Acele locuri de neratat în Iordania

Petra Iordania

Petra, Iordania

Sunt unul dintre cei care, odată ajunși în Iordania, nu s-au lăsat până nu au revenit de câteva ori. De fapt, dacă mă gândesc bine, am fost de patru ori în Iordania și, evident, odată ce mai apare o ocazie, mă voi duce și a cincea oară, și a șasea oară. Am fost pentru prima oară în 2000, traversând cu ferry boat-ul de la Nuweiba, din Egipt, și atunci am văzut doar Petra (dar, așa, mai serios, am stat două zile de la primele ore ale dimineții până m-au dat afară din situl arheologic) și așa-numitele castele ale deșertului – o serie de citadele și mici castele aflate pe autostrada care pleacă din Amman spre est, spre Bagdad. Dar odată revenit în Iordania, am avut ocazia să văd mult mai multe locuri și, evident, să revăd și alte colțuri ale acestui loc vrăjit. Dacă va gândiți să vizitați o țară care e în afara Europei, dar nu prea departe, Iordania este o idee excelență. Iar pentru aceia cărora le place să călătorească, Iordania trebuie pusă obligatoriu pe lista de vizitat.

În articolul de astăzi, m-am gândit să fac o listă de locuri pe care e musai să le vezi, odată ajuns în Iordania.

Petra. E imposibil să nu încep cu Petra. Este considerată pe bună dreptate una dintre cele 7 „minuni noi” ale lumii. Este un oraș antic magic, cu monumente impozante sculptate în piatra unor defileuri, adevărate canioane. Momentul în care îți apare deodată, surprinzător, superba fațadă a așa-numitului Tezaur, după ce ai parcurs un defileu de circa 1 km numit Siq, îți rămâne întipărit în minte mult timp. Am fost de patru ori în Petra și, de fiecare dată, această apariție bruscă m-a lăsat de fiecare dată cu gura căscată. Dar Petra se întinde și dincolo de Siq – pe lângă incredibilele fațade de morminte excavate în stâncă, poți găși urmele altor civilizații și religii care au cucerit la un moment dat vechea cetate nabateană – amfiteatre romane sau bazilici bizantine, dar, indiscutabil, îți vor rămâne în memorie și în inimă pentru totdeauna acele stânci și fațade ale Petrei.

Jerash – parafrazând un cântec, „Dacă Petra nu aveam, Jerash-ul Petra îl făceam”. Dacă Jerash-ul nu ar fi fost în aceeași țară cu Petra, ar fi fost indiscutabil orașul antic nr. 1 al națiunii, luat cu asalt de milioane de turiști. Dar așa, fiind și în direcția diferită față de Petra (Jerash-ul e la nord de Amman, spre Siria, în timp ce Petra e în sud, aproape de granița cu Arabia Saudită), Jerash-ul primește un număr nemeritat de mic de vizitatori – este un vechi oraș greco-roman abandonat acum circa 1000 de ani și redescoperit de aventurieri-călători din secolul al XIX-lea (povestea sa este similară cu cea a Petrei, a Abu Simbel și a mai multor alte orașe și temple grandioase ale antichității abandonate și readuse la viață în perioada modernă). Jerash a fost un oraș înfloritor – dovada, numeroasele lăcașuri culturale (teatre, amfiteatru), temple impresionante, piețe a căror faimă a ajuns în tot imperiul. În plus, este un oraș foarte bine păstrat (în general, climatul arid păstrează mai bine construcțiile), de multe ori, am avut senzația că mă aflu în Pompei, indiscutabil, cel mai bine păstrat oraș al lumii antice.

Wadi Rum – unii spun că e cel mai frumos deșert din lume. Nu știu dacă așa este sau nu, dar, indiscutabil, este absolut incredibil. O suprafață plată imensă, întreruptă din când în când de dealuri și creații ale naturii spectaculoase, apusuri de neuitat și, desigur, experiențe create pentru turiști – de la mâncarea gătită în pământ la dansuri pline de ritm ale beduinilor. Să dormi cel puțin o noapte în deșert într-un cort este o amintire de neuitat – mai ales că te poți bucura noaptea de priveliștea a milioane de stele. De aceea se spune că respectivele corturi nu au o stea sau cinci, ci milioane :).

Marea Moartă – pentru cineva care nu știe să înoate (cazul meu), experiența Mării Moarte este cu adevărat de neuitat. Pentru că pentru prima oară în viață am plutit, nu știu de ce, nu știu cum, dar am plutit pe această apă incredibil de sărată. Sigur, trebuie să te miști foarte încet, fiindcă orice picătură din mare sărită în ochi te va face să urli de să-i sperii pe palestinienii de pe malul de vis-à-vis și, odată ajuns în apă, îți vei descoperi chiar și cea mai nanometrică crăpătură a pielii. Dar experiența e unică. În plus, aparent, și nămolul de pe mal are proprietăți curative de prim ordin.

Madaba – poate că orașul nu este cine știe ce, dar aici poți descoperi fascinanta hartă-mozaic a regiunii. Una dintre cele mai vechi hărți sculptate… Se află într-o veche biserică din oraș și a fost construită de maeștrii mozaicari ai timpului (grecii și romanii au fost niște maeștri ai mozaicului, iar urmele lor se găsesc pe toată suprafața imperiilor create de aceștia). Harta de pe podeaua bisericii din Madaba i-a ajutat incredibil de mult pe istorici să înțeleagă perioada respectivă, este unul dintre acele obiecte care au avut un impact enorm asupra istoriografiei mondiale.

Mt. Nebo – legenda spune că aici este locul până unde a ajuns bătrânul Moise acum multe milenii și unde și-a dat sufletul – Dumnezeu i-a promis că o să vadă „Pământul Promis”, dar că nu va avea șansa să-l și calce. Mt. Nebo este o stâncă ,iar aceasta se ridică cu aproape 700 de metri deasupra câmpiei palestiniene de sub ea. De obicei, se vede cu ochiul liber străvechiul oraș palestinian Ierihon, considerat de mulți istorici ca fiind cel mai vechi oraș din lume (fondat acum 11 000 de ani, dar nu a fost locuit permanent). Se pare că în anumite zile – de obicei, iarna, când atmosfera este clară, și dimineața, când soarele bate dinspre est, se pot vedea zidurile vechiului Ierusalim palestinian, dar când am fost eu, nu am reușit să-l văd, în schimb Ierihonul se vede perfect.

Marea Roșie – Iordania nu este exact o destinație pentru plajă și soare. Motivul este simplu – pe lângă Marea Moartă, Iordania nu are decât 27 km ieșire la Marea Roșie. În acești 27 km, trebuie să aibă și port de mărfuri, și terminal de petrol, și zonă dedicată marinei militare, și zonă industrială, și o limitată zonă turistică. Dar, da, există și  o zonă turistică – există chiar un complex de lux foarte fain aproape de granița cu Arabia Saudită. Dar litoralul iordanian este un loc minunat în care să te relaxezi una-două zile după ce ai bătut deșertul și incredibilele obiective istorice ale țării.

 

Când să te duci în Iordania

Vara, este cumplit de cald, temperatura sare constant de 40 de grade Celsius și, ținând cont că trebuie să iei la picior zona în plin soare, nu este cea mai plăcută experiență. În schimb, toamna și primăvara sunt niște perioade absolut minunate pentru vizitat. Iarna, ai parte de mai multe microclimate – dacă la Amman poți avea și temperaturi nocturne negative, la nici 30 km, la Marea Moartă, te poți bălăci în mare și să faci plajă. Aqaba poate fi caldă ca de sfârșit de primăvară, în timp ce în Petra poate fi teribil de frig.

 

Excursii organizate

Prietenii de la Paralela 45 au programate în această toamnă nu mai puțin de cinci plecări spre Iordania, între 3 octombrie și 28 noiembrie. Turul este de 9 zile și acoperă nu numai locurile pe care vi le-am recomandat mai sus, ci și altele, cum ar fi Betania (recunoscută de cam toate diviziunile creștinismului ca fiind locul botezului lui Isus) sau capitala, Amman.

Se zboară cu TAROM, iar prețul unui pachet este de 995 de euro, aici fiind incluse – zborul (cu tot cu taxe de orice fel, în cazul Paralela 45 prețul include întotdeauna și taxele aeroportuare), bagaj de cală, hoteluri de 4 și 5 stele (în cazul nopții în Wadi Rum, cort de milioane de stele), transport prin Iordania, intrările peste tot, inclusiv la Petra (doar intrarea la Petra costă 50 de dinari iordanieni, adică 63 de euro), demipensiune în majoritatea locurilor și viza – care e gratuită doar în anumite condiții, acestea fiind îndeplinite de tururile Paralelei 45.

Aflați aici toate amănuntele ––-> Circuit Iordania

 

Imagini Iordania

Siq Petra

La pas, prin Siq

Prima vedere a Tezaurului

Prima imagine a Tezaurului nu se uita vreodata

Tezaur Petra

Tezaurul, unul dintre cele mai spectaculoase morminte din Petra

Morminte Petra

Dar nu e singurul, sunt zeci

Manastire Petra

Celalalt monument capital – asa-numita Manastire

Panorama Petra

Petra vazuta de sus 🙂

Jerash Iordania

Jerash

Piata Jerash

Si spectaculoasa sa piata

Teatru Jerash

Unul din teatre

Wadi Rum

Wadi Rum, cel mai frumos desert din lume ?

Wadi Rum Iordania

Se poate fara plimbare pe camila ? Nu !

Stanca Wadi Rum

 

Marea Moarta

Acel moment pe care nu-l voi uita

Marea Moarta Iordania

Ce poate fi pe malul Marii Moarte ? Sare, evident

Biserica Madaba

Biserica din Madaba

Harta Madaba

Unde se afla faimoasa harta

Palestina

Panorama Palestinei de pe Muntele Nebo… in ceata desertului, se vede Ierihonul

Marea Rosie

Acea culoare de neuitat a Marii Rosii

Tripsta-logo
Categorii:
Iordania · Paralela 45

Comentarii

  • Florin spune:

    Recomand Iordania. O tara foarte sigura pe care am facut-o de la nord la sud si invers cu o masina inchiriata. Singurul lucru pe care nu-l recomand este raul Iordan si locul botezului. Am fost si mi-a parut rau. De o uratenie incredibila.
    Mare atentie la intrarile la obiective, unele dintre cele mai usturatoare din lume (Petra – minim 600 lei intrarea, raul Iordan 150 lei, sa faci plaja la Marea Moarta 150 lei etc.).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Petra Iordania
Siq Petra
Prima vedere a Tezaurului
Tezaur Petra
Morminte Petra
Manastire Petra
Panorama Petra
🙂
Jerash Iordania
Piata Jerash
Teatru Jerash
Wadi Rum
Wadi Rum Iordania
Stanca Wadi Rum
Marea Moarta
Marea Moarta Iordania
Biserica Madaba
Harta Madaba
Palestina
Marea Rosie
Tripsta-logo
Plaja Lindos
Lumea se deschide
Elephant Rock
Dragon Blood Tree
Micuta Sirena Copenhaga
Tsambika Rhodos
Plaja Lindos
Lumea se deschide
Elephant Rock
Dragon Blood Tree
Moscheea albastra
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
. Wroclaw