Ați auzit de Kaliningrad? Este o enclavă rusă la Marea Baltică, făcută sandvici între Polonia și Lituania (practic, în mijlocul Uniunii Europene) și, ca orice enclavă, nu are legătură terestră cu restul teritoriului Mamei Rusia. Dar dacă sapi puțin prin istorie, vei descoperi că în spatele numelui comunist de Kaliningrad (Kalinin a fost unul dintre ciracii lui Stalin, a fost președinte al URSS până în 1946, când a încetat din viață la vârsta de 70 de ani) se află vechiul centru intelectual german Konigsberg.
Konigsberg (numit așa în cinstea regelui Otokar al II-lea al Boemiei) înseamnă în germană „Muntele Regelui”. A fost fondat în 1255 de cavalerii teutoni care au ajuns în această parte a lumii cu scopul să-I creștineze sau să-i ucidă pe locuitorii păgâni din jurul Marii Baltice. În zona respectivă, trăia un popor format din „vechii prusaci” (nu au nimic în comun cu prusacii din zilele noastre, cei din zilele noastre sunt germani care au preluat numele de la acest nefericit popor vorbitor de o limbă baltică – posibil înrudită cu daca, conform unor teorii, care au fost uciși și exterminați de zelul creștinător al cavalerilor teutoni). Iar din 1255 până în 1945, Konigsberg a fost un oraș pur german – fie că a aparținut teutonilor, Regatului Prusiei sau Germaniei). După Primul Război Mondial, datorită faptului că de-a lungul întregului țărm sudic al Marii Baltice locuiau în proporție covârșitoare (80 – 90%) numai germani, a rămas parte din Germania, dar ca o enclavă – Polonia primise un coridor pentru a avea ieșire la Marea Baltică, așa că orașul e obișnuit să fie o enclavă încă din 1919.
În 1945, odată cu înfrângerea Germaniei naziste și cu sosirea trupelor sovietice în oraș, întreaga populație a orașului și a regiunii a fost ucisă sau expulzată în actuala Germanie. În locul ei au fost aduși ruși sau alte populații din URSS (actualmente, 86% din locuitori sunt ruși, pe locul al doilea venind ucrainenii, care reprezintă 3,7% din populație, iar nemții nici măcar nu mai apar în statistici).
Ei bine, acest vechi oraș universitar german, parte a Federației Ruse, poate fi vizitat acum mai ușor decât restul Federației Ruse. Dacă pentru Rusia, îți trebuie viză și trebuie să aplici la centrul rus de vize de la București operat de o companie privată, cu începere de la 1 iulie 2019, poți obține o e-visa special pentru Kaliningrad (Konigsberg) gratuită și fără obligația unei invitații, cum e cazul vizei rusești.
Ce trebuie să faci ? Să aplici aici, iar e-visa va fi emisă în 4 zile. Atenție, e-visa de Kaliningrad / Konigsberg este valabilă doar în următoarele puncte de trecere ale frontierei – vezi aici: puncte de trecere frontieră.
Cum ajungi la Konigsberg? Se poate cu avionul (cu LOT, de exemplu), dar este scump, așa că opțiunea cea mai bună este să zbori la Varșovia (Wizz zboară la prețuri chiar faine la Varșovia) și de acolo să iei un autobuz sau tren până în Konigsberg.
Apropo, a vizitat cineva orașul? Cum e, merită?
Copie fidela a orasului Gdansk din Polonia.Arhitectura tipic germana,populatie rusa,dar mai “ civilizata” decit cea din Rusia.Niste rusi cu “ maniere vestice”.Plin de baze militare,soldati rusi peste tot.Restrictii de vizita in port,unde e ancorata Flota Baltica,rusii(sovieticii) fiind bolnavi de “ spionita”.Multi polonezi veniti la cumparaturi sau la cascat gura.Mincare ruseasca traditionala,dar si bucatarie ploneza si germana.Cartofi,varza,piine neagra,peste sarat si multa votka.Locuitorii rusi sint considerati “ privilegiati” de carre mujicii din Rusia,neavind nevoie de vize ca sa se plimbe prin statele din jur(care-s in UE).Oricum,atmosfera e sumbra,un fel de baza militara transformata in oras.Nimic distractiv.Tipic rusesc.
doar o remarca legata de viza pentru Rusia. se poate obtine si direct de la Ambasada, cu programare in prealabil.
[…] acum câteva luni anunțam faptul că poți intra mai ușor în zona Kaliningrad / Konigsberg și, de asemenea, anunțam pe pagina de Facebook a blogului că, la rând, urma St. Petersburgul, […]