Ce trebuie să vezi în Țările Baltice

Palat Trakai Lituania Tarile Baltice

Trakai, Lituania, Țările Baltice

Am auzit pentru prima oară de țările baltice în copilărie. Atunci aflasem că țara noastră, România, fusese mult mai mare până în 1940 și o anumită zonă pe care noi o numeam Basarabia, iar sovieticii, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească era, de fapt, pământ românesc, locuit de români, dar acum ocupat de ruși. Care nu numai că rupseseră o parte de Românie, dar ne și băgaseră comunismul pe gât. Și tot atunci am aflat că, cel puțin noi, am fost cât de cât norocoși – cel puțin, o parte din România rămăsese stat cât de cât independent (deși satelit al Moscovei). Alte state nu fuseseră la fel de norocoase. Și așa am auzit de nume exotice – Estonia, Letonia, Lituania, niște țărișoare mici aflate pe malul Mării Baltice care fuseseră înghițite complet de marele stat imperialist de la Est.

Timpul a trecut, cele trei țări și-au obținut libertatea, mai mult decât atât, sunt unicele fragmente din fosta URSS care au intrat în Europa și s-au dezvoltat cum puțini se așteptau. Am ajuns în toate cele trei, cumva în viteză, vizitându-le la pachet cu alte destinații principale. În Estonia am ajuns într-o excursie de o zi venind din Helsinki, în Letonia am stat câteva ore pentru că am schimbat avionul în Riga, venind din St. Petersburg și întorcându-mă acasă, iar în Lituania am ajuns pentru că obținusem o viză de tranzit în Belarus și mă dusesem să văd și Minskul. Dar acum vreo două veri, ce mi-am zis – țările astea sunt absolut superbe, iar capitalele lor, de-a dreptul delicioase, ce-ar fi să fac un bus trip de la Varșovia la Helsinki? Așa că am fost vreo 10 zile vizitând diverse locuri din Țările Baltice. M-am gândit ca în acest articol să vă povestesc ce e musai de văzut prin Țările Baltice. Așa că o s-o iau gospodărește, de la sud la nord, Lituania, Letonia, terminând cu Estonia.

 

Vilnius, Lituania – capitala Lituaniei se laudă cu cel mai mare centru vechi din Europa. Nu știu dacă este cel mai mare, dar indiscutabil este mare, poți să te pierzi ore în șir pe străduțele pline de istorie ale Vilniusului. La fiecare colț, vei descoperi un pic de artă, te vei pierde pe vreo străduță întortocheată și vei rămâne surprins de eleganța bisericilor. Majoritatea lor sunt catolice (ca majoritatea lituanienilor, de altfel), dar vei găsi și câteva biserici ortodoxe rusești, ca o pată de exotism într-un oraș atât de central-european. Nu rata nici locurile neobișnuite – graffiti-ul celebru înfățișându-i pe Trump și Putin sărutându-se languros, „Republica” independentă a artiștilor numită Uzupis (cu tot cu Constituție, al cărei text poate fi citit pe toate străzile, inclusiv în limba română), dar și un Cat Café în orașul nou :). Dacă te urci pe dealul din spatele reconstruitului Palat al Marilor Duci, vei remarca Centrul Vechi care arată ca un parc, este plin de verdeață… iar din acest ocean verde, apar cupolele bisericilor și acoperișul unei clădiri mai înalte.

Kaunas, Lituania – a fost dintotdeauna orașul nr. 2 al Lituaniei, fiind permanent în umbra Vilniusului, dar și Kaunas a avut momentul lui de glorie, practic neașteptată – între 1918 și 1940, în perioada independenței interbelice, a fost capitala Lituaniei pentru că Vilniusul era ocupat de polonezi, care nu au vrut să-l mai dea micii Lituanii. Așa că eternul nr. 2 s-a trezit că trebuie să joace rolul de capitală. Clădiri impunătoare au fost construite în viteză în anii ’20 – ’30 pentru a deveni  nr. 1 – dar a rămas un oraș cu o poezie a lui, un oraș molcom și liniștit, cu urme ale istoriei și un loc fain să petreci câteva ore.

Castelul de pe insula Trakai, Lituania – cam fiecare țară central-europeană are câte un castel din acela de poveste, un castel cu cavaleri și domnițe, cu jefuitori sângeroși și eroi salvatori. Ei bine, așa ceva găsești la câțiva kilometri de Vilnius, e vorba de castelul de pe insula Trakai. Pe lângă că este un castel spectaculos și impresionant, este construit și pe o insulă pe un lac, iar asta amplifică frumusețea locului. Castelul se poate vizita și i se poate descoperi istoria zbuciumată, dar interesantă a Lituaniei. Ca un punct exotic, aici, în Trakai, s-a așezat acum multe sute de ani și o comunitate tătară, care trăiește și în ziua de azi – cu obiceiurile, portul și religia lor ancestrale.

Hill of Crosses, Lituania – se află ceva mai departe de Vilnius, pe drumul spre Letonia, dar merită cu prisosință să-l vizitezi. Este un loc special pentru lituanieni – țara a fost ocupată de ruși în 1795 și lituanienii (alături de polonezi) s-au ridicat în două rânduri să scape de ocupația rusească. Nu au avut succes, dar cândva, după a doua rebeliune (cea din 1863), localnicii care nu și-au găsit rudele dispărute în război au venit pe acest deal, unde se afla pe vremuri o citadelă mică, să ridice cruci în memoria celor dispăruți. Mai întâi, a fost o formă de rezistență antirusească, apoi o formă de celebrare a libertății (după 1918) și, în fine, după 1944 din nou ca formă de rezistență, antisovietică. Din când în când, autoritățile sovietice veneau cu buldozerele să distrugă crucile ridicate acolo peste noapte de localnici. Dar libertatea a revenit pe tărâmuri lituaniene și, de atunci, Hill of Crosses a devenit un adevărat panteon – azi sunt ridicate peste 100.000 de cruci de toate formele și dimensiunile. Am ajuns aici într-o zi la apus de soare, când ai parte de lumina aceea magică a lungului apus de soare din zonele nordice (a durat ore în șir), și am descoperit un loc straniu, dar profund și mișcător… Am descoperit acele stranii cruci lituaniene prin care poți desluși tradiția lor păgână (încă puternic înrădăcinată), dar și setea de libertate.

Riga, Letonia – capitala Letoniei este capitala de business a Țărilor Baltice. Nu este exact țara cea mai mare (Lituania e mai mare), dar a reușit să atragă marea majoritate a investițiilor străine și asta se vede. Există o zonă veche, o zonă germanică prin excelență (Riga a fost un oraș german, până la ocuparea rușilor) cu o arhitectură tipică – urcă-te în turla catedralei pentru o panoramă minunată, dar descoperă și clădiri de multe sute de ani perfect restaurate. Cea mai haioasă este o clădire în vârful căreia se află statuia unei pisici cu coada în sus – se spune că un negustor leton, care nu a fost acceptat în breaslă pentru că nu era german, a construit respectiva clădire fix lângă sediul breslei și a pus pisica în vârf cu coada ridicată și fundul îndreptat spre breaslă. La intervenția judecătorului (a fost dat în judecată), letonul a învârtit un pic pisica și acum nu-și mai îndreaptă fundul cu coada ridicată spre clădirea breslelor. Pe lângă orașul vechi, nu rata să iei la picior cartierul Art Nouveau, o încântare și minune arhitecturală apărută la sfârșit de secol XIX, și, în fine, cartierul rusesc – deși se află la două stații de tramvai de atât de germanul cartier vechi, chiar simți imediat că te-ai teleportat în cine știe ce oraș uitat de lume din mijlocul Mamei Rusia.

Tallinn, Estonia – este un oraș de turtă dulce. Sau, cel puțin, așa pare. Cred că este orașul care îmi place cel mai mult din țările baltice și este, indiscutabil, unul dintre cele mai frumoase din Europa. Orașul vechi este înconjurat de ziduri de cetate și este împărțit în două – orașul de sus, oraș prin excelență al aristocraților, al conducătorilor (aici se află și triumfătoarea catedrală ortodoxă construită de ruși pentru a sublinia clar cine sunt șefii), dar plimbându-te pe străzi, descoperi acea morgă aristocratică a vilelor, palatelor și cetății de scaun – azi, sediul președinției. Orașul de jos este orașul viu, fostul oraș comercial al negustorilor, un oraș plin cu restaurante, baruri, magazine de suvenire și obiective turistice, cu ospătari îmbrăcați în ținută de epocă sau rusoaice cu fuste cât o batistă. Este orașul prin care te poți plimba ore în șir, descoperind creativitatea estonă dusă la extrem. În afara zidurilor, du-te să vezi câteva străzi cu clădiri construite în stil clasic nordic complet din lemn, Muzeul Marinei, iar în partea fix opusă, un palat imperial construit de țarul Petru I (ctitorul învecinatului Petersburg) care a cucerit Tallinnul de la suedezi.

 

Acestea sunt locurile pe care le-am vizitat și pe care vi le recomand din toată inima. Din lipsă de timp, nu am mai ajuns și la alte destinații, dar, ca idee, aș mai avea pe listă palatul baroc Rundale din Letonia, stațiunea marină Jurmala și Tartu, orașul studențesc al Estoniei.

 

Tururi organizate în Țările Baltice

Cam toate agențiile de turism care organizează circuite au și țările baltice în oferta lor. Evident, sunt numeroase agenții, fiecare cu programele ei – cu plusurile și minusurile ei (multe dintre programe sunt în combinație cu vizitarea altor țări, cum ar fi Finlanda sau chiar Rusia ori Polonia). Pentru a alege ce vi se potrivește cel mai bine, puteți să aruncați o întrebare la agenția Bavaria Tour. Bavaria este o agenție specializată în circuite prin toată lumea și poate să vă ofere consultanță să alegeți circuitul potrivit, la cele mai bune prețuri.

De exemplu, în acest moment, este oferit un singur circuit care include Țările Baltice (alături de Rusia și Belarus) cu două plecări în august, dar cum apar altele, vor fi imediat listate. Evident, dacă îi contactați pe cei de la Bavaria Tour, specialiștii agenției vă pot sugera mai multe alternative.

Ca idee, iată circuitele care sunt acum disponibile —–> Circuite Țările Baltice

 

Imagini Țările Baltice

Catedrala Vilnius

Catedrala din Vilnius

Orasul vechi Vilnius

Centrul vechi – o mare verde

Biserica Vilnius

Unele dintre cele mai frumoase catedrale din Vilnius

Orasul nou Vilnius

Orasul nou „vechi” din Vilnius

Trump Putin

There is love in the air

Catedrala Kaunas

Catedrala din Kaunas a fost initial biserica ortodoxa – de unde si cum arata 🙂

Kaunas

La pas, prin Kaunas

Fortareata Kaunas

Fortareata ducilor de Lituanie prin care se aparau de cavalerii teutoni

Trakai

Castelul Trakai, castelul de pe insula

Trakai Lituania

In curtea castelului

Hill of Crosses

Neuitabilul Dealul al Crucilor

Dealul Crucilor

De toate formele si marimile

Hill of Crosses Lithuania

Sunt mai bine de 100.000 cruci

Cruce Lituaniana

Simboluri solare pagane pe cruci lituaniene

Riga Art Nouveau

Art Nouveau in Riga

Turle Riga

Riga – orasul turnurilor

Statuia Libertatii

Statuia Libertatii din Riga (cele trei stele simbolizeaza cele trei provincii istorice ale Letoniei)

Pisica Riga

Pisica cu coada in sus care a suparat o intreaga breasla

Orasul de sus Tallinn

Orasul de sus – orasul aristocratic al Tallinnului

Stradute Tallinn

Pe ulitele orasului de jos – orasul comercial 🙂

Tallinn Estonia

 

Domnita medievala

Domnita de Tallinn

Palat tarist

Palatul Tarului Petru cel Mare din Tallinn

bavariatour-logo
Categorii:
Bavaria Tour · Estonia · Letonia · Lituania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest