Știu, pentru mulți dintre cititorii acestui blog ar părea un pic straniu, dar să știți că mulți români, chiar și dintre care mai călătoresc din când în când, n-au ajuns la Istanbul. Mă rog, din diverse motive. Și, zău așa, e mare păcat – Istanbulul e relativ aproape (o oră de zbor din București) și este cu adevărat un oraș extraordinar – se vede de la o poștă prin impresionantele sale monumente că a fost capitală a patru imperii (Roman, Bizantin, Imperiul Latin de Constantinopol și Otoman) și astăzi este principalul oraș al unei țări pline de vitalitate, umor și viață – Turcia. De la impresionantele monumente ale istoriei la furnicarul de oameni de pe străzi, de la aleile întortocheate ale bazarurilor la marile malluri, de la cartierele rămase într-o altă epocă la zgârie-nori și proiecte de infrastructură futuriste, Istanbulul le are pe toate. Și, în plus, are acea joie de vivre mediteraneean, acea poftă de viață și acea atmosferă care nu te pot face decât să te simți bine. A… și am uitat mâncarea. Well, e excelentă .
M-am gândit să trec în revistă în articolul de azi locurile pe care e musai să le vezi. Unele sunt clasice, standard, dar am încercat să fac și câteva recomandări un pic mai în afara principalelor zone turistice.
Catedrala Sf. Sofia și Moscheea Albastră. Este locul obligatoriu de vizitat pentru orice turist care calcă pentru prima oară în Istanbul. Catedrala Sf. Sofia are peste 1500 de ani, dar continuă să fie aceeași clădire impresionantă care i-a lăsat cu gura căscată pe toți cei care veneau în Constantinopol (de fapt, rușii sunt ortodocși pentru că trimișii țarului au fost superimpresionați de măreția catedralei și de bogăția slujbei religioase). Timp de secole, a fost cea mai mare catedrală a lumii, până în ziua de 29 mai 1453, când vechiul Imperiu Bizantin, continuatorul Imperiului Roman, s-a prăbușit sub săbiile otomanilor, dar și ale aliaților săi creștini. Două zile mai târziu, strălucitoarea catedrală Sf. Sofia a fost transformată în moschee până în 1931, când Atatürk a transformat-o în muzeu. În ultimii ani, Erdoğan a insistat ca Sf. Sofia să redevină moschee (chiar a și recitat un verset din Coran în interiorul Catedralei), dar să mai vedem.
Vis-à-vis de cea mai impresionantă Catedrală a Creștinătății se află una dintre cele mai spectaculoase moschei ale lumii islamice – Moscheea Sultanahmet sau Moscheea Albastră. A fost construită de sultanul Ahmed I pentru a reafirma puterea otomană, după ce trupele otomane fuseseră spulberate într-un război contra Persiei. A creat extrem de multe controverse în epocă – a fost construită peste Palatul Imperial Bizantin, a fost construită din banii tezaurului și nu din banii câștigați în urma unei victorii în război (cum era cazul celorlalte moschei imperiale din oraș), a fost construită în fața Sf. Sofia (pe atunci, principala moschee a imperiului), cumva cu scopul de a o pune în umbră (imposibil, de altfel) și a fost construită cu mai multe minarete decât avea Moscheea din Mecca – 6. Pentru că asta era o blasfemie fără egal, Ahmed I a mai construit câteva minarete și Mecca. Descălțați-vă și intrați în ea, este de asemenea o clădire impresionantă și, fiind o moschee de actualitate, intrarea este gratuită.
Bazarul cel Mare – odată ce Mohamed al II-lea a cucerit Constantinopolul, principala lui problemă a fost să repopuleze un oraș complet gol – în momentul asediului, populația orașului nu era mai mare de 40.000 – 45.000 locuitori, deși era un oraș construit pentru 1 milion de oameni (populația orașului, în jurul anului 1000). Mohamed a ordonat ca numeroși locuitori ai Anatoliei să se mute în noua capitală și să pună umărul la construirea unei capitale strălucitoare a Imperiului Otoman (după 50 de ani, populația orașului era de circa 400.000 de oameni). Dar, evident, aceste zeci și sute de mii de oameni mutați în oraș aveau nevoie de o piață de unde să-și cumpere lucruri, așa că Mohamed a decis construirea Marelui Bazar în fosta zonă comercială bizantină. Astăzi, Marele Bazar este în special pentru turiști – poți cumpăra haine, încălțăminte, bijuterii, tot soiul de suvenire, dar pe la marginile lui (mai ales în zona descoperită, în aer liber), poți găsi și magazinele frecventate de localnici.
Turnul Galata – aflat peste Cornul de Aur din orașul vechi, descoperi turnul Galata construit în 1348 de genovezi și care în perioada respectivă era cea mai înaltă clădire din zonă. După prăbușirea Imperiului Latin și reinstaurarea Imperiului Ortodox, genovezii au căpătat dreptul de a-și construi o colonie vis-à-vis de orașul imperial, peste Cornul de Aur, și această colonie a fost Galata. Numele original al turnului este „Turnul lui Hristos”, dar nu vei afla asta de la turci. Ce a rămas acum, ca atunci în 1348, este că nu există o altă structură mai înaltă în zonă, așa că merită să te urci în turn pentru una dintre cele mai frumoase panorame ale acestui oraș uimitor.
Palatul Topkapi – timp de secole, a fost palatul sultanilor otomani. Aici, veneau conducători din toate colțurile celor trei continente peste care s-a întins Imperiul Otoman, pentru a săruta papucii sultanului, a cere îndurare, posesiuni și să-și plătească tributul. În momentul în care Mohamed al II-lea a cucerit Constantinopolul, a realizat că Palatul Sacru al împăraților bizantini era o ruină imensă greu de restaurat, așa că a ordonat construirea unui palat cu vederela Marea Marmara, pe locul vechii agore bizantine. Timp de 400 de ani, a fost palatul sultanilor, până în 1856, când un nou Palat Imperial – Dolmabahce, aflat dincolo de Cornul de Aur, pe malul strâmtorii Bosfor, a fost ridicat… vechiul palat al lui Mohamed al II-lea nu mai cadra cu tendințele lumii moderne de secol XIX. Nu vă așteptați ca Topkapi să fie o clădire monumentală în stilul palatelor europene. Este practic un minioraș care era locuit de mii de soldați, slujitori, medici, femei de harem etc. A devenit Muzeu Național din ordinul lui Atatürk în 1924, iar astăzi poți descoperi atmosfera și cum arăta lumea otomană pe vremea când speriase întreaga creștinătate. Tot aici, există câteva obiecte rămase de la Profetul însuși (inclusiv niște fire din barbă), în respectiva încăpere, un imam rugându-se în permanență (evident, prin rotație). Printre „moaște”, vei descoperi și toiagul lui Moise sau sabia lui David – sau, cel puțin, așa se spune. Dar, probabil, cel mai important obiect din acest Muzeu este pentru mine sabia lui Ștefan cel Mare, dobândită de Soliman Magnificul după cucerirea Sucevei în 1538 și dusă că pradă de război la Constantinopol.
Palatul Dolmabahce – cum am spus, se află fix pe malul Bosforului și a fost ultimul palat imperial (folosit și de Atatürk după proclamarea Republicii, tatăl turcilor murind aici, chiar în palat). Este un palat impresionant, cu certe influențe europene (de fapt, vorba englezilor, where East meets West), construit să rivalizeze cu marile palate regale și imperiale europene. Și, pe alocuri, chiar rivalizează.
Locuri poate mai puțin bătute
Fener (sau Fanar) nu este foarte departe de zona istorică, dar e foarte puțin bătut. Aici se află sediul Patriarhiei Ortodoxe a Constantinopolelui, refugiată în 1453 din Catedrala Sf. Sofia și care până acum 100 de ani era cartierul creștin al orașului, locuit aproape în exclusivitate de greci (fanarioții „noștri” din Fanar veneau). Astăzi, este un cartier destul de sărăcuț, locuit aproape în exclusivitate de turci musulmani, dar cu ajutorul unui ghid poți descoperi urmele fabuloase ale Fanarului și nu numai – există o Café Dimitrie Cantemir în zona unde ar trebui să fie un Muzeu Dimitrie Cantemir. Citiți mai multe aici –-> Fener.
Insulele Prințeselor – în Marea Marmara, destul de aproape de Istanbul, se află un mic arhipelag de insule. Este denumit așa pentru că aici erau exilate prințesele năbădăioase atât ale bizantinilor, cât și ale otomanilor. Personal, am fost doar în insula Buyukada, o insulă absolut minunată (și extrem de populară în weekenduri), unde te poți plimba în liniște (automobilele sunt interzise) pe străduțe flancate de adevărate palate din lemn, construite în stil… britanic! Vara, insula este inundată de flori, de turiști și de pisici miorlăitoare și poate fi o zi absolut delicioasă de a ieși din marele Istanbul. Citește mai mult aici –> Buyukada
O croazieră pe Bosfor. Mda, vei fi asaltat de numeroase oferte de croaziere pe Bosfor, odată ce ajungi pe malul Cornului de Aur sau al Bosforului. Cele mai multe sunt însă până la primul pod peste Bosfor, hai, al doilea. Sunt foarte faine, nimic de zis, am mers și eu cu ele de câteva ori și croaziera pe Bosfor este cu adevărat minunată. Dacă ai însă timp mai mult, ia transportul în comun care străbate aproape tot Bosforul până la vărsarea în Marea Neagră, la cetatea Anadolu Hisari. Vei descoperi o citadelă cu o panoramă superbă asupra Bosforului și un orășel liniștit plin de cafenele chill la picioarele lui.
Circuite organizate
Dacă îți dorești să vizitezi Istanbulul într-un cadru organizat, cu ghid care să poată să-ți explice lucruri și istorii și totul să fie bine pus la punct, poți alege dintre numeroase tururi care sunt organizate la Istanbul. Ce mi se pare interesant de subliniat este că astfel de circuite nu sunt organizate numai din București, ci și din Cluj-Napoca. Bunăoară, Paralela 45 organizează la sfârșit de august (când vremea nu poate fi decât superbă) un circuit cu avionul cu plecare din Cluj-Napoca. Sunt vizitate, evident, cele mai importante obiective turistice ale orașului (este un tur perfect pentru cineva care încă nu a ajuns la Istanbul), practic, cele povestite mai sus, dar și alte câteva locuri faine.
Cum ziceam, data de plecare este 31 august 2019 și excursia este de 4 zile. Se zboară cu o cursă a companiei aeriene Turkish Airlines direct de la Cluj la Istanbul (pe noul aeroport) și înapoi.
Prețul este de 365 de euro și include biletul de avion (cu toate taxele aeroportuare, mâncare la bord și bagaj de cală inclus), cazare cu mic dejun la hotel de 4 stele, transferuri și tur pietonal de oraș. În rest, poți să-ți configurezi excursia cum vrei tu – fie te alături unei excursii opționale organizate, fie bați Istanbulul de unul singur.
Toate amănuntele, le găsești aici ––––> Excursie Istanbul
Imagini Istanbul
Catedrala Sf. Sofia
Istanbulul asiatic vazut din avion
Sf. Sofia
Sultanahmet, Moscheea Albastra
Marele bazar
Totul la reducere
Turnul Galata
Palatul Topkapi
Moscheea Dolmabahce de langa palatul cu acelasi nume
si din larg, de pe Bosfor
Cartierul Fener
La o cafea cu baietii
Nelipsitele pisici din Istanbul
Liceul Ortodox din Fener
Pe urmele lui Dimitrie Cantemir – bei o cola, mananci o inghetata
Buyukada, superba insula a printeselor