
Centrul Londrei din zbor – Aeroporturi Londra
Dacă este să te uiți pe toate statisticile cu numărul de pasageri dinspre și spre România, aeroporturile din Londra se află (cumulativ) pe locul 1 – inclusiv în cazul Bucureștiului, de unde se zboară spre destul de multe destinații (cred că aproape 100, dacă nu și mai mult), de asemenea sunt multe curse, aici fiind baze Tarom, Blue Air, Wizz Air și Ryanair. Londra este cel mai mare oraș din Europa, cu o populație de aproape 9 milioane de locuitori, luând în considerare suburbiile care se întind pe suprafețe imense. De aceea, orașul este deservit de nu mai puțin de cinci-șase aeroporturi (dacă am lua în considerare și aeroportul Southend ca fiind londonez). Fiecare se află într-o anumită zonă și, ținând cont de faptul că transportul urban în Londra este destul de scump (mai ales căile ferate), merită să îți alegi aeroportul pe care aterizezi. Dacă ai treabă în sudul Londrei, cel mai apropiat aeroport este Gatwick, în timp ce Luton este hăt, de cealaltă parte a orașului, în zona nordică. Dar hai să iau aeroport cu aeroport și să vedem cum se poate ajunge în oraș și unde.
Heathrow (27 km până în centru, spre vest). British Airways și Tarom zboară la București
Este principalul aeroport al orașului, acolo unde aterizează zeci și sute de companii din întreaga lume, circa 80 milioane de oameni decolând sau aterizând de aici). Este hub-ul lui British Airways și aeroportul care vinde cele mai scumpe slot-uri (există companii aeriene care s-au salvat de la faliment vânzând un slot în Heathrow). Aeroportul este de obicei aglomerat – operează cam la 99% din capacitate, așa că încearcă să vii devreme. Să zbori spre Heathrow este spectaculos pentru că în general survolezi centrul Londrei, așa că încearcă să faci rost de loc la geam. La decolare, dacă stai la geam, ai șansa să admiri castelul regal Windsor.
Există nu mai puțin de cinci terminale, terminalul 5 fiind rezervat pentru British Airways și partenerilor din alianța One World.
Este aeroportul de unde ajungi cel mai repede în, să zicem, centru. Linia de cale ferată Heathrow Express leagă aeroportul de stația Paddington (nu e chiar în buricul târgului, dar e în centru) în nu mai puțin de 15 minute, dar la un preț zdrobitor – 22 de lire sterline. Se spune că este cel mai scump tren din Marea Britanie, așa că au apărut și tarife mult mai prietenoase, dacă le iei în avans – 5,50 lire în weekend și 12,10 lire într-o zi de lucru. În avans înseamnă însă 90 de zile!
Evident, există o opțiune mai ieftină și mai lentă – există și o linie de metrou normal (Picadilly line) care leagă toate terminalele din Heathrow cu centrul (faci cam 45 de minute – 1 oră). Prețul este mult mai normal – 5,10 lire (la ore de vârf) și 3,10 lire (în afara orelor de vârf), în caz că plătești cu cardul de debit (direct la turnicheți) sau cu card Oyster. Dacă vrei un bilet pe hârtie, biletul costă 6 lire la orice oră.
Există, de asemenea, autobuze National Express (51 de curse pe zi), care costă 10 lire (bilet luat pe loc) sau 5 lire (bilet cumpărat on-line în avans) și mergi până la Victoria coach station (cam 5 minute de mers pe jos de gara Victoria). Reclama spune că faci 35 de minute, dar asteriscul indică „dacă ai noroc”. Poți să faci și o oră, dacă ai parte de trafic serios.
Gatwick (43 km până în centru, spre sud). Wizz Air zboară la București și Cluj-Napoca
Tranzitat de 43 de milioane de călători pe an, aeroportul Gatwick este al doilea aeroport al orașului. Se află în sudul capitalei, așa că dacă trebuie să mergi în Croydon, spre Brighton, sau în general la sud de Tamisa, este probabil opțiunea cea mai bună. Are două terminale (nord și sud), așa că e mai puțin confuz. În schimb, vei avea parte de foarte confuzul sistem feroviar britanic. Privatizat pe vremea lui John Major, există mai multe companii feroviare care pot „să bage-n ceață” orice călător (nici eu nu înțeleg încă exact ce companie merge și unde). Slavă Domnului, destinațiile sunt bine semnalizate, iar biletele pot fi folosite, se pare, pe mai multe companii.
Atenție, din Gatwick pleacă numeroase zboruri ale British Airways spre destinații de vacanță. Așa că dacă, de exemplu, vrei să zbori cu British Airways în Caraibe, tu vei zbura din București în Heathrow, iar de acolo trebuie să iei un mijloc de transport în comun spre Gatwick (cred că sunt și shuttle-uri directe).
Și aici există un tren rapid direct – Gatwick Express, care leagă aeroportul de gara Victoria, fix în buricul centrului. Biletul costă 17,80 lire (mai puțin decât Heathrow Express, dar tot mult), dacă îl iei on-line, sau 19,80 lire, dacă plătești cu cardul. Cam tot atât costă un bilet tipărit. Dacă iei un tren Southern spre Victoria, dar care oprește în câteva stații pe drum, vei plăti 15,70 lire la fața locului sau 12 lire cumpărat în avans pe net. Dacă vrei să te duci în zona London Bridge, Thameslink costă doar 10,40 lire. Dacă ai de prins un avion, fii prevenit că liniile spre Gatwick sunt printre cel mai prost întreținute, așa că „disruptions” pot fi frecvente. Southern este, de asemenea, cel mai prost operator feroviar britanic, în ceea ce privește punctualitatea, și e lovit de greve frecvente.
Există autobuze oferite de Easybus sau National Express către Victoria Couch Station. Prețul biletelor este de la 2 lire (Easybus) sau de la 5 lire (National Express), dacă le cumperi on-line în avans.
Aeroportul este relativ mic și nu te aștepta la abundența de magazine din Heathrow. În schimb, controlul de securitate este mai eficient, așa că te poți mișca mai repede prin scanere.
Luton (56 km până în centru, spre nord-vest). Blue Air zboară la București, Bacău, Iași, Wizz Air zboară la București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tg. Mureș și Timișoara.
Este aeroportul cel mai popular printre români – practic, aici poți ajunge de pe aproape orice aeroport din țară (cred că doar Baia Mare, Oradea și Tulcea nu au legături spre Luton). Spre București, sunt cam șase zboruri pe zi, dacă țin eu bine minte. Fost aeroport militar în al Doilea Război Mondial, Luton a fost „redescoperit” odată cu apariția companiilor low-cost, mai întâi de Ryanair, iar mai apoi de Easyjet, Blue Air, Wizz Air. Wizz Air are o bază aici, zburând nu numai spre destinații est-europene, ci și spre Islanda, Spania și alte țări.
Este, cred, singurul aeroport care nu are legătură de cale ferată cu orașul – în acest moment, trebuie să iei un autobuz până la stația de tren. Actualmente, se lucrează la prelungirea căii ferate (întreaga zonă de la ieșirea din aeroport e un șantier), așa că, probabil, în vreun an sau doi, vei putea lua trenul fix din fața aeroportului Luton. Dar și așa, deși este cam la aceeași distanță de centru ca Stansted sau Gatwick, accesul cu trenul din Luton până în centru e cel mai rapid. Destul de eficientele și rapidele trenuri East Midlands și Thameslink leagă Luton de centru (zona London Bridge) în cam 20 de minute.
Biletele costă 15,70 lire, dar, atenție, trebuie luate biletele corecte pentru a obține transferul gratis cu autobuzul de la stația de cale ferată până la aeroport, altfel mai ai de dat 2,10 lire.
În fața aeroportului, se află o miniautogară, de unde National Express pleacă spre diverse destinații din Londra și din regiune. Biletele costă de la 5 lire, dacă sunt luate on-line. Un drum până la Victoria Station durează între o oră și două ore (dacă e trafic). Te poți da însă jos mai devreme de a intra în centru și să iei metroul.
Stansted (65 km până în centru, spre nord-est). Ryanair zboară la București, iar Air Moldova, la Chișinău.
Stansted poate fi liniștit numit Ryansted. Aici, Ryanair are cea mai mare bază din Europa, cu nu mai puțin de 60–70 de avioane operând spre peste o sute de destinații de destinații (inclusiv București). Surprinzător, Emirates aterizează aici. Fiind, practic, aeroportul lui Ryanair, mă așteptam să fie un aeroport, hai să-i zicem, spartan. Am avut însă surpriza, când am zburat astă-primăvară spre Franța, să descopăr că e un aeroport mare și frumos. Am pus mâna pe Wikipedia și am descoperit că a fost făcut de marele arhitect Norman Foster (cel care a regândit Reichstagul în Berlin, a construit 30 St. Mary Axe în Londra, Marea Curte Interioară de la British Museum – da, e wow! – și unul dintre palatele din capitala Kazahstanului, Nursultan (fost Astana). Un aeroport mare (da, e mai mare decât Luton), modern, cu un tren automat, cu tot ce-i trebuie.
E un aeroport perfect pentru cei care locuiesc în estul Londrei, dar mai greu accesibil din sud sau din vest (a trebuit să renunț la un avion direct spre Marseille pentru a pleca la 6 dimineața și literalmente nu aveam cu ce să ajung acolo din centru decât cu taxiul, care, după cum bine bănuiți, rupe la preț în Londra).
Se poate ajunge rapid cu Stansted Express, care leagă direct aeroportul de Liverpool Street în zona financiară și Tottenham Hale pentru legătura cu metroul. Biletul costă 16,60 lire pentru Liverpool Street și 15,70 lire pentru Tottenham Hale. Dacă vei cumpăra on-line, vei avea surpriza să nu dai mai mult de 6 – 7 lire.
Dacă vrei să mergi cu autobuzul, același National Express conectează Victoria Couch Station de aeroport 24 de ore pe zi, iar biletul costă 5 lire (cumpărat online). Vei face între una și două ore (eu am făcut o oră și trei sferturi), în funcție de trafic.
London City (14 km până în centru, spre est de-a lungul Tamisei). Nu există zboruri spre România.
London City, după cum îi spune și numele, este fix în buricul târgului. Mai precis, în Docklands, la doi pași de Canary Wharf și centrul financiar. Este un aeroport folosit în general pentru cei care vin la Londra în interes de afaceri și, în plus, este restricționat – aici nu pot ateriza avioane de tip Airbus 320 sau Boeing 737. De altfel, cel mai mare avion care are permisiunea să aterizeze aici este Airbus 318, un model destul de exotic din familia Airbus, dar care se află și în flota Tarom. De altfel, fostul CEO al Tarom, WWW chiar spunea la un moment dat că ia în considerare să opereze pe City. Nu știu cât trafic ar fi, dar cel puțin e o idee bună că Taromul a luat în considerare operarea aici – acum, că dă cu virgule, asta depinde de numere.
Am zburat și eu din City, dar cu KLM-ul, acum vreo 10 ani. City e un aeroport mic, fără multe magazine, dar, cum ziceam, e fix în buricul târgului. Nu e deservit de metrou (straniu, aș zice), ci de DLR (Docklands Light Railway), după care poți lua metroul (Jubilee Line). Dar cei mai mulți dintre cei care zboară în City iau totuși taxiul…
Southend (67 km până în centru, spre est de-a lungul Tamisei, aproape de vărsarea râului în Marea Nordului). Ryanair și Wizz Air vor zbura spre București din toamnă, iar Wizz Air, și la Sibiu. Ryanair zboară, de asemenea, la Cluj-Napoca. Fly One zboară la Chișinău.
Să spui că Southend este un aeroport londonez este un pic cam mult. Dacă și Southend e în Londra, în curând și aeroportul Birmingham va susține că e în Londra. Southend, după cum îi spune și numele, e la capătul Angliei, acolo unde se varsă Tamisa în mare. Neglijat până acum de companiile aeriene care conectează Londra de România, iată că, simultan, atât Wizz Air, cât și Ryanair au anunțat acum două săptămâni că vor începe să opereze zboruri între București și Southend, cândva, toamna asta (Wizz Air, din 22 noiembrie spre București și 30 octombrie spre Sibiu, iar Ryanair, din 27 octombrie spre București). Zborul spre Sibiu se pare că este doar sezonier, pentru că, din primăvară, legătura dintre fosta capitală culturală a Europei și Londra va fi schimbată din nou pe Luton.
Nu am fost niciodată pe Southend, habar n-am cum arată, e o mică bază atât pentru Ryanair, cât și pentru Easyjet. Există legătură feroviară directă cu Londra – compania feroviară Greater Anglia, leagă aeroportul de stația Liverpool Street, trenul făcând 53 de minute pentru 17,10 lire (în perioada off-peak, costă câțiva penny mai puțin). Reducerile pentru cumpăratul on-line sunt limitate.
Nu există niciun autobuz direct care să lege aeroportul Southend de centrul Londrei, în schimb, autobuzul X30 leagă aeroportul Southend de Stansted. În fine, dacă ai treabă sau locuiești la est de Londra, este o alternativă mai bună decât, să zicem, Luton sau Gatwick. Nu știu dacă e mai bună decât Stansted.
Acestea sunt cele șase aeroporturi ale Londrei. În caz că ați aterizat în aceste aeroporturi (în special în Southend, unde, repet, nu am fost), v-aș mulțumi dacă mi-ați povesti ce experiență ați avut. Thank you!
Aeroporturi Londra
Heathrow – Terminal 5, terminalul British Airways
Cu unul dintre cele mai populare lanturi de restaurante din Londra
Heathrow Express leaga extrem de repede aeroportul de Londra
Mai lent, dar semnificativ mai ieftin – metroul
Seara cand vine Wizz-ul din Bucuresti in Gatwick
La sosire, esti intampinat de insasi Regina Elizabeth II – in versiunea tanara si in una mai recenta
Aeroportul Gatwick Londra
Gara Gatwick. Daca are Wizz-ul intarziere un pic, prinzi urmatorul tren de peste 3 ore
Blue Air la Luton
Statia de autobuze este fix in fata aeroportului
Zona comerciala din Luton
Birourile de check in Blue Air
De aici poti sa-ti iei biletele de autobuz
National Express – il gasesti cam la fiecare aeroport (aici e in fata aeroportului Luton)
Victoria Coach Station – plecarea spre aeroportul Stansted
Si sosirea la aeroport
Stansted sau Ryansted ?
Decoland de pe Stansted.