Ascensiuni pe munții înzăpeziți ai Africii

Kilimanjaro Tanzania

Deși îmi plac munții – încă de mic susțineam că îmi place mai mult la munte decât la mare – , nu mă pot considera un montaniard. Dar sincer, ii admir pe cei care urcă pe munți, pe cei care cuceresc vârfuri mai mult sau mai puțin înalte. În ultimul an, am fost de două ori în circuite organizate de Radu de la Extreme Travel prin Etiopia – Djibouti – Somaliland și Namibia – Botswana – Cascada Victoria, dar Radu nu organizează doar circuite, ci și ascensiuni pe munți – de fapt, cred că este românul cu cele mai multe ascensiuni pe vârfuri din Africa. Așa că l-am rugat să-mi scrie un articol despre ascensiuni, mai ales despre cele din Africa.

 

Kilimanjaro (5895 m) este cel mai înalt munte din Africa, fiind de fapt un vulcan stins, posesor a trei cratere: Shira, Mawenzi și Kibo. Pe marginea acestuia din urmă se află vârful Uhuru (5895m), cel mai înalt punct al continentului african. Kilimanjaro este cel mai înalt munte de sine stătător din lume. Cu toate că masivul muntos se află la doar trei grade latitudine sudică, datorită altitudinii ridicate pe vârful muntelui există zăpadă permanentă, respectiv un gheţar care, din păcate, se reduce simțitor din cauza încălzirii globale. Datorită exoticului și celebrității sale, ascensiunea acestuia este de la an la an tot mai căutată.

Noi urcăm de obicei pe ruta Machame, considerată cea mai frumoasă cale de acces către vârf. Cazarea se face în corturi puse la dispoziție de către agenția noastră. Avem porteri care transportă majoritatea bagajelor, echipamentul de campare și mâncarea. Bucătării și ghizii au o unică preocupare – să avem parte de o experiență cât mai plăcută, care să fie încununată de cucerirea vârfului, echipa acestora fiind adaptată la numărul turiștilor. În cei 10 ani de existența ai agenției Extreme Travel am organizat peste 30 de ascensiuni, ajutând peste 150 de pasionați de munte să atingă acest vârf aflat în circuitul 7 Summits și în cel 7 Volcanoes.

Datorită faptului că în zonă mai sunt multe alte atracții turistice unice în lume, vă recomandăm întotdeauna să alegeți un pachet care include și câteva zile de safari (așa cum numai în Tanzania și în Kenya puteți avea parte), iar, dacă timpul vă permite, ar fi păcat să nu încheiați excursia pe plajele Oceanului Indian.

 

Mt. Kenya (5199 m) este al doilea munte ca înălțime de pe continentul african. După părerea mea, acesta este mult mai frumos decât fratele Kili, iar dacă ținem cont și de faptul că taxele de intrare sunt mult mai mici, ar trebui ca acesta să fie numărul unu în preferințele turiștilor. Dar, ca în orice domeniu, publicitatea și notorietatea fac diferența în rândurile consumatorilor, așa că acest munte este cvasi-nepopulat cu turiști, putând umbla ore sau zile fără a întâlni decât animalele sălbatice, care datorită prezenței umane reduse, sunt frecvent întâlnite. Vegetația este mai abundentă decât pe Kilimanjaro, ajungând la peste 4000m. Lacuri superbe, văi și vârfuri ascuțite completează peisajul paradisiac. Cascada de gheață numită „Culoarul de diamant” și cei doi ghețari mai păstrează încă culoarea albă pe vârfuri.

Pentru Mt. Kenya avem variante de trekking care ating punctul maxim pe vârful Lenana (4985m), dar și opțiuni de alpinism pentru vârfurile Nelion (5188m) și Batian (5199m). Folosim rutele Narumoru, Chogoria și Sirimon cu posibilitatea de a le combina, în așa fel încât să aveți posibilitatea să vedeți cât mai mult. Pe rutele Narumoru și Sirimon cazarea se face în cabane, sporind confortul ascensiunii, în schimb ruta Chogoria este cea mai frumoasă. Programele sunt de la trei până la cinci zile. La fel ca în cazul lui Kilimanjaro, însă de această dată mai aproape de munte, avem variante de safari la tarife rezonabile, dar și posibilitatea de a-i satisface pe doritorii de lux.

Suntem probabil singura agenție din România, și una dintre puținele din lume, care organizează excursii pe acest frumos munte, dar în Africa avem multe astfel de destinații exclusive pe piață turistică. La fel ca pe Kilimanjaro, oferim porteri și bucătari. Ghizi cu experiență vă însoțesc, atât pentru trekking, cât și pentru rock-climbing.

 

Ruwenzori (5109 m),al treilea munte înalt al Africii, este probabil cel mai frumos și cel mai divers ca peisaj. Situat la granița dintre Uganda și Congo, este un munte extrem de umed (Ruwenzori înseamnă „cel care aduce ploaia„), precipitațiile fiind aproape zilnice, aceasta favorizând o vegetație foarte abundentă. Chiar dacă această umiditate poate crea un disconfort, ascensiunea acestui munte este o experiență unică și merită tot efortul. O altă caracteristică a „munților lunii”, cum mai sunt numiți, este și faptul că partea finală a ascensiunii pe vârful Margherita (5109m) necesită folosirea colțarilor și a pioletului pentru escaladarea ghețarului de pe vârf.

Traseul pe care îl parcurgem pe Ruwenzori este în circuit, permițând descoperirea celor mai frumoase părți ale muntelui: lacuri, cascade, canioane, durata expediției fiind de o săptămână. Punem la dispoziție tot echipamentul de asigurare pentru zonele expuse, cizme de cauciuc pentru zonele mlăștinoase, porteri, bucătari și, bineînțeles, ghizi profesioniști, în așa fel încât voi să puteți să vă bucurați la maximum de acest munte superb. Cazarea se face în cabane.

Pe lângă munte, Uganda mai are câteva atracții majore: gorilele din Bwindi, cimpanzeii din pădurea Kibale, raftingul de gradul cinci de pe Nilul Alb și cascadele de pe Mt. Elgon. Dar pentru cei care au chiar mai mult spirit de aventură, mai oferim și o scurtă incursiune în Congo pentru escaladarea vulcanului activ Niragongo.

 

Ras Dashen (4550 m) este cel mai înalt vârf din Munții Simieni din Etiopia și al cincilea vârf al Africii (dacă numărăm doar cele mai înalte vârfuri ale fiecărui masiv muntos), după Uhuru Peak (Kilimanjaro), Batian (Mt.Kenya), Margherita (Ruwenzori) și Mt.Meru (vecinul lui Kilimanjaro). Fiind mai mic, nu a reprezentat o provocare specială pentru agenția noastră, așa că a fost inclus într-un circuit complex care parcurge cea mai interesantă țară din Africa – Etiopia.

Traseul nostru, care acoperă tot ce are Etiopia de arătat și care, din nou (fără falsă modestie), nu are concurență între agențiile românești, mai include o ascensiune de excepție: vulcanul activ „Erta Ale” din depresiunea Danakil, poate singurul loc din lume unde poți face un „picnic” pe marginea unui lac … de lavă! Excursia în Etiopia face parte din elita circuitelor noastre, incluzând Aventură, Explorare, Istorie, Cultură, Natură și Distracție, totul într-un singur pachet turistic. Cu toate că poate fi inclusă la capitolul cultură, aș vrea să menționez în mod special bucătăria etiopiană, care adaugă și ea un plus de farmec acestei excursii.

Și încă ceva ce nu poți să nu remarci aici – sper să nu fiu greșit înțeles! – este frumusețea deosebită a trăsăturilor femeilor „habesha”.

Toubkal (4167m) este mezinul vârfurilor pe care le escaladăm în Africa. Situat în Atlasul înalt, este totuși unul din vârfurile acoperite de zăpadă abundentă pe timp de iarnă. Ascensiunea durează două zile, sau trei pentru cei care vor să o savureze, dar excursia noastră în Maroc oferă mult mai mult decât această ascensiune, adăugând un pic de sare și piper „tajinului” marocan atât de gustos. Este o excursie ce te poartă prin orașe rupte din „1001 de nopți”, prin nisipurile arămii și prin civilizația sahariană.

 

Fără a include ascensiuni spectaculoase, dar fiind niște circuite de excepție, nu pot să nu vă amintesc înainte de a încheia, aventurile în Namibia, Botswana și Zambia, sau Africa de Sud, Lesotho, Swaziland și Mozambic.

www.extreme-travel.ro – Organizează de zece ani ascensiuni pe munții înalți sau mai puțin înalți ai lumii și circuite de aventură în cel mai greu accesibile locuri de pe glob!

 

Imagini Africa

. Kilimanjaro

Sus, pe Kilimanjaro

Kilimanjaro Tanzania

Si inca odata

Kili

Si de multe ori

Intrare Mt. Kenya

Punctul de pornire Mount Kenya

Lenana Peak Mt. Kenya

Si sus, pe varf

Ruwenzori

Margherita Peak, Uganda

Toubkal

Toubkal, Maroc

Toubkal Maroc

Si sus, pe varf

Imbracaminte Maroc

Dar pe langa ascensiuni, daca tot ai ajuns undeva departe, mai si vizitezi cate ceva

Desert Maroc

O mai iei si prin desert

Camila

Mai mangai o camila

Triburi Etiopia

In circuitele astea am fost si eu … prin Etiopia

Abuna Yemata

Sus, la Abuna Yemata, o manastire spectaculoasa din Etiopia

Circuit Namibia

3500 km de-a lungul Africii sudice – Namibia, Botswana, Zambia, Zimbabwe

Leu

Pe drum mai dai de un leu, doi

Radu Vatcu

Chiar foarte aproape 🙂

Antilopa

Categorii:
Etiopia · Kenya · Maroc · Tanzania · Uganda

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest