă WC-uri, nu e pentru a spăla buda, ci pentru a te spăla pe ține ). De multe ori, organismul tău poate fi inhibat de condițiile sanitare și să ai probleme, inclusiv constipație, după cum spuneam, așa că fii pregătit, eventual să ai și niște pastile la îndemână.
Imagini Thailanda
Daca ajungi pe coasta thailandeza, e posibil sa calatoresti si cu aceste asa-numite long tail boats
Sau niste microbuze publice numite Songtaew – cum e acesta din Chiang Mai
Sa inchiriezi vreo motoreta
Nu poti spune ca ai vizitat Thailanda daca nu ai mancat street food
Evident, exista si restaurante
Iar pestele este unul dintre cele mai populare ingrediente
Street food varianta boat food
O alta provocare – toaletele … intr-unul din hotelurile in care am stat, toaleta era in balcon
Exista si unele foarte naturale
Adevarul este ca si eu cand zbor 10 – 12 ore, incerc sa nu ma duc la WC-urile din avion si incep sa am probleme cu constipatia. Zici ca Dulcolaxul ala ajuta ?
Sincer si eu evit pe cat pot WC-urile din avioane, mai ales in a doua parte a zborului
Vorbeste cu un medic.
[…] o serie de informatii necesare pentru o eventuala calatorie in Thailanda intr-un articol intitulat Ghid de Acomodare in Thailanda. Am facut si un filmulet pe care va invit sa-l urmariti ! In caz de intrebari, sunt aici […]