
Marrakech, Maroc
Cred că, de mai multe ori, v-ați lovit de expresia „orașele imperiale ale Marocului”. Ce sunt aceste orașe imperiale? A fost Marocul un imperiu? Ce sunt ele. Și eu am fost inițial un pic derutat, dar apoi mi-am dat seama că e un nume de marketing – la fel cum este și „triunghiul de aur al Indiei”. Ce le leagă pe cele patru orașe istorice? Faptul că, la un moment dat, pentru o perioada mai lungă sau mai scurtă, au fost capitalele Marocului. Toate sunt fermecătoare, toate au palate regale și medine, orășele vechi, cu ulițe înguste și întortocheate, cu clădiri ca de cetate, cu o atmosferă care parcă te teleportează. Dar fiecare are atmosfera lui – Rabatul este relaxat și liniștit, Fezul este enigmatic, cu cea mai mare și îmbârligată medina, Marrakechul pulsează de viață, iar Meknesul este uneori un pic haotic… dar parcă acest haos neașteptat pentru un european este ceea ce atrage – Marocul a fost prima țară extraeuropeană în care am călcat (după ce bătusem vechiul continent în lung și-n lat de la Narvik la Patra și de la Odessa la Lisabona) și, instantaneu, mi-am dat seama că Pământul ăsta este atât de diferit – iar frumusețea vine de la variație, de la bogăția de culturi, religii și tradiții.
Există numeroase tururi și circuite organizate în Maroc, și asta este bine – înseamnă că tot mai mulți români merg să viziteze această țară misterioasă. Unul dintre circuitele prin care puteți să gustați câte ceva din aceste patru orașe imperiale (plus Casablanca și, dacă doriți, Essaouira, dar nu obligatoriu) este organizat de Paralela 45 în toamna aceasta, adică în cea mai bună perioadă din punct de vedere climatic de vizitat Marocul – va fi cald, soare și plăcut, în cea mai mare parte a timpului. Dar să trec în revistă fiecare dintre cele patru orașe imperiale ale acestei țări fascinante.
Marrakech – după o mică „încălzire” în Casablanca (capitala economică a țării, dar care nu a fost vreodată capitală, așa că este astăzi un oraș care are un gust de Franța de Sud, cu o medina limitată și nu la fel de interesantă precum celelalte, dar cu o moschee absolut superbă, o adevărată operă de artă arhitecturală, una dintre cele mai frumoase moschei din lume), veți ajunge în orașul cel mai vizitat din Maroc. Și pe bună dreptate . Când am ajuns prima oară în Marrakech, am zis că nu există un astfel de oraș în lume și, după ce am vizitat o bună parte din această lume, continui să susțin același lucru. Un oraș complet vopsit în roșu-cărămiziu, străduțe întortocheate, un bazar, o peșteră a lui Ali Baba (inclusiv faptul că este acoperit îți dă o senzație de cavernă cu bogății) și o piață amplă, în care zi de zi se pune în scenă cel mai mare spectacol din lume – dresori de șerpi, povestitori, dansatori, pescari de Coca-Cola, vânzători de apă, piață care seara se transformă într-un restaurant imens, cu specialități locale.
Dar Marrakech are o dublă față, ca Ianuș – medina cu palatele, medresele, bazarurile și riadurile ei tradiționale, ce te transportă cândva, în povestirile Șeherezadei, dar în apropiere se află și orașul nou – șic, cu baruri și cluburi elegante (și, ultimele, teribil de senzuale pentru o țară musulmană), hoteluri de lux și, mai ales, una dintre cele mai frumoase oaze din continentul negru – vila Majorelle a lui Yves St. Laurent.
Fez – a fost prima capitală a Marocului și, în consecință, totul aici se măsoară în milenii. În mod indiscutabil, în câțiva ani va deveni probabil la fel de vizitat ca Marrakechul (aeroportul a fost modernizat serios, în 2017, când au și sărbătorit primul milion de pasageri într-un an). Dacă Marrakech a fost dintotdeauna cartea de vizită turistică a Marocului și, practic, o bună parte din el trăiește pentru și prin turism, Fez a rămas undeva un oraș tradițional și autentic. Și deși turismul a pătruns un pic în medina, giganticul oraș vechi continuă să fie locuit de aproape o jumătate de milion de suflete care își desfășoară viața de multe ori ca în ultimele secole. Probabil, va urma tendința Marrakechului, cu din ce în ce mai multe case transformându-se în riad-uri, acele hoteluri tradiționale superbe, dar acum continuă să fie orașul turistic autentic al țării.
Fez este, de asemenea, orașul unde s-a fondat prima universitate din lume – hăt, în secolul al IX-lea (mai precis, în anul 859). Construită inițial ca o moschee, Universitatea Al-Qarawiyyin a apărut inițial ca o mică școală atașată moscheii, transformându-se, încet, încet, într-una dintre marile universități ale lumii. Ca idee, prima universitate din Europa a fost deschisă de abia în 1088, în Bologna, adică la peste 200 de ani după fondarea universității din Fez.
Plimbarea prin medina din Fez este unică – sunt nu mai puțin de 12.000 de străzi pe care să te pierzi – și deși există două străzi aproape paralele care străbat aproape toată medina, e greu să le urmezi… casele, adevărate ziduri de cetate, sunt similare și, deși ici și colo apar tot soiul de turnuri și turnulețe, este greu să te orientezi (aici, un ghid este vital). Cel mai vizitat loc din medina este celebra vopsitorie de piele – zeci de oameni vopsesc bucăți de piele în niște gropi pline de culori generate natural (în combinație apare și găinațul de porumbel), într-o putoare absolută… nicio problemă, vânzătorii din magazinele care domină acest platou al vopsitorilor îți vor da o frunză de mentă să o ții pe nas . Evident, poți să cumperi tot soiul de produse din piele, în bazarul lipit practic de „fabrică”.
Meknes – a ajuns la acest statut de oraș imperial datorită unuia dintre cei mai excentrici și sângeroși regi ai Marocului – Moullay Ismail. Acesta a domnit destul de mult (între 1672 și 1727), așa că a avut timp să transforme o mică fortăreață militară într-un oraș superb – gândește-te că orașul are încă 40 km de ziduri de cetate impunătoare, zeci de porți, palate, chiar și un heleșteu artificial, în jurul căruia se plimbă seară de seară toți cetățenii Meknesului (apropo, aici poți bea niște suc de trestie de zahăr dres cu lămâie, absolut genial). Se spune că Moullay Ismail a avut patru neveste și 500 de concubine în harem, alese cu grijă dintre cele mai frumoase femei din toată Africa de Nord (oficial, a avut 888 de copii). Trăiau în lux, dar dacă făceau cea mai mică greșeală, pedepsele erau extrem de dure – sultanul însuși le strangula, le tăia sânii sau le smulgea câte un dinte – în funcție de „gravitatea” faptelor.
De departe, cel mai impresionant monument al orașului îl reprezintă grajdurile. Moullay Ismail își respectă caii mai mult decât supușii cu două picioare (mulți i-ar da dreptate), așa că fiecare dintre cei 12.000 de cai regali avea îngrijitor propriu care îl țesăla, îl masa, îi dădea de mâncare și de băut, avea grijă de el (sau de ea) ca de ochii din cap 24 de ore din 24 într-o clădire gigantică – astăzi, tavanul s-a prăbușit pe o bună parte din această clădire enormă, dar pur și simplu plimbându-te printre ruine, nu se poate să nu rămâi cu gura căscată la grozăvia acestei clădiri. Să nu credeți că doar caii au fost în grațiile sultanului. Moullay Ismail iubea pisicile extrem de mult, așa că avea circa 150 de mici feline – fiecare, cu sclavul ei, care să o slujească non-stop.
Și Meknesul are medina, extrem de mică în comparație cu Marrakech sau cu Fez, dar aici poți găsi în mod normal cele mai mici prețuri – este orașul cel mai puțin turistic din cele 4 orașe imperiale, așa că prețurile pot fi cele mai prietenoase.
Rabat – este capitala actuală a Marocului și are o atmosferă de orășel de litoral – peste tot, sunt vile impresionante, ca arhitectură. Este reședința oficială a actualului rege al Marocului și are o atmosferă de oraș european – mai puțin însă decât Casablanca, pentru că arhitectura vilelor și a palatelor este de origine clar islamică.
Medina este mai mică și mai ușor de vizitat decât celelalte și, în mod special, Kasbahul de pe deal este vopsită în alb-albastru… e un mic Chefchaouen. Cel mai mare punct de interes din Rabat este turnul Hassan cu maiestuosul mausoleu al lui Mohamed V, bunicul actualului rege și cel care a smuls recunoașterea independenței Marocului de la „protectorii” francezi. Cele două sute de coloane din jurul turnului Hassan aparțin unei moschei imense, dar neterminate, așa că acum sunt locul de joacă favorit al copiilor Rabatului. Ooo, și este locul perfect pentru a termina o tură prin Maroc, datorită atmosferei sale relaxante…
Tururi organizate în Maroc
Cum spuneam la început, Paralela 45 organizează un circuit în toamna aceasta prin orașele imperiale ale Marocului și nu numai cu plecarea pe 18 octombrie 2019 (adică fix când trebuie)
Pe lângă orașele imperiale, se vizitează superbă moschee Hassan II din Casablanca, iar opțional puteți să vizitați Essaouira (oraș aflat pe malul Oceanului Atlantic) și valea Ourika, vale situată la picioarele munților Atlas, vale locuită de berberi (populația originară a Africii de Nord).
Prețul pachetului este de 1.095 de euro și include tot – bilet de avion (cu Turkish Airlines), taxe aeroportuare, bagaj de cală, hoteluri de 4 stele, demipensiune (deci, micul dejun și cina sunt incluse), transport și intrări peste tot și ghizi.
Poți afla toate amănuntele aici –––> Circuit Maroc
Imagini Maroc
Cand decolezi din Marrakech, ai parte de o panorama excelenta
Vanzatorul de apa din Marrakech
Pe strazile din Marrakech
Superba arhitectura a medreselor
Aici a locuit Yves Saint Laurent
Noaptea, fripturile sfaraie in Jema el-Fnaa
Milenarul Fez
Pe strazile din Fez
Pestera lui Ali Baba
In gropile astea se vopeste pielaria
Minaretele Fezului
Aceste arabescuri care ma fascineaza
Una din portile de intrare in Meknes
Meknesul are 40 km de ziduri de cetate
Bab Mansour – recunoscuta ca cea mai frumoasa poarta din Africa de Nord
Grajdurile lui Moullay Ismail
Ce suc excelent facea baiatul asta !